Artikel 16. maj 2019

Fotograf Rachael Short finder skønhed i det enkle med iPhone

Rachael Short udenfor med sin iPhone.
Efter en rygmarvsskade i 2010 begyndte kunstfotograf Rachael Short udelukkende at tage billeder med iPhone.
Fotografen Rachael Short, som bor i Californien, kan lide at gøre tingene så enkle som muligt. Når hun fotograferer omkring Carmel i Californien, leder hun efter nye teksturer, lys og kontraster til sine portræt- og landskabsbilleder. Hun foretrækker billeder i sort/hvid, fordi hun synes, at farver er distraherende. “Livet er så kaotisk, at jeg gerne vil forenkle det og skabe ro,” forklarer Short.
I 2010 resulterede en bilulykke allehelgensaften på Californiens Highway 1 i, at 28-årige Short fik en rygmarvsskade. Hun blev diagnosticeret med et brud på C5 i rygraden, hvilket betød, at hun var lam i både arme og ben.
Foto taget af Rachael Short.
Inspireret af hverdagslivet og den naturlige skønhed i Carmel i Californien laver Rachael Short kunsttryk, som viser teksturerne, lyset og kontrasterne i hendes omgivelser.
Sti på Monastery Beach fotograferet af Rachael Short med iPhone Xs.
En vandresti på Monastery Beach fotograferet af Rachael Short med iPhone Xs.
Det tog 60 dage på hospitalet, før Short kunne røre ved sin næse med venstre hånd, og i et helt år var hendes arme ikke stærke nok til at holde noget som helst, og slet ikke et kamera. Imens hun var der, gav hendes bedste ven hende en iPhone 4, fordi den var nemmere at bruge efter ulykken.
“Det tog mig cirka et år at få nok styrke i armene til at begynde at holde en iPhone,” husker Short. “Det var det første kamera, jeg begyndte at bruge [efter ulykken], og nu er det det eneste kamera, jeg bruger, fordi det er dejligt let, lille og nemt at bruge.”
Siden da har Shorts kreative proces ændret sig, så den er digitalt præget og mobil. “Jeg plejede at have forskellige kameraer til stort format, mellemformat og 35 mm, og det blev kompliceret”, siger hun. “Nu handler det mere om billedet og mindre om det tekniske og udstyret. Det har gjort mig mere fokuseret.”
Rachael Short, der tager et billede med iPhone
Som kørestolsbruger har Rachael Short udnyttet den mobilitet og frihed, som det giver at tage billeder med hendes iPhone i stedet for at bære rundt på flere kameraer. “Det har gjort mig mere fokuseret,” siger hun.
Greb på Rachael Shorts kørestol og hendes iPhone.
Rachael Short kommer fra Carmel i Californien, og hun tager billeder med sin iPhone Xs ved hjælp af Hipstamatic-appen og konverterer dem til sort/hvid i Snapseed.
Hun bærer ikke længere rundt på flere kameraer eller forskellige typer film. I stedet tager hun et billede i farver med sin iPhone Xs ved hjælp af Hipstamatic-appen, konverterer det til sort/hvid og redigerer det i Snapseed-appen, udskriver et digitalt negativ og fremstiller derefter et plantintryk som kunsttryk. “Jeg er virkelig imponeret over kameraet på iPhone, og hvordan jeg har kunnet bruge det til det samme, som jeg gjorde med film”, siger hun. “Billedkvaliteten er virkelig fantastisk og overraskende.”

“Teknologien har ændret utroligt meget. Den åbner op for så mange muligheder for mennesker med handicap og begrænset mobilitet.”

I dag bor Short tæt på Gallery EXPOSED i Carmel, som er hendes fotogalleri, hvor hun udstiller lokale kunstneres arbejde. Som kørestolsbruger leder hun efter lettilgængelige steder, hvor hun kan tage billeder og stadig være i naturen, som f.eks. Point Lobos, som har flade stier og naturlig skønhed, eller den lange kystvandresti, der løber langs havet nær Monastery Beach. Det er et af de eneste steder i området, hvor hun kan komme tæt på vandet. Selvom hun kun sjældent besøgte disse steder før ulykken, kommer hun der nu tit for at fotografere. Hun foretrækker at tage billeder af vandrestier eller endeløse veje, som giver fotografiet et dybt perspektiv. 
Rachael Short.
Der gik et helt år efter Rachael Shorts ulykke, før hendes arme var stærke nok til at holde en iPhone. Siden da har det været hendes foretrukne kamera til fotografering.
På trods af de uventede forhindringer, som dukkede op i Shorts liv for næsten et årti siden, finder hun stadig en lethed og en drømmende virkelighed i verden omkring hende. Hun har taget moderne teknologi til sig, så hun kan være kreativ på en ny måde og finde skønheden i sine umiddelbare omgivelser, uanset om det er en hvid valmue i hendes vindueskarm eller skyggen af et træ, der falder på Carmel Missions facade. 
“Jeg kan slet ikke forestille mig at være i min situation for bare 15 år siden uden min iPhone,” siger Short. “Teknologien har ændret virkelig meget i det tidsrum. Den åbner op for så mange muligheder for mennesker med handicap og begrænset mobilitet. Min iPhone er mit kamera, min mail og mit fotoredigeringsværktøj, og den giver muligheden for at sige ‘Hej Siri, gør det her for mig.’ Den giver mig alt.” 
I partnerskab med Global Accessibility Awareness Day samarbejdede Apple med fotograf Rachael Short fra Californien om at præsentere hendes kunst, som kun fotograferes med iPhone. I dag er Apple vært for arrangementer over hele verden for at promovere inkluderende design og understrege, hvordan teknologi kan føre til selvstændiggørelse. Du kan lære mere om Apples tilgængelighedsfunktioner og -tjenester ved at besøge apple.com/dk/accessibility

Mediemateriale

Billeder af Rachael Short

Pressekontakt:

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36