Artikel 30. maj 2019

Tusindvis af historier, ét WWDC

Erika Hairston, skaberen af Zimela.
Erika Hairston arbejder på sin app Zimela i fritiden, og hun skriver kode, hver gang hun ser sit snit til det.
Den 3. juni samles over 5000 mennesker fra 86 lande i San Jose i Californien til Apples Worldwide Developers Conference 2019 (WWDC). Blandt dem er Erika Hairston, som deltager for første gang, og David Niemeijer, som besøger arrangementet for 17. gang i træk. 
Hairston, som er 23 år, uddannet fra Yale University og arbejder i San Francisco, har netop lanceret sin første app, Zimela, der skal fremme mangfoldigheden i teknologibranchen. Niemeijer, 50-årig far til to fra Amsterdam, er CEO for AssistiveWare, en virksomhed, han grundlagde for 20 år siden, og som designer kommunikationshjælpemidler til mennesker med handicap. 
Selvom de befinder sig i to forskellige faser af deres rejse, har Hairstons og Niemeijers karriereforløb meget til fælles. 
Begge blev inspireret til at finde på nye løsninger af en, de elsker, og begyndte derefter at arbejde på at føre dem ud i livet. Begge startede som enkeltmandsvirksomheder, hvor de skrev kode i fritiden, når de så deres snit til det. Og begge forbinder og hjælper fællesskaber ved hjælp af teknologi for at hjælpe medlemmerne med at finde deres egen udtryksmåde og hinanden.
Erika Hairston, der arbejder på sin computer.
Zimela skaber et netværk af mentorer og mentees, som skal hjælpe brugerne med at gøre deres drømme til virkelighed.
To dage før jul i 1995 var David Niemeijers gode ven Giesbert Nijhuis involveret i en bilulykke, som gjorde ham lam fra halsen og ned. Nijhuis, som var 26 år gammel, da det skete, havde arbejdet som illustrator og fotograf, og efter ulykken mistede han håbet om at kunne fortsætte sin karriere. 
Niemeijer ville gerne hjælpe sin ven med at få uafhængigheden tilbage, og han designede derfor et virtuelt tastatur, som kunne styres med en alternativ mus – ligesom den Nijhuis havde brugt siden ulykken, som han styrede med hovedbevægelser. Nijhuis gav omfattende feedback om sin oplevelse af brugen i løbet af de første år.
“David tog det hele til sig, og han gjorde det bedre og bedre,” siger Nijhuis. “Ret hurtigt blev det meget bedre end anden software, man kunne få.”
David Niemeijer, CEO for AssistiveWare
David Niemeijer blev inspireret til at skabe AssistiveWare, da hans ven Giesbert Nijhuis blev alvorligt kvæstet i en bilulykke.
Giesbert Nijhuis bruger AssistiveWare-teknologi.
Giesbert Nijhuis bruger AssistiveWare-teknologi til at arbejde fra sit hjem i Amsterdam.
Niemeijers virtuelle tastatur, som han skrev kode til i sin fritid hjemme i sin lejlighed, blev til programmet KeyStrokes, og efter et par år kunne kan opsige sit job i den akademiske verden og arbejde på det på fuldtid.  Da Nijhuis grundlagde AssistiveWare, brugte han KeyStrokes til at designe virksomhedens logo.

“Der er helt sikkert en stærk fællesskabsfølelse, selvom alle kommer fra meget forskellige steder og arbejder inden for meget forskellige områder.”

I 2001 skrev en KeyStrokes-bruger et brev til Steve Jobs. I brevet spurgte han, om Apple kunne hjælpe med at få Niemeijers virtuelle tastatur til at fungere sammen med det nylancerede MacOS 10. Det var begyndelsen på næsten to årtiers samarbejde med Apple, og i løbet af disse år voksede AssistiveWare fra en enkeltmandsvirksomhed til verdens førende udbyder af hjælpeteknologiapps til personer med kommunikationsproblemer.
Giesbert Nijhuis brugte KeyStrokes til at designe AssistiveWares salamanderlogo.
Giesbert Nijhuis brugte programmet KeyStrokes til at designe AssistiveWares logo, der forestiller en salamander.
“Hver dag hører vi om, hvordan [vores produkter] har ændret folks liv,” siger Niemeijer. “Det handler både om voksne, som bruger vores software og pludselig kan gå i byen og få en snak med andre. Og familier med børn, som opdager, hvad deres barn tænker, og finder ud af, hvem deres barn i virkeligheden er. Det er virkelig vigtige ting.”
Selvom meget har ændret sig, siden Niemeijer deltog i sit første WWDC i 2003, siger han, at én ting altid har været den samme – følelsen af forbundethed.
“Der er helt sikkert en stærk fællesskabsfølelse, selvom alle kommer fra meget forskellige steder og arbejder inden for meget forskellige områder.”
AssistiveWares kontor i Amsterdam.
AssistiveWare er vokset til en virksomhed med næsten 40 medarbejdere – de fleste arbejder på kontoret i Amsterdam.
Erika Hairston er den yngste i en søskendeflok på fem – den omfatter også hendes plejesøster, Kimmy. Da Kimmy ansøgte og blev optaget under en ordning, der giver elever med lav indkomst adgang til elitegymnasier, åbnede hendes egen verden sig pludselig også, siger Erika. 
“Hun inspirerede og vejledte mig, så jeg turde drømme større drømme om min egen fremtid,” siger Hairston. “Zimela blev til på grundlag af idéen om, at alle bør have en Kimmy – en mentor og et forbillede, som gør, at de kan se, hvad der er muligt. Alle bør have chancen for at finde muligheder, som kan hjælpe dem med at nå deres mål.”
Hairston designede Zimela for at hjælpe underrepræsenterede grupper med at blive en del af teknologibranchen ved at etablere mentorordninger og gøre brugerne opmærksomme på karrierefremmende muligheder, som f.eks. praktikpladser. Hun skabte appen i sit afgangsår på Yale University, og navnet stammer fra filmen “Black Panther” – Zimela er en fortolkning af ordet for repræsentation på sproget xhosa.
Efter Hairston færdiggjorde sin uddannelse sidste år, flyttede hun til San Francisco til et fuldtidsjob i Silicon Valley. I sin fritid skriver hun kode i sit soveværelse, sin kærestes hus i Oakland og alle andre steder, hvor hun kan bruge et par minutter på at forberede Zimela til lanceringen i App Store.
Hun har for nylig gennemført Apple Entrepreneur Camp og skal snart deltage i sin første WWDC, og hun siger, at begge steder er perfekte eksempler på den type muligheder, som hun håber, at andre vil finde igennem Zimela. Hun glæder sig til at se, hvad WWDC vil betyde for hendes app og hendes fremtid. 
Erika Hairston under Apple Entrepreneur Camp.
Erika Hairston deltog for nylig i Apple Entrepreneur Camp.
“Jeg tror, at det er skæbnen, at vi netop lancerer i App Store samtidig,” siger hun. “Til hver [WWDC] føler jeg, at verden bliver større, og at mulighederne for, hvad folk kan opnå, vokser.”
Disse er bare to ud af titusindvis af historier, som er blevet fortalt i de 30 år med Apples Worldwide Developers Conference – et sted, hvor drømmere samles omkring en fælles tro på teknologiens muligheder for at ændre verden på en positiv måde.

Billeder af Erika Hairston og David Niemeijer

Pressekontakt:

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36