PRESSEMEDDELELSER 3. juni 2019

Apple løfter sløret for banebrydende nye teknologier til udvikling af apps

Det banebrydende SwiftUI-framework, ARKit 3 og nye Xcode-værktøjer gør det nemmere og hurtigere end nogensinde før at udvikle powerfulde apps

ARKit 3 giver dybere AR-oplevelser og er en af de nyeste og mest avancerede udviklingsteknologier til appudviklere.
San Jose, California – Apple løftede i dag sløret for flere innovative teknologier, som gør det meget nemmere og hurtigere for udviklere at skabe nye powerfulde apps. SwiftUI er et revolutionerende udviklings-framework, som gør det lettere end nogensinde før at bygge effektive brugerflader. ARKit 3, RealityKit og Reality Composer er avancerede værktøjer, som er designet til at gøre det endnu lettere for udviklere at skabe spændende AR-oplevelser til forbruger- og erhvervsapps. Nye værktøjer og API’er gør det meget enklere at overføre iPad-apps til Mac. Og med opdateringer af Core ML og Create ML er det muligt at skabe endnu mere effektive og strømlinede apps til maskinlæring på enhederne.
“De nye teknologier til appudvikling, som blev afsløret i dag, gør arbejdet hurtigere, lettere og sjovere for udviklerne, og de repræsenterer fremtiden for appudvikling på alle Apples platforme,” sagde Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering. “SwiftUI transformerer arbejdet med brugerflader, fordi store dele af processen bliver automatiseret, og der vises eksempler på, hvordan UI-koden ser ud og fungerer i appen, i realtid. Vi tror, udviklerne bliver vilde med det.”
iPad og MacBook Pro med racerspillet “Asphalt 9: Legends.”
Med Xcode har det aldrig været nemmere for udviklere at overføre deres eksisterende iPad-projekter til Mac.

SwiftUI

Visionen med Swift har altid været at gøre udviklingen hurtigere, nemmere og mere interaktiv, og et moderne UI-framework er en vigtig del af den vision. SwiftUI har et nyt, ekstremt effektivt og intuitivt grænseflade-framework til opbygning af avancerede app-grænseflader. Med enkel og let forståelig deklarativ kode kan udviklerne skabe utrolige grænseflader med alle funktioner, inklusive elegante animationer. SwiftUI er tidsbesparende for udviklerne, fordi en masse funktionalitet er automatiseret, herunder layout af brugerflader, Mørk funktion, Tilgængelighed, understøttelse af sprog, der skrives fra højre mod venstre, og internationalisering. SwiftUI-apps fungerer som lokale apps og er lynhurtige. Og eftersom SwiftUI er den samme API, der er indbygget i iOS, iPadOS, macOS, watchOS og tvOS, kan udviklerne nemt og hurtigt bygge omfattende, lokale apps på alle Apples platforme.
Layout med SwiftUI-designværktøjer.
SwiftUI er et moderne UI-framework, som gør det hurtigt og let for udviklerne at skabe lokale apps på alle Apples platforme.

Xcode 11 gør SwiftUI levende

Et nyt grafisk værktøj til UI-design, som er indbygget i Xcode 11, gør det nemt og hurtigt for UI-designere at sammensætte en brugerflade med SwiftUI – uden overhovedet at skrive kode. Swift-koden genereres automatisk, og når koden ændres, vises ændringerne i brugerfladen med det samme i det visuelle designværktøj. Nu kan udviklere se automatiske eksempler på brugerfladens udseende i realtid, mens de sammensætter, tester og finjusterer koden. Takket være den flydende overgang mellem grafisk design og kodeskrivning bliver det sjovere og mere effektivt at udvikle brugerflader, og det bliver muligt for softwareudviklere og UI-designere at arbejde tættere sammen. Eksempler kan vises direkte på tilsluttede Apple-enheder, f.eks. iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch og Apple TV, så udviklerne kan se, hvordan en app reagerer på Multi-Touch eller bruger kameraet og indbyggede sensorer – alt sammen mens grænsefladen bygges.

Augmented reality

Med ARKit 3 bliver brugerne midtpunkt i AR-oplevelsen. Med Motion Capture kan udviklere integrere menneskers bevægelser i deres apps, og med People Occlusion vises AR-indhold naturligt foran eller bagved personer, så det bliver muligt at skabe mere omsluttende AR-oplevelser og sjove effekter ligesom med grøn skærm. ARKit 3 gør det også muligt for kameraet på forsiden at registrere op til tre ansigter, og det understøtter brug af kameraet på forsiden og bagsiden på én gang. Derudover understøttes samarbejdssessioner, så man hurtigt kan hoppe ind i en delt AR-oplevelse. 
Med Motion Capture i ARKit 3 bliver brugerne midtpunkt i AR-oplevelsen med mere naturlige bevægelser.
RealityKit er opbygget helt fra bunden til AR-formål. Det indeholder fotorealistisk gengivelse og en utrolig miljøtegning samt understøttelse af kameraeffekter som f.eks. støj og sløring, så det bliver næsten umuligt at skelne virtuelt indhold fra virkeligheden. RealityKit indeholder også utrolige funktioner til animation, fysik og rumlig lyd, og udviklerne kan udnytte funktionaliteten i RealityKit med den nye RealityKit Swift-API. Reality Composer er en ny powerfuld iOS-, iPadOS- og Mac-app, som gør det nemt for udviklere at lave prototyper og producere AR-oplevelser, selvom de ikke har erfaring med 3D. Med en enkel grænseflade, hvor objekter trækkes og anbringes, og et bibliotek med 3D-objekter og animationer i høj kvalitet gør Reality Composer det muligt for udviklerne at anbringe, flytte og rotere AR-objekter og sammensætte en AR-oplevelse, som kan integreres direkte i en app med Xcode eller eksporteres til AR Quick Look. 
Reality Composer og RealityKit gør det lettere end nogensinde at lave AR-apps.

Nemmere overførsel af iPad-apps til Mac

Nye værktøjer og API’er gør det nemmere end nogensinde at overføre iPad-apps til Mac. Med Xcode kan udviklere åbne et eksisterende iPad-projekt og vælge et enkelt afkrydsningsfelt for automatisk at tilføje fundamentale Mac-funktioner og vinduesopdeling, og de kan anvende platformsspecifikke elementer som berøringsbaserede betjeningsknapper til tastatur og mus, hvilket giver et stort forspring, når de bygger lokale Mac-versioner af deres apps. Mac- og iPad-apps er baseret på samme projekt og deler den samme kildekode, så alle kodeændringer oversættes til både iPadOS- og macOS-versionen af en app, hvilket er både tids- og ressourcebesparende for udviklerne, fordi et team kan arbejde på begge versioner af en app. Både i Mac- og iPad-versionen af deres apps kan brugerne nyde godt af de specifikke funktioner på hver platform, f.eks. præcisionen og hastigheden når de bruger tastaturet, musen og pegefeltet på Mac, og unikke Mac-funktioner som Touch Bar.
MacBook Pro med kildekode.
Udviklerne kan nu dele det samme projekt og dele kildekoden på tværs af deres Mac- og iOS-apps.

Core ML og Create ML

Core ML 3 understøtter acceleration af flere typer avancerede, realtidsbaserede modeller til maskinlæring. Med de over 100 modellag, der nu understøttes med Core ML, kan apps bruge de nyeste modeller til at levere oplevelser, der forstår visuelle elementer, naturligt sprog og tale som aldrig før. Og for første gang får udviklerne mulighed for at opdatere modeller til maskinlæring på enhederne vha. personlig modeltilpasning. Med denne banebrydende teknik kan udviklerne levere personligt tilpassede funktioner, uden at det går ud over brugernes anonymitet. Med Create ML, som er en dedikeret app til udvikling af maskinlæring, kan udviklerne opbygge modeller til maskinlæring uden at skrive kode. Træning med flere modeller med forskellige datasæt kan bruges sammen med nye typer modeller som f.eks. registrering af objekter og klassifikation af aktiviteter og lyde.
iPhone, der viser en HomeCourt AR-oplevelse.
Core ML 3 tilbyder superhurtig ydeevne og gør det nemt for udviklere at integrere modeller til maskinlæring i deres apps.

Apple Watch

Med introduktionen af watchOS 6 og App Store på Apple Watch kan udviklerne nu bygge og designe Apple Watch-apps, der fungerer helt selvstændigt – selv uden en iPhone.
Udviklerne kan også udnytte Apple Neural Engine på Apple Watch Series 4 vha. Core ML. Når Core ML-trænede modeller inkorporeres i apps, og input fortolkes på enhederne, får brugerne adgang til mere intelligente apps. En ny API til streaming af lyd betyder, at brugerne kan streame fra deres foretrukne tredjeparts-medieapps uden at bruge andre enheder end deres Apple Watch. En udvidet runtime-API giver apps mere tid til at udføre opgaver på Apple Watch, mens appen stadig er forrest, selvom skærmen slukkes. Det gælder f.eks. brug af tilladte sensorer, som måler puls, lokalitet og bevægelse.
App Store på Apple Watch.
App Store på Apple Watch åbner helt nye muligheder for udviklere.

Hurtigt, nemt og privat – log ind med Apple-id

Log ind med Apple – det er nemt for brugerne at logge ind i apps og på websteder vha. deres eksisterende Apple-id. I stedet for at udfylde formularer, bekræfte mailadresser eller vælge adgangskoder kan brugerne bare bruge deres Apple-id til at indstille en konto og begynde at bruge en app med det samme. På den måde kommer de meget hurtigere i gang. Alle konti beskyttes med tofaktorgodkendelse, så Log ind med Apple gør det nemt for udviklerne at forbedre sikkerheden i deres apps. Det indeholder også en ny funktion mod bedrageri, som giver udviklerne sikkerhed for, at de nye brugere er rigtige mennesker og ikke bots eller falske konti. En ny tjeneste (med fokus på anonymitet) til videresendelse af mail fjerner behovet for, at brugerne skal opgive deres personlige mailadresse, men de kan stadig modtage vigtige beskeder fra appudvikleren. Og eftersom Apple ikke registrerer brugernes appaktivitet eller laver profiler baseret på brug af apps, forbliver alle oplysninger om udviklernes virksomhed og deres brugere hos udviklerne.
Log ind med Apple i Bird-app.
Log ind med Apple rummer en række fordele for udviklere og brugere.

Andre udviklerfunktioner

  • PencilKit gør det nemt for udviklere at tilføje understøttelse af Apple Pencil i deres apps og indeholder den nye værktøjspalet.
  • SiriKit tilføjer understøttelse af lydapps fra tredjeparter, f.eks. apps til musik, podcasts og lydbøger, så udviklerne nu kan integrere Siri direkte i deres iOS-, iPadOS- og watchOS-apps. Det giver brugerne mulighed for at styre afspilning af lyd med enkle stemmekommandoer.
  • MapKit indeholder en række nye udviklerfunktioner som f.eks. vektoroverliggere, filtrering af interessepunkter, begrænsning af zoom og panorering med kameraer samt understøttelse af Mørk funktion.
  • Udover sproglige forbedringer i SwiftUI tilføjer Swift 5.1 en funktion til modulstabilitet – et vigtigt fundament for opbygning af binært kompatible frameworks i Swift.
  • De nye powerfulde Metal Device-familier gør det nemmere at dele kode mellem flere GPU-typer på alle Apples platforme, og med understøttelse af iOS-simulatoren er det nemt at bygge Metal-apps til iOS og iPadOS.

Mediemateriale

Billeder af udviklingsværktøjer

Pressekontakt:

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36