Xu glimlacht terwijl ze door een weelderig stadspark loopt, met ver op de achtergrond moderne wolkenkrabbers.

Mooi groen, mooi schoon.

Het verhaal van Xu

Als kind wilde ik altijd al een blauwere hemel en schoner
water. Daar wilde ik me
voor inspannen.
Xu, Environment & Supply Chain Innovation Program Manager
Shanghai (China)

Question: Waar heb je de inspiratie opgedaan om dit soort werk te gaan doen? Answer: Ik ben opgegroeid in een gemeenschap van kolenmijnwerkers, waardoor ik met eigen ogen heb gezien hoe industrie, het milieu en gemeenschapszin op elkaar inhaken. Toen ik ouder werd, zag ik hoe een gemeenschap zich kan inspannen om de wereld mooier en beter te maken. Question: Toen sloeg de vonk over? Answer: Ja, door met eigen ogen te zien dat vastberaden mensen verandering teweeg kunnen brengen. Op de universiteit heb ik milieukunde en -technologie gestudeerd. Inmiddels ben ik zo’n vijf jaar werkzaam bij Apple.

Twee moleculaire modellen: een van koolstofdioxide en een van water
Hier werkt het anders: je wordt geprikkeld om buiten de vaste kaders van je functie te denken
om zo verandering teweeg te brengen.
Je voelt je veel meer betrokken bij het geheel.

Question: Veel mensen bij Apple spannen zich in voor het milieu. Waar ligt bij jouw team de nadruk? Answer: We sturen sterk aan op vergroening van de toeleveringsketen. En dat maakt een groot verschil, aangezien we miljoenen producten maken voor mensen over de hele wereld. Die producten maken we samen met duizenden materiaalleveranciers. Het is dan ook echt belangrijk dat we goed stilstaan bij onze milieu-impact. Question: Ben je vaak op locatie bij leveranciers? Answer: Ja, heel vaak. Ik werk rechtstreeks samen met toeleveringspartners om de manier waarop we werken te vergroenen. In mijn functie zorg ik ervoor dat we met veilig materiaal en veilige processen werken.

Question: Dat is vast een hele geruststelling voor de gebruiker, die deze apparaten gebruikt en zelfs draagt. Answer: Zeker, maar het gaat nog verder dan wat je als klant van het product merkt. We willen dat onze leveranciers de milieukundige en veiligheidsgerelateerde normen begrijpen voor iedereen die bij het productieproces is betrokken, onder wie ook hun eigen medewerkers.

We denken na over wie de producten gebruiken en wie de producten maken. Vervolgens hanteren we voor iedereen dezelfde hoge veiligheids­normen.

Question: Dat klinkt als een situatie waar iedereen baat bij heeft. Answer: Het kan nog beter: we delen deze innovaties ook met andere fabrikanten. Question: Innovaties delen klinkt als een innovatie an sich. Answer: Als een nieuw idee kan helpen bij vergroening, houden we dat niet voor onszelf. Question: Hoe werkt dat uitwisselen? Answer: Ik vertegenwoordig Apple in mijn hoedanigheid als voorzitter van een comité dat sectorstandaarden optuigt voor groene chemie. We komen bijeen om samen te werken en ideeën uit te wisselen over veiligheid en het milieu en we spannen ons in voor stevigere wereldwijde normen.

Het is een beetje als het tegenovergestelde van een bedrijfsgeheim. Als we manieren ontwikkelen om veiliger en schoner te werken, laten we de hele sector daarvan profiteren.

Question: Hoe laat zich dat vertalen in daadwerkelijk veranderde productieprocessen? Answer: Voorzichtig, maar wel regelmatig. Stel, in het kader van een programma gaan we met een ander materiaal werken. Dat vereist mogelijk wijzigingen aan de productielijnen, maar we spannen ons dan wel in om de drempel naar zo’n schonere, veiligere werkwijze zo laag en eenvoudig mogelijk te krijgen. Question: Betekent ‘eenvoudig’ hier ook ‘gemakkelijk’? Answer: Nou, ook al kost het extra moeite, onze leveranciers en Apple weten dat het een stap in de juiste richting is. Er is draagvlak bij alle betrokkenen, helemaal tot aan de hoogste managementlagen bij Apple.

Ik praat met mijn kinderen over wat ik doe en, nog veel belangrijker, waarom ik dat doe.
 Vijf moleculaire modellen van koolstofdioxide, water, glucose en twee keer zuurstof.

Gemaakt op een iPad