åbner i nyt vindue
UPDATE 20. juli 2022

Sådan styrker Apple brugerne med deres helbredsoplysninger

En ny rapport viser, hvordan Apple-produkter hjælper brugere, udviklere og sundhedsorganisationer med at fremme personlig sundhed, forskning og pleje
En illustration viser en kvinde, der dyrker yoga i det fri, en patient og en læge, der taler sammen på et kontor, og en mand, der løber gennem en park.
I dag delte Apple en ny rapport, der giver et øjebliksbillede af de måder, hvorpå Apple-produkter giver brugere mulighed for at være i centrum for deres sundhed og fungerer som en intelligent vogter af deres sundhed og sikkerhed. Brugere, udviklere, medicinske institutioner og sundhedsorganisationer over hele verden bruger Apple-enheder, -funktioner og API'er til at nedbryde barrierer mellem mennesker og deres sundhedsoplysninger, samtidig med at de holder sig privatlivets fred for øje.
Apples indsats for at fremme sundhed falder primært i to kategorier, som er beskrevet i to tilsvarende afsnit i rapporten. I det første afsnit beskrives Apples fokus på personlige sundheds- og fitnessfunktioner på Apple Watch og iPhone, der giver brugbare, videnskabeligt baserede indsigter og hjælper med at beskytte brugernes sundhed og sikkerhed. Det andet afsnit fortæller om Apples arbejde med sundhedssektoren for at støtte forskning og pleje. Begge afsnit indeholder – sammen med afsnittet Udvidelser og Spotlights i slutningen af rapporten – en række eksempler på tredjepartsudviklere, sundhedsinstitutioner og organisationer, der innoverer med Apple-teknologi.
"Vi tror fuldt og fast på, at teknologi kan bidrage til at forbedre sundhedsresultater og tilskynde folk til at leve sundere, og vi er begejstrede for de mange måder, hvorpå brugerne nyder godt af vores sundheds- og fitnessfunktioner, og for de måder, hvorpå tredjepartsudviklere, institutioner og organisationer bruger Apple-teknologi til at fremme sundhed og videnskab", siger Jeff Williams, Apples Chief Operating Officer. "Vores vision for fremtiden er fortsat at skabe videnskabeligt baseret teknologi, der giver folk endnu mere information og fungerer som en intelligent vogter for deres helbred, så de ikke længere er passagerer på deres egen sundhedsrejse. I stedet ønsker vi, at folk skal sidde fast i førersædet med meningsfuld og brugbar indsigt."
En kvinde med iPhone i hånden laver træningsøvelsen Lunges i denne illustration.

Styrkelse af brugerne på deres personlige sundhedsrejser

Siden lanceringen af appen Sundhed i 2014 og Apple Watch i 2015 har Apple introduceret en lang række innovative sundheds- og fitnessfunktioner med det formål at give brugerne en letforståelig og meningsfuld indsigt, så de kan få mulighed for at leve et sundere liv. Rapporten beskriver de fire søjler i Apples sundheds- og fitnessfunktioner: 1) at give brugerne et centralt og sikkert sted at gemme og se deres sundhedsdata i appen Sundhed, 2) at tilbyde funktioner, der gør det muligt for Apple Watch at fungere som en intelligent vogter af brugernes sundhed, 3) at tilbyde funktioner, der hjælper brugerne med at forbedre deres daglige sundhed og fitness for at opnå bedre sundhedsresultater, og 4) at give innovative sundheds- og fitnessapps fra tredjeparter næring med udviklingsværktøjer.
Med udgivelsen af iOS 16 og watchOS 9 til efteråret vil Apple Watch og iPhone tilbyde funktioner, der fokuserer på 17 områder inden for sundhed og fitness, lige fra hjertesundhed og søvn til mobilitet og kvinders sundhed og meget mere. I årenes løb har kunder i alle aldre fortalt, hvordan disse sundheds- og fitnessfunktioner med deres egne ord har ændret deres liv. Flere af dem fortæller deres historier i rapporten, herunder kunder, der har opdaget alvorlige hjertesygdomme, modtaget nødhjælp efter et fald eller forbedret deres helbred dramatisk gennem daglig aktivitet.
En kvinde med iPhone i hånden laver træningsøvelsen Lunges i denne illustration.
Brugere kan nu gemme over 150 forskellige typer sundhedsdata fra Apple Watch, iPhone og tilsluttede apps og enheder fra tredjeparter i en central visning i appen Sundhed, ud over tilgængelige sundhedsdata fra tilsluttede institutioner i USA, Storbritannien og Canada. Der er nu titusindvis af apps i App Store, der bruger HealthKit-API'en, som giver udviklere mulighed for at indarbejde data, som brugerne vælger at dele fra appen Sundhed, for at tilbyde innovative sundheds- og fitnessoplevelser med strenge protokoller for beskyttelse af personlige oplysninger og datasikkerhed. Rapporten fremhæver eksempler på globalt populære HealthKit-aktiverede apps som Nike Run Club, Calm og WeightWatchers samt et stigende antal HealthKit-aktiverede apps – herunder Qardio Heart Health og Withings Health Mate – som bruger tilsluttet tilbehør til at give brugerne mulighed for at spore og overvåge endnu flere aspekter af deres helbred.

Støtte til sundhedsystemet ved at samarbejde med sundhedssektoren

Apple tror på, at de stærkeste sundhedsinnovationer kun er mulige gennem et direkte samarbejde med sundhedssektoren, og i rapporten beskrives fire kategorier af dette samarbejde: 1) opbygning af værktøjer, der gør det muligt for forskere at gøre nye videnskabelige opdagelser, 2) hjælp til at styrke forholdet mellem læge og patient med meningsfulde data, 3) samarbejde med sundhedsorganisationer for at fremme sund livsstil i stor skala og 4) støtte folkesundhedsmæssige og statslige initiativer.
ResearchKit-rammen giver forskere mulighed for at rekruttere deltagere i undersøgelser fra en stor brugerbase af iPhone- og Apple Watch-brugere, og for at deltagerne kan vælge at dele sundhedsdata for at bidrage til at fremme videnskaben. Gennem appen Research har Apple samarbejdet med Harvard T.H. Chan School of Public Health og National Institute of Environmental Health Sciences, Brigham and Women's Hospital og American Heart Association samt University of Michigan og Verdenssundhedsorganisationen for at give brugere i hele USA mulighed for at deltage i tre forskningsundersøgelser, der er de første af deres slags: Apple Women's Health Study, Apple Heart and Movement Study og Apple Hearing Study. Rapporten indeholder tidlige erfaringer fra undersøgelserne samt oplysninger om andre undersøgelser, som Apple har støttet, f.eks. undersøgelsen om hjertesvigt i samarbejde med University Health Network og undersøgelsen om digital mental sundhed i samarbejde med UCLA.
Helbredsjournaler på iPhone i appen Sundhed samt apps og enheder, der er udviklet af tredjeparter ved hjælp af Apple-udviklerværktøjer, er med til at styrke forholdet mellem læge og patient med meningsfulde data. Helbredsjournaler er nu tilgængelig for patienter på over 800 institutioner på mere end 12.000 lokationer, hvilket gør det nemt for patienterne at se deres tilgængelige medicinske data fra flere udbydere i appen Sundhed, når de ønsker det. Forskning har vist, at det giver bedre resultater at forbinde patienter med deres behandlerteam på afstand med appen Corrie Health, UVA Health Care at Home-programmer og US Department of Veterans Affairs, der låner Apple-enheder til veteraner for at forbinde dem med deres VA-sundhedstjenester. Behandlerteamet er bedre i stand til at hjælpe patienter med kroniske lidelser på Ochsner Health System og NHS Sunderland, og fjernovervågning reducerer omkostningerne og længden af opholdet på neonatale intensivafdelinger på Odense Universitetshospital og University of Virginia Children's Hospital, hvor for tidligt fødte børn kan komme hjem med deres forældre, men forblive i forbindelse med deres behandlerteam på afstand.
Sundhedsorganisationer og virksomheder rundt om i verden – herunder Paceline i USA, Vitality Active Rewards i USA, Storbritannien, Sydafrika og Australien samt LumiHealth i Singapore – har samarbejdet med Apple om at integrere Apple Watch i deres wellness-programmer. Der er i øjeblikket 55 programmer i gang i 17 lande med over en million brugere, der deltager i et incitamentsprogram, der udnytter Apple Watch. Disse programmer har haft succes med at øge deltagernes fysiske aktivitetsniveauer og deres sundhedsadfærd, f.eks. ved at stræbe efter mere regelmæssige søvnmønstre, fokusere på mindfulness og skifte til sundere fødevarer.
Endelig fremhæver rapporten Apples partnerskaber med klinikere og lokale myndigheder om unikke måder at støtte deres vigtige arbejde med at fremme folkesundheden på, herunder udvikling af apps og funktioner under COVID-19-sundhedskrisen.
På illustrationen taler en læge med en iPad i hånden med en patient.

Baseret på videnskab og designet omkring privatlivets fred

Alle Apples sundheds- og fitnessfunktioner er blevet udviklet ud fra to overordnede principper:
  • Stærke videnskabelige valideringsprocesser: Apples interne klinikere er dybt involveret i produktudviklingsprocessen og arbejder hånd i hånd med ingeniører og produktdesignere. Kombineret med samarbejde med eksperter fra førende forskningsinstitutioner sikrer dette, at produkter og funktioner er videnskabeligt funderede og brugervenlige.
  • Databeskyttelse er i centrum: Databeskyttelse er en central værdi hos Apple, og databeskyttelse er afgørende for følsomme sundhedsdata. Apples sundheds- og fitnessfunktioner sætter brugernes privatliv i centrum og giver brugerne beskyttelse, herunder gennemsigtighed og kontrol. Når iPhone er låst med en adgangskode, Touch ID eller Face ID, er alle sundheds- og fitnessdata i appen Sundhed – bortset fra Nødinfo – krypteret, og alle sundhedsdata, der synkroniseres til iCloud, er krypteret både under overførsel og på Apples servere. Og hvis en bruger har en nyere version af watchOS og iOS med standard-tofaktorgodkendelse og en adgangskode, vil deres helbreds- og aktivitetsdata blive gemt på en måde, så Apple ikke kan læse dem. Data fra appen Sundhed deles aldrig med nogen tredjepart uden brugerens udtrykkelige tilladelse, og hvis brugerne beslutter sig for at dele deres sundhedsdata, giver appen Sundhed brugerne granulær kontrol over, hvilke typer data de deler, og hvem de deler dem med. De kan til enhver tid gennemgå og administrere tilladelser.
Del artikel

Media

  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36