PRESSEMEDDELELSER 3. juni 2019

Apple giver et smugkig på macOS Catalina

Spækket med helt nye funktioner og apps samt Sidecar, der udvider Mac-arbejdsområdet med iPad

MacBook Pro, der viser macOS Catalina.
macOS Catalina introducerer helt nye apps og effektiv teknologi til udviklere.
San Jose, Californien – Apple gav i dag et smugkig på macOS Catalina, som er den nyeste version af verdens mest avancerede styresystem til stationære computere. Det er spækket med smarte nye funktioner, helt nye apps og effektiv ny teknologi til udviklere. Med macOS Catalina erstattes iTunes af Apples populære underholdningsprogrammer – Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-appen. Den helt nye Sidecar-funktion giver brugerne mulighed for at udvide deres Mac-computer, da de kan bruge deres iPad som en ekstern skærm eller som en meget præcis inputenhed på tværs af kreative Mac-programmer. Nye sikkerhedsfunktioner holder brugerne bedre beskyttet, og de kan styre deres Mac udelukkende med stemmen ved hjælp af Stemmekontrol.
“Med macOS Catalina lancerer vi helt nye apps til Mac – vi starter med nye separate versioner af Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-app,” sagde Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering. “Brugerne vil sætte pris på, hvordan de kan udvide deres arbejdsområde med Sidecar, som giver nye muligheder for at interagere med Mac-apps ved hjælp af iPad og Apple Pencil. Og med nye udviklerteknologier kan brugerne se frem til flere fantastiske apps fra tredjeparter på Mac til efteråret.”
MacBook-bruger, der udvider sit arbejdsområde med iPad og Apple Pencil.
Nu kan brugerne udvide deres arbejdsområde – og deres kreativitet – med iPad og Apple Pencil.

De nye apps, Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-app

macOS Catalina erstatter iTunes med tre helt nye apps, der i høj grad forenkler og forbedrer, hvordan Mac-brugere finder og afspiller deres foretrukne musik, serier, film og podcasts.
Den nye Musik-app til Mac er lynhurtigt, sjovt og brugervenligt. Apple Music hjælper brugerne med at finde fantastisk ny musik med over 50 millioner sange, playlister og musikvideoer.  Brugerne får desuden adgang til hele deres musikbibliotek, uanset om de har downloadet sangene, købt dem eller overført dem fra en CD. Hvis man bedst kan lide at eje sin musik, er iTunes Music Store kun et klik væk.
Musik-app på MacBook Air.
Det har aldrig være hurtigere eller nemmere at finde fantastiske nye sange med den nye Musik-app til Mac.
Den helt nye Apple TV-app samler forskellige måder, man kan finde og se film og serier på, i én effektiv app. Apple TV-app har Apple TV-kanaler, personlige anbefalinger og mulighed for at søge, købe eller leje over 100.000 film og serier fra iTunes – så brugerne kan se 4K HDR-film og film, der er understøttet af Dolby Atmos.1 Se nu-fanen indeholder en Kø, hvor seerne kan holde styr på, hvad de er ved at se, og se videre på en hvilken som helst skærm. Til efteråret vil Apples originale videoabonnementstjeneste, Apple TV+, blive tilgængelig i Apple TV-app.
Apple TV-app på MacBook Air.
Den helt nye Apple TV-app samler de forskellige måder, man kan finde og se serier og film på, i én app.
Den populære app Apple Podcasts har nu et katalog på over 700.000 udsendelser samt mulighed for at få automatisk besked om nye afsnit, så snart de bliver tilgængelige. Appen byder også på nye kategorier, udvalgte samlinger fra redaktører i hele verden og avancerede søgeværktøjer, der kan finde afsnit ud fra vært, gæst eller endda samtaleemne.
Apple Podcasts på MacBook Air.
Apple Podcasts har nye avancerede søgeværktøjer og udvalgte samlinger fra redaktører i hele verden.
Brugere, der synkroniserer deres medier til deres enheder ved hjælp af et kabel, kan gøre det nemt og hurtigt i de nye underholdnings-apps. Og når brugerne slutter en enhed til deres Mac, vises den med det samme i indholdsoversigten i Finder, så de kan sikkerhedskopiere, opdatere eller gendanne deres enhed.

Sidecar

Med Sidecar kan iPad bruges som en udvidet skærm til Mac og en meget præcis tegnetablet på tværs af understøttede Mac-apps. Med Sidecar er det intet problem at have en ekstra skærm med sig på farten, så man kan fordele sit arbejde på to skærme, uanset hvor man er. Når iPad kombineres med en Apple Pencil, kan de bruges til at tegne, skitsere eller skrive i ethvert Mac-program, der understøtter stylus-input. Sidecar er et fantastisk værktøj til at redigere video med Final Cut Pro X, tegne med Adobe Illustrator eller markere iWork-dokumenter. Og som alle andre kontinuitetsfunktioner kan Sidecar køre på en trådløs forbindelse, så brugerne kan arbejde med større mobilitet.
MacBook Pro, der udvider skærmen til iPad og Apple Pencil med Sidecar.
Sidecar gør kreative Mac-apps intuitive og præcise med iPad og Apple Pencil, og det hele kan køre på en trådløs forbindelse.

Tilgængelighed

For Apple er teknologi først rigtigt nyttigt, når alle kan få glæde af det. Med macOS Catalina introducerer Apple nye hjælpeteknologier, der hjælper hver eneste bruger med at få mest muligt ud af sin Mac. Stemmekontrol er en banebrydende teknologi, som kan anvendes af brugere, der ikke kan bruge traditionelle inputenheder, til at styre deres Mac kun ved hjælp af deres stemme med indbygget Siri-teknologi til talegenkendelse, der også sørger for at opbevare personlige data fortroligt. Nye mærker og net giver brugerne mulighed for at interagere med stort set alle apps ved hjælp af omfattende navigationsværktøjer, og lydbehandlingen foregår på enheden. Stemmekontrol  er nu også tilgængelig på iOS og iPadOS, så brugerne kan styre deres enhed udelukkende med stemmen – selv bevægelser som at trykke, swipe og scrolle.
Nye hjælpeteknologier giver brugerne mulighed for at få mest muligt ud af deres Mac.

Sikkerhed

Med macOS Catalina kontrollerer Gatekeeper nu alle apps for kendte sikkerhedsproblemer, mens nye databeskyttelsesfunktioner kræver, at alle apps får tilladelse, inden de tilgår brugerdokumenter. Godkendelse med Apple Watch giver brugerne mulighed for at godkende mange sikkerhedsbeskeder ved blot at trykke på sideknappen på Apple Watch. Nu understøtter alle Mac-computere med T2 Security-chippen Aktiveringslås, så der er mindre risiko for, at de bliver stjålet. Og med det nye Find min-program kan placeringen af en mistet eller stjålet Mac blive videresendt på en sikker og anonym måde til ejeren via andre Apple-enheder, selv når den er offline.

Skærmtid

Skærmtid på Mac giver brugerne indblik i, hvor meget tid de bruger i apps og på websites, samt værktøjer, der kan hjælpe dem med at beslutte, hvordan de skal bruge deres skærmtid. Skærmtid er udviklet til den måde, folk bruger deres Mac på, bl.a. med en ny “One more minute”-funktion, der giver brugerne mere tid til at gemme deres arbejde eller logge ud af et spil. Brugerne kan planlægge tid væk fra deres Mac og afgøre, hvor meget tid de vil bruge i apps, på websites eller i specifikke programkategorier. Med iCloud kan brugerne synkronisere indstillinger for Skærmtid og kombinere brugen på tværs af iPhone, iPad og Mac helt anonymt gennem end-to-end-kryptering. Familiedeling giver desuden forældre nye værktøjer til bedre at administrere deres børns brug af enheder, herunder muligheden for at vælge, hvem deres børn må kommunikere med og hvornår.
Skærmtid på MacBook Pro.
Med Skærmtid på Mac kan brugerne synkronisere indstillingerne og kombinere brugen på tværs af deres Apple-enheder.

Flere fantastiske apps til Mac

I macOS Catalina findes der også nye API’er og værktøjer til udviklere, der gør det utroligt nemt at føre iPad-apps over til Mac. Med over en million tilgængelige iPad-apps inden for en bred vifte af kategorier, lige fra kreativitet til underholdning og produktivitet til udvikling, vil brugerne kunne interagere med flere populære apps direkte på den store, flotte Mac-skærm. Til efteråret kan brugerne forvente at se flere af deres yndlingsapps komme til Mac, f.eks. Jira Cloud, Twitter og Asphalt 9.
MacBook Pro med flere app-vinduer åbne.
Fra efteråret vil brugerne se flere af deres yndlingsapps fra tredjeparter komme i Mac App Store.
Yderligere forbedringer af apps
  • Fotos giver en flot ny browseroplevelse, der på intelligent vis viser brugerens bedste billeder.
  • Safari har en opdateret startside, der bruger Siri-forslag til at fremhæve ofte besøgte websites, bogmærker, iCloud-faner, Læseliste-udvalg og links sendt i Beskeder.
  • Mail i macOS Catalina har tilføjet muligheden for at blokere mails fra en bestemt afsender, sætte en meget aktiv tråd på lydløs og afmelde mailing-lister.
  • Noter har nu en helt ny gallerivisning, mere effektive søgeværktøjer og flere muligheder for samarbejde.
  • Påmindelser har fået et nyt design med en helt ny brugergrænseflade, der gør det nemt at oprette, organisere og spore påmindelser.
Tilgængelighed
Udviklerversionen af macOS Catalina er tilgængelig for Apples Developer Program-medlemmer fra i dag på developer.apple.com, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig for Mac-brugere senere på måneden på  beta.apple.com. macOS Catalina vil kunne fås til efteråret som en gratis softwareopdatering til Mac-computere, der blev introduceret medio 2012 eller senere. Du kan få flere oplysninger ved at besøge  apple.com/macos/catalina-preview. Funktionerne kan ændres. Visse funktioner er ikke tilgængelige på alle sprog eller i alle områder.

Billeder af macOS Catalina

    1 4K HDR-indhold kan streames på alle Mac-computere lanceret i 2018 eller senere med skærme med 4K-opløsning. Dolby Atmos er tilgængelig på bærbare Mac-computere lanceret i 2018 eller senere.

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36