PRESSEMELDING 10. juni 2013

Apple lanserer førversjon av OS X Mavericks for utviklere med over 200 nye funksjoner

SAN FRANCISCO – 10. juni 2013 – Apple lanserte i dag en førversjon av OS X Mavericks for utviklere, den tiende hovedutgaven av verdens mest avanserte operativsystem. OS X Mavericks har over 200 nye funksjoner, blant annet Kart og iBooks, som nå blir tilgjengelig for Mac, Finder Tags og Finder Tabs, forbedret støtte for flere skjermer, nye kjerneteknologier som gir banebrytende effektivitet og ytelse og en helt ny versjon av Safari. Førversjonen av OS X Mavericks for utviklere er tilgjengelig for Mac Developer Program-medlemmer fra og med i dag. Mac-brukere vil kunne laste ned Mavericks fra Mac App Store til høsten.
«Mac-en har hele tiden vært i forkant av PC-industrien, og OS X er fortsatt det mest innovative og brukervennlige operativsystemet i verden», sier Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering. «OS X Mavericks er vår beste utgave så langt og leveres med nye Kart- og iBooks-apper, Finder Tags og Finder Tabs, forbedret støtte for flere skjermer, funksjoner som øker ytelsen og forbedrer strømsparing, og en helt ny Safari.»
Kart har med seg en rekke avanserte kartteknologier fra iOS til Mac, inkludert vektorgrafikk, imponerende 3D-visning og interaktiv Flyover-funksjon. Ved hjelp av Kart kan du planlegge en tur på Mac-en og sende den til iPhone slik at du får stemmebasert navigasjon på turen. Kart er integrert i hele Mavericks, slik at brukerne får praktiske kart i Mail, Kontakter og Kalender. Utviklere kan integrere de samme kraftige kartfunksjonene i appene sine ved hjelp av API-en Map Kit. iBooks gir deg direkte tilgang til ditt eksisterende iBooks-bibliotek, i tillegg til mer enn 1,8 millioner boktitler i iBooks Store – alt fra lærebøker og klassikere til de siste bestselgerne. iBooks fungerer også på alle enhetene dine, slik at du kan lese en bok på Mac-en, skrive notater eller framheve tekst, og så fortsette der du slapp, på iPad-en.
OS X Mavericks introduserer nye funksjoner for avanserte brukere. Tags er en ny og effektiv måte å organisere og finne filer på, enten de er på Mac-en eller på iCloud. Filer kan enkelt merkes i Finder, på iCloud eller når du arkiverer et nytt dokument. Tags vises i Finder-sidepanelet slik at du kan vise filene etter prosjekt eller kategori. Finder Tabs gir deg et ryddigere skrivebord ved å slå sammen flere Finder-vinduer i ett vindu med flere faner. Du kan tilpasse visningen for hver fane, flytte filer mellom faner og til og med bruke Finder i fullskjermsvisning med flere faner. Mavericks gjør det også enklere og mer praktisk å bruke flere skjermer. Menylinjen og Dock er tilgjengelig på alle skjermer, og brukere kan nå enkelt kjøre apper i vindus- eller fullskjermsmodus på den skjermen de selv velger, uten ytterligere konfigurering. Med Mavericks kan du også bruke HDTV-en som tilleggsskjerm ved hjelp av Apple TV og AirPlay.
Nye kjerneteknologier i OS X Mavericks forbedrer energieffektiviteten og responsiviteten på Mac-en. Timer Coalescing grupperer lavnivåoperasjoner slik atprosessoren kan bruke mer tid i lavenergimodus, noe som sparer strøm uten at det går ut over ytelse eller respons. App Nap reduserer strømmengden som brukes av apper du ikke bruker. Compressed Memory-teknologi sørger for at Mac-en er rask og responsiv. Når systemhukommelsen begynner å fylles opp, komprimerer Compressed Memory automatisk informasjon som ikke brukes. Når det er behov for denne informasjonen igjen, dekomprimeres informasjonen øyeblikkelig av Mavericks.
Den nye versjonen av Safari har lynrask ytelse, innovative funksjoner og banebrytende teknologier. Safari utkonkurrerer andre nettlesere når det gjelder energieffektivitet, hukommelseseffektivitet og JavaScript-ytelse. Safaris nye prosess-per-fane-arkitektur gjør nettleseren mer responsiv, stabil og sikker. Safari leveres også med innovasjoner som Shared Links, som gjør det enklere å finne, lese og dele interessant nytt innhold fra Twitter og LinkedIn, alt på ett sted.
Her er noen av de andre nye funksjonene i OS X Mavericks:
• iCloud-nøkkelring oppbevarer påloggingsopplysninger for nettsteder, bankkortopplysninger og Wi-Fi-passord på en sikker måte og formidler dem til enhetene dine, slik at du ikke trenger å huske dem. Informasjonen beskyttes alltid med AES-256-kryptering når den oppbevares på Mac-en og når den formidles til enhetene dine.
• Oppdatert Kalender med Kart-integrering, kontinuerlig rulling slik at du kan bla raskt gjennom uker og måneder, og en ny inspektør som gjør det enklere å opprette og redigere hendelser.
• Interaktive varslinger gjør det mulig å svare på en melding eller et FaceTime-anrop eller slette en e-post uten å forlate appen du bruker. Nettsteder kan nå bruke varslinger til å holde deg oppdatert om siste nytt, sportsresultater og annen informasjon. While You Were Away-varslinger sørger for at du får med deg alt som har skjedd mens Mac-en har vært i dvalemodus.
• Xcode 5 har fått kraftige, intuitive utviklerverktøy som måler alle aspekter av appytelse og energiforbruk i tillegg til testing av apper.
Pressekontakter:
Petter Ahrnstedt​
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
+46 8-703 3056
Andreas Rødland
Apeland
andreas@apeland.no
99 59 99 50

    © 2013 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, iBooks, Finder, Safari, App Store, Flyover, iPhone, iPad, iCloud, Apple TV, AirPlay, Nøkkelring, FaceTime og Xcode 5 er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.