åbner i nyt vindue
En dykker, der har et Apple Watch Ultra på med Oceanic+, svømmer under havets overflade.
Appen Oceanic+ til fritidsdykkere fås fra i dag til Apple Watch Ultra i App Store.
I dag kommer appen Oceanic+ til Apple Watch Ultra, og den forvandler Apples mest robuste ur til en fuldt funktionel og brugervenlig dykkercomputer. Oceanic+ er designet af Huish Outdoors i samarbejde med Apple og giver fritidsdykkere mulighed for at tage det ur, de har på hver dag, med ned på helt nye dybder – op til 40 meter for at være helt præcist – med den splinternye dybdemåler og vandtemperatursensorer på Apple Watch Ultra.
Appen Oceanic+ på Apple Watch Ultra og den tilhørende app på iPhone leverer alle de vigtigste funktioner fra en avanceret dykkercomputer, sikker dykkerplanlægning og en omfattende oplevelse efter dykning.
“Vores mål hos Huish Outdoors er at gøre mennesker klar på eventyr,” siger Mike Huish, der er virksomhedens CEO. “Oceanic+ på Apple Watch Ultra er en af de største innovative teknologier, vi har set i dykkerbranchen i meget lang tid. Vi skaber en bedre dykkeroplevelse for alle, som er let tilgængelig, og man kan være fælles om.”
Da de første dykkere begyndte at udforske dybderne i verdenshavene tilbage i 1950’erne, lå dykkercomputere stadigvæk omkring 30 år ude i fremtiden. Op igennem 80’erne og 90’erne var der stadig mange certificerede dykkere, som lavede deres egne dykkertabeller med pen og papir. De brugte Bühlmanns dekompressionsalgoritme til at registrere dybden og tid brugt under vand for at beregne, hvornår det var sikkert for dem at dykke igen, uden at kroppen blev overbelastet med nitrogen.
Mike Huish, CEO i Huish Outdoors, står foran et arbejdsbord med en masse værktøj og dykkerudstyr.
Da Huish Outdoors’ CEO Mike Huish (på billedet) grundlagde virksomheden i 2009, havde han en klar vision: at gøre mennesker klar på eventyr.
Nu har Apple Watch Ultra fuldstændigt forandret denne oplevelse, og fritidsdykkere har fået en mere praktisk og tilgængelig enhed med alle de funktioner, som brugerne allerede kender og holder af på Apple Watch.1
“Nu er der en makker, som giver dykkerne klar og rettidig information,” siger Andrea Silvestri, der er Huish Outdoors’ Vice President for produktudvikling og -design, og som stod for udviklingen af Oceanic+.
Han roser Apple Watch Ultra for at være en intuitiv enhed, som sikrer, at dykkere kan holde fokus i deres omgivelser uden at skulle foretage mentale beregninger og komplicerede tryk på knapper, som ellers kræves på andre dykkercomputere. “Der har aldrig været noget som Apple Watch Ultra til dykkere før nu – det gælder alt fra dens store, lysstærke Retina-skærm og dual-core S8 SiP til dens kompakte størrelse, Digital Crown, den dedikerede knap Handling og tilmed den haptiske feedback, som er designet så godt, at man kan mærke den i vandet,” fortæller Silvestri.
Apple Watch Ultra er bygget til udholdenhed, udforskning og eventyr og er certificeret til WR100 og EN 13319, som er en internationalt anerkendt standard for dykkerudstyr, herunder dybdemålere.2 Urkassen i titanium på 49 mm og den flade forside med safirkrystal afslører den største og klareste Apple Watch-skærm nogensinde, som med en lysstyrke på op til 2000 nits sikrer exceptionelt god aflæsning under vand. Knappen Handling kan indstilles til at starte appen Oceanic+ automatisk på skærmen før et dyk, og under dykning vil et tryk på knappen Handling markere en kompasretning.
Fra venstre til højre: (1) Andrea Silvestri, der er Vice President for produktudvikling og -design i Huish Outdoors, designede sin første dykkercomputer i 1998, og han har stået for designet af Oceanic+. (2) I dag er Silvestri begejstret for de mange muligheder, som Oceanic+ giver fritidsdykkere, herunder en omfattende dykkerplanlægning og oplevelse efter dykning.
Ovenfra og ned: (1) Andrea Silvestri, der er Vice President for produktudvikling og -design i Huish Outdoors, designede sin første dykkercomputer i 1998, og han har stået for designet af Oceanic+. (2) I dag er Silvestri begejstret for de mange muligheder, som Oceanic+ giver fritidsdykkere, herunder en omfattende dykkerplanlægning og oplevelse efter dykning.
Silvestri husker tilbage på starthalvfemserne, hvor han designede sin første dykkercomputer. “De fleste dykkercomputere gør brug af den samme algoritme, men man skal jo nærmest have en uddannelse for at kunne forstå, hvad oplysningerne betyder,” fortæller han. “Noget af det mest revolutionerende ved vores nye app er brugerfladen. Farverne, animationerne og en enkelt pil, der fortæller, om man skal gå op, gå ned eller stoppe – det er den nemmeste måde at videregive informationen på.”
“Et af vores primære mål var, at den skulle være intuitiv,” fortæller Mike Huish. “Hvis man ved, hvordan man bruger et Apple Watch, ved man også allerede, hvordan man bruger denne dykkercomputer, fordi den fortæller tingene på en enkel måde, som er til at forstå. Navigationsmenuerne er ligetil – ved at dreje på Digital Crown og bruge knappen Handling kan du navigere i og bruge alle dykkercomputerens funktioner, når du dykker.”
Med funktionen til planlægning af dyk kan brugerne indstille deres overfladetid, dybde og gas, hvorefter Oceanic+ udregner deres ikke-dekompressionstid – en måling, der bruges til at bestemme en tidsgrænse for en dykker på en vis dybde. Funktionen til planlægning integrerer også dykkerforhold som tidevand, vandtemperatur og endda opdaterede oplysninger fra andre brugere om f.eks. sigtbarhed og strømme. Efter et dyk kan brugerne se data – herunder GPS-placeringerne for start- og slutpunkterne – der automatisk dukker op på Apple Watch Ultra, sammen med en opsummering af deres dykkeprofil. Opsummeringen i iPhone-appen Oceanic+ giver yderligere oplysninger, inklusive et kort med placeringerne for start- og slutpunkterne, samt grafer over dybden, temperaturstigningen og NDL.
En af de mest intuitive funktioner i Oceanic+ på Apple Watch Ultra er den haptiske feedback. Det er en designmæssig bedrift, både hvad angår hardware og software, som gør uret i stand til at prikke brugerne på håndleddet gennem en række vibrationer, så dykkere kan mærke notifikationer under vand – selv gennem en 7 mm tyk våddragt.
Haptisk feedback er en praktisk og enkel funktion til brugere i hverdagen, men under vand spiller den en uventet rolle: Den skærer igennem støjen fra rungende lyde.  
“Lyd spreder sig meget kraftigere i vand end i luften,” forklarer Silvestri. “Så hvis min dykkermakkers dykkercomputer udsender lyd, kan jeg ikke rigtigt registrere, om lyden kommer fra mig eller min makker. Jeg hører et bip, men jeg ved ikke, hvilken retning det kommer fra. Ved at integrere den haptiske feedback til Ultra har vi gjort oplevelsen meget mere personlig – du får et lille prik, som vejleder dig.”
Appen Oceanic+ byder desuden på komplikationer, som giver brugerne vigtige oplysninger og værktøjer i en overskuelig oversigt, f.eks. tiden, før man må flyve igen, overfladetiden, hurtig adgang til funktionen til planlægning af dyk, maks. stigning tilladt og en knap til hurtigt at vende tilbage til appen. Brugerne kan registrere og sammenligne alle oplysninger om deres dyk og dele deres oplevelser med andre dykkere direkte fra appen – lige fra planlægning af et dyk og den første tur i vandet, til det første skridt tilbage på land.
Hvis du beder dykkere om at beskrive, hvordan det føles at dykke, vil de fortælle om en lang række sanseindtryk. For Huish er det en følelse af at slippe væk og slappe helt af. Silvestri kalder det for en meditationstilstand: “Det er alenetid – det er bare dig og din vejrtrækning, og du er omringet af fisk og fantastiske omgivelser.”
“Den mest betagende del er, når du begynder på neddykningen til et rev eller skibsvrag – eller hvad det nu er, du skal ned og se,” fortæller han. “Du kan være heldig at se en stor djævlerokke, en flok hammerhajer eller måske delfiner. Du bliver overrasket, hver gang du hopper i.”
Olivier Laguette, der er Huish Outdoors’ Vice President for marketing, sammenligner det med at rejse ud i det ydre rum – det er en vægtløshed og en frihed, som er umuligt at opleve på land.
Oceanic+ er udviklet for at hjælpe alle, der ønsker at tage del i eventyrene, som venter i den undersøiske verden. Appen er gået sammen med Apple Watch Ultra for at håndtere alle de komplekse beregninger, som er nødvendige for at udforske havet på en sikker måde. Appen tilbyder enkle, let forståelige signaler og vejledninger før, under og efter dykning.
Den markerer et nyt kapitel i et århundrede fuld af opdagelser – og et halvt århundrede fuld af fremskridt inden for computervidenskab.
“En af de få sportslige aktiviteter, hvor man bare må have en computer, er dykning,” siger Silvestri. “Det er ikke alle, der dykker hver dag, men dykning er noget, som vi mener, folk skal have mulighed for at dyrke, så de kan tilbringe tid i vandet og udvikle en større respekt for naturen. Og det er netop det, der er vores hovedbudskab, som bringer os 50 år tilbage til Jacques Cousteau, der sagde: Vi skal ride videre på bølgen, vi skal have flere folk i vandet.”
Huish Outdoors-teamet, der søsatte Oceanic+ (fra venstre mod højre): Nick Hollis, Mike Huish, Olivier Laguette og Andrea Silvestri.
Teamet bag Huish Outdoors, der søsatte Oceanic+, set fra venstre mod højre: Nick Hollis (produktchef for Oceanic), Mike Huish (CEO), Olivier Laguette (Vice President for marketing) og Andrea Silvestri (Vice President for produktudvikling og -design).
Priser og tilgængelighed
  • Appen Oceanic+ til Apple Watch Ultra kan hentes i App Store fra i dag.
  • Oceanic+ kræver Apple Watch Ultra med watchOS 9.1, som er forbundet med iPhone 8 eller nyere eller iPhone SE (2. generation) eller nyere med iOS 16.1.
  • Basisabonnementet er gratis og indeholder mange almindelige dykkerfunktioner, inklusive dybde og tid samt logning af de seneste dyk. 
  • Hvis du vil have adgang til registrering af dekompression, nitrogenmætning i kroppen, stedsplanlæggeren og en logbog med ubegrænset plads, fås Oceanic+ til 95 kroner om måneden eller 749 kroner om året. Familiedeling er også tilgængelig og fås til 1.049 kroner om året, hvilket giver op til fem personer adgang.
Del artikel
  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

  1. Sørg altid for at følge de rette procedurer for dykning, hav en ledsager med under dykningen, og brug en ekstra enhed.
  2. Apple Watch Ultra er klassificeret som vandafvisende ned til 100 meter i henhold til ISO-standard 22810. Apple Watch Ultra kan bruges til fritidsdykning (med en kompatibel tredjepartsapp fra App Store) ned til 40 meter og til tempofyldte vandsportsaktiviteter. Apple Watch Ultra bør ikke bruges til dykning på mere end 40 meters dybde. Vandafvisningsgraden er ikke permanent og kan aftage over tid. Du kan finde flere oplysninger på support.apple.com/da-dk/HT205000.

Pressekontakt

Linnéa Wängberg

Apple

media.dk@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36