PRESSEMELDING 29. september 2015

OS X El Capitan tilgjengelig som gratis oppdatering i morgen

En raffinert opplevelse og overlegen ytelse gjør Macen enda bedre

CUPERTINO, California – 29. september 2015 – Apple kunngjorde i dag at OS X El Capitan, den siste store versjonen av verdens mest avanserte operativsystem, blir tilgjengelig onsdag 30. september. Dette er en gratis oppdatering for Mac-brukere. El Capitan bygger på de banebrytende funksjonene og den lekre designen til OS X Yosemite. Brukerne får en raffinert Mac-opplevelse med oppdatert vindushåndtering, inkluderte apper og Spotlight-søk og bedre ytelse. Vanlige oppgaver – som å starte og bytte mellom apper, åpne PDF-er og få tilgang til e-post – går raskere og smidigere.
 
«Folk elsker å bruke Mac. En av de viktigste grunnene til det er at OS X er så kraftig og brukervennlig», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «El Capitan gir en enda mer raffinert Mac-opplevelse og gjennomgående bedre ytelse. Vi har gjort mange små forbedringer som sammen får stor betydning. Tilbakemeldingene fra OS X-betaprogrammet har vært utrolig positive, og vi tror El Capitan vil bidra til at kundene blir enda mer glad i Macen sin.»
 
En finjustert Mac-opplevelse
El Capitan gir deg enklere og smartere muligheter til å gjøre de tingene du gjør mest av på Macen. Mission Control gjør det enklere å se og organisere alt du har åpent på Macen. Med ett enkelt sveip ordner Mission Control alle vinduene dine i ett enkelt lag, slik at du raskere finner riktig vindu. Når skrivebordet blir overfylt, flytter du bare et vindu til toppen av skjermen for å lage et nytt område og fordele arbeidet. Og den nye Split View-funksjonen plasserer automatisk to appvinduer ved siden av hverandre i fullskjerm, slik at du kan arbeide uforstyrret i begge appene. 
 
Spotlight blir enda smartere i El Capitan. Nå kan du bruke Spotlight til å sjekke aksjekurser, været, sportsresultater, kampoppsett, plasseringer og informasjon om utøverne. Du kan også bruke dine egne ord når du søker etter en fil med Spotlight. Skriv for eksempel inn «e-post fra Holger i april» eller «presentasjonen jeg jobbet med i går». Spotlight hjelper deg med å finne nøyaktig det du ser etter. Du kan endre størrelsen på Spotlight-vinduet for å vise flere resultater, og du kan flytte vinduet dit du vil på skrivebordet.
 
De inkluderte OS X-appene er enda bedre i El Capitan. Safari har nå festede faner, som holder favorittnettstedene dine åpne og aktive, og en ny lyd av-knapp som raskt slår av lyden i en hvilken som helst fane. Mail kommer med smarte forslag, som gjenkjenner navn eller hendelser i en Mail-melding og spør om du vil legge dem til i kontaktene eller kalenderen med ett klikk. Du kan også sveipe for å slette meldinger, akkurat som i iOS, og du kan sjonglere mellom flere meldinger når Mail vises i fullskjerm. I Bilder kan du nå redigere plasseringer, endre flere beskrivelser samtidig, sortere albumer på dato eller navn, og ta redigeringen til et nytt nivå med redigeringstillegg fra favorittutviklerne dine.
 
El Capitan har en helt ny Notater-app. Du kan flytte og slippe bilder, PDF-er, videoer og andre filer i notater, og du kan legge til innhold direkte fra andre apper, for eksempel lenker i Safari eller plasseringer i Kart, ved hjelp av Del-menyen. Det er enkelt å opprette sjekklister som hjelper deg med å holde orden på viktige gjøremål. Den nye vedleggsnavigeringen organiserer vedleggene dine i én visning, slik at det er enkelt å finne det du ser etter. iCloud sørger for å synkronisere notatene dine. Du kan opprette notater på én enhet og redigere dem eller krysse av objekter på de andre enhetene dine.
 
Forbedringer i systemytelse
OS X El Capitan forbedrer systemytelsen på hele Macen. Mange av tingene du gjør hver dag, går raskere og smidigere. Apples banebrytende grafikkteknologi Metal øker hastigheten til Core Animation og Core Graphics, slik at rendring på systemnivå forbedres med opptil 50 prosent og effektiviteten økes med opptil 40 prosent. Resultatet er raskere grafikkytelse for apper du bruker daglig.* Metal utnytter også prosessoren og grafikkprosessoren til fulle og leverer opptil ti ganger raskere opptegningsytelse. Det gir en større og smidigere opplevelse i spill og apper for profesjonelt bruk.*
 
El Capitan har også bedre internasjonal språkstøtte – blant annet en ny kinesisk systemfont for både tradisjonell og forenklet kinesisk, med 50 000 skarpe, vakre tegn som er enkle å lese på skjermen. Brukere av kinesiske tastaturer får nå jevnlig oppdaterte ordlister og et smartere kandidatvindu. Det går raskere å skrive inn japansk tekst i El Capitan. Hiragana konverteres automatisk til skrevet japansk, og det er mindre behov for å velge og bekrefte ordkonverteringer enkeltvis. Nå kan du også velge den perfekte fonten for dokumentene dine med fire nye japanske skrifttyper. 
 
Pris og tilgjengelighet
OS X El Capitan er tilgjengelig som gratis oppdatering i Mac App Store fra onsdag 30. september. El Capitan støtter alle Macer lansert i 2009 eller senere og enkelte modeller lansert i 2007 og 2008. 
 
*Testene ble utført av Apple i august 2015 med 13-tommers MacBook Pro med Intel Core i5-prosessor på 2,7 GHz med 128 GB flashlagring og 8 GB RAM. Testet med førlanseringsversjon av OS X versjon 10.11. Ikke alle funksjoner er tilgjengelige på alle enheter. Ytelsen varierer avhengig av systemkonfigurasjon, programbelastning og andre faktorer.
 
Apple revolusjonerte personlig teknologi med lanseringen av Macintosh i 1984. I dag er Apple ledende på nyskapning med iPhone, iPad, Mac og Apple Watch. Apples tre programvareplattformer – iOS, OS X og watchOS – gir en sømløs opplevelse på alle Apple-enheter og utruster kundene med banebrytende tjenester som App Store, Apple Music, Apple Pay og iCloud. Apple har 100 000 ansatte som brenner for å skape verdens beste produkter og etterlate seg verden i en bedre stand.
 
Pressekontakter:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
 
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50

    © 2015 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, OS X, Mac, Spotlight, Mission Control, Safari, iCloud, Metal, Mac App Store og MacBook Pro er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.