öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

Med watchOS 11 kommer mer information om hälsa och träning, fler alternativ för anpassning och fler sätt att hålla kontakten

Bland nyheterna finns appen Vitals, beräkning av träningsbelastning, nya sätt att anpassa aktivitetsringarna, intelligent anpassning av den smarta traven och urtavlan Bilder samt appen Översätt på Apple Watch
Nya funktioner i watchOS 11 visas på tre Apple Watch Series 9-enheter.
watchOS 11 erbjuder helt nya insikter i användarens hälsa och träning och större anpassningsmöjligheter än någonsin tidigare.
Cupertino, Kalifornien Apple förhandsvisade idag watchOS 11 med funktioner för Apple Watch som bygger på klockans ledande sensorteknik, avancerade algoritmer och vetenskapliga metodik och erbjuder helt nya insikter i användarens hälsa och träning och större anpassningsmöjligheter än någonsin tidigare. Nya appen Vitals lyfter fram viktiga hälsodata och sammanhang som hjälper användarna att fatta välgrundade beslut i vardagen, och möjligheten att mäta träningsbelastning erbjuder en helt ny upplevelse när man tränar för bättre kondition och prestationer. Aktivitetsringarna är ännu mer anpassningsbara och den smarta traven och urtavlan Bilder använder intelligens för att kunna erbjuda en mer personlig anpassning. Dessutom erbjuder Apple Watch och appen Hälsa på iPhone och iPad extra stöd för gravida användare. Med funktionen Avstämning, appen Översätt och nya funktioner för dubbeltryckgesten blir Apple Watch ännu mer praktisk och användbar.
”watchOS är världens mest avancerade operativ­system som du kan ha på armen. Det hjälper Apple Watch-användare att hålla sig hälsosamma, aktiva och att hålla kontakten i vardagen”, säger David Clark, Senior Director of watchOS Engineering på Apple. ”Till hösten kommer watchOS 11 att göra Apple Watch ännu mer oumbärlig genom att ge användarna praktisk information om hälsa och träning, fler möjligheter till anpassning efter deras unika behov och nya sätt att hålla kontakten när de är på språng.”

Fler viktiga hälsodata i appen Vitals

Med Apple Watch på armen kan användarna mäta viktiga hälsodata medan de sover, såsom puls, andningsfrekvens, handledstemperatur, syrenivån i blodet och hur länge de sover. Med watchOS 11 och appen Vitals kan användarna snabbt ta fram dessa viktiga hälsodata och få en bättre överblick över sin generella hälsa. Apple Watch analyserar de här mätvärdena så att användarna nu kan göra en daglig hälsokontroll, snabbt ögna igenom viktiga värden och direkt se om något inte står rätt till. När två eller fler värden ligger utanför det normala intervallet kan användare få en notis tillsammans med information om hur förändringarna i dessa specifika mätvärden kan vara kopplade till andra faktorer, såsom höjdförändringar, alkoholkonsumtion eller rentav sjukdomstillstånd.
Apples hälsofunktioner är vetenskapligt baserade och utvecklas i samarbete med kliniska experter. För att kunna klassificera mätvärden som ligger utanför det normala intervallet och skicka notiser använder Vitals en algoritm som är baserad på verkliga data från Apple Heart and Movement Study, en forskningsstudie som syftar till att öka kunskapen om hjärthälsa och fysisk aktivitet.

Extra stöd för gravida

watchOS 11, iOS 18 och iPadOS 18 erbjuder extra stöd för gravida användare relaterat till förändringar i den fysiska och psykiska hälsan under graviditeten. När en användare loggar en graviditet i appen Hälsa på iPhone eller iPad visas beräknad graviditetstid i appen Cykelkoll på Apple Watch, och användaren kan logga symtom för tillstånd som är vanligt förekommande i samband med graviditet. Användare uppmanas också att granska exempelvis tröskelvärdet för varningar om hög puls, eftersom pulsen tenderar att vara högre under graviditeten.
Cykelkoll visas på iPhone 15 Pro.
När en användare loggar en graviditet i appen Hälsa på iPhone eller iPad visas beräknad graviditetstid i appen Cykelkoll på Apple Watch, och användaren kan logga symtom för tillstånd som är vanligt förekommande i samband med graviditet.
I appen Hälsa på iPhone eller iPad kan användare också välja att bli påminda om att fylla i ett självskattningstest för psykisk hälsa varje månad, eftersom risken för exempelvis depression kan öka under och efter en graviditet. Stabilitet vid gång, som mäts av iPhone, kan snabbare varna användare för potentiell risk för fall under graviditetens sista trimester, eftersom fallrisken då tenderar att öka.

Ny värdefull information om träningsbelastning

watchOS 11 introducerar träningsbelastning, ett nytt, praktiskt sätt att mäta hur träningspassens intensitet och längd påverkar kroppen över tid. Funktionen hjälper användaren att förstå vilken belastning kroppen har utsatts för under träningspassen de senaste sju dagarna jämfört med de senaste 28 dagarna. Utifrån den här informationen kan användaren fatta välgrundade beslut om sin dagliga träning. Detta är särskilt användbart när man tränar inför till exempel sitt första halvmilslopp, en cykeltävling eller ett maraton.
Träningsbelastning är ett nytt, praktiskt sätt att mäta hur träningspassens intensitet och varaktighet påverkar kroppen över tid, och beräknas efter ett pass baserat på erhållna ansträngningspoäng.
Intensiteten mäts genom att varje träningspass resulterar i en ny ansträngningspoäng som anger hur tufft passet var på en skala från 1 till 10. Populära konditionsbaserade träningstyper använder en ny innovativ algoritm för att automatiskt generera en uppskattad ansträngningspoäng, baserat på en kombination av data såsom ålder, längd och vikt och träningsdata som gps, puls och höjd över havet. Användaren kan även justera denna uppskattning manuellt för att ta hänsyn till faktorer som stress, träningsvärk och annat. Vid styrketräning och andra träningsformer som inte genererar en automatisk uppskattning kan användaren välja att själv mata in en ansträngningspoäng efter passet.
En användares träningsbelastning visas på iPhone 15 Pro och Apple Watch Series 9.
Apple Watch fastställer en träningsbelastning för en 28-dagarsperiod i form av ett viktat genomsnitt som tar hänsyn till träningspassens varaktighet och ansträngningspoäng under perioden.
Apple Watch fastställer en träningsbelastning för en 28-dagarsperiod i form av ett viktat genomsnitt som tar hänsyn till träningspassens varaktighet och ansträngningspoäng under perioden. I appen Aktivitet kan användarna jämföra träningsbelastningen för de senaste sju dagarna med 28-dagardsperioden och se om den klassas som betydligt lägre, lägre, stabil, högre eller betydligt högre. Detta talar om för användarna ifall den aktuella belastningen på kroppen ökar, är stabil eller minskar, så att de kan justera sin träning för att uppnå bästa möjliga resultat. I appen Fitness på iPhone finns ytterligare information som visar den potentiella effekten på konditionen om de fortsätter att träna på samma nivå, såsom potentiella förändringar i kondition eller risk för skador.
Eftersom en användares hälsostatus för dagen tenderar att påverka förmågan att träna så visas träningsbelastningen bredvid vitalparametrarna i appen Aktivitet på Apple Watch och i appen Fitness på iPhone. Användarna kan också se träningsbelastningen i appen Vitals.

Fler anpassningsmöjligheter för aktivitetsringarna och appen Fitness

Varje dag motiverar aktivitetsringarna på Apple Watch användare att sitta mindre, att röra sig mer och att träna – och med watchOS 11 blir ringarna ännu mer anpassningsbara. Oavsett om användare planerar en vilodag under träningsperioden, har en skada eller bara behöver ta ledigt en dag har de nu möjlighet att pausa ringarna i en dag, en vecka, en månad eller mer utan att det påverkar deras utmärkelser. Användarna kan även anpassa aktivitetsringarna efter veckodag så att de ger rätt motivation vid rätt tillfälle.
Användarna kan dessutom anpassa fliken Översikt i appen Fitness så att den visar exakt den information de vill se, exempelvis med hjälp av nya mätvärden för träningspass såsom löpning, vandring, simning och mindfulness.
Användarna kan anpassa fliken Översikt i appen Fitness på iPhone så att den visar exakt den information de vill se.
Apple Fitness+ har fått en ny design i iOS 18, iPadOS 18 och tvOS 18 för att hjälpa användarna att utnyttja det omfattande biblioteket, hålla sig motiverade och hålla igång träningsrutinerna. Bland uppdateringarna finns en anpassad För dig-avdelning, avdelningarna Utforska och Bibliotek samt sökfunktioner och förbättrade utmärkelser.

Nya anpassningsmöjligheter för smart trave och urtavlan Bilder

Apple Watch ger användarna många olika sätt att anpassa upplevelsen och uppdateringar i watchOS 11 gör Apple Watch mer anpassningsbar och praktisk än någonsin tidigare.
Den smarta traven har utformats för att hjälpa användare att snabbt komma åt viktig information från vilken urtavla som helst, och i watchOS 11 är den ännu smartare. Det finns nya widgetar för bland annat Shazam, Bilder och Distans. Dessutom kan den smarta traven föreslå widgetar baserat på tid, datum, plats och vardagsrutiner, vilket gör det ännu enklare att komma åt funktioner på Apple Watch direkt när de behövs. Den nya widgeten för ovädersvarningar kan till exempel visas när det drar ihop sig till åska. Med nya interaktiva widgetar kan användare interagera med en app direkt från den smarta traven och liveaktiviteter finns nu även på Apple Watch i den smarta traven.
I watchOS 11 kan urtavlan Bilder hjälpa användare att snabbt välja bland de bästa bilderna genom att snabbt analysera tusentals bilder med maskininlärning och rekommendera bilder baserat på estetik, komposition och till och med ansiktsuttryck. En anpassad algoritm hittar sedan den bästa kompositionen genom att optimera för motivets placering i bilden och skapa en känsla av djup. Användaren kan anpassa urtavlan ytterligare med bland annat storlekar, layouter och teckensnitt för tidvisning och urtavlan Bilder har nu ett dynamiskt läge som visar en ny bild varje gång användaren lyfter handleden.

Ännu mer praktisk och med fler sätt att hålla kontakten

Nu finns Avstämning på Apple Watch så att användarna kan känna sig ännu tryggare och hålla kontakten, till exempel när de tränar. Användarna kan använda Avstämning direkt i appen Träning när de ger sig ut på en löprunda tidigt på morgonen eller går till gymmet sent på kvällen, så att en vän eller familjemedlem kan se när träningspasset är över. Precis som på iPhone går det också att starta en avstämning i appen Meddelanden.
Appen Översättning kommer också till Apple Watch och ger användarna tillgång till översättning på 20 olika språk direkt på handleden. Tack vare den smarta travens nya intelligens kan Apple Watch automatiskt föreslå en widget för appen Översättning när en användare reser till en plats där språket skiljer sig från det som är inställt på Apple Watch. I Översätt finns nu även en latiniseringsfunktion som visar hur ord uttalas på språk som använder det latinska alfabetet.
Dubbeltryckgesten kan nu användas för att skrolla i vilken app som helst – till exempel Meddelanden, Kalender eller Väder – vilket gör det ännu enklare att använda Apple Watch med en hand.
Exempel på fler uppdateringar i watchOS 11:
  • Appen Träning har ännu fler typer av träning som kan registrera distans med hjälp av förbättrade gps-data, däribland fotboll, amerikansk och australiensisk fotboll, landhockey, lacrosse, utförsåkning, längdskidåkning, snowboarding, golf, utomhusrodd med mera. Användarna kan också visa kartor över fler träningstyper.
  • Anpassade träningspass kan nu användas vid simning i bassäng, och användarna kan skräddarsy ett intervallpass med tider för arbete och återhämtning och med haptiska signaler när det är dags för nästa intervall. För alla anpassade träningspass finns en ny vy som visar hur mycket som återstår av den aktuella intervallen och en överblick av nästa intervall.
  • Kartor innehåller vandringsleder i alla USA:s nationalparker som kan sparas till Apple Watch och användas offline med steg-för-steg-navigering även om användaren inte har sin iPhone till hands. Användarna kan också skapa egna promenadvägar i appen Kartor på iPhone och spara en rutt så att de senare kan följa den igen med enbart Apple Watch.
  • Sammanfattade notiser baserade på Apple Intelligence vidarebefordras från iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max till Apple Watch. 1
  • Förbättrade biljettfunktioner ger användarna mer information om biljetter i appen Plånbok, till exempel när arenan öppnar och när konserten börjar. En liveaktivitet startar under evenemanget så att användarna kan se sina platser och annan viktig information längst upp i den smarta traven.
  • Med Tap to Cash kan användare skicka och ta emot Apple Cash genom att helt enkelt hålla en Apple Watch nära en annan Apple Watch eller iPhone.

Nya verktyg för utvecklare

watchOS 11 har nya API:n som ger utvecklare tillgång till den förbättrade intelligensen och funktionerna i den smarta traven och den smått magiska dubbeltryckgesten.
Utvecklare kan lägga in tid, datum och andra relevanssignaler så att viktig information från appen visas i precis rätt tid i den smarta traven, och lägga till interaktivitet och andra funktioner i widgetarna. Liveaktiviteter visas automatiskt i den smarta traven och ger användarna uppdateringar i rätt ögonblick, till exempel när en matbeställning är klar eller när en gateändring sker på flygplatsen. Utvecklare kan använda ett API för att anpassa hur en liveaktivitet ska visas på Apple Watch.
Med det nya API:t för dubbeltryckgesten kan utvecklare dessutom definiera åtgärder i en app som användarna kan utföra med en hand, till exempel att logga bebisens sovtid i Sprout-appen Baby Tracker.

Integritetsskydd

Integritetsskyddet är alltid en av grundstenarna när Apple utformar och utvecklar funktioner. När en användares enhet är låst med en lösenkod, Touch ID eller Face ID krypteras alla hälso- och träningsdata i appen Hälsa – förutom användarens medicinska ID. Hälsoinformation som säkerhetskopieras till iCloud krypteras både vid överföring och på Apples servrar. När iOS, iPadOS och watchOS används med standardinställningen tvåfaktorsautentisering och en lösenkod krypteras alla data från appen Hälsa som synkas med iCloud från början till slut. Apple har alltså inte nyckeln som krävs för att läsa dessa data.
Tillgänglighet
En betaversion av watchOS 11 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com från och med idag. En betaversion för vanliga watchOS-användare kommer att kunna laddas ner nästa månad från beta.apple.com. watchOS 11 kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering till Apple Watch Series 6 och senare parkopplade till en iPhone Xs eller senare med iOS 18. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder och områden, på alla språk eller på alla enheter. Utbudet av funktioner kan ändras. Mer information finns på apple.com/watchos/watchos-preview.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Apple Intelligence är gratis för användarna och en betaversion blir tillgänglig på amerikansk engelska i iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia till hösten. Vissa funktioner, mjukvaruplattformar och fler språk tillkommer under nästa år. Apple Intelligence kommer att finnas på iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max samt iPad och Mac med M1 och senare. Mer information finns på apple.com/apple-intelligence.