åbner i nyt vindue
UPDATE 12. september 2022

watchOS 9 fås fra i dag

Der er kommet nye urskiver, en forbedret Træning-app, søvnstadier, en funktion med Historik over afli, som verden ikke har set før, en redesignet Kompas-app og en helt ny Medicin-app
Tre Apple Watch-enheder i en gruppe, der viser pulszoner i appen Træning, den nye Metropolitan-urskive og søvnstadier.
watchOS 9 kommer med nye funktioner, forbedrede apps og flere muligheder for at gøre Apple Watch personligt.
Apple Watch-brugere kan nu vælge mellem flere urskiver med bedre komplikationer, som giver flere oplysninger og mulighed for personlig tilpasning. I den opdaterede Træning-app hjælper avancerede målinger, visninger og træningsoplevelser, inspireret af atleter på højt niveau, brugerne med at løfte deres træning op på et helt nyt niveau. Appen Søvn indeholder søvnstadier, og for brugere, der er diagnosticeret med atrieflimren (afli), giver den nye funktion Historik over afli, der er godkendt af FDA i USA, indsigt i en brugers helbredsmæssige tilstand. Den nye Medicin-app betyder, at brugerne nemt og diskret kan administrere, forstå og følge medicin.

Nye og udvidede urskiver

watchOS 9 introducerer nye urskiver: Måneurskiven, der gengiver forholdet mellem den gregorianske kalender og månekalenderen, der bruges i mange kulturer såsom den kinesiske, hebraiske og islamske kultur; Frikvarter, som er et dynamisk kunstværk, der er unikt for Apple Watch og skabt i samarbejde med kunstneren Joi Fulton; Metropolitan, en klassisk typestyret urskive, hvor stilen ændres, når Digital Crown drejes; og Astronomi, en original urskive, der er blevet helt igennem redesignet med et nyt stjernekort og aktuelle skyinformationer.
Opdateringen giver forbedrede og moderniserede komplikationer til nogle af de mest klassiske urskiver som Praktisk, Minimal og Analog aktivitet samt ændring af baggrundsfarve til Modulær, Modulær kompakt og XL for yderligere personlig tilpasning. Urskiven Portrætter viser dybdeeffekten på flere billeder, herunder af katte, hunde og landskaber, og der er blevet føjet mulighed for kinesiske skrifttegn til urskiverne Californien og Typograf. For første gang nogensinde vil enhver Apple Watch-bruger, der bruger watchOS 9 – selv dem uden en Nike-model – have adgang til alle Nike-urskiverne, herunder alle de ny farver i urskiven Bounce.
Funktionen Fokus lader nu brugerne vælge en urskive, der vises automatisk, når de starter en specifik Fokus-funktion på iPhone, såsom urskiven Fotos, når den personlige Fokus-indstilling er sat til, hvilket hjælper brugere med at holde fokus.

Opdateringer til Træning-app

Appen Træning, der er en af de mest populære apps i Apple Watch, er blevet opdateret til at give bedre målinger af ydeevne samt træningsoplevelser for at hjælpe brugerne med at nå deres træningsmål. Den velkendte skærm under en session bruger nu Digital Crown til at skifte mellem letlæselige træningsoversigter, så brugerne kan se vigtige målinger for forskellige træningstyper. Pulszoner, der bruger personligt tilpassede sundhedsdata, kan bruges til at overvåge intensiteten af en træning. Til intervaltræning introducerer appen Træning personligt tilpassede træninger, der kan bruges til at oprette en struktureret træning, som inkluderer intervaller med træning og restitution. Nye notifikationer, herunder, tempo, kraft, puls og rytme, kan tilføjes for at vejlede brugerne under deres træning.
Til triatleter og duatleter understøtter appen Træning nu en ny Multisport-træningstype, der automatisk skifter mellem sekvenser med svømning, cykling og løbetræning ved hjælp af bevægelsessensorer, der genkender bevægelsesmønstre. Der er også en redesignet oversigtsside i Træning-appen på iPhone, som giver yderligere oplysninger med interaktive diagrammer for mere præcise analyser af alle træninger.
Tre Apple Watch Series 8-enheder, der viser forskellige øjeblikke i en Multisport-træning, herunder svømning, cykling og løb.
Til triatleter og duatleter understøtter appen Træning nu en ny Multisport-træningstype, der automatisk skifter mellem sekvenser med svømning, cykling og løbetræning.

Opdateringer til løbere

Apple Watch er allerede et effektivt værktøj for løbere, og watchOS 9 giver endnu flere data og funktioner, der kan hjælpe med at måle, hvor effektivt brugerne løber. Nye målinger af løbeform, herunder skridtlængde, kontakttid med underlaget og lodrette bevægelser kan alle tilføjes som målinger i træningsoversigter. Disse målinger vises i oversigten i appen Træning og i appen Sundhed, hvor brugerne kan se tendenser over tid og lære af deres mønstre.
En ny tempooplevelse lader brugerne vælge en distance og et mål for den tid, de vil gennemføre løbeturen på, og beregner det nødvendige tempo for at opnå målet. Under deres træning kan de holde øje med beskederne med tempo og målinger. Senere på året kommer Slå din egen rekord, der giver brugerne mulighed for at løbe om kap med deres bedste eller sidste resultat på ofte gennemførte ruter og modtage vejledning om tempo undervejs. En ny oplevelse med løb på løbebaner, der kommer til USA senere på året, registrerer automatisk, at brugerne løber på en løbebane og bruger data fra Apples Kort-app sammen med GPS til at give de ultimative målinger af tempo og distance til løbere.

Forbedringer til svømning

Svømmebræt er blevet tilføjet som en ny svømmestil for Bassinsvømning-træninger ved hjælp af en sensorfunktion på Apple Watch, der automatisk registrerer, når brugerne svømmer med et svømmebræt, og registrer denne svømmestil i træningsoversigten sammen med svømmedistancen. Svømmere kan nu se deres effektivitet med en SWOLF-score – en tælling af antal svømmetag kombineret med den tid i sekunder, det tager at svømme en bane i bassinet. Brugerne kan nu se deres gennemsnitlige SWOLF-score for hvert træningspas i træningsoversigten.

Redesignet Kompas-app
}

En komplet redesignet Kompas-app giver mere dybdegående oplysninger og nye visninger, der kan zoomes ind på, herunder en hybrid visning, der samtidigt viser både en analog kompasvisning og en digital visning. Ved at dreje Digital Crown vises en yderligere visning, der inkluderer bredde-, længde- og hældningsgrad samt stigning, såvel som en orienteringsvisning, der viser Rutepunkter i kompasset og Find vej tilbage.
Find vej tilbage bruger GPS-data til at gendanne den rute, hvor brugeren har været, hvilket er nyttigt, hvis man farer vild eller bliver desorienteret og skal have hjælp til at finde vej tilbage. Det kan også aktiveres automatisk i baggrunden, når der ikke er nogen netværksforbindelse. Rutepunkter i Kompas er en hurtig og nyttig metode til at markere en placering eller et interessepunkt i appen. Ved at trykke på ikonet for Kompas rutepunkt tilføjes der et rutepunkt. Ved at vælge et kan du se en målrettet visning af retningen mod rutepunktet og en estimering af, hvor langt væk det er.

Indblik i søvn

Søvn-funktionen i Apple Watch giver allerede brugerne mulighed for at indstille tidspunkter for Afslapning og Sengetid samt måle deres søvn for at hjælpe dem med at nå deres mål. Søvnregistrering i watchOS 9 giver endnu større indblik med introduktionen af søvnstadier. Ved hjælp af signaler fra accelerometeret kan Apple Watch estimere, hvornår brugeren er i REM-søvn, Let søvn eller Dyb søvn, og hvornår vedkommende er vågen. Brugere kan se søvnstadier på Apple Watch i Søvn-appen og se mere detaljerede oplysninger, som f.eks. hvor længe de sover, sammen med andre målinger som puls og vejrtrækning samt diagrammer, der sammenligner søvn i appen Sundhed på iPhone.
Maskinlæringsmodellerne blev trænet og valideret i forhold til den kliniske guldstandard, polysomnografi, med en af de største og mest forskelligartede populationer, der nogensinde er blevet undersøgt for en bærbar enhed. Da videnskaben om søvn stadig udforskes, vil brugere i USA være i stand til at hjælpe med potentielle opdagelser ved at bidrage med deres søvnstadiedata i Apple Heart and Movement Study via Research-appen.
Apple Watch Series 8 viser søvnstadier, inklusive tid i vågen tilstand, i REM-søvn, Let søvn og Dyb søvn.
Med introduktionen af søvnstadier kan Apple Watch nu estimere, hvornår brugerne er i REM-søvn, Let søvn eller Dyb søvn for at give endnu mere indblik.

Historik over afli, som verden ikke har set før

Forskning tyder på, at mængden af tid brugt i afli kan påvirke en persons symptomer, generelle livskvalitet og risiko for komplikationer.1Tidligere har der ikke været en nem metode til at spore hyppigheden af afli over en længere periode eller håndtere livsstilsfaktorer, der kan påvirke ens helbredsmæssige tilstand.
Med watchOS 9 kan brugere, der er diagnosticeret med afli, slå funktionen Historik over afli, der er godkendt af FDA i USA2, til og få vigtige oplysninger, herunder et estimat af hvor ofte brugerens hjerterytme viser tegn på afli, hvilket giver en dybere indsigt i deres helbredsmæssige tilstand. 3 Brugerne vil også modtage ugentlige notifikationer for at forstå hyppigheden og se en detaljeret historik i Sundhed-appen, inklusive livsstilsfaktorer, der kan påvirke afli, såsom søvn, alkoholforbrug og motion.
Brugerne kan downloade en PDF med en detaljeret historik over afli og livsstilsfaktorer, der nemt kan deles med læger og sundhedspersonale for at få et bedre grundlag for samtaler.
Apple Watch Series 8 viser den nye funktion Historik over afli, herunder den procentdel af tid, brugeren viste tegn på afili i løbet af den seneste uge, samt procenttallet for den forrige uge.
Brugere, der er diagnosticeret med afli kan slå funktionen Historik over afli, der er godkendt af FDA i USA, til og få vigtige oplysninger, herunder et estimat af hvor ofte brugerens hjerterytme viser tegn på afli.

Medicin

Den nye Medicin-funktion på Apple Watch og iPhone hjælper brugerne med at administrere og følge deres medicin, vitaminer og kosttilskud, hvor de kan oprette en liste over medicin, indstille tidsplaner og påmindelser og se information om deres medicin i appen Sundhed. Appen Medicin på Apple Watch gør det let for brugerne nemt og diskret at følge deres medicin når og hvor som helst.
Personligt tilpassede tidsplaner kan oprettes for hver type medicin, uanset om den skal tages flere gange om dagen, en gang om ugen eller efter behov, og brugerne kan oprette påmindelser for at få hjælp til at holde styr på det. I USA kan brugerne hurtigt tilføje medicin ved hjælp af deres iPhone-kamera og modtage advarsler, hvis der er potentielle kritiske farer ved den medicin, de har tilføjet i appen Sundhed. 4
iPhone ved siden af Apple Watch Series 8, der viser Medicin-oplevelsen, herunder potentielle interaktioner og en liste over medicin.
Den nye oplevelse med Medicin på Apple Watch og iPhone hjælper brugerne med at adminstrere og følge deres medicin, vitaminer og kosttilskud samt give besked, hvis der er potentielle kritiske farer ved medicin, de har tilføjet i appen Sundhed.

Opdateringer til Menstruationscyklus

Med iOS 16 og watchOS 9 kan brugere af Menstruationscyklus nu modtage en notifikation, hvis deres loggede cyklushistorik viser en mulig afvigelse, såsom uregelmæssige, sjældne eller længere menstruationer og vedvarende pletblødninger, som kan være symptomer på underliggende helbredstilstande.
iPhone ved siden af Apple Watch Series 8, der viser Menstruationscyklus, herunder temperatur på håndledet og en estimeret dato for ægløsning.
En nyhed i iOS 16 og watchOS 9 er, at brugere af Menstruationscyklus nu modtager en notifikation, hvis deres loggede cyklushistorik viser en mulig afvigelse, såsom uregelmæssige, sjældne eller længere menstruationer og vedvarende pletblødninger.

Anonymitet

Anonymitet er et grundlæggende element i design og udvikling af alle Apples funktioner. Når en brugers iPhone er låst med en adgangskode, Touch ID eller Face ID, er alle brugerens sundheds- og fitnessdata i appen Sundhed krypteret – undtagen Nødinfo. Alle sundhedsdata, der sikkerhedskopieres til iCloud, krypteres både under overførslen og på Apples servere. Når iOS og watchOS bruges med standard-tofaktorgodkendelse og en adgangskode, vil data fra appen Sundhed, der synkroniseres til iCloud, være fuldt krypteret, hvilket betyder, at Apple ikke har nøglen til at dekryptere dataene og derfor ikke kan læse dem.

Yderligere watchOS 9-opdateringer

 • Energibesparende funktion forlænger batteritiden, hvilket sikrer, at vigtige funktioner i Apple Watch som aktivitetsmåling og faldregistrering fungerer, samtidig med at udvalgte sensorer og funktioner som pulsregistrering i baggrunden og Altid aktiv-skærm deaktiveres eller begrænses.
 • Brugerne kan nu forblive forbundet til et mobilnetværk, mens de rejser i udlandet med abonnementer på roaming i udlandet .
 • Notifikationer har fået et nyt design, så de er mindre forstyrrende, samtidig med at de stadig er effektive. De vises med nye slanke bannere, når Apple Watch bruges aktivt.
 • Senere på året kommer Indstil familie, der understøtter Hjem-appen, så et barn kan inviteres som medlem til at styre HomePod-højttalere og intelligent tilbehør i hjemmet.5 De vil også kunne bruge nøgler til hjemmet og hotelnøgler i Wallet.
 • Med nye Hurtige kommandoer på Apple Watch kan brugere med manglende lemmer på overkroppen gøre endnu mere med et dobbelt-knib, herunder besvare eller afslutte et opkald, tage et billede, afspille medier i appen Afspiller nu eller sætte dem på pause og starte eller genoptage træning eller sætte den på pause.
 • Apple Watch bliver mere tilgængeligt end nogensinde før for personer, der har udfordringer med fysiske og motoriske færdigheder, takket være Apple Watch-dublering, som hjælper med at styre Apple Watch fra eksternt hold via den relevante iPhone. Med Apple Watch-dublering kan brugerne styre Apple Watch ved hjælp af iPhones hjælpefunktioner som f.eks. Stemmekontrol og Knapbetjening – så de kan navigere i Apple Watch ved at bruge funktioner som f.eks. stemmekommandoer, lydhandlinger, registrering af hovedbevægelser eller eksterne Made for iPhone-knapper som alternativer til at trykke på Apple Watch-skærmen.
 • QWERTY-tastaturet på Apple Watch Series 7, Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra understøtter nu fransk, tysk, italiensk, japansk, portugisisk og spansk (Mexico, Spanien og Latinamerika).
 • Den opdaterede Kalender-app gør det muligt at oprette begivenheder direkte fra Apple Watch. For første gang kan brugerne få adgang til en ugevisning ud over opdaterede liste-, dag- og månedsvisninger, så man i højere grad kan rulle gennem kalenderbegivenheder.
 • Hjertets restitutionstid er en nyttig træningsmåling, der kan være en indikator for hjertes sundhed. Apple Watch kan nu give estimater af hjertets restitutionstid efter træninger som Gang udenfor, Løb eller Vandretur, selvom træningen ikke når maksimal intensitet. Denne måling kan registreres over tid i appen Sundhed.
 • Nye API'er lader udviklere bygge de bedste tredjpartsapps med CallKit og understøttelse af deling af ark, adgang til fotovælger og muligheden for at integrere watchOS-apps med Apple TV.
Tilgængelighed
 • watchOS 9 er en gratis softwareopdatering, der er tilgængelig fra i dag til Apple Watch Series 4 eller nyere i kombination med iPhone 8 eller nyere og iPhone SE (2. generation) eller nyere med iOS 16.
 • Nogle funktioner er muligvis ikke tilgængelige i alle lande og områder eller på alle sprog eller med alle mærker og modeller.
Del artikel
 • Tekst i denne artikel

 • Billeder i denne artikel

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32148086/
 2. Funktionen Historik over afli i watchOS 9, som verden ikke har set før, har modtaget en række lokale tilladelser og godkendelser fra sundhedsmyndigheder rundt om i verden og vil være tilgængelig i mere end 100 lande og områder, herunder USA, Canada, Europa, Hong Kong, Mexico, Sydafrika, Storbritannien og andre steder. Historik over afli kommer til Australien senere på efteråret.
 3. Historik over afli er beregnet til at blive brugt af personer over 22 år, som tidligere er blevet diagnosticeret med atrieflimren.
 4. Medicin-funktionen bør ikke erstatte vejledning fra egen læge. Du kan læse flere oplysninger på indlægs­sedlerne til din medicin, men sørg for at tale med din læge, før du tager beslutninger omkring dit helbred.
 5. Indstil familie kræver den nye Hjem-arkitektur. Hjem-arkitektur er en separat opdatering i appen Hjem og vil være tilgængelig i en softwareopdatering senere i år. Det kræver, at alle Apple-enheder, der tilgår hjemmets enheder, bruger den nyeste software. Deling af kontrol over dit hjem og modtagelse af notifikationer fra Hjem kræver en hjemmehub. Kun Apple TV og HomePod understøttes som hjemmehubs.

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36