PRESSEMELDING 5. juni 2017

macOS High Sierra kommer med avanserte teknologier for lagring, video og grafikk

Forbedringer for populære apper, blant annet Bilder, Safari og Mail

macOS High Sierra er den nyeste versjonen av verdens mest avanserte operativsystem for datamaskiner.
San Jose, California — Apple presenterte i dag macOS High Sierra, den neste utgaven av verdens mest avanserte operativsystem for datamaskiner. Blant nyhetene er nye lagringsløsninger og video- og grafikkteknologier som legger til rette for framtidige innovasjoner på Mac-plattformen. macOS High Sierra leveres med et helt nytt filsystem, støtte for HEVC (High-Efficiency Video Coding) og en ny utgave av Metal, Apples avanserte grafikkteknologi for alt fra maskinlæring til utvikling av innhold for virtuell virkelighet. macOS High Sierra vil også inneholde forbedrede utgaver av apper som Mac-brukere har glede av hver dag, blant annet Bilder, Safari og Mail.
macOS High Sierra med nye teknologier for lagring, video og grafikk for Mac.
«macOS High Sierra leverer viktige framtidsrettede teknologier og nye muligheter for utviklere som vil utforske mulighetene innenfor maskinlæring og skape engasjerende VR-innhold på Macen», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Innovasjonene i kjerneteknologiene i macOS High Sierra kombinert med fremskrittene vi har gjort innen maskinvare, vil fortsette å skape nye muligheter for Mac-plattformen».

Kraftige nye systemteknologier

Apple File System
Apple File System (APFS) gir forbedret ytelse, sikkerhet og stabilitet for data og er en plattform som legger til rette for framtidige innovasjoner. APFS er en avansert arkitektur som er optimalisert for dagens massive lagringsteknologier, og utfører dagligdagse handlinger som kopiering av filer og mapper på et øyeblikk. Denne nye arkitekturen bidrar også til å beskytte data ved strømbrudd og systemkrasj og holder filene beskyttet med innebygd kryptering. macOS High Sierra har også fullstendig lese- og skrivekompatibilitet med HFS-disker og -data og er utviklet for å legge til rette for fremtidige utviklinger innenfor lagringsteknologi.
Metal 2 utløser enda flere GPU-krefter og øker farten på grafikk og databehandling for arbeid med profesjonelt innhold, spill, maskinlæring og mer.
High-Efficiency Video Coding
Støtte for HEVC (H.265) gjør det mulig å strømme og spille av 4K-videofiler i utrolig kvalitet med opptil 40 prosent mindre filstørrelse enn den nåværende H.264 standarden.1 Med HEVC gjør Apple det mulig å strømme video i høy kvalitet via nettverk som tidligere kun var i stand til å strømme i HD-kvalitet. Samtidig leverer maskinvareakselereringen i de nye iMac- og MacBook Pro-modellene rask og strømeffektiv HEVC-koding og -redigering.
Metal 2
Metal er den raskeste og mest effektive måten å utnytte GPU-kreftene i Macen på. Metal 2 har forbedret API og ytelse, slik at utviklere kan lage raskere apper. Blant nyhetene er støtte for maskinlæring for bruk med talegjenkjenning, behandling av naturlig språk og datasyn. Kombinasjonen Thunderbolt 3 og Metal 2 gjør det mulig for brukere med større behov å ta i bruk kraftige, eksterne GPU-er. External Graphics Developer Kit gir utviklere all maskinvaren og programvaren de trenger for å optimalisere appene sine.
Nyskapninger i macOS og fremskrittene som gjøres i Mac-maskinvaren, leverer nye opplevelser som virtuell virkelighet og maskinlæring.
Virtuell virkelighet
macOS High Sierra har støtte for utvikling av VR-innhold, slik at utviklere kan skape engasjerende spill-, 3D- og VR-opplevelser på Macen. Dette er mulig ved å utnytte ytelsen i Metal 2 og den nyeste Mac-maskinvaren. Ledende VR-selskaper samarbeider med Apple om å skape VR-innovasjon på Mac-plattformen med funksjoner som kommer senere i år. Valve optimaliserer SteamVR-plattformen for macOS og gjør det mulig å koble til HTC Vive-hodesettet sitt, mens Unity og Epic gjør VR-verktøyene sine tilgjengelige for macOS. Senere i år vil også Final Cut Pro X komme med støtte for profesjonelle 360-graders arbeidsflyter med mulighet for å importere, redigere og eksportere 360-graders video.

Forbedringer i apper som Mac-brukerne bruker hver dag

Bilder gjør det enklere enn noensinne å organisere, håndtere og redigere bildene dine.
Bilder
Bilder i macOS High Sierra får et nytt, fast element i form av et sidepanel som inneholder albumer og organiseringsverktøy. Redigeringsvisningen er oppdatert med kraftige, nye verktøy, blant annet Kurver, for finjustering av farger og kontrast, og Selektiv farge, for justeringer innenfor et avgrenset fargeområde. Live Photos kan nå redigeres med morsomme effekter, og Minner deler brukerens bilder og videoer inn i flere nye emner. Bilder har nå støtte for redigering med eksterne apper, slik at Photoshop, Pixelmator og andre apper kan startes direkte fra Bilder. Alle endringer arkiveres tilbake til Bilder-biblioteket. Og for første gang er det nå støtte for tillegg fra tredjeparter, slik at brukere kan få tilgang til trykk- og publiseringstjenester som Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall og Wix direkte fra Bilder-appen.
Andre appforbedringer:
 • Safari kan automatisk bruke Leser til å åpne artikler i et rent og ryddig format, mens Autoplay Blocking hindrer at medieinnhold med lyd spilles av automatisk i nettleseren.
 • Intelligent Tracking Prevention i Safari bruker maskinlæring til å identifisere og fjerne sporingsdata som brukes av annonsører til å følge brukerens nettaktivitet.
 • Mail-søk blir raskere og enklere med Topptreff, som plasserer de mest relevante treffene øverst i brukerens meldingsliste.
 • Siri på Mac svarer med en naturlig og mer uttrykksfull stemme. Når Siri brukes sammen med Apple Music, kan den lære seg musikkpreferanser, opprette tilpassede spillelister og svare på musikkspørsmål.
 • Notater kan bruke enkle tabeller hvor brukeren kan skrive i celler, gjøre endringer og flytte rader og kolonner.
 • Spotlight kan vise flyreiseinformasjon, inkludert avgangs- og ankomsttider, forsinkelser, gater, terminaler og en oversikt flyets reise i kartformat.
 • iCloud File Sharing lar brukerne dele filer fra iCloud Drive med hvem som helst, og gjør det mulig å samarbeide med andre.
Priser og tilgjengelighet
 • Førlanseringsversjonen av macOS High Sierra for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apples utviklerprogram på developer.apple.com fra i dag, og et offentlig betaprogram vil være tilgjengelig for Mac-brukere sent i juni på beta.apple.com. macOS High Sierra blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering fra Mac App Store. Du finner mer informasjon på apple.com/no/macos/high-sierra-preview.
 • Registrerte medlemmer av Apples utviklerprogram kan få alt de trenger for å optimalisere appene sine for ekstern grafikk, med External Graphics Developer Kit for kr 8690. Pakken omfatter et Thunderbolt 3 eksternt PCI-utvidelseskabinett, AMD Radeon RX 580-grafikkort med 8GB VRAM og en USB-C-hub.

Media

Bilder av MacOS High Sierra

  1 Mengden diskplass som spares, avhenger av videofilen og maskinvaren som brukes. Faktiske resultater kan variere.

Pressekontakt:

Andreas Rødland

media.no@apple.com

22 82 34 80

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80