åbner i nyt vindue
Joseph, som er frivillig i Model of Hope-ordningen i Ghana, sammen med to andre.
Apple markerer 15 års samarbejde og næsten 270 mio. USD indsamlet via (PRODUCT)RED-kampagnen for at hjælpe med at stoppe spredningen af aids i de afrikanske lande syd for Sahara, heriblandt Ghana.
På St. Martin de Porres Hospital i udkanten af Accra i Ghana er Joseph på vej ud på en meget vigtig køretur. Den 27-årige skal hente medicin til to måneders antiretroviral behandling (ART), men medicinen er ikke til ham selv, selvom han har taget den dagligt, siden han blev diagnosticeret som hiv-positiv som 11-årig.
Joseph er en del af ordningen Model of Hope, som drives af Christian Health Association of Ghana (CHAG). De modtager hjælp fra personer, som lever med hiv, så de kan hjælpe andre, der er blevet testet positive for virussen. CHAG er en ud af mange organisationer, heriblandt sundhedsorganisationer, i lokalsamfund i Ghana, som modtager støtte fra Den Globale Fond.
To medlemmer af personalet på St. Martin de Porres Hospital i Ghana arbejder på deres kontor.
St. Martin de Porres Hospital i udkanten af Accra i Ghana modtager vigtig støtte fra Den Globale Fond og Apple.
I år markerer Apple 15 års samarbejde og næsten 270 mio. USD indsamlet via (PRODUCT)RED-kampagnen, der bidrager til Den Globale Fonds indsats for at stoppe spredningen af aids i de afrikanske lande syd for Sahara, heriblandt Ghana.
COVID-19 har gjort denne mission endnu vigtigere. For at tage kampen op mod disse to udfordringer lancerede Den Globale Fond sidste år sin COVID-19-indsats med det mål at hjælpe med at reducere effekten af denne nye pandemi i lokalsamfund, der allerede slås med hiv og aids. Apple var en af de første virksomheder, som gav Den Globale Fonds COVID-19-indsats opmærksomhed og ressourcer, og Apple vil fortsætte med at videregive halvdelen af det kvalificerede overskud fra salg af (PRODUCT)RED-produkter til COVID-19-indsatsen indtil slutningen af 2022. Den anden halvdel går direkte til bekæmpelsen af aids.
En kvindelig patient får sin medicin til antiretroviral behandling fra St. Martin de Porres Hospital.
COVID-19-pandemien har gjort det sværere for patienter at tage til hospitaler som St. Martin de Porres for at hente deres medicin til antiretroviral behandling.
Joseph er en ud af 13,8 millioner mennesker, der har adgang til ART som et resultat af Apples bidrag til Den Globale Fonds indsats i Afrika, og han oplever effekten af COVID-19 på de personer, han rådgiver gennem Model of Hope-ordningen.
“Når det er tid til, at de skal tage til hospitalet for at hente deres medicin, så kommer de nogle gange ikke på grund af COVID,” siger Joseph.
For immunsvækkede personer, som f.eks. personer med hiv, der skal tage ART hver dag, kan det få alvorlige følger, hvis de ikke møder op til disse aftaler – men det er også farligt for dem at blive udsat for COVID-19. Frivillige som Joseph hos Model of Hope sørger for, at mange patienter modtager medicin og rådgivning, selvom de ikke selv vil eller kan tage afsted.
“Da COVID ramte, lukkede mange af vores virksomheder, og vores bevægelsesfrihed blev stærkt begrænset,” siger Kafui Kornu, CHAG’s Senior Communications Officer. “Så Model of Hope-systemet hjalp på det område, og de har været virkelig dygtige til at finde frem til dem, der har brug for hjælp, og levere medicinen til dem. Når de tager på besøg, finder de ud af, at det ikke bare er, fordi personen ikke vil komme, men at der faktisk er et andet problem, der skal løses, for at de kan få adgang til medicinen.”
Joseph, som er frivillig i Model of Hope-ordningen, afhenter medicin til antiretroviral behandling.
Joseph henter ART-medicin, som han leverer til de personer, han rådgiver via Model of Hope-ordningen.
Rebecca, 45, er også frivillig i Model of Hope-ordningen, og hun har taget ART i 15 år. På trods af sin hiv-diagnose har hun født tre børn, som alle er testet negative for virussen, fordi hun har fulgt retningslinjerne for forebyggelse af hiv-overførsel fra mor til barn (PMTCT). Takket være Apples bidrag til Den Globale Fond i løbet af de sidste 15 år har over 5 millioner gravide kvinder haft mulighed for at modtage PMTCT-rådgivning, der hjælper med at forhindre videregivelsen af hiv til deres børn.
Rebecca, som er frivillig i Model of Hope-ordningen, arbejder i sin butik.
Rebecca ejer en lille butik i nærheden af St. Martin’s Hospital, og hun blev en del af Model of Hope for at kunne hjælpe andre og give tilbage til lokalsamfundet.
“Hvis fundamentet for at bekæmpe hiv ikke var blevet lagt af Den Globale Fund og samarbejdspartnere som Apple over de sidste to årtier, ville meget af det, vi gør i dag for at håndtere større sundhedsudfordringer, som f.eks. COVID-19, ikke være muligt,” siger Luisa Engel, (RED)’s Chief Impact Officer. “Det sundhedspersonale, der blev uddannet til at bekæmpe spredningen af hiv, kan også diagnosticere dit barn med malaria, tjekke, at dit blodsukker ser rigtigt ud, hvis du har diabetes, og vaccinere dig mod COVID-19. Så der er en meget større sundhedsmæssig effekt af den infrastruktur i lokalsamfundene, som Den Globale Fond har opbygget, og som understøttes af virksomheder som Apple.”
I Ghana svarer det til et fald på 21 % i nye hiv-infektioner i løbet af det sidste årti og 200.000 mennesker på ART i forhold til 40.000 i 2010. En stor del af æren for denne succes kan tilskrives Den Globale Fonds arbejde i lokalsamfundene og de hiv-positive frivillige, som hjælper med at bekæmpe den stigmatisering, der er forbundet med en positiv diagnose, ved at vise, at det er muligt at leve et godt og tilfredsstillende liv med behandling.
“Jeg siger, se på mig – jeg begyndte at tage medicinen, da jeg var barn, og nu er jeg 27,” siger Joseph. “En dag vil jeg gerne fortsætte min uddannelse for at blive laboratorietekniker. Så hvis du tager din ART, kan du blive ligesom mig: Jeg ved, at jeg vil blive til noget i fremtiden.”
Rebecca, som er frivillig i Model of Hope-ordningen, poserer uden for sin butik.
Rebecca fulgte retningslinjerne for forebyggelse af hiv-overførsel fra mor til barn og fødte tre hiv-negative børn.
Rebecca taler om sin diagnose med dem, som hun rådgiver, og med sine egne børn, for at give dem de nødvendige værktøjer til at beskytte sig selv og andre. Hun ser sit frivillige arbejde som en måde at give tilbage på.
“Jeg ville gerne være frivillig hos Model of Hope, fordi nogen hjalp mig,” siger Rebecca. “Jeg føler, at jeg stadig er i live, fordi det er meningen, at jeg skal hjælpe andre.”
Del artikel
  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

Pressekontakt

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36

Apple Media Helpline

Apple

media.dk@apple.com

33 42 22 36