PRESSEMELDING 21. mars 2016

Apple kunngjør forbedringer av ResearchKit

Studier kan nå integrere genetiske data for fødselsdepresjon, astma og hjerte- og karsykdommer

CUPERTINO, California – 21 mars 2016 – Apple kunngjorde i dag forbedringer av ResearchKit-rammeverket som gjør det mulig å samle inn genetiske data og utføre en rekke medisinske tester som vanligvis utføres på et undersøkelsesrom, ved hjelp av iPhone-apper. Medisinske forskere bruker disse nye funksjonene til å lage målrettede studier for sykdommer og tilstander som påvirker milliarder av mennesker over hele verden, og til å samle inn mer spesifikke datatyper fra deltakere.
«Responsen på ResearchKit har vært utrolig. Nesten over natten ble mange ResearchKit-studier blant de største i historien, og forskere får innsikt og gjør oppdagelser som tidligere ikke var mulig», sier Apples driftssjef Jeff Williams. «Medisinske forskere over hele verden fortsetter å bruke iPhone til å få en bedre forståelse av komplekse sykdommer, og med fortsatt støtte fra åpen kildekode-miljøet finnes det ikke grenser for hva man kan utrette med iPhone innen medisinsk forskning.»
ResearchKit gjør iPhone til et kraftig verktøy for medisinsk forskning. Leger og forskere kan samle inn mer nøyaktige data hyppigere fra deltakere over hele verden ved hjelp av apper på iPhone. Deltakere i disse appbaserte studiene kan gå gjennom en interaktiv prosess hvor de får nødvendig informasjon før de velger om de vil delta. Deretter kan de enkelt utføre aktive oppgaver og svare på spørsmål, og de kan velge hvordan helseopplysningene deres deles med forskere. Det er enklere enn noen gang å bidra til medisinsk forskning.
Ved å levere ResearchKit som åpen kildekode, kan utviklere raskt utvikle et forskningsstudium for iPhone. De kan også bygge på den tilgjengelige programvarekoden og gi sine egne bidrag tilbake til miljøet, slik at andre forskere kan gjøre mer med rammeverket. Med en ny modul som nettopp ble lansert for åpen kildekode-miljøet, kan forskere nå integrere genetiske data i studiene sine på en sømløs, enkel og kostnadseffektiv måte. Modulen er designet av 23andMe og gjør det mulig for deltakere å enkelt bidra med sine genetiske data til medisinsk forskning. Forskere samarbeider også med National Institutes of Mental Health om å levere spyttprøver for å studere deltakere basert på resultatene fra en rekke undersøkelser.
«Vi har fortsatt mye igjen å lære om fødselsdepresjon, og det kan være en genetisk grunn til hvorfor noen kvinner får symptomer mens andre slipper», sier dr. Samantha Meltzer-Brody, lege med master i folkehelse og direktør for Perinatal Psychiatry Program ved UNC Center for Women’s Mood Disorders. «Med ResearchKit, og nå muligheten til å integrere genetiske data, kan vi studere kvinner med fødselsdepresjoner fra et bredt geografisk og demografisk område og analysere genomsignaturen til fødselsdepresjon for deretter å finne mer effektive behandlingsmetoder.»
«Innsamling av denne typen informasjon vil hjelpe forskere med å finne genomindikatorer for spesifikke sykdommer», sier dr. Eric Schadt, professor i genomikk ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai og grunnlegger av Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology. «Ta for eksempel astma. ResearchKit gjør det mulig for oss å studere denne populasjonen med større bredde enn noensinne tidligere, og med de enorme datamengdene vi kan samle inn med iPhone, forstår vi hvordan faktorer som miljø, geografi og gener påvirker sykdommen og hvordan man reagerer på behandlingen.»
ResearchKit-studier som inkluderer genetiske data:
  • Fødselsdepresjon: PPD Act er et nytt appbasert studium som kommer til å bruke genetisk testing for å få en bedre forståelse av hvorfor enkelte kvinner rammes av fødselsdepresjon. Det gjøres ved å undersøke den genetiske sammensetningen til de rammede. PPD Act ledes av University of North Carolina School of Medicine og den internasjonale Postpartum Depression: Action Towards Causes and Treatment Consortium og vil tilby studiedeltakere en spyttprøve fra National Institutes of Mental Health.
  • Hjerte-kar-sykdom: MyHeart Counts-appen er utviklet av Stanford Medicine og kommer til å bruke genetiske data fra eksisterende 23andMe-kunder til å undersøke om man er disponert for hjertelidelser, samt måle hvordan en deltakers aktivitet og livsstil påvirker hjertehelsen. Ved å undersøke disse forholdene i bredt omfang håper forskerne å få en bedre forståelse av hvordan hjertehelsen kan forbedres.
  • Astma: Asthma Health-appen, som er designet for å spore symptommønstre hos enkeltpersoner og identifisere potensielle utløsende faktorer for disse symptomene, kommer til å bruke genetiske data fra 23andMe-kunder for å gi forskere en bedre forståelse av hvordan man kan skreddersy astmabehandling til hver enkelt pasient. Asthma Health er utviklet av Icahn School of Medicine ved Mount Sinai og LifeMap Solutions.


Forskere fortsetter å tilpasse ResearchKit og bygge på rammeverket ved å bidra med nye moduler som gjør det mulig å utføre medisinske tester som vanligvis gjennomføres i undersøkelsesrom, ved hjelp av iPhone-apper. Viktige bidrag inkluderer muligheten til å studere toneaudiometri, måle reaksjonstid ved å levere en kjent impuls for en kjent respons, vurdere hastigheten på informasjonsbehandling og arbeidshukommelse, bruke den matematiske nøtten Tower of Hanoi til kognisjonsstudier og gjennomføre en gangtest med tidtaking.
ResearchKit-studier har en stadig større internasjonal utbredelse og er tilgjengelige i Australia, Hongkong, Irland, Japan, Kina, Nederland, Sveits, Storbritannia, Tyskland, USA og Østerrike. ResearchKit-apper er tilgjengelige på App Store for iPhone 5 og nyere, samt nyeste generasjon iPod touch.
Pressekontakter:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50
 

    © 2016 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, ResearchKit, iPhone, App Store og iPod touch er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.