PRESSEMELDING 16. februar 2012

Apple slipper OS X Mountain Lion Developer Preview med mer enn 100 nye funksjoner

CUPERTINO, California – 16. februar 2012 – I dag slapp Apple en førversjon for utviklere av OS X Mountain Lion, den niende utgaven av verdens mest avanserte operativsystem. Det henter populære apper og funksjoner fra iPad til Mac, og akselererer OS X-innovasjonen. Mountain Lion introduserer Messages, Notes, Reminders og Game Center til Mac, samt Notification Center, Share Sheets, Twitter-integrering og AirPlay® Mirroring. Mountain Lion er den første OS X-utgaven som er spesielt tilrettelagt for iCloud for enkel konfigurering og integrering med apper. OS X Mountain Lion Developer Preview introduserer Gatekeeper, en nyskapende sikkerhetsfunksjon som beskytter deg mot skadelig programvare ved å gi deg full kontroll over hvilke apper som blir installert på Mac-en. Førversjonen av Mountain Lion er tilgjengelig for Mac Developer Program-medlemmer fra og med i dag. Mac-brukere vil kunne oppgradere til Mountain Lion fra Mac App Store sensommeren 2012.
«Mac er på rett vei. Den vokser raskere enn PC for 23. kvartal på rad, og med Mountain Lion blir det enda bedre», sier Philip Schiller, Apples senior vice president of Worldwide Product Marketing. « Mountain Lion Developer Preview kommer allerede sju måneder etter den svært vellykkede lanseringen av Lion, noe som viser den raske utviklingen til verdens mest avanserte operativsystem for personlige datamaskiner.»
OS X Mountain Lion Developer Preview har den helt nye Messages-appen som erstatter iChat og gir deg muligheten til å sende et ubegrenset antall meldinger, samt videoer og bilder av høy kvalitet, direkte fra Mac-en til en annen Mac eller iOS-enhet. Meldinger vil fortsette å støtte AIM, Jabber, Yahoo! Messenger og Google Talk. Fra i dag kan Lion-brukere laste ned en betaversjon av Messages fra www.apple.com, og den endelige versjonen vil være tilgjengelig med Mountain Lion. Reminders og Notes vil hjelpe deg å holde styr på huskelistene på alle enhetene du bruker. Med Game Center kan du tilpasse spillingen din på Mac, finne nye venner og utfordre venner til å spille flerspillerspill, uansett om de bruker Mac, iPhone, iPad eller iPod touch.
Mountain Lion presenterer varsler på en ny og elegant måte, og Notification Center gir enkel tilgang til varsler fra Mail, Calendar, Messages, Reminders, systemoppdateringer og tredjepartsapplikasjoner. Med systemomfattende Share Sheets er det enkelt å dele koblinger, bilder og videoer direkte fra Apple- og tredjepartsapper. Twitter er integrert i hele Mountain Lion, slik at du kan logge deg på én gang og skrive Twitter-meldinger direkte fra Safari, Quick Look, Photo Booth, Preview og tredjepartsapper. Mountain Lion introduserer AirPlay Mirroring, en enkel funksjon for å sende en sikker, trådløs 720p-videostream av det som er på Mac-en til en HDTV med Apple TV.
Mer enn 100 millioner brukere har iCloud-kontoer, og Mountain Lion gjør det enklere enn noensinne å konfigurere iCloud for å få tilgang til dokumenter på tvers av enheter. Mountain Lion bruker Apple-ID-en din til å konfigurere Contacts, Mail, Calendar, Messages, FaceTime og Find My Mac automatisk. Nye iCloud Documents sender alle endringer til alle enheter, slik at dokumentene alltid er oppdaterte, og en ny API hjelper utviklere med å få dokumentbaserte apper til å fungere med iCloud.
Gatekeeper er en revolusjonerende ny sikkerhetsfunksjon som gir deg kontroll over hvilke apper som kan lastes ned og installeres på Mac. Du kan velge å installere apper fra alle typer kilder, akkurat som på Mac nå, eller du kan bruke den tryggere standardinnstillingen til å kun installere apper fra Mac App Store, samt apper fra utviklere som har en unik utvikler-ID fra Apple. For maksimal sikkerhet kan du angi at Gatekeeper kun skal tillate at apper fra Mac App Store kan lastes ned og installeres.
Mountain Lion har også funksjoner som er spesielt utviklet for å støtte kinesiske brukere, blant annet betydelige forbedringer i den kinesiske inndatametoden og muligheten til å velge Baidu-søk i Safari. Med Mountain Lion er det enkelt å konfigurere Contacts, Mail og Calendar med e-postleverandørene QQ, 126 og 163. Kinesiske brukere kan også laste opp video via Share Sheets direkte til ledende videonettsteder som Youku og Tudou, og med systemomfattende støtte for Sina weibo er mikroblogging enkelt.
Hundrevis av nye API-er gir utviklere tilgang til ny kjerneteknologi og forbedrede funksjoner i OS X. Game Kit API-ene bruker de samme tjenestene som Game Center på iOS, slik at det blir mulig å lage flerspillerspill som fungerer på tvers av Mac, iPhone, iPad og iPod touch. En ny grafikk-infrastruktur understøtter OpenGL og OpenCL og implementerer GLKit, som først ble introdusert i iOS 5 for å gjøre det enklere å opprette OpenGL-apper. Det er enklere enn noensinne å bruke Core Animation i Cocoa-apper, og nye video-API-er leverer moderne 64-bits erstatninger for low-level QuickTime API-er. Med forbedrede API-er for Multi-Touch får spillutviklere støtte for dobbelttrykk for å zoome-funksjonen og tilgang til oppslagsbevegelsen som gjelder for hele systemet. Kernel ASLR hever sikkerheten med forbedrede tiltak mot bufferoverløp-angrep.
Apple lager Mac-er, verdens beste personlige datamaskiner, i tillegg til OS X, iLife, iWork og programvare for profesjonelle. Apple leder an i den digitale musikkrevolusjonen med iPod og iTunes Store. Apple har skapt en revolusjon i mobiltelefonmarkedet med iPhone og App Store, og definerer framtiden for mobile medier og databehandlingsenheter med iPad.
Pressekontakter:
PetterAhrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
+46 8-703 3056
Andreas Rødland
Apeland
andreas@apeland.no
+47 99 59 99 50
TIL REDAKSJONEN: For mer informasjon besøk Apples PR-nettsted (www.apple.com/pr), eller ring Apple Media Helpline på (408) 974-2042.

    © 2012 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, iPad, AirPlay, iCloud, App Store, iChat, iPhone, iPod touch, Safari, Apple TV, Multi-Touch og FaceTime er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.