åbner i nyt vindue
Sahai slår et baghåndsslag på en tennisbane.
Swupnil Sahais livslange passion for tennis og teknologi fik ham og en partner til at lancere SwingVision, en app til registrering af tennispræstationer, der kun er tilgængelig på App Store.
Selv om Swupnil Sahai aldrig har sat sine ben på det røde grus i French Open eller græsset i Wimbledon, lever han af tennis – en passion, der har fulgt ham siden barndommen.
CEO’en og medstifteren af appen SwingVision til registrering af tennispræstationer, som kun er tilgængelig på App Store, er vokset op i Bay Area i San Francisco, hvor han tilbragte meget af sin tid på tennisbanen. Opmuntret af sin far viste Sahai interesse for sporten allerede fra en ung alder, og senere begyndte han at spille på skolens tennishold i gymnasiet. Da han studerede på University of California, Berkeley, brugte han tennis som en slags afstressning.
Mens han arbejdede som ingeniør på et team, der brugte 3D-objektsporing til at raffinere selvstyret kørsel, fik Sahai, som har vundet WWDC-stipendiet to gange, en åbenbaring: De samme teknikker og principper, som han brugte på jobbet, kunne hjælpe ham med at forbedre sin præstation på tennisbanen. Dog var de tilgængelige værktøjer på markedet til at registrere og analysere hans spil dyre, besværlige og ofte svære at få fat i. 
“Dengang fandtes der et par virskomheder, der lavede sensorer, som man satte på sine ketsjere, og de kunne registrere nogle data,” forklarer Sahai. “Og hvad angår at bruge ​​kameraer, var det tætteste, man kom på det, et system med 10 kameraer, som nogle få eksklusive klubber havde, men det kostede cirka 10.000 dollars per bane.”
Da Apple Watch blev lanceret i april 2015, så Sahai potentialet i en enhed, der placerede intelligens direkte på brugerens håndled. Det lille frø af en tanke, der til sidst blev til SwingVision, begyndte at spire.
“Det tændte en gnist i min hjerne med det samme. Jeg tænkte, at hvis jeg har en computer på mit håndled, kan jeg analysere min form og mine slag,” siger han, mens han kigger på de oprindelige noter, han lavede på sin iPhone. 
Efter at have lært sig kodning på egen hånd ved hjælp af Apples programmeringssprog Swift fik Sahai hjælp fra sin værelseskammerat på studiet, Richard Hsu, som også var tennisentusiast. Det startede som et lille sideprojekt kaldet Swing, der blev lanceret som en Apple Watch-app i 2016. Sidenhen udviklede det sig til at blive et fuldtidsjob, der krævede et team, som i dag består af 12 medarbejdere.
Sahai og Hsu lancerede officielt SwingVision på App Store i november 2019. De drog fordel af Apples stærke Neural Engine i iPhone, iPad og Apple Watch kombineret med idéerne fra rådgivere og investorer som Andy Roddick og James Blake. “Muligheden for at bruge maskinlæring har virkelig gjort en stor forskel for os,” siger han. 
Appen lancerede for nylig en ny funktion, der giver tennisentusiaster mulighed for at protestere over afgørelser direkte fra håndleddet ved hjælp af Apple Watch. “Det flytter nærmest grænserne for menneskeheden, fordi det gør det muligt at afgøre, om bolden er ude eller ej, mere præcist end med dine egne øjne,” siger Sahai. “Alt hvad vi har kunnet gøre i form af videobehandling i realtid – at få indblik med det samme, at lade brugerne vurdere, om en bold var ude direkte på tennisbanen – intet af dette ville have været muligt uden Neural Engine.”
Et foto taget fra oven viser Swupnil Sahai, som sidder og arbejder ved et skrivebord med en MacBook Pro på bordet og en iPhone ved siden af.
Sahai lærte at kode på egen hånd ved hjælp af Apples programmeringssprog Swift og allierede sig derefter med sin værelseskammerat på studiet, Richard Hsu, for at starte et projekt, der til sidst blev til SwingVision.
Den anden store forskel var App Store, der satte fokus på SwingVision ved at fremhæve den som dagens app i 2021, hvilket straks gjorde den synlig for millioner af kunder. 
“App Store gør et godt stykke arbejde med at fremhæve apps, som vil være relevante for kunderne, og vise små apps, ikke kun de store,” forklarer Sahai. “At blive fremhævet som dagens app gjorde en stor forskel for os. Ikke kun fordi det generede downloads den dag, men også fordi det var en blåstempling, der gav os troværdighed i samtaler med potentielle kunder, investorer og medarbejdere i flere måneder efter.”
“App Store giver små teams og endda enkeltpersoner en platform, hvor de kan nå ud til et stort publikum uden at skulle investere i et stort marketingbudget,” fortsætter han. “Historierne om udvikleren og appen, som vises på fanen I dag, er vigtige elementer, fordi de fortæller en større historie, der bidrager til at opbygge brandet – noget der er meget svært, uanset hvor stort ens team er.”
I dag har SwingVision over 10.000 månedlige brugere, og antallet vokser støt – og takket være ARKit, Apples framework til udvikling af augmented reality til mobile enheder med iOS og iPadOS, vil appen fortsætte med at udvikle sig. Sahai regner med at kunne bruge ARKit til at tilføje grafik direkte på banen – en spændende udvikling, siger han, med tanke på de livestreaming-funktioner, som virksomheden i øjeblikket arbejder på at bygge ind appen.
Han forestiller sig en fremtid, hvor alle tenniskampe livestreames som standard, og hvor forældre, som tidligere ville have gået glip af deres barns kamp, ​​kan se kampen, uanset hvor de er – takket være en velplaceret iPhone eller iPad med SwingVision. Enheden vil kunne transmittere en videostream næsten øjeblikkeligt uden at bruge meget batteri eller gå på kompromis med kvaliteten.
For trænere og spillere er en af ​​de store fordele ved SwingVision, at de kan se og analysere kampe optaget i appen på deres yndlingsenhed, så snart kampen er slut. Lige nu vokser SwingVision eksplosivt blandt uddannelsesinstitutioner, siger Sahai. Mere end 30 Division I-hold bruger appen i dag, og mange flere forventes at begynde at bruge den denne sommer.
Appen er også begyndt at vinde indpas blandt professionelle spillere, der gerne vil bryde igennem og nå det højeste niveau. “Spillere uden for top 200, som ikke har millionkontrakter eller trænere, der kan rejse med dem hele tiden,” uddyber Sahai. 
“De professionelle spillere har typisk allerede adgang til data i kampe, de spiller på stadion,” tilføjer han, “men selvom du er en professionel spiller som Serena Williams, spiller du for det meste tennis på en træningsbane.”
SwingVision-teamet arbejder også på at tilføje fjerncoaching til appen, som giver nye muligheder, der ikke er begrænset af geografisk placering. Det er især nyttigt for håbefulde spillere, der bor i lande, hvor der ikke er tilgængelige toptrænere i nærheden.
“Det vil gøre tennis mere tilgængeligt”, siger Sahai med tanke på sportens fremtid. “Det har altid været et problem: Idéen om, at du har brug for flere penge til at kunne spille det. Jeg tror, ​​vi vil være i stand til at bryde den barriere.”
Et foto taget fra oven viser Swupnil Sahai med en ketsjer i hånden, midt i en serv på en tennisbane.
Sahai og SwingVision-teamet arbejder nu på at tilføje fjerncoaching til appen, som giver nye muligheder, der ikke er begrænset af geografisk placering.
Del artikel
  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36