öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

iPadOS 18 introducerar nya kraftfulla AI-funktioner och appar som är utformade för Apple Pencil

iPadOS 18 tar iPad till nästa nivå med Apple Intelligence, nya Kalkylator med Math Notes, nya handskriftsverktyg i Anteckningar, ytterligare sätt att anpassa iPad och mycket annat
Två iPad Pro-enheter visas tillsammans. Den ena visar en anpassad hemskärm och den andra visar Math Notes.
iPadOS 18 tar iPad till nästa nivå med nya sätt att anpassa iPad och nya Kalkylator med Math Notes.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple har idag förhandsvisat iPadOS 18, en omfattande uppdatering som förhöjer iPad-upplevelsen och gör den mer mångsidig och intelligent än någonsin. iPadOS 18 introducerar Kalkylator för iPad med Math Notes samt nya handskriftsverktyg i Anteckningar – allt utformat för Apple Pencil. Nu finns det fler sätt att anpassa hemskärmen och Kontrollcenter på iPad. Med iPadOS 18 kommer den största uppdateringen någonsin av appen Bilder och nya uttryckssätt man kan använda i Meddelanden.
Med iPadOS 18 blir det dessutom premiär för Apple Intelligence, ett system för personlig intelligens på iPhone, iPad och Mac som tack vare en kombination av kraftfulla generativa modeller och personlig kontext bidrar med intelligens som är otroligt praktisk och användbar. Apple Intelligence är djupt integrerat med iPadOS 18, iOS 18 och macOS Sequoia och byggt med integritetsskydd från grunden. Systemet kan tolka och generera språk och bilder, utföra åtgärder i olika appar och ta hänsyn till personlig kontext så att användaren kan utföra vardagssysslor enklare och snabbare. Apple Intelligence kan köras på iPad-modeller med chip i M-serien och drar full nytta av kraften i Apples chip och Neural Engine.1
”Vår mest mångsidiga enhet blir mer kraftfull och intelligent än någonsin med iPadOS 18”, säger Craig Federighi, Senior Vice President för Software Engineering på Apple. ”iPadOS 18 kommer med otroliga nya funktioner som är utformade för de unika möjligheterna med iPad – nya roliga sätt att anpassa hemskärmen, en omarbetad upplevelse av Bilder, betydande uppdateringar av Anteckningar, nya Kalkylator med Math Notes och den banbrytande nyheten Apple Intelligence – och underlättar ännu mer för användare att få saker gjorda.”

Kalkylator på iPad med Math Notes – nya sätt att räkna

Det kommer en helt ny kalkylator med Math Notes, där användarna kan skriva ut matematiska uttryck (på tangentbordet eller med Apple Pencil) och se dem lösas direkt i deras egen handstil. Man kan också tilldela värden till variabler när man lär sig nya begrepp i skolan, beräknar en budget eller annat. Med den nya diagramfunktionen kan man skriva en ekvation och infoga ett diagram med bara ett tryck, och även lägga till flera ekvationer i samma diagram för att se hur de hänger ihop. Math Notes-anteckningar hamnar automatiskt i mappen Math Notes i appen Anteckningar.
Appen Kalkylator är utformad för de unika möjligheterna med iPad och ger ett helt nytt sätt att lösa matteproblem med Apple Pencil.
I de grundläggande och vetenskapliga kalkylatorerna på iPad kan man enkelt visa kompletta uttryck innan man löser dem. Det finns en historik över tidigare beräkningar och enhetskonverteringar så att man snabbt kan konvertera längd, vikt, valutor och annat.
Användarna kan skriva ut (på tangentbordet eller med Apple Pencil) matematiska uttryck i Kalkylator med Math Notes och se dem lösas direkt. Man kan också tilldela värden till variabler som ska användas i uttryck.

Mer flexibla handskrivna anteckningar med Smart Script

Smart Script utnyttjar kraften hos Apple Pencil för att göra handskrivna anteckningar jämnare, flexiblare och mer lättlästa, samtidigt som de fortfarande ser ut och upplevs som användarens personliga handstil. Med Smart Script kan man skriva snabbt utan att offra läsbarheten. Handskriften jämnas till och rätas upp i realtid. Och man kan också redigera handskriven text lika enkelt som maskinskriven. Man kan använda Apple Pencil för att enkelt lägga till mellanslag, stryka meningar eller till och med klistra in maskinskriven text som visas i användarens handstil. Stycket flödar om runt det nya innehållet automatiskt.
Smart Script utnyttjar kraften hos Apple Pencil för att göra handskrivna anteckningar jämnare, flexiblare och mer lättlästa.
Även maskinskriven text förbättras i Anteckningar. Nu kan man ordna innehållet i anteckningarna på ett mer praktiskt sätt genom att minimera avsnitt under rubriker eller underrubriker. Och det finns fem nya textmarkeringsfärger att välja på för information som måste synas bra.
Med iPadOS 18 kan man ordna innehållet i anteckningarna genom att minimera avsnitt under rubriker eller underrubriker.

Fler sätt att anpassa iPad

iPadOS 18 introducerar ännu fler möjligheter för användare att uttrycka sig, bland annat helt nya sätt att anpassa hemskärmen, appikonerna och Kontrollcenter. Man kan placera appikoner och widgetar på valfri ledig plats på hemskärmen för att skapa den perfekta layouten och låta bakgrunden synas igenom. Man kan anpassa dem så att de visas precis som man vill ha dem – ljusa, mörka eller tonade i en färg. Användare kan välja att ta bort appnamnet under ikonerna så att alla appikoner och widgetar ser större ut och utseendet blir mer minimalistiskt.
En iPad Pro-skärm med appikoner och widgetar ordnade runt en bildbakgrund med ett landskap, alla med lila färgnyans.
Med iPadOS 18 kommer helt nya sätt att anpassa hemskärmen så att användaren kan skapa den perfekta layouten.
Kontrollcenter har omarbetats för att användarna enklare ska kunna komma åt mycket av det som de använder till vardags, och utökats med nya praktiska möjligheter till anpassning. Med den nya utformningen får användarna snabbt tillgång till nya grupper av reglage som de använder ofta, till exempel uppspelning av media, reglage för smarta hem och uppkoppling, och de kan enkelt svepa mellan de olika grupperna. Användarna kan nu lägga till reglage från kompatibla tredjepartsappar – allt från Kontrollcenter. Med hjälp av det nya API:et Controls kan utvecklare göra ännu fler åtgärder tillgängliga för användarna, till exempel att snabbt låsa upp bilen eller filma innehåll till sociala medier direkt.
En iPad Pro-skärm med ett anpassat Kontrollcenter där en uppmaning om att lägga till ett reglage visas längst ner.
Kontrollcenter har omarbetats för att användarna enklare ska kunna komma åt mycket av det som de använder till vardags, med snabb åtkomst till nya grupper av de reglage som används mest.

Nytt flikfält för enklare navigering

Ett omarbetat flikfält visas ovanpå apparnas innehåll som ett komplement till sidofältet, så att användarna kan hålla fokus på det viktiga och samtidigt ha sina favoritflikar nära till hands. Det nya flytande flikfältet sjunker elegant in i sidofältet så att man kan utforska alla funktioner i appen. iPad-användare kan ordna om flikar eller lägga till nya från sidofältet i det omarbetade flikfältet. Det öppnar ett helt nytt sätt att anpassa upplevelser i appar.
Det omarbetade flikfältet flyter ovanpå apparnas innehåll, underlättar navigering och ser till att innehållet går från kant till kant i appar som Apple TV.

Återupplev minnesvärda ögonblick i den omarbetade appen Bilder

Den största omarbetningen någonsin av appen Bilder drar nytta av den större iPad-skärmen och håller biblioteken ordnade automatiskt så att man kan ägna mindre tid åt att söka efter bilder och mer åt att njuta av sina bästa minnen. I den förenklade, samlade vyn visas innehållet i ett välbekant rutnät och i de nya samlingarna kan man bläddra bland olika teman utan att behöva ordna innehållet i album. Användarna kan även nåla fast samlingar så att de har sina favoriter nära till hands. I den nya karusellvyn visas höjdpunkter som uppdateras varje dag och som innehåller personer, husdjur, platser och annat som förekommer ofta. Autouppspelning blåser liv i bildbiblioteket så att användarna kan återuppleva kära minnen medan de bläddrar i appen. Varje bildbibliotek är unikt och därför kan användarna själva göra anpassningar i appen, nåla fast samlingar som de återvänder till ofta och inkludera det som är allra viktigast för dem i karusellvyn.
En iPad Pro-skärm där en födelsedagshälsning schemaläggs till påföljande dag i appen Meddelanden.
Den största omarbetningen någonsin av appen Bilder drar nytta av den större iPad-skärmen.

Nya sätt att hålla kontakten i appen Meddelanden

I Meddelanden har vi gjort stora uppdateringar gällande hur man kan uttrycka sig och hålla kontakten. Textformatering som fetstil, understrykning, kursiv och helt nya animerade texteffekter ger liv åt konversationerna i iMessage. Och med uppdaterade tapback kan man reagera på ett meddelande med vilken emoji eller vilket märke man vill. Med iPadOS 18 kan man nu schemalägga meddelanden så att de skickas senare. Användarna får därmed full kontroll över när och hur de kontaktar sina närmaste.
En iPad Pro-skärm där en födelsedagshälsning schemaläggs till påföljande dag i appen Meddelanden.
Med iPadOS 18 kan man nu schemalägga meddelanden så att de skickas senare.

Surfa utan distraktioner i Safari

Safari är världens snabbaste webbläsare2 och med markeringar och en omarbetad Safari-läsare blir det nu ännu enklare att hitta information på nätet. Med hjälp av maskininlärning kan Safari lyfta fram viktig information om en webbsida. Användarna kan till exempel se en sammanfattning av innehållet i en artikel, snabbt ta reda på var en restaurang, ett hotell eller en sevärdhet finns eller lyssna på en låt med en viss artist direkt hämtad från en artikel om låten eller albumet. Läsaren i Safari har omarbetats så att användarna kan få förenklade presentationer av artiklar och sammanfattningar på ännu fler sätt.

Nya integritetsfunktioner

iPadOS 18 ger användarna ännu mer kontroll över vem som kan se deras appar, hur kontakter delas och hur iPad ansluter till tillbehör. Användarna kan låsa och gömma appar och på så sätt känna sig helt trygga med att information som de inte vill att någon annan ska se inte visas av misstag, till exempel notiser och innehåll i appar. Användarna kan nu låsa appar och för ytterligare integritetsskydd kan de även välja att gömma appar. Gömda appar flyttas till en särskild mapp för låsta och dolda appar. När man väljer att låsa eller gömma en app visas inte exempelvis meddelanden eller mejl i appen i sökningar, notiser eller någon annanstans i systemet.
Användarna har också mer kontroll över appars åtkomst till information. När en app begär åtkomst till kontaktuppgifter kan man nu tillåta åtkomst till specifika kontakter istället för hela kontaktlistan. Utvecklare kan nu smidigt parkoppla Bluetooth-tillbehör utan att behöva förlita sig på andra tillbehör i närheten, så att övriga anslutningar i nätverket hålls privata.

Få ännu större nytta och glädje av iPad med Apple Intelligence

Apple Intelligence, som är djupt integrerat med iPadOS 18 och byggt med integritetsskydd från grunden, ger användare nya sätt att förbättra sitt skrivande och kommunicera effektivare. Med de helt nya, systemomfattande skrivverktygen som finns inbyggda i iPadOS 18 kan användarna skriva om, korrekturläsa och sammanfatta text nästan överallt där de brukar skriva, exempelvis i Mail, Anteckningar, Pages och tredjepartsappar.
Med nya bildfunktioner kan användarna kommunicera och uttrycka sig på nya roliga sätt. Med Image Playground kan de snabbt skapa skojiga bilder utifrån de tre stilarna Animation, Illustration och Sketch. Image Playground är enkelt att använda, finns inbyggt i Meddelanden och andra appar och finns även som fristående app. I Anteckningar kommer man åt Image Playground via nya Image Wand i verktygspaletten för Apple Pencil, så att man kan skapa ännu mer visuellt tilltalande anteckningar.
En iPad Pro-skärm med ett projekt som har rubriken The Effect of Music on Memory, med en skiss av en ansikte i profil och färgglada noter.
Med Image Playground kan användarna snabbt skapa lekfulla bilder i Freeform och liknande appar utifrån någon av de tre stilarna Animation, Illustration eller Sketch.
Med Minnen i appen Bilder kan användaren skapa sina egna berättelser genom att skriva in en beskrivning. Apple Intelligence väljer ut de bästa bilderna och videorna utifrån beskrivningen, skapar en handling med kapitel baserade på teman hämtade från bilderna och gör en film av dem, med struktur, kronologi och allt. Med det nya verktyget Clean Up kan användaren hitta och ta bort störande föremål i bakgrunden på en bild – utan att det påverkar motivet.
Siri tar ett rejält kliv framåt med kraften hos Apple Intelligence och blir ännu mer naturlig, sammanhangskänslig och personlig. Användare kan dessutom skriva till Siri samt växla mellan text och röst, så nu kan var och en kommunicera med Siri på det sätt som känns bäst för stunden.
Med Private Cloud Compute sätter Apple en ny standard för integritetsskydd inom AI i och med möjligheten att fördela och anpassa beräkningskapaciteten mellan enhetens processor och större, serverbaserade modeller som körs på särskilda servrar utrustade med Apple-chip. Ingen data sparas när en förfrågan skickas till Private Cloud Compute och den blir inte heller tillgänglig för Apple. Den data som skickas används endast till att hantera användarens förfrågan, ett sekretesslöfte som kan verifieras av oberoende experter.
Åtkomst till ChatGPT har dessutom integrerats med Siri och de systemomfattande skrivverktygen på Apples plattformar, vilket ger användarna tillgång till ChatGPT:s expertis och förmåga att tolka bilder och dokument utan att de behöver växla mellan olika verktyg.
Fler uppdateringar i iPadOS 18:
 • Med den nya appen Passwords, som bygger på Nyckelring, har användaren enkel tillgång till sina inloggningsuppgifter och de förvaras skyddat på ett och samma ställe – både lösenord, kontrollkoder och säkerhetsvarningar.
 • SharePlay blir ännu bättre i år med kraftfulla uppdateringar av skärmdelning. Användaren kan trycka och dra på skärmen för att visa vad som behöver göras. Man kan också be om tillstånd att fjärrstyra en enhet så att man kan ge mer direkt hjälp.
 • Det blir ännu enklare att visualisera idéer med Freeform eftersom man kan skapa scenarier där man sorterar delar av en tavla efter ämne och presentera innehåll genom att snabbt röra sig runt.
 • Spel blir ännu mer uppslukande med funktioner som spelläge och personanpassat rumsligt ljud, som placerar spelaren mitt i händelsernas centrum i kommande spel som Assassin's Creed Shadows och RESIDENT EVIL 7 biohazard. Och med Game Porting Toolkit 2 kommer nya verktyg som gör det enklare för utvecklare att lansera avancerade spel till iPad, iPhone och Mac.
 • I appen Kalender visas praktisk information om aktiviteter och uppgifter från appen Påminnelser. Man kan skapa, ändra och slutföra påminnelser direkt i Kalender.
 • Påminnelser får nya verktyg, bland annat möjlighet att visa, skapa och redigera påminnelser direkt i Kalender, åtkomst till en lista med nyligen borttagna påminnelser samt möjlighet att snabbt hitta deluppgifter i smarta listor.
 • I appen Kartor kan användarna välja bland tusentals vandringsleder i olika nationalparker i USA och enkelt lägga in egna vandringar som de kommer åt även utan internetuppkoppling. De kan även spara sina favoritvandringar i nationalparker, promenader och platser i ett helt nytt platsbibliotek och lägga till anteckningar om respektive plats.
 • Hjälpmedelsfunktionerna har utökats med ögonspårning, en inbyggd funktion som gör det möjligt att styra iPad med ögonen, samt röstgenvägar som man kan använda till att utföra åtgärder genom att åstadkomma ett karaktäristiskt ljud.
Tillgänglighet
Betaversionen av iPadOS 18 för utvecklare finns tillgänglig via Apple Developer Program på developer.apple.com redan idag. En offentlig betaversion blir tillgänglig nästa månad via Apple Beta Software Program på beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst som en gratis mjukvaruuppdatering till iPad Pro (M4), iPad Pro 12,9 tum (tredje generationen och senare), iPad Pro 11 tum (första generationen och senare), iPad Air (M2), iPad Air (tredje generationen och senare), iPad (sjunde generationen och senare) och iPad mini (femte generationen och senare). Apple Intelligence kommer i betaversion till hösten som en del av iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia på iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max samt på iPad och Mac med M1 eller senare med Siri och enhetsspråket inställt på amerikansk engelska. Mer information finns på apple.com/se/ipados/ipados-18-preview och apple.com/apple-intelligence. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder, på alla språk eller på alla enheter. Mer information finns på apple.com/se.
Dela artikeln

Media

 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Till hösten kan användare med en kompatibel iPhone, iPad eller Mac med Siri och enhetsspråk inställda på amerikansk engelska registrera sig för betaversionen av Apple Intelligence.
 2. Testerna utfördes av Apple i maj 2023. Mer information finns på apple.com/se/safari.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48