öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 13 maj 2024

Apple Music lyfter fram de bästa albumen genom tiderna med listan 100 Best Albums

Nedräkningen kommer att pågå i tio dagar och inleds idag med album 100-91, med bland andra Solange, Tyler, The Creator och George Michael

Upptäck, dela och följ med på Apple Musics resa genom de album som har format, inspirerat och omvandlat musiken
En illustration som föreställer Apple Music-logotypen med texten ”100 Best Albums”.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple Music presenterade idag lanseringen av listan 100 Best Albums, en hyllning till de bästa albumen genom tiderna. Listan har skapats av Apple Musics expertteam och en grupp utvalda artister, bland andra Maren Morris, Pharrell Williams, J Balvin, Charli XCX, Mark Hoppus, Honey Dijon och Nia Archives – plus ett antal låtskrivare, producenter och andra verksamma inom musikbranschen. Listan bygger på experternas urval och är helt oberoende av streamingsiffror från Apple Music. Den är en kärleksförklaring till en rad album som har format den musikaliska värld vi lever i.
Apple Music lanserar listan 100 Best Albums genom en nedräkning som börjar idag med tio album. Därefter kommer ytterligare tio album att presenteras varje dag under totalt tio dagar. Parallellt lanseras den helt nya mikrosajten 100 Best med nytt och exklusivt innehåll, speciella Apple Music Radio-avsnitt och mycket mer. Nedräkningen kulminerar den sista dagen, då Apple Musics tio bästa album genom tiderna presenteras under en speciell radiosändning.
”100 Best har allt som gör Apple Music till den bästa tjänsten för musikälskare – ett genomtänkt urval gjort av människor, ett engagemang för berättandet, djupgående musikkunskaper och en stark passion för musik”, säger Rachel Newman, Senior Director of Content and Editorial på Apple Music. ”Vi har jobbat väldigt länge på det här och är otroligt glada och stolta över att nu kunna presentera det för hela världen.”
”Att sätta ihop den här listan har varit otroligt svårt, men vi har alla drivits av vårt brinnande musikintresse”, säger Zane Lowe, Global Creative Director på Apple Music och programledare på Apple Music 1. ”Vår uppgift var att välja ut de 100 bästa albumen genom tiderna – vilket i praktiken är omöjligt. Men som musikälskare var det också fantastiskt för oss att verkligen få sätta oss ner och tänka igenom all den musik, de album och artister som vi känner så starkt för, sedda ur det här perspektivet. Om den här listan skapar debatt bland lyssnare även utanför Apple Music och leder till passionerade diskussioner om musik, då har vi lyckats med det vi föresatte oss.”
Från vänster till höger: Ebro Darden, Maggie Rogers, Zane Lowe och Nile Rodgers diskuterar de tio bästa albumen under ett särskilt rundabordssamtal som kommer att sändas över hela världen på Apple Music onsdagen den 22 maj.
De första tio albumen, som avslöjades idag, ger en inblick i Apple Musics unika arbetssätt med 100 Best-listan. Sju av de tio albumen är från 2000-talet, två är från nittiotalet och bara en från sjuttiotalet. Olika genrer finns representerade och listan lyfter fram samtida artister som Tyler, The Creator, Robyn, Lorde, Travis Scott, Solange, Burial med flera, som alla har bidragit till att definiera det här århundradet genom sin musik och dess influenser på andra.
100. Body Talk, Robyn
99. Hotel California, Eagles
98. ASTROWORLD, Travis Scott
97. Rage Against the Machine, Rage Against the Machine
96. Pure Heroine, Lorde
95. Confessions, USHER
94. Untrue, Burial
93. A Seat at the Table, Solange
92. Flower Boy, Tyler, The Creator
91. Listen Without Prejudice Vol. 1, George Michael
”Det finns så många spännande fakta för våra lyssnare att upptäcka om de här albumen”, säger Scott Plagenhoef, Global Head of Music Programming på Apple Music. ”Till exempel att två av de album vi presenterar idag marknadsfördes utan någon bild på artisten, men av helt olika anledningar – Burials Untrue eftersom artisten fortfarande var anonym vid den tidpunkten och George Michaels Listen Without Prejudice Vol. 1 eftersom artisten ville dra sig undan från rampljuset.”

Upptäck, ta reda på mer och dela med vänner

Som ett komplement till listan lanserade Apple Music idag en speciell mikrosajt som kommer att uppdateras varje dag under hela nedräkningen, så att det blir enkelt för lyssnarna att följa med. Mikrosajten 100 Best ligger ute nu på 100best.music.apple.com. Där finns djuplodande analyser av varje album, intervjuer ur arkivet och mycket mer. Dessutom kan fansen enkelt dela sina favoritalbum med vänner eller publicera dem på sociala medier.
Album 100-91 på Apple Music-listan 100 Best Albums finns nu på 100best.music.apple.com.

Följ med på Apple Music Radio

Intresserade användare kan också lyssna på 100 Best Albums Radio på Apple Music Hits, där specialsändningar med Apple Music Radio-programledare kommer att pågå dygnet runt och dagliga specialavsnitt kommer att sändas kl. 18.00 svensk tid. Dessutom kommer exklusivt material att släppas varje dag, som användarna kan lyssna på när de vill via Apple Music eller Apple Podcasts.
De sista tio albumen kommer att avslöjas onsdagen den 22 maj under ett särskilt rundabordssamtal som sänds över hela världen på Apple Music. Där kommer gästartister som Nile Rodgers och Maggie Rogers att reflektera kring listan tillsammans med Apple Musics egna programledare Zane Lowe och Ebro Darden. Lowe kommer också att sätta ihop en DJ-mix i mashup-stil med låtar från alla albumen på 100 Best Albums-listan.
Efter nedräkningen kommer Apple Music att fortsätta sända 100 Best Albums Radio på Apple Music Hits i ytterligare en vecka.
Alla mottagare av 100 Best Albums kommer även att få ett pris tillverkat av blästrat, anodiserat aluminium som helt och hållet kommer från återvunna Apple-produkter. Ytan har försetts med en unik, polerad PVD-beläggning i guld. Baksidan av priset är inspirerad av en LP-skiva i vinyl och har en inskription med artistens namn samt albumets titel och året då det släpptes.
Utforska Apple Musics 100 Best Albums på 100best.music.apple.com och kom tillbaka varje dag för att upptäcka hela listan. Få tillgång till exklusivt material genom att följa @AppleMusic på TikTok, Instagram, YouTube, Facebook och X.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48