Jessica, lachend en met een iPad in de hand, terwijl ze voor een groep volwassenen staat en al gebarend iets uitlegt.

Personalisatie nog persoonlijker maken.

Het verhaal van Jessica

Als ik anderen de waarde van inclusieve technologie laat inzien, verbloem ik niets.
Jessica, Apple Initiatives
Accessibility Leader
Sydney, Australië

Question: Wat heeft jouw kijk op toegankelijkheid gevormd? Answer: Mijn opa was de eerste die invloed op mijn leven had. Hij was een harde werker, een ontzettend zelfstandige boer van beroep, die drie kinderen heeft grootgebracht. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik door dat anderen hem in een ander daglicht zagen dan ikzelf. Ze hadden het dan vaak over zijn ‘beperking’. Ik vroeg mijn moeder: “Wat voor beperking heeft hij dan?” Ik wist wel dat hij maar één arm had, maar hij was tegelijkertijd degene van wie ik veters had leren strikken. Voor mij was hij gewoon iemand die sommige dingen net een beetje anders deed. Question: Kinderen zeggen het zoals het is. Answer: Precies. Op een gegeven moment werd er bij mijn broertje een leerprobleem vastgesteld. Ik hielp hem zijn uitdagingen te overwinnen.

Question: Hoe heb je die ervaringen weten te gebruiken bij Apple? Answer: Ik had een andere functie toen ik hoorde dat het Accessibility-team met allerlei mooie dingen bezig was. Ik zag wat Apple op dat vlak wist te bereiken en wist meteen: hier wil ik ook aan bijdragen.

Drie Apple toegankelijkheidssymbolen, voor VoiceOver, ‘Gesproken materiaal’ en Stembediening.
Dit was een mooie gelegenheid om onder zakelijke klanten meer aandacht te scheppen voor de ingebouwde toegankelijkheids­functies van Apple.

Question: Dat klinkt als meer dan een baan. Een roeping? Answer: Ja, ik heb dit werk altijd al met passie gedaan. Inmiddels omvat die passie ook het uitdragen van de potentie van toegankelijkheidsfuncties aan zakelijke klanten. Dat segment ziet de productiviteitsvoordelen van inclusieve technologie nu beter in.

Question: Hoe maak je dat duidelijk? Answer: Mensen zijn op hun productiefst als de technologie met ze meewerkt. Dankzij dat soort personalisatie kunnen we optimaal ons werk doen. Toegankelijkheid draait dus eigenlijk om personalisatie. Question: Hoe dan? Answer: Alle Apple producten beschikken standaard over toegankelijkheidsfuncties. Als je bijvoorbeeld je Mac configureert, kies je onder meer de apps, lettergrootte en Siri-instellingen van jouw voorkeur. En als je een mobiliteitsbeperking hebt, kun je met Stembediening of gezichtsuitdrukkingen als knipperen met je ogen de cursor over het scherm verplaatsen.

Question: Behoeften zijn al net zo divers als mensen zelf. Answer: Precies, en als we ouder worden, ondergaan onze mogelijkheden vanzelf veranderingen. Question: Misschien hebben we een bril nodig. Answer: Precies, er kunnen veranderingen optreden aan je zicht, gehoor, mobiliteit enzovoort.

Waarschijnlijk hebben we allemaal op een gegeven moment in ons leven wel ondersteunende technologie nodig. In het Engels zeggen ze zo mooi: ‘Grow old along with me, the best is yet to be.’
Drie Apple toegankelijkheidssymbolen, voor Toegankelijkheid, Hoortoestellen en Aanraking.

Question: Het moet goed voelen om de wereld op je eigen manier te verbeteren. Answer: Het is mooi als bedrijven de voordelen inzien, maar de meeste zingeving put ik uit verhalen van mensen die hun producten zodanig personaliseren dat ze er hun leven mee kunnen veranderen.

Question: Waar vind je die verhalen? Answer: We houden contact met mensen met een beperking. We voeren openhartige gesprekken. Dat is zo ontzettend mooi om te doen. Daardoor krijgen we inzicht in toegankelijkheidsfuncties en de impact daarvan op echte mensenlevens. Die inzichten kan ik dan weer doorspelen naar onze product- en serviceteams.

We hebben binnen de gemeenschap prachtige banden gesmeed. Hoe beter we ons oor te luisteren leggen, des te meer we te weten komen.

Gemaakt op een iPad.