PRESSEMEDDELELSER 21. marts 2016

Apple løfter sløret for forbedringer i ResearchKit

Undersøgelser inkorporerer genetiske data angående fødselsdepression, astma og hjerte-kar-sygdomme

CUPERTINO, Californien – 21. marts 2016 – Apple har i dag løftet sløret for forbedringer af open source-frameworket ResearchKit, som gør genetiske data og en række medicinske prøver, der typisk har været henlagt til lægens konsultationsrum, tilgængelige i iPhone-apps. Medicinske forskere tager nu disse nye funktioner til sig og bruger dem til at udforme målrettede undersøgelser af sygdomme og tilstande, som flere milliarder mennesker over hele verden lider af, samt til at indhente mere specifikke datatyper fra deltagerne.
“Reaktionen på ResearchKit har været helt fantastisk. Nærmest fra den ene dag til den anden blev mange ResearchKit-undersøgelser til nogle af de største nogensinde, og forskerne opnår viden og gør nye opdagelser på måder, der ikke var mulige før,” fortæller Jeff Williams, som er Apples Chief Operating Officer. “Medicinske forskere i hele verden benytter sig i stadig større grad af iPhone til at give os ny viden om komplekse sygdomme, og med fortsat støtte fra open source-fællesskabet er der endeløse muligheder for at bruge iPhone inden for medicinsk forskning.”
ResearchKit forvandler iPhone til et effektivt værktøj til medicinsk forskning, idet den hjælper læger, videnskabsfolk og andre forskere med at indsamle data med kortere mellemrum og mere nøjagtigt fra deltagere overalt i verden ved hjælp af iPhone-apps. Deltagere, som er tilmeldt disse appbaserede undersøgelser, kan gennemgå en interaktiv informeret samtykkeproces, og de kan nemt udføre aktive opgaver eller indsende svar påspørgeundersøgelser samt vælge, hvordan deres sundhedsoplysninger deles medforskere – alt sammen noget, der gør det lettere end nogensinde at bidrage til medicinsk forskning.
Fordi ResearchKit leveres som open source, er det tilgængeligt for alle udviklere, så de hurtigt kan udforme en forskningsundersøgelse til iPhone. De kan også bygge videre på den eksisterende softwarekode og sende deres resultater tilbage til fællesskabet for at hjælpe andre forskere med at udrette endnu mere gennem dette framework. Ved hjælp af et nyt modul, som netop er frigivet i open source-fællesskabet, kan forskere nu inkorporere genetiske data i deres undersøgelser på en ubesværet, enkel og omkostningseffektiv måde. Modulet er udarbejdet af 23andMe og giver deltagerne en nem mulighed for at bidrage med deres genetiske data til den medicinske forskning. En række forskere har desuden indgået et samarbejde med NationalInstitutes of Mental Health i USA om levering af såkaldte “spit kits”– sæt til spytprøver – til forsøgsdeltagere på baggrund af en række spørgeundersøgelser.
“Der er stadig meget, vi ikke ved om fødselsdepression, og DNA er måske nøglen til en bedre forståelse af, hvorfor nogle kvinder oplever symptomer, mens andre ikke gør,” siger Dr. Samantha Meltzer-Brody, MD, MPH og leder af Perinatal Psychiatry Program ved UNC Center for Women’s Mood Disorders. “Med ResearchKit og den nye mulighed for at inkorporere genetiske data kan vi nu nå ud til kvinder med fødselsdepression i langt større geografiske og demografiske områder, og vi kan analysere fødselsdepressionens genetiske egenskaber, hvilket hjælper os med at finde mere effektive behandlingsformer.”
“Indsamling af denne type information vil hjælpe forskerne med at fastlægge de genomiske indikatorer for specifikke sygdomme og tilstande,” udtaler Eric Schadt, PhD, som er Jean C. and James W. Crystal Professor of Genomics ved Icahn School of Medicine på Mount Sinai-hospitalet samt stifter og leder af Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology. “Lad os tage astma for eksempel. ResearchKit giver os mulighed for at foretage en bredere undersøgelse af denne patientgruppe end nogensinde før, og gennem de store mængder data, vi kan indsamle via iPhone, opnår vi en bedreforståelse af, hvordan faktorer som miljø, geografi og gener påvirker en patients sygdom og reaktion på behandling.”
ResearchKit-undersøgelser med inkorporering af genetiske data:
  • Fødselsdepression: PPD Act er en ny appbaseret undersøgelse, der vil anvende genetiske test til at opnå mere viden omkring, hvorfor nogle kvinder rammes af en fødselsdepression, ved at undersøge den genetiske sammensætning hos kvinder med denne lidelse. University of North Carolina School of Medicine og det internationale organ Postpartum Depression: Action Towards Causes and Treatment Consortium står i spidsen for PPD Act, som også vil tilbyde deltagerne adgang til et “spit kit” leveret af National Institutes of Mental Health.
  • Hjerte-kar-sygdomme: Appen MyHeart Counts, som er udviklet af Stanford Medicine, vil anvende genetiske data fra nuværende 23andMe-kunder til at fastlægge deres eventuelle prædisposition for hjertesygdomme og måle, hvordan de enkelte deltageres aktivitetsniveau og livsstil påvirker deres helbred mht. hjerte og kredsløb. Ved at undersøge disse indbyrdes forhold i bredt omfang håber forskerne at få mere viden om, hvordan man kan holde hjertet sundt.
  • Astma: Appen Asthma Health, som er udviklet til at registrere symptommønstre hos den enkelte bruger og identificere potentielle udløsende faktorer, vil anvende genetiske data fra 23andMe-kunder for at give forskerne mere indsigt i, hvordan astmabehandling bedre kan tilpasses den enkelte patient. Asthma Health er udviklet af Icahn School of Medicine på Mount Sinai-hospitalet og LifeMap Solutions.


Forskerne arbejder fortsat på at tilpasse ResearchKit og udbygge det eksisterende framework ved at bidrage med nye moduler, som gør medicinske prøver fra lægens konsultationsrum tilgængelige i iPhone-apps. Blandt de vigtigste bidrag finder man muligheden for at undersøge toneaudiometri, måle reaktionstid ud fra en en stimulus-respons-model, vurdere hastigheden af informationsbearbejdning og arbejdshukommelse, bruge det matematiske puslespil Tårnet i Hanoi til kognitive undersøgelser samt udføre en gangtest på tid.
ResearchKit-undersøgelser udbredes mere og mere internationalt og er tilgængelige i Australien, Holland, Hongkong, Irland, Japan, Kina, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, USA og Østrig. ResearchKit-apps fås i App Store til iPhone 5 og nyere modeller samt til den seneste generation af iPod touch.
Apple revolutionerede markedet for personlige teknologiprodukter med lanceringen af Macintosh-computeren i 1984. I dag erApple verdensførende inden for innovation med iPhone, iPad, Mac, Apple Watch og Apple TV. Apples fire softwareplatforme – iOS, OS X, watchOS og tvOS – giver problemfrie overgange mellem alle Apple-enheder og styrker brugerne gennem banebrydende tjenester som App Store, Apple Music, Apple Pay og iCloud. Apples 100.000 medarbejdere brænder for at skabe de bedste produkter i verden – og for at gøre verden til et bedre sted.
Pressekontakt:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
 

    © 2016 Apple Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Apple, Apple-logoet, ResearchKit, iPhone, App Store og iPod touch er varemærker tilhørende Apple. Andre firma- og produktnavne kan være varemærker tilhørende deres respektive ejere.