åbner i nyt vindue
En farverig kollage med portrætter af Swift Student Challenge-vinderne Dezmond Blair, Elena Galluzzo og Jawaher Shaman.
Fra venstre til højre: Dezmond Blair, Elena Galluzzo og Jawaher Shaman er tre af vinderne af dette års Swift Student Challenge.
Udviklere 1. maj 2024
Apples årlige Swift Student Challenge anerkender de elever og studerende, der er de bedste til at kode, og i år er der kommet en ny kategori. Blandt de 350 vinderbidrag har man desuden valgt 50 som Distinguished Winners, fordi de har udviklet app-playgrounds, som skiller sig ud for deres innovation, kreativitet, sociale indvirkning eller inklusion. Disse 50 vindere er nu inviteret til en personlig oplevelse i Apple Park, der varer tre dage og bl.a. byder på skræddersyede programmer og den særlige event til dette års Worldwide Developers Conference (WWDC), hvor de får mulighed for at møde ligesindede udviklere og andre kreative fagfolk fra hele verden.
“Dette års vinderbidrag i Swift Student Challenge viser endnu engang den enorme spændvidde i alt det, der er muligt, når unge talenter bruger kodning til at sætte deres præg på verden,” udtaler Susan Prescott, Apples Vice President for Worldwide Developer Relations. “Vi er utroligt stolte over at invitere flere enestående unge udviklere end nogensinde før til Apple Park, hvor de kan lære vores teams og hinanden at kende og fortsætte med at udvikle apps, der uden tvivl vil skabe en bedre fremtid for os alle.”
I år kommer vinderne fra hele verden, idet de repræsenterer mere end 35 lande og områder. Mange af deres app-playgrounds udsprang af noget personligt, f.eks. at de ønskede at hjælpe nogen i deres lokalsamfund, eller en særlig yndlingshobby. Inspirationen hos Elena Galluzzo, Dezmond Blair og Jawaher Shaman – som alle er Distinguished Winners – kom desuden fra deres familier, og de håber på, at deres apps en dag også kan gøre en forskel for andre mennesker.
En farverig kollage med et portræt af Elena Galluzzo, udvikleren bag Care Capsule.
Appen Care Capsule fra Elena Galluzzo er desighet til at fungere som en alt-i-en-assistent for ældre mennesker.
22-årige Elena Galluzzo bor skiftevis i Waterloo i Ontario, hvor hun er i gang med sin bachelorgrad på Wilfrid Laurier University, og familiens hjem i en forstad til Toronto. Her bor hun sammen med sine forældre, sin søster og sine bedsteforældre, som gav hende inspiration til vinderappen Care Capsule.
“Min mormor har fremskreden Alzheimers og skal have pleje døgnet rundt,” fortæller Elena Galluzzo. “Det er også hårdt for min morfar. For det kan være ret ensomt, selvom han bor sammen med sine børn og børnebørn, i modsætning til mange andre ældre. Canada har en aldrende befolkning, så jeg mener, at det er rigtigt vigtigt at blive ved med at finde ud af, hvordan man kan hjælpe folk på dette område. Her kan jeg så selv bidrage gennem kodning.”
Elena Galluzzo designede Care Capsule for at tilbyde en alt-i-en-assistent for ældre mennesker. Hun brugte Apples framework til maskinlæring, Create ML, til at udvikle en chatbot, som analyserer interaktioner med brugeren for at finde ud af, om vedkommende lider af ensomhed eller depression. Appen giver også brugerne mulighed for at holde styr på deres medicin, få forbindelse til ressourcer i lokalsamfundet og føre en fortegnelse over positive minder.
Når Elena Galluzzo til foråret bliver færdig med sin bachelorgrad i erhvervsøkonomi, håber hun på at udgive Care Capsule i App Store og måske ligefrem implementere det, hun lærer til WWDC24 i juni.
“Det er utroligt spændende at møde andre mennesker, der brænder for det samme som mig,” siger hun. “Jeg glæder mig også virkelig meget til at se, hvilke nye frameworks der er på vej, og hvordan jeg kan bruge dem. Jeg synes, det er rigtigt sejt at kunne skabe noget, der kan udnytte enhedens indbyggede funktioner, og som samtidig kan være med til at løse vigtige udfordringer.”
En farverig kollage med et portræt af Dezmond Blair, udvikleren bag MTB XTREME.
Dezmond Blairs app, MTB XTREME, sætter brugerne bag styret på en mountainbike og giver en 360-graders visning af stierne omkring dem.
22-årige Dezmond Blair voksede op i Canton i Michigan, hvor han tilbragte en masse tid udendørs med at køre mountainbike sammen med sin lillebror. Familien havde en brugt computer, men de havde ikke råd til en internetforbindelse.
“Fordi jeg voksede op i en trailerpark, blev det meget vigtigt for mig at sørge for, at jeg hele tiden fik gode karakterer. Mine forældre sagde altid, at jeg ikke skulle ende som dem,” fortæller Dezmond Blair. “De brugte meget tid på at sørge for, at jeg ikke skulle kæmpe med de samme ting som dem, så det er dér, min inspiration og passion kommer fra.”
Han arbejdede hårdt i gymnasiet og opdagede, at han havde sans for teknologi, og senere hen tog han en erhvervsakademiuddannelse i computerprogrammering. Sidste år begyndte Dezmond Blair på Apple Developer Academy i Detroit, hvor han lærte om Apples kodningssprog Swift. Ved hjæp af det udviklede han iPad-appen MTB XTREME, som sætter brugerne bag styret på en mountainbike og giver en 360-graders visning af stierne omkring dem. På sigt ønsker Dezmond Blair at lancere en endnu mere medrivende version til Apple Vision Pro.
Ud over at arbejde på sine egne apps har Dezmond Blair for nylig også grundlagt sin egen virksomhed – med det velklingende navn Easy Dez It – som hjælper andre med at designe prototyper til apps. Men hans vigtigste mål for fremtiden er at tage sig af sine forældre.
“En dag vil jeg gerne kunne købe et hus til dem,” fortæller Dezmond Blair. “De har gjort så meget for mig og min lillebror, at jeg er nødt til at give noget videre.”
En farverig kollage med et portræt af Jawaher Shaman, udvikleren bag My Child.
Jawaher Shaman udviklede sin app, My Child, som en hjælp til børn med talevanskeligheder.
Under sin opvækst i Saudi-Arabien havde Jawaher Shaman et meget tæt forhold til sin bedstefar. Han døde, da hun var fem år gammel, og kort tid efter begyndte hun at lide af en voldsom stammen. Med tiden, og med hjælp fra sin far, lærte hun måder at håndtere det på, og i dag stammer hun ikke længere. Jawaher Shaman er nu 27 år og studerer på Apple Developer Academy i Riyadh. Hendes vinderapp-playground, My Child, har til formål at hjælpe andre med talevanskeligheder.
“Min far fik mig aldrig til at føle mig anderledes, og jeg håber, at min app kan gøre det samme for andre børn eller unge, der er kede af, at de stammer,” siger Jawaher Shaman. “De skal ikke tro, at deres stammen er et problem, de ikke kan løse.”
I My Child fortælles Jawaher Shamans historie gennem øjnene på et barn, der stammer, og personerne i appen er inspireret af hendes far og bedstefar. Appen fører brugerne gennem øvelser, som hjælper med at sænke vejrtrækningen og forberede dem på oplevelser i det virkelige liv, for eksempel at læse en historie højt i klasseværelset. Jawaher Shaman brugte AVFAudio til at tilføje lyde, som efterligner, hvordan hendes far brød sætninger op i mindre dele, der var mere overskuelige.
Når hun er færdig med sin uddannelse, vil Jawaher Shaman arbejde som programmør i Saudi-Arabien, og hun vil også udgive My Child i App Store og blive ved med at udvikle apps, der hjælper andre.
“Jeg håber på at kunne bruge teknologi til at hjælpe børn, som er neurodivergente, for jeg ved, hvordan det føles at være anderledes,” fortæller Jawaher Shaman. “Kodning har åbnet en verden af muligheder for mig, og det bringer mig skridtet nærmere mine egne mål, som er at hjælpe andre og skabe en varig effekt.”
Apple er stolt over at støtte den næste generation af udviklere, skabere og iværksættere med det årlige WWDC-elevprogram. I løbet af de sidste fire årtier har tusindvis af elever og studerende fra hele verden skabt succesfulde karrierer, stiftet virksomheder og startet organisationer, der fokuserer på at demokratisere teknologi med henblik på at skabe en bedre fremtid.
Del artikel

Media

  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

Pressekontakt

Martin Lund Nielsen

media.dk@apple.com

33 42 22 36

Apple Media Helpline

media.dk@apple.com

33 42 22 36