Kaya Thomas.
Den uafhængige udvikler Kaya Thomas kombinerer sin kærlighed for kodning og litteratur med sin app We Read Too, der giver unge fra hele verden nemmere adgang til historier skrevet af farvede forfattere.
Da Kaya Thomas stod på korsvejen mellem matematik og videnskab på den ene side og læsning og skrivning på den anden side, opdagede hun en ny retning, hvor hun kunne udtrykke sig: kodning.
“Kodning er en blanding af det logiske og det kreative, for det at skrive kode kan også være som at skrive digte eller noget andet,” fortæller Kaya Thomas. “Du bygger jo faktisk noget, når du koder. Så egentlig er det en kreativ proces.”
Kaya Thomas, der både er iOS-udvikler af meditationsappen Calm og uafhængig udvikler i App Store, lancerede We Read Too i 2014 for at udjævne en forskel i litteraturen, som hun havde bidt mærke i som teenager.
“Da jeg gik i skole, besøgte jeg biblioteket, boghandlere og bogmesser, og der så jeg et meget specifikt udvalg af bøger,” fortæller Kaya Thomas. “Da jeg gik i high school, begyndte jeg for alvor at blive frustreret og undre mig over, hvorfor ingen af de bøger, jeg stødte på, handlede om sorte personer eller var skrevet af sorte forfattere. Jeg gik i gang med at lave min egen research og fandt ud af, at disse bøger skam fandtes – de var bare ikke bestsellere eller udstillet på hylderne i biblioteket eller boghandlen.”
We Read Too på iPhone 12.
Den uafhængige udvikler Kaya Thomas lancerede appen We Read Too i 2014 for at udjævne en forskel i litteraturen, som hun havde bidt mærke i som teenager.
Kaya Thomas opdagede først kodning på college, men det var dette øjeblik i high school, der sporede hendes tanker hen på idéen om at skabe et register med bogtitler fra farvede forfattere til børn og unge.
“Det var et stort øjeblik for mig, da jeg indså, at alle kan lave en app, og at jeg kunne bygge konkrete ting, som folk kan bruge, og lægge det ud til dem, så de har adgang til det. “Selvom teknologi er magisk, kan det nogle gange godt føles som en uforklarlig sort boks. Men så snart sløret blev fjernet, gik det op for mig, at jeg kunne bygge noget, som potentielt kunne løse problemer.”
Teknologi i sig selv kan dog ikke løse mangfoldighedsproblemet i litteraturen, fortæller Kaya Thomas. “Det, teknologi kan gøre, og som er så smukt, er at give nem adgang til indhold og skabe opmærksomhed omkring problemet. Lanceringen af appen We Read Too i App Store har givet mig mulighed for at kombinere min kærlighed for at læse, kode og skrive og skabe engagement og tæt dialog med litteraturmiljøet, så mange flere unge mennesker i hele verden kan få adgang til disse historier.”
I markeringen af Black History Month gik Apple sammen med Kaya Thomas for at afsløre nogle af de tendenser i litteratur af sorte forfattere, som hun har sat sin finger på i løbet af det sidste år. Hun beskriver med sine egne ord, hvilken betydning disse forfattere, titler og genrer har for børn og unge læsere i det sorte samfund.
Animeret gif med sorte mennesker, der læser i det ydre rum.

Science fiction, fantasy og worldbuilding med sorte karakterer

Med forfattere som Octavia E. Butler, N.K. Jemisin og Nnedi Okorafor i spidsen har science fiction- og fantasybøger af sorte forfattere oplevet et kæmpe opsving. Octavia E. Butler er min yndlingsforfatter, men hendes historier henvender sig måske ikke til børn og unge. 2020 bød på nogle forrygende debutromaner til det yngre publikum, bl.a. “A Song of Wraiths and Ruin” af Roseanne A. Brown og “A Song Below Water” af Bethany C. Morrow. Spekulativ fiktion hjælper ofte læserne med at forestille sig nye verdener, andre muligheder og en anden fremtid, og det er vigtigt, at disse bøger ikke skaber verdener, hvor sorte mennesker ikke længere eksisterer. Med flere forfattere og bøger inden for denne genre kan de unge sorte læsere danne sig deres egne forestillinger og billeder på en helt ny måde.
Animeret gif med en sort ung læser, der ser sig selv i en erindringsbog.

Coming of Age: Memoirs for Young (Black) Adults

De fleste selvbiografier har ikke fokus på teenageperspektivet. I 2020 blev der udgivet i hvert fald to bøger, som gør netop det: “Black Girl Unlimited” af Echo Brown og “All Boys Aren’t Blue” af George M. Johnson. Begge bøger må bare læses og kan hjælpe både unge og voksne med at rette fokus på problemer inden for identitet, mental sundhed og traumer. En af de store tendenser, jeg har bemærket, i litteratur til unge i det sorte samfund, er en øget accept af, at sort identitet og den overordnede livsstil blandt sorte har mange facetter. F.eks. anerkender man mentale sygdomme og psykiske problemer samt LGBTQIA-fællesskabet (lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede, homoseksuelle og/eller tvivlere, interkønnede og aseksuelle og/eller forbundsfæller). Vi har alle disse forskellige identiteter, og det fantastiske ved mange af de nye historier, der udgives, er, at de hylder idéen om, at der ikke kun er én måde, man kan være sort på.
Animeret gif med sorte teenagepiger, der læser bøger.

Korsveje mellem sort identitet og homoseksualitet i Young Adults

Antallet af sorte LGBTQIA-forfattere, som skriver historier til unge mennesker om LGBTQIA-karakterer, er steget. “Felix Ever After” af Kacen Callender, “You Should See Me in a Crown” af Leah Johnson og “Pet” af Akwaeke Emezi er alle gode nye værker, man kan starte med. Vi befinder os i en tid, hvor det kulturelt set er blevet mere accepteret at identificere sig som LGBTQIA i det sorte samfund, men gennem tiden har sorte LGBTQIA-personer haft svært ved at finde plads. Når vi eksponeres for historier om f.eks. transseksuelle teenagere, er det med til at skabe opmærksomhed om denne gruppe mennesker og fremstille dem, og det er meget vigtigt. Jo flere historier, der skrives, jo flere unge er der i det sorte samfund, som vil opdage, at der også er plads til dem.
Gå ind i App Store, hvis du vil se flere titler i We Read Too og læse mere om Kaya Thomas. Igennem februar måned kan Apple-appen Bøger desuden tilbyde udvalgte samlinger med bøger og lydbøger, der hylder sort kultur. Se samlingen Black Voices i Apple-appen Bøger.
Del artikel

Pressekontakt:

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36