åbner i nyt vindue
PRESSEMEDDELELSER 10. november 2020

Apple lancerer M1

M1 har brancheførende ydeevne, powerfulde funktioner og en utrolig effektivitet. M1 er Apples første chip, der er specialudviklet til Mac

En lysende sort firkant, der indeholder Apple-logoet og "M1".
M1 er Apples første chip, der er specialudviklet til Mac, og den stærkeste chip, Apple nogensinde har lavet.
Cupertino, Californien – Apple præsenterede i dag M1, den stærkeste chip, Apple nogensinde har lavet og den første chip, der er specialudviklet til Mac. M1 er optimeret til Mac-systemer, hvor en lille størrelse og energieffektivitet er kritisk vigtigt. Som et SoC (system on a chip) kombinerer M1 adskillige effektive teknologier i en enkelt chip og har en samlet hukommelsesstruktur, der giver drastisk forbedret ydeevne og effektivitet. M1 er den første chip til personlige computere, der er bygget ved hjælp af banebrydende 5-nanometer procesteknologi, og den er spækket med imponerende 16 milliarder transistorer, det højeste antal, Apple nogensinde har puttet i en chip. Den har verdens hurtigste CPU-kerne, når det gælder chips med lavt energiforbrug, verdens bedste CPU-ydeevne pr. watt, verdens hurtigste integrerede grafik i en personlig computer og banebrydende ydeevne til maskinlæring med Apples Neural Engine. M1 byder derfor på op til 3 gange hurtigere CPU-ydeevne, op til 6 gange hurtigere GPU-ydeevne og op til 15 gange hurtigere ydeevne til maskinlæring, samtidig med at den giver 2 gange længere batteritid end forrige generation af Mac-computere. Med den radikalt øgede ydeevne og effektivitet udgør M1 det største kvantespring nogensinde for Mac.1
“Der har aldrig været en chip som M1, vores banebrydende SoC (system on a chip) til Mac. Den bygger på mere end 10 års erfaring med design af brancheførende chips til iPhone, iPad og Apple Watch og indleder en helt ny æra for Mac,” udtalte Johny Srouji, Apples Senior Vice President for Hardware Technologies. “Når det gælder chips med lavt energiforbrug har M1 verdens hurtigste CPU-kerne, hurtigste integrerede grafik i en personlig computer og den fantastiske ydeevne til maskinlæring, som Apples Neural Engine giver. Med sin unikke kombination af imponerende ydeevne, effektive funktioner og en utrolig effektivitet er M1 langt den bedste chip, vi nogensinde har lavet.”
M1 set fra oven viser det avancerede kredsløb i SoC (system on a chip).
M1 er den første chip til personlige computere, der er bygget ved hjælp af banebrydende 5-nanometer procesteknologi, og den er spækket med imponerende 16 milliarder transistorer.

Det første SoC (system on a chip) til Mac

Mac-computere og PC’er har traditionelt brugt flere chips til CPU’en, I/O, sikkerhed og meget mere. Med M1 kombineres disse teknologier nu i et enkelt SoC (system on a chip), der tilbyder integration på et helt nyt niveau og giver en øget ydeevne og energieffektivitet. M1 har også en samlet hukommelsesstruktur, der giver en samlet hukommelse med høj båndbredde og lav latenstid i en tilpasset pakke. Dette giver alle teknologierne i SoC (system on a chip) adgang til de samme data uden at kopiere dem mellem flere hukommelser, hvilket yderligere forbedrer ydeevnen og effektiviteten.
Et diagram sammenligner den forbedrede CPU-ydeevne pr. watt i M1 i forhold til den nyeste chip i en bærbar computer.

Verdens bedste CPU-ydeevne pr. watt

M1 har en 8-core CPU, der består af fire højtydende kerner og fire højeffektive kerner. Hver enkelt af de højtydende kerner leverer brancheførende ydeevne til singlethreading-opgaver, mens de kører så effektivt som muligt. De er verdens hurtigste CPU-kerner, når det gælder chips med lavt energiforbrug, hvilket gør det muligt for fotografer at redigere billeder i høj opløsning lynhurtigt, mens udviklere kan lave apps næsten 3 gange hurtigere end før. Og alle fire kan bruges sammen for at give multithreading-ydeevnen et kæmpe boost. 
En grafik beskriver de vigtigste fordele ved 8-core CPU i M1-chippen.
De fire højeffektive kerner leverer enestående ydeevne og bruger kun en tiendedel af den energi, der tidligere var nødvendig. Disse fire kerner alene leverer en ydeevne, der kan sammenlignes med den nuværende generation af dual-core MacBook Air, men bruger meget mindre energi. De udgør den mest effektive måde at køre mindre krævende hverdagsopgaver på såsom at tjekke mails og surfe på nettet og sparer på batteriet som aldrig før. Og alle otte kerner kan arbejde sammen for at give en utrolig beregningskraft til de mest krævende opgaver og levere verdens bedste CPU-ydeevne pr. watt.
Billedredigering i Photoshop vist på MacBook Air.
M1-chippen har en 8-core CPU, der leverer en utrolig beregningskraft og verdens bedste CPU-ydeevne pr. watt.

Verdens hurtigste integrerede grafik

M1 indeholder Apples mest avancerede GPU. Den drager fordel af mange års analyse af Mac-programmer, herunder programmer til hverdagsopgaver og udfordrende professionelle opgaver. GPU’en i M1 er med sin brancheførende ydeevne og utrolige effektivitet i en klasse for sig. Med op til otte kraftfulde kerner, der er i stand til at afvikle næsten 25.000 tråde samtidig, kan GPU'en nemt håndtere ekstremt krævende opgaver, lige fra jævn afspilning af flere 4K-videostreams til rendering af komplekse 3D-scener. Med en hastighed på 2,6 teraflops har M1-chippen verdens hurtigste integrerede grafik i en personlig computer.  
Videospillet “Little Orpheus”, der kører på Mac mini, vises på en skærm med et trådløst tastatur og en mus samt en Xbox-controller i nærheden.
GPU'en i M1 er den mest avancerede, Apple nogensinde har lavet, og verdens hurtigste integrerede grafik i en personlig computer.

Lynhurtig maskinlæring på enheden

M1-chippen introducerer Apples Neural Engine på Mac, så brugerne kan klare maskinlæringsopgaver betydeligt hurtigere. Neural Engine i M1 har Apples mest avancerede 16-core-arkitektur, der kan gennemføre 11 billioner handlinger pr. sekund og sikrer op til 15 gange hurtigere ydeevne til maskinlæring. Faktisk er hele M1-chippen designet til at udmærke sig ved maskinlæring, med ML-acceleratorer i CPU'en og en kraftfuld GPU, så opgaver som videoanalyse, stemmegenkendelse og billedbehandling kan udføres på et niveau, der aldrig før er set på Mac.
djay Pro-programmet vist på MacBook Pro.
Udviklere, der udnytter maskinlæring, kan drage fuld fordel af den lynhurtige ydeevne, som Apples Neural Engine i M1-chippen leverer.

M1 er spækket med med mere avancerede teknologier

M1-chippen er spækket med en række powerfulde tilpassede teknologier, herunder:
  • Apples nyeste billedsignalprocessor (ISP), der tilbyder video af den højeste kvalitet med bedre støjreduktion, bedre farvenøjagtighed og forbedret automatisk hvidbalance.
  • Den nyeste Secure Enclave, der giver den bedste sikkerhed på markedet.
  • En lagringscontroller med maksimal ydeevne med AES-hardwarekryptering, der giver hurtigere og mere sikker SSD-ydeevne.
  • Højeffektive funktioner til mediekodning og -afkodning med lavt energiforbrug giver en fantastisk ydeevne og forlænget batteritid.
  • En Apple-designet Thunderbolt-controller med understøttelse af USB 4, overførselshastigheder på op til 40 Gbps samt kompatibilitet med flere eksterne enheder end nogensinde før.

macOS Big Sur optimeret til M1

macOS Big Sur er helt inde i kernen designet til at udnytte den fulde kapacitet og kraft, der er i M1-chippen, og giver ydeevnen et kæmpe boost og leverer en utrolig batteritid samt endnu stærkere beskyttelse af sikkerheden. Med M1 vil ting, som brugerne gør hver dag, føles mærkbart hurtigere og nemmere. Ligesom iPhone og iPad vækkes Mac nu også øjeblikkeligt fra dvaletilstand. Browsing i Safari – som allerede er verdens hurtigste browser – er nu op til 1,5 gange hurtigere til at køre JavaScript og er næsten 2 gange mere responsiv.2
Med Big Sur og M1 kan Mac-brugere køre et større udvalg af programmer end nogensinde før. Al Apples Mac-software er nu universel og kører lokalt på M1-systemer. Eksisterende Mac-programmer, der ikke er opdateret til universel, kører problemfrit med Apples Rosetta 2-teknologi. Og iPhone- og iPad-apps kan nu køre direkte på Mac. Derudover er grundstrukturen i Big Sur optimeret til at udnytte M1-chippens power fuldt ud, herunder udviklerteknologier fra Metal til grafik og Core ML til maskinlæring.
Flere programmer kører på og vises på Pro Display XDR.
Mac-brugere har nu adgang til et større udvalg af programmer end nogensinde før.

Starten på en to-årig overgang for Mac

M1-chippen er drivkraften bag den nye MacBook Air, 13” MacBook Pro og Mac mini. De slutter sig til alle de andre Mac-modeller for at danne det stærkeste Mac-sortiment nogensinde. Dette er starten på en overgang til en ny familie af chips, der er specialudviklet til Mac. Overgangen til Apple-chips vil tage ca. to år at gennemføre, og disse tre systemer er et fantastisk første skridt.
Del artikel

Billeder af Apple M1-chippen

  1. “Verdens hurtigste CPU-kerne i chips med lavt energiforbrug”: Test udført af Apple i oktober 2020 med testmodeller af 13" MacBook Pro-systemer med Apple M1-chip og 16 GB ram. Den højeste singlethread-ydeevne for opgaver blev målt ved hjælp af udvalgte benchmarkprogrammer, der anvendes som standard i branchen, kommercielle programmer og open source-programmer. Sammenlignet med de CPU’er med den bedste ydeevne for bærbare computere, der var kommercielt tilgængelige på testtidspunktet. Test af ydeevne er udført med specielle computersystemer og afspejler den omtrentlige ydeevne for MacBook Pro. “Verdens bedste CPU-ydeevne pr. watt”: Test udført af Apple i oktober 2020 med testmodeller af 13" MacBook Pro-systemer med Apple M1-chip og 16 GB ram. Ydeevne per watt henviser til forholdet mellem den højeste CPU-ydeevne og det gennemsnitlige energiforbrug målt med udvalgte benchmarkprogrammer, der anvendes som standard i branchen. Sammenlignet med de CPU’er med høj ydeevne til bærbare og stationære computere, der var kommercielt tilgængelige på testtidspunktet. Test af ydeevne er udført med specielle computersystemer og afspejler den omtrentlige ydeevne for MacBook Pro. “Verdens hurtigste integrerede grafik i en personlig computer”: Test udført af Apple i oktober 2020 med testmodeller af 13" MacBook Pro-systemer med Apple M1-chip og 16 GB ram med udvalgte branchestandarder som sammenligningsgrundlag. Sammenlignet med de integrerede GPU’er med den bedste ydeevne for bærbare computere, der var kommercielt tilgængelige på testtidspunktet. Integreret GPU defineres som en GPU placeret på en monolitisk siliciumchip sammen med CPU og hukommelsescontroller bag et samlet hukommelsesundersystem. Test af ydeevne er udført med specielle computersystemer og afspejler den omtrentlige ydeevne for MacBook Pro.
  2. “Verdens hurtigste browser”: Test udført af Apple i august og oktober 2020 med JetStream 2, MotionMark 1.1 og Speedometer 2.0 som sammenligningsgrundlag for ydeevnen i de browsere, der gennemførte testen. Testet med testudgave af Safari 14 og de nyeste stabile versioner af Chrome, Firefox og (Windows) Microsoft Edge, der var tilgængelige på testtidspunktet, på Intel Core i5-baserede 13" MacBook Pro-systemer med testudgave af macOS Big Sur og Windows 10 Home via Boot Camp; modeller af 12,9" iPad Pro (4. generation) med betaversion af iPadOS 14 og Intel Core i7‑baserede Microsoft Surface Pro 7-systemer med Windows 10 Pro; og modeller af iPhone 11 Pro Max med betaversion af iOS 14 og Samsung Galaxy S20 Ultra med Android 10. Enheder testet med en WPA2 Wi-Fi-netværksforbindelse. Ydeevnen varierer afhængigt af brug, systemkonfiguration, netværksforbindelse og andre faktorer. “Op til 1,5 gange hurtigere til at køre JavaScript og tilbyder næsten 2 gange bedre respons”: Test udført af Apple i september og oktober 2020 med JetStream 2 og Speedometer 2.0 som sammenligningsgrundlag for ydeevne. Testet på testmodeller af MacBook Air- og Mac mini-systemer med Apple M1-chip og 8-core GPU samt produktionsmodeller af 1,2 GHz quad-core Intel Core i7-baserede 13” MacBook Air-systemer og 3,6 GHz quad-core Intel Core i3-baserede Mac mini-systemer, som alle var konfigureret med 16 GB ram og 2 TB SSD, og betaversion af macOS Big Sur. Testet med testversion af Safari 14.0.1 og WPA2 Wi-Fi-netværksforbindelse. Ydeevnen varierer afhængigt af systemkonfiguration, netværkskonfiguration, netværksforbindelse og andre faktorer.

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36