PRESSEMEDDELELSER 22. juni 2020

Apple annoncerer Mac-skifte til Apple-chip

Udviklere kan begynde at udvikle programmer allerede i dag, og det første system leveres ved årets udgang, hvorefter der vil være en overgangsperiode på to år

Cupertino, Californien – På denne historiske dag for Mac annoncerede Apple, at Mac fremover vil indeholde Apples specialdesignede chip i verdensklasse for at levere brancheførende ydeevne og kraftfulde nye teknologier. Udviklere kan nu begynde at opdatere deres programmer, så de kan udnytte de avancerede muligheder med Apple-chip i Mac. Dette skifte sikrer desuden en fælles arkitektur på tværs af alle Apple-produkter, hvilket gør det langt nemmere for udviklere at skrive og optimere programmer til hele økosystemet. 
Apple lancerede også macOS Big Sur i dag, den næste større version af macOS, som udgør den største opdatering i mere end et årti og inkluderer teknologier, der vil sikre en jævn og problemfri overgang til Apple-chip. Udviklere kan nemt konvertere deres eksisterende programmer til at køre med Apple-chip, så de effektive teknologier og ydeevnen udnyttes. Og for første gang kan udviklere gøre deres iOS- og iPadOS-apps tilgængelige på Mac uden nogen form for ændringer. 
Som hjælp til at få udviklerne i gang med Apple-chip lancerer Apple også Universal App Quick Start Program, som giver adgang til dokumentation, forumsupport, betaversioner af macOS Big Sur og Xcode 12 samt begrænset brug af et Developer Transition Kit (DTK), som er et system til Mac-udvikling baseret på Apples A12Z Bionic System on a Chip (SoC).
Apple planlægger at levere den første Mac med Apple-chip ved årets udgang og fuldføre skiftet i løbet af et par år. Apple vil fortsætte med at understøtte og frigive nye versioner af macOS til Intel-baserede Mac-computere de kommende år, og er i færd med at udvikle spændende nye Intel-baserede Mac-computere. Overgangen til Apple-chip udgør det største kvantespring nogensinde for Mac. 
“Lige fra starten af har Mac altid haft fokus på store ændringer for at holde sig på forkant med udviklingen inden for PC'er. I dag annoncerer vi vores skifte til Apple-chip, hvilket gør dette til en historisk dag for Mac,” sagde Tim Cook, Apples CEO. “Med de effektive funktioner og den brancheførende ydeevne vil Apple-chippen gøre Mac stærkere og mere funktionel end nogensinde før. Aldrig før har jeg været så spændt på fremtiden for Mac.” 

Familie af Mac SoCs giver effektive nye funktioner og branchens bedste ydeevne

I over et årti har Apples chipdesignere i verdensklasse udviklet og finjusteret Apples SoCs. Resultatet er en skalerbar arkitektur, der er udviklet specielt til iPhone, iPad og Apple Watch, og som er brancheførende med unikke funktioner og ydeevne pr. watt – med branchens bedste enheder til følge. Med udgangspunkt i denne arkitektur udvikler Apple et udvalg af SoCs til Mac. Det giver Mac brancheførende ydeevne pr. watt og GPU'er med højere ydeevne – programudviklere kan dermed udvikle endnu mere effektive professionelle programmer og spil af høj kvalitet. Og adgang til teknologier som f.eks. Neural Engine betyder, at Mac fungerer som en suveræn platform for udviklere, der ønsker at bruge maskinlæring. Dette skaber desuden en fælles arkitektur på tværs af alle Apple-produkter, hvilket gør det langt nemmere for udviklere at skrive og optimere software til hele Apple-økosystemet.

macOS Big Sur muliggør skifte til Apple-chip

I macOS Big Sur tilbyder Apple et udvalg af teknologier, der gør skiftet til Apple-chip nemt og problemfrit. Alt er indbygget i Xcode 12, f.eks. indbyggede kompileringsfunktioner, redigeringsfunktioner og fejlfindingsværktøjer, og de fleste udviklere kan derfor få deres programmer op at køre i løbet af nogle få dage. Ved hjælp af binære Universal 2-programfiler kan udviklere nemt skabe et enkelt program, der udnytter den indbyggede power og ydeevne i de nye Mac-computere med Apple-chip, samtidig med at Intel-baserede Mac-computere stadig understøttes. Med oversættelsesteknologien i Rosetta 2 kan brugere køre eksisterende Mac-programmer, der endnu ikke er blevet opdateret, herunder også dem med plug-ins. Virtualiseringsteknologi giver brugere mulighed for at køre Linux. Udviklere kan desuden gøre deres iOS- og iPadOS-apps tilgængelige på Mac uden nogen form for ændringer.

Quick Start Program giver udviklere mulighed for at komme i gang i dag

Apple Developer Program-medlemmer kan begynde at flytte deres programmer til Apple-chip i dag ved at ansøge om Universal App Quick Start Program. Programmet giver adgang til dokumentation, forumsupport, betaversioner af macOS Big Sur og Xcode 12 og inkluderer begrænset brug af et DTK, som giver udviklere mulighed for at udvikle og teste deres Universal 2-programmer. DTK, som skal returneres til Apple, når programmet er færdigt, består af en Mac mini, som er forsynet med Apples A12Z Bionic SoC samt specifikationer som på stationære computere, herunder 16 GB hukommelse, 512 GB SSD og en række Mac I/O-porte. Udviklere kan ansøge om programmet på developer.apple.com, og den samlede pris for programmet er 3.999 kroner.
Del artikel

Billeder af Developer-software

Pressekontakt

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36