åbner i nyt vindue
PRESSEMEDDELELSER 5. juni 2023

Vi præsenterer watchOS 10 – en milepæl af en opdatering for Apple Watch

Blandt nyhederne er redesignede apps, en ny Smart stak, flere urskiver, nye cykel- og vandrefunktioner samt værktøjer, der fremmer mental sundhed
Fem Apple Watch-enheder viser funktioner i watchOS 10, herunder en ny Smart stak og to ekstra urskiver.
Blandt nyhederne i watchOS 10 er redesignede apps, en ny Smart stak, flere urskiver, nye cykel- og vandrefunktioner samt værktøjer, der fremmer mental sundhed
CUPERTINO, CALIFORNIEN Apple gav i dag et smugkig på watchOS 10, som giver Apple Watch-brugere nye muligheder for hurtigt at få vist information med redesignede apps, en ny Smart stak, der viser relevante widgets med det samme, når man har brug for dem, og flotte nye urskiver. Cyklisterne får nye målinger, træningsoversigter og Bluetooth-forbindelse for wattmålere, hastighedssensorer og kadencesensorer, mens vandrere får en hjælpende hånd i form af nye rutepunkter i Kompas og Kort-funktioner. Mindfulness-appen indeholder yderligere værktøjer, som kan fremme mental sundhed. watchOS 10 fås som udviklernes betaversion i dag og bliver tilgængelig som gratis softwareopdatering til efteråret.
“watchOS er verdens mest avancerede bærbare styresystem, og det har omdefineret, hvad mennesker i hele verden tror, at et ur kan bruges til,” udtaler Kevin Lynch, Apples Vice President for Technology. “watchOS 10 er en kæmpe milepæl og en spændende ny tilgang for Apple Watch, som introducerer et frisk nyt design, hvor man hurtigt kan få vist information, flotte nye urskiver, nye funktioner for cyklister og vandrere samt vigtige sundhedsværktøjer.”

Nyt designsprog og navigation

Med watchOS 10 sikrer redesignede apps, at man har mere information lige ved hånden, og der er nye måder at navigere på og hurtigt få adgang til indhold.
“Med watchOS 10 har vi redesignet grænsefladen, så brugerne nu kan opleve Apple Watch som aldrig før,” udtaler Alan Dye, Apples Vice President for Human Interface Design. “Med opdateringen får brugerne den information, de har brug for, lige ved hånden, nemmere navigation og et nyt visuelt sprog, der udnytter Apple Watch-skærmen optimalt. Vi introducerer også Smart stak, som giver hurtig adgang til proaktiv og relevant information, direkte på urskiven.”
Vi introducerer Smart stak, som hurtigt giver brugerne mulighed for at se information, der tilpasser sig deres kontekst.
Apple Watch-apps, herunder Vejr, Værdipapirer, Hjem, Kort, Beskeder, Verdensur m.m. udnytter nu skærmen på Apple Watch bedre, så informationen bliver mere overskuelig. Aktivitet-appen på Apple Watch og Fitness-appen på iPhone gør det endnu nemmere at holde styr på den daglige bevægelse med flere detaljer, bedre muligheder for deling, et redesignet pokalskab og trænertips i Apple Fitness+.
En ny Smart stak indeholder widgets, som hurtigt kan vise information tilpasset brugerens kontekst. Den får man frem ved blot at dreje Digital Crown fra en vilkårlig urskive. Først på dagen viser Vejr f.eks. vejrudsigten, og hvis man er ude at rejse, viser Smart stak boardingkort fra Wallet. Kalender og Påmindelser flyttes op foroven på skærmen, når kommende møder eller opgaver vises. Apps med f.eks. Podcasts, der allerede kører, flyttes også op, så der er nem adgang til dem. Med Smart stak kan brugerne også få glæde af flotte urskiver, som f.eks. Portrætter, samtidig med, at de stadig giver hurtig adgang til den information, der er brug for.
Udviklere kan også bruge det nye designsprog til at opdatere deres apps. For eksempel bruger Streaks nu hele skærmen til at vise, hvor langt man er nået, og til at åbne opgaver, NBA-appen gør det endnu mere spændende at følge yndlingsholdet med holdfarver og nye kampdetaljer, og med Waterllamas nye design kan brugerne hurtigt se, hvor meget vand de har drukket den sidste uge, ved blot at dreje Digital Crown.
Kontrolcenter er nu tilgængeligt vha. sideknappen, så det hurtigt kan åbnes når som helst, selvom en app er aktiveret. Ved at klikke to gange på Digital Crown kan man gå tilbage til de apps, der er blevet brugt for nylig.

Nye urskiver

watchOS 10 introducerer to nye kunstneriske og legesyge urskiver: Palette og Snoopy. Palette-urskiven viser klokken i en lang række forskellige farver via. tre karakteristiske overlappende lag, og i takt med, at klokken skifter, skifter farverne på skærmen også.
Desuden vækkes den elskede tegneserie Radiserne til live på Apple Watch med en ny urskive med Nuser og Woodstock. Figurerne leger med urviserne, reagerer på vejrforholdene i området og bliver ligefrem aktive, når brugeren træner.
Den elskede tegneserie Radiserne vækkes til live på Apple Watch med en ny Nuser-urskive.

Cykling

Apple Watch er et godt valg for cyklister med funktioner som f.eks. automatiske træningspåmindelser, kaloriemåling ved cykling på elcykel og Faldregistrering. watchOS 10 går skridtet videre med denne populære aktivitet med avancerede nye målinger, visninger og oplevelser.
En Apple Watch-bruger vises på en cykel med Apple Watch på håndleddet og iPhone monteret på cykelstyret.
Nu vil en cykeltræning, der startes fra Apple Watch, automatisk blive vist som en liveaktivitet på iPhone, som can monteres på en cykel, så den er nem at se under en cykeltur.
Hvis cykeltræning startes fra Apple Watch i watchOS 10, vises den automatisk som en liveaktivitet på iPhone, og når man trykker på den, udnyttes hele skærmen. Træningsoversigter som f.eks. Pulszoner, Stigning, Træningsrute, tilpassede træninger og en ny visning af cykelhastighed er blevet optimeret til skærmstørrelsen på iPhone, som kan monteres på cyklen, så man får et nemt og hurtigt overblik på cykelture.
Apple Watch kan nu automatisk oprette forbindelse til udstyr, hvor Bluetooth er aktiveret, f.eks. wattmålere, hastighedssensorer og kadencemålere. Det muliggør helt nye målinger, herunder kraft (watt) og kadence (omdrejninger pr. minut) samt yderligere træningsoversigter som watt-intervaller. Bluetooth-forbindelse understøttes nu til inden- og udendørs cykeltræning samt GymKit.
Med nye algoritmer, som kombinerer sensordata fra Apple Watch og tilsluttede wattmålere, kan man måle FTP (Functional Threshold Power), det højeste niveau af cykelintensitet, som en cyklist rent teoretisk kan opretholde i en time. Ved hjælp af FTP beregner Apple Watch personligt tilpassede watt-intervaller, som bruges til nemt at se det aktuelle interval og registrere, hvor lang tid der tilbringes i hvert – en effektiv og populær metode til at forbedre sin præstation.

Vandring

Kompas-appen på Apple Watch er nyttig, når man skal på opdagelse udendørs. Med watchOS 10 genererer Kompas automatisk to nye rutepunkter. Et rutepunkt for Last Cellular Connection anslår det sidste sted med mobildækning, hvilket kan være nyttigt, hvis man har brug for at tjekke beskeder eller foretage et opkald. I nødstilfælde vil et rutepunkt for Last Emergency Call anslå, hvor på ruten deres enhed sidst var tilsluttet en udbyders netværk, så der kan foretages et nødopkald.
Apple Watch Ultra viser et rutepunkt for Last Cellular Connection og et rutepunkt for Last Emergency Call.
Kompas-appen genererer automatisk to nye rutepunkter: et rutepunkt for Last Cellular Connection og et rutepunkt for Last Emergency Call.
Når ruter forberedes, bruger en ny visning for højdemåling data fra højdemåleren til at lave en tredimensionel visning af gemte rutepunkter. I USA viser Apples Kort et nyt typografisk kort med konturlinjer, markering af terræn, oplysninger om stigninger og interessante steder. Brugerne kan også søge efter stier i nærheden og bruge stedkort, som viser detaljerede oplysninger som f.eks. stiens længde, type og sværhedsgrad.

Mental sundhed

Mental sundhed er lige så vigtigt som fysisk sundhed, og forskning viser, at det at reflektere over sin egen sindstilstand kan hjælpe med at skabe bevidsthed og modstandsdygtighed. Med Mindfulness-appen i watchOS 10 kan brugerne nemt og diskret logge deres følelser her og nu og det daglige humør. Brugerne kan dreje Digital Crown for at scrolle gennem engagerende, flerdimensionelle figurer og vælge, hvordan de har det, vælge, hvad der påvirker dem mest, og beskrive deres følelser.
Med Mindfulness-appen, kan brugerne nemt og diskret registrere deres følelser her og nu og det daglige humør.
I appen Sundhed i iOS 17 og iPadOS 17 kan brugerne få nyttig indsigt, som kan hjælpe med at sætte fingeren på, hvad der bidrager til deres sindstilstand – f.eks. associationer eller livsstilsfaktorer som søvn eller motion. Desuden er depressions- og angstevalueringer, som ofte bruges hos læger, nu lette at tilgå i appen Sundhed og kan hjælpe brugerne med at fastslå deres risikoniveau, komme i kontakt med tilgængelige ressourcer i deres område og lave en PDF, de kan dele med lægen.

Synssundhed

Myopi, eller nærsynethed, er den førende årsag til nedsat syn på globalt plan. For at mindske risikoen for nærsynethed anbefaler International Myopia Institute, at børn tilbringer mindst 80-120 minutter om dagen udendørs. Med watchOS 10 introducerer Apple Watch nu muligheden for at måle, hvor meget tid man har tilbragt i dagslys, ved hjælp af lyssensoren. Brugerne kan se informationen i appen Sundhed på iPhone eller iPad.
Tid tilbragt i dagslys kan medføre yderligere fordele for den fysiske og mentale sundhed for alle aldre. Og børn, der ikke har deres egen iPhone, kan bruge Indstil familie til at parre deres Apple Watch med forældrenes iPhone, så forældrene får indsigt i, hvor meget tid deres børn tilbringer i dagslys, med Sundhedsdeling.
En ugentlig opsummering af tiden tilbragt i dagslys vist på iPhone 14 Pro.
Apple Watch introducerer muligheden for at måle, hvor meget tid man har tilbragt i dagslys, ved hjælp af lyssensoren.
Det er også dokumenteret, at det at se f.eks. en enhed eller en bog på for tæt hold medfører risiko for nærsynethed. Den nye Screen Distance-funktion bruger det samme TrueDepth-kamera som det, der driver Face ID i iPad og iPhone, til at opfordre brugerne til at flytte enheden lidt længere væk, hvis de har holdt den tættere på end 30 cm i længere tid.
Når en enhed er låst med en adgangskode, Touch ID eller Face ID, er alle data i appen Sundhed, herunder data om mental sundhed og synssundhed, krypterede.1
Yderligere watchOS 10-opdateringer omfatter:
  • NameDrop gør det nemt for brugerne at dele kontaktoplysninger ved blot at holde Apple Watch tæt på en anden persons iPhone. Apple Watch-brugere kan også bruge NameDrop ved at trykke på delingsknappen i Mit kort i appen Kontakter eller ved at trykke på komplikationen Mit kort på urskiven og derefter holde deres Apple Watch hen tæt på en anden persons Apple Watch.2
  • Offline-kort på iPhone giver navigationsoplysninger sving for sving, estimeret ankomsttid, inde steder i Kort m.m. helt uden Wi-Fi- eller mobildækning. Funktionerne kan også bruges på et parret Apple Watch der er indenfor rækkevidde af sin ledsagende iPhone.
  • Brugerne kan nu starte afspilning af en FaceTime-videobesked og se den direkte på Apple Watch. Desuden understøttes gruppesamtale via FaceTime nu på Apple Watch.
  • Den nye app Medicin kan sende opfølgende påmindelser, hvis medicin ikke er blevet registreret 30 minutter efter det planlagte tidspunkt.
En hånd vises med iPhone 14 Pro. Brugeren anvender NameDrop til at dele en kontakt med en anden bruger, der har Apple Watch Series 8 på.
NameDrop gør det nemt for brugerne at dele kontaktoplysninger ved blot at holde Apple Watch tæt på en anden persons iPhone.

Virksomheder

Apple Watch tilbyder virksomhedskunder funktioner, der kan styrke produktiviteten og sikkerheden både på kontoret og ude i felten, f.eks. håndfri kommunikation og svar på notifikationer på farten eller Faldregistrering ude på et arbejdssted. watchOS 10 understøtter nu administration af mobile enheder (MDM), som betyder, at virksomhedskunder fra både eksternt og centralt hold kan installere apps og konfigurere konti for alle virksomhedens enheder, med funktioner som obligatorisk adgangskode og konfiguration af Wi-Fi- og VPN-indstillinger. Med denne opdatering kan Apple Watch hjælpe med at forbedre medarbejdernes velvære, produktivitet og sundhed samt holde øje med sikkerheden.

API'er til udviklere af træningsapps

watchOS 10 inkluderer nye API'er til udviklere af træningsapps, der gør det muligt at skabe overbevisende nye oplevelser. De avancerede bevægelsessensorer i både Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra kan registrere hurtige ændringer i hastighed og acceleration, f.eks. når man svinger en golfkølle eller en tennisketsjer. Nu får udviklere adgang til disse avancerede bevægelsesdata, så apps som SwingVision kan analysere pronationen, når man server, dvs. hvordan underarmen, håndleddet og hånden drejer, og Golfshot kan registrere små håndledsbevægelser, som kan hjælpe med at forbedre ens golfsving.
Populære coachingplatforme som f.eks. TrainingPeaks kan bruge en ny API til at lave personligt tilpasset træning, som kan importeres direkte til appen Træning. Appudviklere, der bruger HealthKit til træning, kan oplyse valideret kalorieforbrug i forbindelse med golftræning, da der nu skelnes mellem, om man bruger golfbil eller går rundt på greenen. Udviklere kan også få adgang til data om hastighed, kadence og watt ved cykling samt dublere træninger fra Apple Watch til iPhone.
iPhone 14 Pro og Apple Watch Series 8 viser et trail-/tempoløb i TrainingPeaks.
Coachingplatforme som f.eks. TrainingPeaks kan lave personligt tilpasset træning, som kan importeres direkte til appen Træning.
Tilgængelighed
En betaversion af watchOS 10 for udviklere er tilgængelig for Apple Developer Program-medlemmer på developer.apple.com fra i dag. En offentlig betaversion vil være tilgængelig for watchOS-brugere næste måned på beta.apple.com. watchOS 10 kan fås til efteråret som gratis softwareopdatering til Apple Watch Series 4 eller nyere parret med iPhone Xs eller nyere, som kører iOS 17. Nogle funktioner er muligvis ikke tilgængelige i alle områder eller på alle sprog eller på alle enheder. Funktioner og egenskaber kan blive ændret. Du kan få flere oplysninger på apple.com/dk/watchos/watchos-preview.
Del artikel

Media

  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

  1. Dette gælder for alle andre sundhedsoplysninger end brugerens Nødinfo.
  2. NameDrop bliver tilgængelig på Apple Watch senere på året via en softwareopdatering.

Pressekontakt

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36