PRESSEMELDING 2. juni 2014

Apple lanserer SDK for iOS 8 med over 4000 nye API-er

Den største utviklerlanseringen noensinne med utvidelsesfunksjoner, HealthKit, HomeKit og Swift

SAN FRANCISCO―2. juni 2014―Apple lanserte i dag en SDK for iOS 8, den største lanseringen for utvikleren noensinne med over 4000 nye API-er, som gjør det mulig for utviklere å lage apper med nye og spennende funksjoner. iOS 8 gjør det mulig for å utviklere å ytterligere tilpasse brukeropplevelsen med viktige utvidelsesfunksjoner som Varslingssenter-widgeter og tredjepartstastaturer og introduserer robuste rammeverk som HealthKit og HomeKit. iOS 8 inkluderer også Metal, en ny grafikkteknologi som utnytter ytelsen til A7-chipen maksimalt, samt Swift, et kraftig, nytt programmeringsspråk.
«Med flere enn 800 millioner iOS-enheter solgt over hele verden er mulighetene for utviklere enorme», sier Craig Federighi, Apples Senior Vice President for Software Engineering. «Dette er den største iOS-lanseringen siden lanseringen av App Store. SDK-en for iOS 8 har over 4000 nye API-er, inkludert nye rammeverk, bedre utvidelsesmuligheter og et banebrytende, nytt programmeringsspråk».
iOS 8 gir utviklerne tilgang til robuste rammeverk, for eksempel HealthKit-API-er som muliggjør kommunikasjon mellom helse- og treningsapper. Den enkelte app kan, med din tillatelse, bruke spesifikk informasjon fra andre apper. Dette gir en mer helhetlig håndtering av helse- og treningsinformasjon. For eksempel kan blodtrykksappen din dele data med en legeapp, for eksempel Mayo Clinic-appen. Dette gjør det enklere for legen å yte optimal veiledning og pleie.
«Vi mener at Apples HealthKit vil forandre måte helsesektoren samhandler med pasienter på», sier John Noseworthy, lege og administrerende direktør ved Mayo Clinic. «Vi er stolte av å ligge helt i forkant av denne innovative teknologien med Mayo Clinic-appen».
På samme måte som HealthKit kombinerer helsedata slik at du kan ta bedre vare på helsen din, gjør HomeKit det mulig for deg å sømløst koble sammen utstyr hjemme for bedre styring av hjemmet. HomeKit omfatter en felles protokoll med sikker sammenkobling og muligheten til styring av enkeltenheter eller grupper av enheter i huset, inkludert integrering med Siri. For eksempel kan du fortelle Siri at du «skal legge deg», og lyset vil da slås av, døren vil låses, garasjedøren vil lukkes og termostaten vil justeres.
«Vi gleder oss over å være en del av det neste skrittet mot å gjøre automatisering av hjemmet en realitet, på en sikker og integrert måte», sier Eric Rondolat, administrerende direktør hos Philips Lighting. «HomeKit vil gjøre det mulig å ytterligere forbedre Philips Hue-lyssettingsopplevelsen ved å gjøre det enklere å sikkert sammenkoble enheter i hjemmet og styre dem ved hjelp av Siri».
Utviklere kan ytterligere tilpasse brukeropplevelsen ved hjelp av iOS-utvidelser, blant annet nye delingsalternativer, tilpassede bildefiltre, tilpassede handlinger og dokument-API-er. Utviklere kan nå legge til egne widgeter i Varslingssenter, og tredjepartstastaturer gir tilgang til flere layouter og inndatametoder.
Spill på iOS tar et stort steg framover i iOS 8 med Metal, en ny grafikkteknologi som sikrer optimal utnyttelse av A7-chipen. Med en dramatisk 10x-forbedring i opptegningshastighet, gjør Metal det mulig for ledende spillutviklere å levere 3D-spill med konsollkvalitet på mobile enheter. For enklere spill inkluderer nå iOS 8 SceneKit, som gjør det enkelt å skape morsomme 3D-spill, sammen med store forbedringer i SpriteKit, inkludert kraftfelt, fysikk på pikselnivå og invers kinematikk.
Swift er et kraftig, nytt programmeringsspråk for iOS og OS X som gjør det enklere enn noensinne for utviklere å skape utrolige apper. Swift er utviklet for Cocoa og Cocoa Touch og kombinerer ytelsen og effektiviteten til kompilerte språk med enkelheten og interaktiviteten til populære prosedyrespråk. Swift er utviklet for å hjelpe utviklere med å skrive sikrere og mer pålitelig kode ved å eliminere hele kategorier med vanlige programmeringsfeil, og sameksisterer med Objective-C-kode, slik at utviklere enkelt kan integrere Swift i eksisterende apper. Xcode Playgrounds gjør skriving av Swift-kode til en interaktiv opplevelse ved utdata fra Swift-koden vises umiddelbart.
iOS 8 kommer også med Touch ID-API-er, som gjør det mulig for utviklere å sikkert godkjenne brukere i apper, beskytte pålogginger og brukerdata og låse opp nøkkelringobjekter. Med iOS 8 kan utviklere foreta godkjenning med en vellykket fingeravtrykksmatch samtidig som fingeravtrykksdataene sikres og beskyttes i den sikre enklaven.
Andre iOS 8-utviklerfunksjoner inkluderer:
  • PhotoKit, som gir utviklere muligheten til å bruke det samme robuste rammeverket som den innebygde Bilder-appen, for raskere ytelse, ikke-destruktiv redigering og muligheten til både å lese fra og skrive til Bilder-biblioteket;
  • nye Camera API-er, som gir utviklere nøyaktig kontroll over fokus, hvitbalanse og eksponering;
  • CloudKit, som er en komplett og skalerbar serverløsning som hjelper utviklere med å eliminere behovet for skriving av serverkode og vedlikehold av servere, og
  • nye App Store-funksjoner for utviklere, blant annet appforhåndsvisninger og app-pakker, nye iTunes Connect med gratis analyser og TestFlight for betatesting av førlanseringsapper.


iPhone-, iPad- og iPod touch-kunder har tilgang til revolusjonerende App Store, som tilbyr mer enn 1,2 millioner apper i 155 land over hele verden. App Store har flere enn 300 millioner besøkende i uken, og iOS-brukere har lastet ned flere enn 75 milliarder apper.
iOS 8-betaprogramvaren og -SDK-en er tilgjengelige nå for iOS Developer Program-medlemmer på developer.apple.com. iOS 8 blir tilgjengelig denne høsten som en gratis programvareoppdatering for iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch femte generasjon, iPad 2, iPad med Retina-skjerm, iPad Air, iPad mini og iPad mini med Retina-skjerm. iCloud Photo Library og iCloud Drive bruker iCloud-lagringsplassen med de første 5 GB gratis. Funksjoner kan bli endret. Noen funksjoner er ikke tilgjengelig i alle områder eller på alle språk.
En betaversjon av Swift er tilgjengelig nå for iOS og OS X Developer Program-medlemmer på developer.apple.com. Den endelige versjonen blir tilgjengelig denne høsten, og apper som er skrevet med Swift kan sendes til App Store og Mac App Store når iOS 8 og OS X Yosemite blir tilgjengelig.
Apple lager Macer, verdens beste personlige datamaskiner, i tillegg til OS X, iLife, iWork og programvare for profesjonell bruk. Apple leder an i den digitale musikkrevolusjonen med iPod og iTunes Store. Apple har skapt en revolusjon i mobiltelefonmarkedet med iPhone og App Store, og definerer framtiden for mobile medier og databehandlingsenheter med iPad.
Pressekontakt:
Adam Howorth
Apple
adamh@apple.com
+44 (0) 20 7184 1202
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50

    © 2014 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, Mac, Mac OS, Macintosh, Siri, OS X, Cocoa, Cocoa Touch, Objective-C, Xcode, Touch ID, App Store, iPhone, iPad, iPod touch, Retina, iPad Air, iPad mini, iCloud og iCloud Drive er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.