åbner i nyt vindue
PRESSEMEDDELELSER 7. juni 2021

Apple præsenterer store fremskridt for personlig sundhed med sikker datadeling og nye indblik

Med iOS 15 får iPhone- og Apple Watch-brugere nu mulighed for at dele sundhedsdata med deres nærmeste eller et plejenetværk, se tendenser og måle deres stabilitet ved gang
Apples nye funktioner til deling og tendenser samt Stabilitet ved gang i appen Sundhed, der hver især vises på en iPhone 12 Pro.
iOS 15 introducerer sikker datadeling og nye indblik for brugere i appen Sundhed.
Cupertino, Californien Apple gav i dag et smugkig på funktioner, der giver forbrugerne avancerede indblik i deres sundhed og velvære, samt nye værktøjer til at hjælpe deres nærmeste. Ved at udnytte de eksisterende innovative sundhedsfunktioner i iPhone og Apple Watch giver iOS 15 mulighed for, at brugerne kan dele deres data på en sikker måde med vigtige personer i deres liv – f.eks. en pårørende eller læge – og få indblik i sundhedstendenserne for deres nærmeste. Desuden er der nye værktøjer i iOS 15, som kan bruges til at fastslå, måle og forstå ændringer i en persons sundhedsdata.
“Det forløbne år har slået fast, hvor vigtig sundhed er, og vi giver vores brugere mulighed for at indtage en mere aktiv rolle i deres eget velbefindende. Vi har tilføjet effektive funktioner, som giver brugerne de mest omfattende former for indblik, så de bedre kan forstå deres sundhedstendenser gennem længere tid,” udtaler Jeff Williams, Apples Chief Operating Officer. “Masser af mennesker over hele verden er uformelle omsorgsgivere, og vi vil gerne tilbyde brugerne en sikker og anonym løsning, der gør, at de kan have en partner, de har tillid til, i deres sundhedsforløb. Vi glæder os meget til at lægge disse innovative værktøjer direkte i hænderne på brugerne.”

Sundhedsdeling

Med iOS 15 kan brugerne vælge at lade deres nærmeste se data om deres sundhed og trivsel på en sikker måde, så de kan føre mere meningsfulde samtaler og give hjælp – også på afstand – i takt med, at de følger vigtige meddelelser og ændringer over tid.
Den nye fane Deling i appen Sundhed betyder, at brugerne helt privat kan dele deres data med en partner eller omsorgsgiver, de har tillid til. Som bruger har man fuld kontrol over, hvilke data man deler og med hvem – uanset om man er et ældre menneske, som deler data om sin aktivitet eller hjertesundhed med en pårørende, en partner, som vælger at dele oplysninger om sine frugtbare dage, eller en parkinsonpatient, som vil dele sine mobilitetsdata med en fysioterapeut. For den person, der modtager disse oplysninger, vises de delte data med fremhævelse af vigtige indblik og tendenser.
For at kunne varetage sin egen sundhed er det særligt vigtigt, at man under en konsultation kan have meningsfulde samtaler med en læge om sine daglige aktiviteter, men det kan være svært at huske alle detaljerne. Hvis brugeren tillader det, kan appen Sundhed give adgang til værdifulde oplysninger, så man nemmere kan holde styr på, hvad personen oplever mellem konsultationerne. Nu kan brugere i USA vælge at dele visse typer sundhedsdata – bl.a. puls, faldregistrering, antal timers søvn eller antal minutter med motion – med deres læge, så de har et bedre grundlag for samtalerne. Hos sundhedsorganisationer, der deltager i denne løsning, kan en læge gennemgå de data i Apple-appen Sundhed, som en bruger vælger at dele direkte i EPJ-systemet.

Tendenser

Appen Sundhed vil nu tilbyde analyse af tendenser for 20 typer data – alt fra hvilepuls til søvn til kredsløbstræning – så brugerne nemt kan se, hvordan det går med en bestemt måling. Når man vil sikre sit personlige velvære, er det utroligt vigtigt, at man holder øje med ændringer i helbredet, som kan være ganske små og nemme at overse. For de brugere, der gerne vil holde øje med deres data gennem længere tid, er Tendenser en ny, intelligent og proaktiv metode, som fremhæver vigtige ændringer og viser oplysningerne på en måde, der er nem at forstå.
Brugerne kan også holde styr på deres mål, f.eks. en længere løbedistance eller flere minutter med fokus på mindfulness. Til dem, der ønsker indblik i områder som insulinadministration, kan tendensanalyser anvendes på data fra tredjepartsenheder, som er tilsluttet appen Sundhed.
Med valgfrie notifikationer kan Tendenser fremhæve ændringer i helbredet, som sker over længere tid, så brugeren kan glæde sig over fremskridt undervejs til et mål eller drøfte ændringerne med en læge eller et plejeteam.

Stabilitet ved gang

Hvert år har mere end 37 millioner mennesker brug for lægehjælp på grund af et fald, som ofte kan være et vendepunkt, der fører til mere alvorlige lidelser og tab af selvstændighed.1 Stabilitet ved gang på iPhone er noget helt nyt i branchen – en funktion, som giver indblik i risici for fald ved at registrere vigtige mobilitetsdata, når brugeren går og har sin iPhone med. Som det er nu, vurderes risikoen for fald ofte af en omsorgsgiver ved hjælp af et spørgeskema og en personlig evaluering. Stabilitet ved gang tilbyder en ekstra mulighed for at registrere daglige bevægelser og vise klassifikationer i appen Sundhed som OK, Lav eller Meget lav. Dermed kan brugerne selv gribe ind og gøre noget for at nedsætte risikoen for, at de falder.
Stabilitet ved gang bruger tilpassede algoritmer til at vurdere balance, stabilitet og koordination gennem indbyggede bevægelsessensorer på iPhone. Denne måleenhed er den første af sin slags og blev udviklet med data fra den virkelige verden, nemlig fra Apple Heart and Movement Study, som er en undersøgelse med mere end 100.000 deltagere i alle aldre – og det største datasæt, der nogensinde er anvendt til at undersøge risiko for fald.
Ud over at advare brugerne om risiko for fald kan Stabilitet ved gang hjælpe brugerne med at nå deres mål for stabilitet. Brugerne kan vælge at få en notifikation, når deres score er Lav eller Meget lav og derefter få vist særligt udvalgte visuelle øvelser, som er baseret på klinisk underbyggede metoder til at øge styrke og balance.

Anonymitet

Anonymitet er et grundlæggende element i design og udvikling af alle Apples sundhedsfunktioner. Sundhedsdata er under den enkelte brugers kontrol, og brugerne har detaljeret kontrol over, hvilke typer data de vælger at dele og med hvem. Data krypteres under overførsel og på brugerens enhed, når de er beskyttet med en adgangskode, Face ID eller Touch ID. Apple har ikke adgang til disse oplysninger, når en bruger vælger at dele dem med sine nærmeste eller en læge.
En profil for en partner, som en bruger har tillid til, med en oversigt over advarsler og aktiviteter, som denne bruger har valgt at dele med dem, vises ved hjælp af fanen Deling i appen Sundhed på iPhone 12 Pro.
Brugerne har detaljeret kontrol over, hvilke typer sundhedsdata de vælger at dele og med hvem.

Yderligere opdateringer til sundhed og velvære

  • I Helbredsjournaler på iPhone får brugerne en bedre oplevelse med prøver, hvor de nemmere kan gennemgå prøveresultater. Brugerne kan se de vigtigste detaljer, fastgøre resultater, der betyder mest for dem, og se, om resultaterne ligger inden for det normale område. Desuden kan brugere i USA få adgang til uddannelsesindhold om almindelige prøver.
  • Med watchOS 8 måler Apple Watch åndedrætsfrekvens – dvs. antal vejrtrækninger i minuttet – mens man sover. Brugerne kan gennemgå disse oplysninger i appen Sundhed, og få besked, hvis der påvises en meningsfuld tendens.
  • Den nye Mindfulness-app i watchOS 8 omfatter en opdatering af forløbet med dybe vejrtrækninger samt en anden nem metode til at koncentrere sig og bevare roen. Vejrtrækningssessioner giver brugerne flere muligheder for at skrue tempoet ned og fokusere, og de byder nu på en ny animation. Brugerne får også adgang til nye Refleksion-sessioner – en ny måde at være mere mindful på – der hjælper dem med at fokusere på positive tanker.
  • I iOS 15 får brugere over hele verden en ekstra mulighed for at gemme journaler, der viser vaccinationsattester og prøveresultater, direkte i appen Sundhed. Selvom vaccineudbydere eller klinikker ikke understøtter funktionen Helbredsjournaler i øjeblikket, kan de nu tilbyde patienterne at hente journaler med COVID-19-vaccinationer eller prøveresultater, der kan bekræftes, via en onlinebrowser eller QR-kode, så de nemt kan få adgang til dem når som helst.
Tilgængelighed
Udviklernes preview af iOS 15 er tilgængeligt for Apple Developer Program-medlemmer på developer.apple.com fra i dag, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig for iOS-brugere næste måned på beta.apple.com. De nye softwarefunktioner vil være tilgængelige til efteråret som en gratis softwareopdatering til iPhone 6s og nyere modeller. Stabilitet ved gang vil være tilgængelig til efteråret som en gratis softwareopdatering til iPhone 8 og nyere modeller. Funktioner og egenskaber kan blive ændret. Nogle funktioner er muligvis ikke tilgængelige i alle områder eller på alle sprog eller på alle enheder. Du kan få mere information på apple.com/ios/health. Den nye Mindfulness-app og måling af åndedrætsfrekvens under søvn vil være tilgængelige i watchO  8 til efteråret som en gratis softwareopdatering til Apple Watch Series 3 eller nyere parret med iPhone 6s eller nyere, som kører iOS 15.
Del artikel

Billeder af nye funktioner i appen Sundhed i iOS 15

  1. World Health Organization, who.int/news-room/fact-sheets/detail/falls.

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36