PRESSEMELDING 13. juni 2016

Apple gir en forsmak på iOS 10, den største iOS-lanseringen noensinne

Med omfattende oppdateringer av Meldinger, ny Hjem-app og nye utgaver av Bilder, Musikk og News, samt at Siri, Kart, Telefon og Meldinger åpnes for utviklere

SAN FRANCISCO – 13. juni 2016 – Apple ga i dag en forsmak på iOS 10, den største lanseringen noensinne av verdens mest avanserte mobile operativsystem. Den inneholder omfattende oppdateringer av Meldinger som får mer uttrykksfulle og animerte måter å sende meldinger til venner og familie på, blant annet i form av klistremerker og fullskjermseffekter. I iOS 10 kan Siri gjøre mer ved å arbeide sammen med appene. Kart, Bilder, Apple Music og News får en nydelig ny design, og vi blir kjent med Hjem-appen som gir enkel og sikker administrering av produkter for hjemautomatisering på ett sted. iOS 10 åpner opp utrolige muligheter for utviklerne med Siri, Kart, Telefon og Meldinger.
«iOS 10 er den største lanseringen noensinne – med nye uttrykksmåter i Meldinger, en innebygd app for hjemautomatisering og Musikk-, Kart- og News-appene som har fått en nydelig ny design og er mer intuitive og kraftfulle – slik at alt det du setter pris på ved iPhone og iPad, blir enda bedre», sier Craig Federighi, ansvarlig for produktutvikling hos Apple. «iOS 10 legger inn Siri-intelligens i QuickType og Bilder, automatiserer boligen din med den nye Hjem-appen og åpner opp Siri, Kart, Telefon og Meldinger for utviklere – samtidig som sikkerhet og personvern styrkes med kraftige teknologier som Differential Privacy.»
Personlige og uttrykksfulle meldinger
Meldinger er iOS-appen som brukes oftest, og med iOS 10 blir den morsommere og mer uttrykksfull. Den gjør det mulig å sende animerte og tilpassede meldinger til venner og familie. Meldinger inneholder spennende animasjoner som ballonger, konfetti og fyrverkeri, som kan ta over hele skjermen, usynlig blekk der innholdet i meldingen kun vises når mottakeren sveiper over den, og muligheten til å gjøre meldingene enda mer personlige med håndskrevne notater. Automatiske forslag gjør det enkelt å erstatte ord med emojier, Tapback lager en rask og enkel måte å svare på med bare et trykk, og med rike lenker kan du se innhold sammen med teksten og spille av medieinnhold uten å måtte gå ut av samtalen.
iOS 10 gir kraften i App Store til Meldinger og åpner opp nye muligheter for utviklere til å lage nye, morsomme måter som brukerne kan kommunisere på i tråder, blant annet med klistremerker som kan limes inn i samtalene, muligheten til raskt å lage personlige versjoner av GIF-er eller redigere bilder, sende betalinger eller planlegge å spise middag sammen eller gå på kino, alt i Meldinger-appen.
Siri åpnes opp for utviklere
I iOS 10 kan Siri tas i bruk på store, nye områder og gjøre mer enn noensinne ved å arbeide sammen med appene du bruker oftest. For første gang kan utviklere bygge videre på intelligensen som Siri tilbyr, og la brukerne samhandle direkte med appene bare ved hjelp av stemmen. SiriKit gjør det enkelt for utviklere å lage appene slik at de fungerer sammen med Siri når det gjelder meldinger, telefonsamtaler, bildesøk, taxibestilling, personlig betaling og trening, eller bruke Siri til å styre CarPlay-apper, få tilgang til innstillingene for klimaanlegget eller endre radioinnstillingene i appene fra bilprodusenten.
Kart med nydelig ny design
Kart i iOS 10 får en nydelig ny design som gjør den enda enklere og mer intuitiv å bruke. Apper som OpenTable er nååpne for utviklere med nye tillegg og kan integrere bordreservasjoner direkte i Kart. Tjenester som Uber og Lyft kan gjøre det enklere for brukere å bestille en tur uten å måtte gå ut av Kart-appen. Kart er enda smartere med ny intelligens som uoppfordret legger frem veibeskrivelse til det neste stedet det er mest sannsynlig at du skal til, basert på vanene dine eller avtaler i kalenderen. Så fort en rute er planlagt, kan Kart søke langs ruten etter bensinstasjoner, restauranter, kafeer og mer og anslå hvordan det vil påvirke tiden du bruker på turen, hvis du stopper der. 
Gjenoppdag gamle minner i Bilder
Bilder i iOS 10 hjelper deg med å finne igjen hyggelige og glemte begivenheter fra bildebiblioteket ved å hente dem frem automatisk i Minner. Minner skanner alle bildene og videoene dine og finner hyggelige og glemte begivenheter, turer og personer, og presenterer dem i en vakker samling. Et minne inneholder også minnefilmen, en film som redigeres automatisk med musikk, tekst og overganger av kinokvalitet. 
Minner bruker avansert datasyn for å sette sammen personene, stedene og tingene som er på bildene, til album med gjenkjenning på enheten av ansikt, gjenstand og anledning. Denne intelligensen gir liv til Minner og tilknyttede bilder på en måte som er personlig og meningsfull for deg, samtidig som personvernet ivaretas.
Hjem-app for enklere hjemautomatisering 
Hjem-appen er dypt integrert i iOS og gir deg ett sted der du på en enkel og sikker måte kan klargjøre, administrere og styre hjemmet. Tilbehør kan administreres hver for seg eller settes sammen i anledninger slik at de fungerer sammen med én enkelt kommando og kan styres ved hjelp av Siri. De kan administreres via fjerntilgang eller klargjøres for hjemautomatisering med Apple TV og kan svare med automatiske aktiveringer som er innstilt etter tidspunkt på dagen, sted eller handling.
Støtten for HomeKit utvides stadig over hele verden, og nesten 100 produkter for hjemautomatisering har tatt i bruk HomeKit i år og lagt inn støtte for termostater, lys, persienner, dørlåser, videokameraer og mer i Hjem-appen. Senere i år kommer ledende boligbyggere som Brookfield, KB Homes, Lennar Homes og R&F Properties, til å integrere mange av disse HomeKit-enhetene i nye boligprosjekter.
Helt ny design for Apple Music og News
Apple Music har en helt ny design som gjør alle sider ved opplevelsen i appen klarere og enklere. Den bruker et nytt designspråk som gjør det mulig for musikken å ta hovedrollen, og en ny struktur som gjør det enkelt å navigere og oppdage ny musikk. Bibliotek-, For deg-, Naviger- og Radio-fanene har fått et helt nytt utseende for at du skal føle deg enda mer hjemme, og vi har lagt til en Søk-fane for å gjøre det enda enklere å finne musikk. Alle disse endringene utgjør til sammen en design som er klar og intuitiv. iOS 10 inneholder en nydesignet News-app med en ny For You som er organisert i klart atskilte deler som gjør det enklere å finne artikler, og som har støtte for nyhetsvarsler og betalte abonnementer.
iOS-opplevelsen
I iOS 10 er det enklere og raskere enn noensinne å få tilgang til informasjonen du trenger. «Løft for å vekke»-funksjonen vekker automatisk skjermen når du tar opp iPhone, noe som gjør det enklere å se alle varslingene ved bare å kaste et blikk, direkte på den låste skjermen. Varslinger, I dag-visning og Kontrollsenter er tilgjengelige med kun et sveip eller et trykk, og dypere 3D Touch-integrering med iPhone 6s og iPhone 6s Plus gjør samhandling med apper enda enklere.
Flere funksjoner i iOS 10 
  • Siri-intelligens gir nye QuickType-funksjoner, blant annet prediksjoner i kontekst for å hente frem relevant informasjon basert på plassering, kalendertilgjengelighet eller kontakter, og skriveforslag med støtte for flere språk uten bytte av tastatur.
  • Telefon får integrering av tredjeparts VoIP-samtaler, transkripsjon av mobilsvarmeldinger og et nytt tillegg for nummervisning for å varsle om spam.
  • Oppdateringer for innebygde apper, blant annet Split View i Safari for iPad, Notater-samarbeid og redigering av Live Photos.
  • Apple Pay kan nå brukes til å foreta enkle, sikre og private kjøp på deltakende nettsider ved hjelp av Safari, i tillegg til at du kan betale med den i butikker og apper.
  • Med Leggetid i Klokke-appen kan du angi et regelmessig søvnmønster og få en påminnelse når det er leggetid.

Personvern i iOS 10 
Sikkerhet og personvern er grunnleggende for utformingen av Apples maskinvare, programvare og tjenester. iMessage, FaceTime og HomeKit bruker gjennomgående kryptering for å beskytte opplysningene dine ved å gjøre dem uleselige for Apple og andre. iOS 10 bruker intelligens på enheten til å identifisere personene, gjenstandene og anledningene i Bilder og til å lage QuickType-forslag. Tjenester som Siri, Kart og News sender opplysninger til Apples tjenere, men disse opplysningene brukes ikke til å bygge brukerprofiler.
Fra og med iOS 10 bruker Apple en teknologi som kalles Differential Privacy som en hjelp til å registrere bruksmønstrene til et stort antall brukere uten at det går på bekostning av den enkeltes personvern. I iOS 10 bidrar denne teknologien til å forbedre QuickType- og emojiforslag, dypkoblingsforslag i Spotlight og oppslagshint i Notater.
Tilgjengelighet
Førversjonen av iOS 10 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av iOS Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iOS-brukere i juli på beta.apple.com. iOS 10 blir tilgjengelig i høst som  en gratis programvareoppdatering for iPhone 5 og nyere, alle iPad Air- og iPad Pro-modeller, fjerde generasjon iPad, iPad mini 2 og nyere, sjette generasjon iPod touch. Du finner mer informasjon på apple.com/ios/ios10-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.
Pressekontakter:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com 
+46 (0)8-703 30 48
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50

    © 2016 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, Siri, Apple Music, App Store, SiriKit, CarPlay, Apple TV, HomeKit, iPhone, 3D Touch, QuickType, Safari, iPad, Live Photos, Apple Pay, iMessage, FaceTime, Spotlight, iPad Air, iPad Pro, iPad mini og iPod touch er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.