öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

Apple stärker sitt branschledande integritetsskydd med nya uppdateringar på alla plattformar

Private Cloud Compute sätter en ny standard för integritetsskydd inom artificiell intelligens
En person håller upp en iPhone 15 Pro framför sitt ansikte.
Apple har idag presenterat nya uppdateringar på alla plattformar som ger användarna större valmöjligheter och kontroll över sina data.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple har idag presenterat nya uppdateringar på alla plattformar som ger användarna större valmöjligheter och kontroll över sina data. Private Cloud Compute utökar iPhone-enheternas branschledande integritetsskydd till molnet så att användarna inte behöver välja mellan effektivt integritetsskydd och kraftfull intelligens baserad på personligt sammanhang. Apple har också höjt ribban för integritetsskydd med nya funktioner såsom möjligheten att låsa och gömma appar, som underlättar för användarna att skydda känsliga uppgifter på sina telefoner. Apple introducerar också funktioner utformade med integritet och säkerhet i fokus, bland annat kategorisering i Mail, meddelanden via satellit och presentatörsvisning.
”Med Private Cloud Compute kan Apple Intelligence hantera komplexa förfrågningar från användarna med integritetsskydd på en banbrytande nivå”, säger Craig Federighi, Senior Vice President of Software Engineering på Apple. ”Vi har utökat iPhone-enheternas branschledande integritetsskydd till molnet med vad vi anser vara den mest avancerade säkerhetsinfrastrukturen någonsin för molnbaserad AI i stor skala. Private Cloud Compute använder din data enbart till att hantera dina förfrågningar. Data lagras inte och blir aldrig tillgänglig för Apple eller någon annan. Vi har dessutom utformat systemet så att skyddet kan inspekteras av oberoende experter.”

Överlägset integritetsskydd för AI-funktioner

Apple Intelligence är ett system för personlig intelligens som ger tillgång till kraftfulla generativa modeller på iPhone, iPad och Mac och bidrar till att användarna kan ha ännu större nytta och glädje av sina mest personliga enheter.
En av hörnstenarna i Apple Intelligence är databearbetning lokalt på enheten, vilket innebär att systemet erbjuder personlig intelligens utan att samla in användarnas data. När en användare behöver modeller som inte ryms i dagens nätta och smidiga enheter kan Private Cloud Compute och Apple Intelligence fördela beräkningskapaciteten och dra nytta av större, serverbaserade modeller för att hantera mer komplexa förfrågningar utan att kompromissa med användarens integritet.
Apple Intelligence analyserar användarens förfrågan för att ta reda på om den kan hanteras lokalt på enheten eller inte. Om det behövs mer beräkningskraft skickar Private Cloud Compute vidare de data som är relevanta för uppgiften så att de kan hanteras på servrar med Apple-chip. Ingen data sparas när en förfrågan skickas till Private Cloud Compute och den blir inte heller tillgänglig för Apple. Den data som skickas används endast till att hantera användarens förfrågan.
De servrar med Apple-chip som utgör grunden för Private Cloud Compute erbjuder oöverträffad molnsäkerhet. Secure Enclave skyddar viktiga krypteringsnycklar på servern precis på samma sätt som på användarens iPhone och Säker start kontrollerar att operativsystemet som körs på servern signeras och verifieras, precis som i iOS. Trusted Execution Monitor kontrollerar att all kod som körs har signerats och verifierats och tack vare attestering kan användarens enhet på ett säkert sätt verifiera Private Cloud Compute-klustrets identitet och konfiguration innan en förfrågan skickas. Oberoende experter kan inspektera den kod som körs på Private Cloud Compute-servrarna för att kontrollera att Apple håller sitt löfte om integritetsskydd.
Mer information om Private Cloud Compute finns på security.apple.com/blog/private-cloud-compute.

Ökad kontroll med fler integritetsfunktioner

Genom att låsa och gömma appar kan användarna känna sig trygga med att ingen av misstag råkar se sånt som de inte vill visa när de överlämnar enheten till någon annan eller visar sin skärm. En användare kan låsa appar för att på så sätt dölja innehållet eller gömma appar så att ingen annan kan se dem. Om någon försöker öppna en app som användaren har låst måste appen låsas upp med Face ID, Touch ID eller en lösenkod. Som en ytterligare skyddsåtgärd kan användaren välja att gömma appen genom att flytta den till en mapp med låsta och gömda appar som bara kan öppnas med Face ID, Touch ID eller en lösenkod.
”Vi arbetar oavbrutet för att hålla vårt löfte att alltid erbjuda användarna det starkaste och mest innovativa integritetsskyddet”, säger Erik Neuenschwander, Director of User Privacy på Apple. ”När vi i år lanserar möjligheten att låsa och gömma appar är det bara ytterligare ett exempel på hur Apple underlättar för användarna att behålla kontrollen över sin information, även när de delar sina enheter med andra.”
Apple arbetar sedan många år för att se till att användarna kan välja exakt vad de vill dela och med vem. 2020 introducerade Apple bildväljaren som gör det möjligt för en användare att välja vilka bilder och videor som ska kunna användas i en app utan att ge tillgång till hela bildbiblioteket. I år presenterar Apple två nya funktioner som bygger vidare på det här skyddet. Apple har infört förbättringar av behörig åtkomst till kontakter i iOS 18 som ger användarna ökad kontroll och gör att de kan välja vilka kontakter som ska delas med en app istället för att ge appen tillgång till hela kontaktlistan. Accessory Setup Kit är en annan lösning som gör att utvecklare kan erbjuda användarna ett intuitivt nytt sätt att parkoppla tillbehör utan att alla andra enheter i nätverket visas i appen, vilket skyddar användarnas enheter och bidrar till smidig parkoppling.
Apples plattformar innehåller även andra uppdateringar som gör det enklare än någonsin för användarna att dra nytta av funktionerna för integritet och säkerhet.
Den nya appen Passwords bygger vidare på Nyckelring, som Apple lanserade för över 25 år sedan, och gör det enkelt för användarna att komma åt sina lösenord, lösenkoder, wifi-lösenord och koder för tvåfaktors­autentisering som finns i tryggt förvar i nyckelringen. Appen skickar även varningar till användarna om vanliga brister, till exempel lösenord som är enkla att knäcka eller som används på flera ställen och lösenord som har läckt ut i samband med kända dataintrång.
Bild som visar den nya appen Passwords.
Den nya appen Passwords gör det enkelt för användarna att komma åt sina lösenord, lösenkoder, wifi-lösenord och koder för tvåfaktors­autentisering som finns i tryggt förvar i nyckelringen. Appen visar även varningar om vanliga brister.
I det uppdaterade avsnittet Integritet och säkerhet i Inställningar visas lättöverskådlig information om vilken åtkomst de olika apparna har.
Det uppdaterade avsnittet Integritet och säkerhet i Inställningar visas på iPhone 15 Pro.
I det uppdaterade avsnittet Integritet och säkerhet i Inställningar visas lättöverskådlig information om vilken åtkomst de olika apparna har.

Fler funktioner med inbyggt integritetsskydd

Fler funktioner med inbyggt integritetsskydd Apple är sedan många år tillbaka noga med att bygga in funktioner för integritet och säkerhet i sina appar och tjänster och iOS 18, iPadOS 18och macOS Sequoia är inga undantag.
Kategorisering i Mail i iOS 18 sker helt lokalt på användarens iPhone och sorterar automatiskt meddelanden i kategorierna Primary, Promotions, Transactions och Updates.
Kategorisering i Mail visas på iPhone 15 Pro.
Kategorisering i Mail sker helt lokalt på enheten och sorterar automatiskt meddelanden i kategorierna Primary, Promotions, Transactions och Updates.
Med meddelanden via satellit i iOS 18 kan användaren skicka meddelanden till nära och kära direkt från befintliga iMessage- och sms-konversationer även om de saknar mobil uppkoppling och wifi.1 Användare som saknar mobiltäckning kan skicka meddelanden via satellit direkt från appen Meddelanden. iMessage skyddas som vanligt med punkt till punkt-kryptering.
Meddelanden via satellit visas på iPhone 15 Pro.
Meddelanden via satellit i iOS 18 gör att användare som saknar mobiltäckning och wifi kan skicka meddelanden via satellit direkt från appen Meddelanden, samtidigt som iMessage skyddas med punkt-till-punkt-kryptering som vanligt.
Presentatörsvisningen i macOS Sequoia innebär att användarna slipper oroa sig för att dela något av misstag när de deltar i en videokonferens, använder AirPlay eller ansluter med kabel. Man kan dela hela skärmen eller bara en app i appar som FaceTime och Zoom. Presentatörsvisningen visas automatiskt.
Med presentatörsvisning i macOS kan man välja att dela hela skärmen eller bara en enda app. Presentatörsvisningen visas automatiskt när man delar innehåll med FaceTime, Zoom och liknande appar.
Tillgänglighet
Betaversioner av iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia för utvecklare är tillgängliga för medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com redan idag. Offentliga betaversioner blir tillgängliga nästa månad på beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder, på alla språk eller på alla enheter. Mer information finns på apple.se.
Apple Intelligence kommer i betaversion till hösten som en del av iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia på iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max samt på iPad och Mac med M1 eller senare med Siri och enhetsspråket inställt på amerikansk engelska. Mer information finns på apple.com/apple-intelligence.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Meddelanden via satellit blir tillgängligt i iOS 18 tillsammans med Apples befintliga satellitfunktioner i USA på iPhone 14 och senare. Tillgången till sms varierar beroende på operatör. Operatörsavgifter kan tillkomma. Användare kan få mer information av respektive operatör.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48