PRESSEMELDING 13. juni 2016

Swift Playgrounds-appen gjør det enkelt og morsomt å lære å kode

Ny iPad-app gir opplæring i kodingskonsepter og oppmuntrer til kreativ eksperimentering

SAN FRANCISCO – 13. juni 2016 – Apple introduserte i dag Swift Playgrounds, en innovativ ny app for iPad som gjør det morsomt og enkelt å lære koding. Med Swift Playgrounds blir koding levende med et interaktivt grensesnitt som oppmuntrer skoleelever og nybegynnere til å utforske Swift, et programmeringsspråk fra Apple som er enkelt å lære og som brukes av profesjonelle utviklere til å lage apper i verdensklasse. Swift Playgrounds inkluderer Apple-utviklede programmeringsleksjoner der elevene skriver kode for å lede karakterene på skjermen gjennom en engasjerende grafisk verden, løse oppgaver og mestre utfordringer etter hvert som de lærer kjernekonseptene i koding. Appen har også integrerte maler for å oppmuntre brukere til å uttrykke sin kreativitet og lage ekte programmer som kan deles med venner via Mail eller Meldinger, eller til og med legges ut på nettet.
«Jeg skulle ønske Swift Playgrounds fantes da jeg holdt påå lære meg koding», sa Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Swift Playgrounds er den eneste appen av sitt slag som både er enkel nok for elever og nybegynnere, og samtidig kraftig nok til å skrive ekte kode. Det er en nyskapende metode for å levendegjøre ekte kodingskonsepter og gi den neste generasjonen de ferdighetene de trenger for å uttrykke sin kreativitet.»
«Den nye Swift Playgrounds-appen fra Apple er en av de kraftigste kodingsappene til undervisningsbruk vi har sett, men den er likevel ikke avskrekkende, og vi gleder oss til å innarbeide den i pensumet til leiren», sa Jean MacDonald, grunnleggeren av App Camp for Girls. «Det er en morsom og intuitiv løsning for å lære elevene de grunnleggende kodingsprinsippene med iPad, og samtidig kan de bli dyktige i Swift, et språk som kan vokse sammen med dem uansett hva de velger å gjøre.»
Biblioteket med Apple-utviklede programmeringsleksjoner hjelper elevene med å lære kodingens kjernekonsepter, som å gi kommandoer, lage funksjoner, utføre sløyfer og bruke betinget koding og variabler, og gjør at de kan bli tryggere på seg selv og sine ferdigheter. Apple vil regelmessig gi ut frittstående utfordringer, slik at elevene kan videreutvikle kodeferdighetene sine etter hvert som interessene og kompetansen deres forandrer seg. Lærere og utviklere kan også bruke Xcode til å lage sine egne unike utfordringer for appen.
I tillegg til leksjonene har Swift Playgrounds flere innebygde maler for å hjelpe utviklerspirer med å uttrykke sin kreativitet. Ved å legge til grafikk og berøringsfunksjonalitet, kan elever og utviklere endre og bygge videre på denne koden for å gjøre den til sin egen. Med Swift Playgrounds har du ubegrensede muligheter til å lage variasjoner av interaktive programmer med Swift og iOS-rammeverket. Du kan lage tomme dokumenter eller begynne med en av de innebygde malene, som allerede har grunnmuren for grafikk og brukergrensesnitt, for å lage kraftige apper som reagerer på berøring og akselerasjonsmåleren eller som kontrollerer Bluetooth-enheter. Og siden Swift Playgrounds bruker ekte Swift-kode, kan man eksportere prosjekter direkte til Xcode for å lage programmer for iOS og macOS som til slutt kan gjøres om til fullverdige apper.
Siden Swift Playgrounds har blitt utviklet fra bunnen av for Multi-Touch-grensesnittet til iPad, kan du lage komplette programmer med kun et par trykk. Det nye kodingstastaturet gjør at du raskt kan skrive inn ekstrategn som er vanlige i Swift-programmering ved å sveipe over tasten, samtidig som en snarveislinje viser de mest sannsynlige neste kommandoene eller verdiene basert på sammenhengen. Og ved hjelp av et sprettopptastatur kan du enkelt trykke for å redigere et nummer på stedet, berøre en fargeverdi for å vise en fargevelger og til og med flytte grensene til en sløyfe eller funksjonsdefinisjon slik at den omfatter den eksisterende koden. Du kan også hente vanlige kodeutdrag fra biblioteket for å lage ny og effektiv kode, kanskje uten å skrive noe som helst. Programmene er kjempeflotte i fullskjerm på iPads Retina-skjerm og de fungerer sømløst med fingerbevegelser og iPads akselerasjonsmåler.
Tilgjengelighet
En førversjon av Swift Playgrounds er tilgjengelig i dag for medlemmer av Apples utviklerprogram som en del av utviklerversjonen av iOS 10, og den vil være tilgjengelig med den offentlige betaversjonen av iOS 10 i juli. Den endelige versjonen av Swift Playgrounds vil være tilgjengelig i App Store gratis i høst. Swift Playgrounds er kompatibel med alle iPad Air- og iPad Pro-modeller og iPad mini 2 og nyere som kjører iOS 10. Du finner mer informasjon, inkludert videoer, bilder og demoer påapple.com/swift/playgrounds.
Pressekontakter:
Erik Yström
Apple
eriky@apple.com
+46 (0)8-703 30 48
Andreas Rødland
andreas@apeland.no
99 59 99 50

    © 2016 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen, Swift Playgrounds, iPad, Swift, Xcode, macOS, Multi-Touch, Retina, App Store, iPad Air, iPad Pro og iPad mini er varemerker for Apple. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for sine respektive eiere.