PRESSEMELDING 3. desember 2015

Apple lanserer Swift med åpen kildekode

Utviklerbidrag vil gjøre Swift enda bedre og tilgjengelig på flere plattformer

CUPERTINO, California – 3. desember 2015 – Apple kunngjorde i dag at programmeringsspråket Swift nå har åpen kildekode. Nå som programmeringsspråket har åpen kildekode, kan talentfulle utviklere – alt fra apputviklere til utdanningsinstitusjoner og bedrifter – bidra til å gjøre nye Swift-funksjoner og -forbedringer enda bedre og bruke Swift på nye plattformer. Swift har etter sin lansering i 2014, blitt tidenes raskest voksende programmeringsspråk. Det kombinerer ytelsen og effektiviteten til kompilerte språk med enkelheten og interaktiviteten til populære prosedyrespråk.* Apple lanserte også nettstedet Swift.org i dag med detaljert informasjon om den åpne kildekoden i Swift, inkludert teknisk dokumentasjon, ressurser for utviklersamfunnet og nedlastingslenker for Swift-kildekoden.
«Ved å gi Swift åpen kildekode kan hele utviklersamfunnet bidra til å forbedre programmeringsspråket og bruke det på enda flere plattformer», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Ytelsen og brukervennligheten til Swift kommer til å inspirere en ny generasjon til å lære seg koding. Etter dagens kunngjøring er det ingen grenser for hvor langt de kan ta ideene sine, fra mobile enheter til skytjenester.»
Swift er et kraftig og intuitivt programmeringsspråk som gir utviklere friheten og funksjonaliteten de trenger for å skape en ny generasjon banebrytende programvare. Det er enkelt å både lære og bruke Swift, selv om du aldri har kodet før. Det er det første programmeringsspråket som er like ekspressivt og brukervennlig som et prosedyrespråk. Swift er også skapt for sikkerhet, og eliminerer hele kategorier med vanlige programmeringsfeil.
Den åpne kildekoden i Swift er tilgjengelig via GitHub og inkluderer support for alle Apples programvareplattformer – iOS, OS X, watchOS og tvOS – samt for Linux. Tilgjengelige komponenter inkluderer Swift Compiler, Debugger, Standard Library, Foundation Libraries, Package Manager og REPL. Swift er lisensiert under den populære lisensen Apache 2.0 med åpen kildekode, som har unntak for runtime-biblioteker. Det gjør at brukere enkelt kan ta i bruk Swift i sin egen programvare og dermed introdusere programmeringsspråket for nye plattformer. Hvis du vil ha mer informasjon om Swift og få tilgang til ressursene for utviklersamfunnet, kan du gå til Swift.org.
*Basert på RedMonks rangering av programmeringsspråk, datert juni 2015.
Pressekontakter:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50
 

    © 2015 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Swift, OS X, tvOS og Apple-logoen er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.