PRESSEMELDING 9. september 2015

iOS 9 blir tilgjengelig som gratis oppdatering for iPhone-, iPad- og iPod touch-brukere fra 16. september

SAN FRANCISCO – 9. september 2015 – Apple annonserte i dag at iOS 9, verdens mest avanserte operativsystem for mobile enheter, vil være tilgjengelig fra onsdag 16. september som en gratis oppdatering for iPhone-, iPad- og iPod touch-brukere. iOS 9 gjør iOS-enheter mer intelligente og proaktive med kraftig søk og forbedrede Siri-funksjoner, samtidig som brukernes personvern ivaretas.
Måten du samhandler med iPad på blir enda bedre med iOS 9, takket være nye multitaskingfunksjoner som gjør det mulig for brukere å se og bruke to apper samtidig, side ved side. Med Bilde-i-bilde-funksjonen kan brukere spille av video mens de surfer på nettet, skriver e-post eller bruker andre apper. Innebygde apper blir kraftigere med en nydesignet Notater-app som tilbyr nye måter å notere ned ideer på, detaljert kollektivtransportinformasjon i Kart og en helt ny News-app for den beste nyhetslesingen på en mobil enhet.
«iOS 9 er breddfull med intelligens som gjør enhver opplevelse med iPhone og iPad enda bedre – Siri kan gjøre mer enn noensinne, og ny proaktiv assistanse hjelper deg med å gjøre mer før du spør, samtidig som brukernes personvern ivaretas», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «I iOS 9 konsentrerte vi oss om å styrke fundamentet i iOS med et inngående fokus på kvalitet, og ved hjelp av mer enn én million brukere som deltok i vårt første offentlige betaprogram noensinne, gleder vi oss over å kunne lansere den beste versjonen av iOS hittil».
Intelligens
iOS 9 gjør alle opplevelser med iPhone enda bedre, med ny intelligens som jobber bak kulissene for å presentere riktig informasjon til riktig tid. Den proaktive assistansen presenterer den mest relevante informasjonen på et gitt tidspunkt og foreslår handlinger på det tidspunktet basert på appene du bruker mest og når på dagen du bruker dem. Siri har fått ny design, kontekstavhengige påminnelser basert på tid og sted og nye måter å søke etter bilder og videoer på. Søk leverer mer relevante resultater fra flere kategorier, inkludert sportsresultater og kampoppsett, enkle matematiske beregninger, værvarsler og aksjekurser.
iPad-opplevelsen
iOS 9 inkluderer nye multitaskingfunksjoner som er spesielt utviklet for iPad, og som lar deg gjøre enda mer. Med Slide Over kan du jobbe samtidig i en ny app uten å forlate den du er i, og enkelt bytte mellom appene. Med Split View kan du vise og samhandle med to apper samtidig, side ved side, og endre størrelsen for å gi én app prioritet over en annen. Med Bilde-i-bilde-funksjonen kan du fortsette å spille av en video eller ha en FaceTime-samtale samtidig som du bruker andre apper. Skrivingen går raskere og greiere med den nye snarveislinjen som viser praktiske redigeringsverktøy, og nye Multi-Touch-bevegelser gjør det enda enklere å markere, redigere og flytte tekst.
Inkluderte apper
De kraftige innebygde appene på iPhone og iPad er designet for alle de nødvendige, hverdagslige oppgavene. I iOS 9 tilbyr vi en helt nydesignet Notater-app, støtte for kollektivtrafikk i Kart, en helt ny News-app og nye funksjoner i Apple Pay.
Den nye Notater-appen inkluderer muligheten til å tegne en rask skisse med fingeren, lage sjekklister for å holde orden på gjøremål, eller ta et bilde direkte i et notat. Viktige saker kan lagres direkte til Notater-appen fra andre apper og holdes synkronisert på alle enhetene dine som er konfigurert med iCloud.
Kart får støtte for kollektivtransport og ruteplaner i storbyer, og T-baneinnganger og -utganger vises med stor nøyaktighet på kartet. Når du planlegger en reise, kan Kart vise en kombinasjon av tog, T-baner, busser og gangtraseer, samtidig som du kan se hva nærområdet har å by på av restauranter, kafeer, butikker og mye annet.*
Leseopplevelsen i News-appen kombinerer den rike og oppslukende designen i trykte magasiner med interaktiviteten i digitale medier. News kan lære seg interessene dine og foreslår relevant innhold som enkelt kan deles eller spares til senere, og leverer de beste artiklene fra flere enn 50 utgivere, som representerer hundrevis av titler fra verdens mest innflytelsesrike merkevarer for nyheter, sport, forretningsliv og magasiner, og som dekker mer enn én million emner.**
Apple Pay får støtte for Discover samt lojalitetskort og kreditt- og debetkort fra deltakende butikker. Kundene kan organisere kortene sine i den nye Wallet-appen.
Plattform
Denne nyeste utgaven befester iOS-plattformen blant annet ved å utnytte batteriet best mulig. En vanlig bruker får én time ekstra batteritid, og strømsparingsmodus gir enda lengre batteritid.*** Det tar mindre plass å installere programvareoppdateringer, og funksjonen Installer senere kan oppdatere enheten når den ikke er i bruk. Bedre sikkerhetsfunksjoner i iOS 9 beskytter enhetene og Apple ID-en ved å styrke sikkerhetskoden og forbedre tofaktorgodkjenningen som er innebygd i iOS. Det blir vanskeligere for andre å få tak i Apple ID-en din. iOS 9-apper og brukergrensesnittet utnytter nå også Metal for raskere rulling, jevnere animasjoner og bedre generell ytelse.
Tilgjengelighet
iOS 9 vil være tilgjengelig fra onsdag 16. september som en gratis programvareoppdatering for iPhone 4s og nyere, iPod touch femte generasjon og nyere, iPad 2 og nyere og iPad mini og nyere. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk. Du finner mer informasjon påwww.apple.com/no/ios.
*Informasjon om kollektivtransport i Kart er tilgjengelig i utvalgte storbyer, deriblant Baltimore, Berlin, Chicago, London, Mexico City, New York City, Philadelphia, San Francisco Bay Area, Toronto og Washington D.C., samt i over 300 byer i Kina, blant annet Beijing, Chengdu og Shanghai. I nærheten-informasjon er tilgjengelig i USA og Kina.
**Tilgjengeligheten til News-appen varierer fra land til land.
***Batteritiden avhenger av bruk og innstillinger.
Ekstra innhold:
Bilder
Pressekontakter:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50
 

    © 2015 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, iPhone, iPad, iPod touch, Siri, FaceTime, Multi-Touch, Apple Pay, iCloud, Metal og iPad mini er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.