PRESSEMELDING 4. juni 2018

Apple med forhåndsvisning av iOS 12

Delte AR-opplevelser, Skjermtid og morsomme nye måter å kommunisere på, kommer til iPhone og iPad i høst.

Et utvalg av tolv Memoji.
iOS 12 gir deg flere uttrykksfulle måter å kommunisere på i Meldinger og FaceTime.
San Jose, California – Apple viste i dag frem iOS 12, den nyeste versjonen av verdens mest avanserte operativsystem for mobile enheter, som gjør at vanlige oppgaver utføres raskere og smidigere. iOS 12 og utvidet virkelighet (AR) kommer til å endre måten iOS-brukere ser verden på. Kommunikasjon blir morsommere og mer uttrykksfull med Memoji og gruppesamtaler i FaceTime, og med Skjermtid kan brukerne bedre forstå og ta kontroll over tiden de bruker på iOS-enhetene sine. iOS 12 introduserer også Siri-snarveier, som gjør at Siri kan brukes i alle apper og utføre oppgaver raskere.  
«Memoji – som er en mer personlig variant av Animoji – morsomme kameraeffekter og gruppesamtaler i FaceTime er blant de nye kommunikasjonsfunksjonene som kommer til iPhone og iPad. Vi gleder oss veldig til å se disse bli tatt i bruk», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Med iOS 12 får brukerne nye opplevelser som tidligere ikke var mulig. Vi bruker avanserte algoritmer til å gjøre utvidet virkelighet enda mer engasjerende, og brukerne kan utføre oppgaver raskere ved hjelp av Siri og intelligent teknologi på enheten.»
Boy sitting in front of a LEGO building in a room, holding an iPad with LEGO AR City on the screen.
Utviklere kan nå integrere funksjoner som gjør det mulig for brukerne å legge fra seg virtuelle objekter i den virkelige verden og dra tilbake til dem på et senere tidspunkt.

Raskere og smidigere

iOS 12 har fått gjennomgående forbedret systemytelse, så vanlige oppgaver på iPhone og iPad utføres raskere og smidigere. Kamera-appen åpnes 70 prosent raskere, og tastaturet vises opptil 50 prosent raskere og gir en mer responsiv tasteopplevelse. Selv når mange oppgaver kjører i bakgrunnen, åpnes apper opptil dobbelt så raskt. iOS 12 kommer med ytelsesforbedringer til flere enheter enn noensinne,1 fra iPhone 5s, som ble lansert i 2013, til tidenes mest avanserte iPhone-modell, iPhone X.

Delte AR-opplevelser   

iOS er verdens største AR-plattform, med flere hundre millioner enheter som støtter opplevelser med utvidet virkelighet.
Ved hjelp av ARKit 2 kan utviklere skape innovative AR-apper for verdens største AR-plattform, og med nye verktøy for integrering av delte opplevelser, konsekvente AR-opplevelser knyttet til et bestemt sted, objektgjenkjenning og bildesporing blir AR-appene enda mer dynamiske. Vi har utviklet et nytt, åpent filformat, usdz, i samarbeid med Pixar. Dette filformatet gjør det enkelt å skape AR-opplevelser med imponerende grafikk og animasjoner bortimot hvor som helst i iOS, inkludert i apper som Meldinger, Safari, Mail, Filer og News.    

Memoji og morsomme kameraeffekter

Nye Animoji og uttrykksfulle, personlig tilpassede Memoji-figurer på iPhone X gjør det mye morsommere å kommunisere med familie og venner. Ved hjelp av et sett med ulike karaktertrekk kan du sette sammen en vakker Memoji-figur som gjenspeiler din unike personlighet – rett i Meldinger. Animoji-familien utvides også med et spøkelse, en koala, en tiger og en tyrannosaurus rex. Alle Animoji- og Memoji-figurer kopierer nå blunking og tungebevegelser, så ansiktsuttrykkene blir enda mer naturtro.
Nye kameraeffekter gjør at Animoji, filtre, tekst og klistremerker nå virker i Meldinger og FaceTime. Med filtre som Tegneserie og Vannfarger kan brukerne sette sitt personlige preg på bilder og videoer. Nye etiketter og figurer gjør det mulig å fremheve deler av et bilde ved å legge til bildetekster og titler, og brukere kan også velge og vrake i iMessage-klistremerker.  

Gruppesamtaler i FaceTime  

En iPhone med flere gruppesamtaler åpne i FaceTime.
Gruppesamtaler i FaceTime drar nytte av intelligent teknologi på enheten for å vise de mest aktive deltakerne i samtalen.
FaceTime har revolusjonert måten vi kommuniserer og deler viktige øyeblikk på, og med gruppesamtaler i FaceTime er det nå enkelt å snakke med flere på en gang. Deltakere kan legges til når som helst, bli med senere hvis samtalen fremdeles er aktiv, og velge å bruke video eller lyd fra iPhone, iPad eller Mac – de kan til og med delta i FaceTime-lydsamtaler fra Apple Watch.   

Siri-snarveier  

En iPhone som viser biblioteksskjermen for Siri-snarveier.
Egendefinerte Siri-snarveier hjelper brukerne med å få unnagjort flere oppgaver i løpet av dagen.
Få ting gjort raskere med Siri-snarveier, for nå er alle apper kompatible med Siri. Den intelligente assistenten Siri kan foreslå en handling til rett tid – for eksempel når du skal bestille morgenkaffe eller starte en treningsøkt. Brukerne kan tilpasse snarveiene ved å opprette en enkel stemmekommando som setter i gang oppgaven, eller de kan laste ned den nye Snarveier-appen for å opprette en rekke handlinger i forskjellige apper. Disse kan startes med et enkelt trykk eller en tilpasset stemmekommando. Utviklere kan enkelt dra nytte av denne nye funksjonaliteten ved hjelp av API-er for snarveier.  

Bilder  

Den splitter nye For deg-fanen kombinerer favorittøyeblikkene dine i Minner og Delte albumer i iCloud og samler dem på ett sted. Den nye funksjonen for delingsforslag gjør det enklere å dele bilder med venner, og venner som mottar bilder, blir bedt om å dele sine bilder og videoer fra samme tur eller arrangement. Søkeforslag viser relevante hendelser, personer, steder, grupper, kategorier og nylige søk, og ny søkefunksjonalitet gir muligheten til å kombinere flere søkeord for å snevre inn bildesøket ytterligere.  

Ikke forstyrr, varslinger og Skjermtid  

En iPhone som viser Skjermtid med en ukentlig rapport for Jason. Den inneholder målinger som snitt per dag, innsikt og appbruk.
Skjermtid utarbeider aktivitetsrapporter om tid brukt i apper og på nettsteder.
Nye innebygde verktøy i iOS 12 hjelper brukerne med å få oversikt og kontroll over tiden de bruker på iOS-enhetene sine. Nye moduser i Ikke forstyrr avsluttes automatisk basert på et bestemt tidspunkt eller sted, eller en bestemt handling. Ikke forstyrr mens jeg sover kan bidra til bedre søvnkvalitet ved å skru ned lysstyrken på skjermen og skjule alle varslinger på låst skjerm til telefonen tas i bruk igjen neste morgen.  
iOS 12 gir brukerne flere valg for styring av hvordan varslinger leveres, slik at det blir mindre avbrytelser. De kan raskt angi at varslingene skal leveres lydløst eller slå dem helt av. Grupperte varslinger gjør det enklere å få oversikt over og administrere flere varslinger på en gang.   
Skjermtid gir brukerne detaljert informasjon og verktøy som hjelper dem med å få oversikt og kontroll over tiden de bruker i apper og på nettsteder. Daglige og ukentlige aktivitetsrapporter viser den totale tiden som er tilbragt i hver app, bruk på tvers av appkategorier, antall mottatte varslinger og antall ganger iPhone eller iPad har blitt plukket opp. Skjermtid gir også foreldre tilgang til barnas aktivitetsrapporter rett fra sine egne iOS-enheter ved hjelp av Familiedeling i iCloud. De kan angi en tidsbegrensning for når barnas iOS-enheter kan brukes, for eksempel ved leggetid.   

Personvern og sikkerhet

Forbedret personvern og sikkerhet er, som i alle andre programvareoppdateringer fra Apple, et viktig element i iOS 12. I Safari hjelper en forbedret intelligent sporingsbeskyttelse med å sperre sosiale mediers «Like»- og «Del»-knapper og kommenteringswidgeter fra å spore brukere uten tillatelse. Safari formidler nå også en forenklet systeminformasjon når brukerne surfer på nettet, slik at de ikke kan spores basert på systemkonfigurasjon. Safari oppretter, fyller ut og lagrer nå også automatisk sterke passord når brukerne oppretter nye brukerkontoer på nettet, og passord som er brukt tidligere, flagges, slik at de kan endres.  

Flere appfunksjoner   

  • Bøker-appen har fått et nytt brukergrensesnitt som gjør det enklere å finne bøker og lydbøker. I Nettbokhandel-fanen kan du bla gjennom nye utgivelser, topplister, kuraterte samlinger og spesialtilbud. 
  • News-appen har også fått et ansiktsløft. Nå kan du enkelt finne nye kanaler og emner eller hoppe rett til favorittene dine – og med det nye sidepanelet på iPad er det blitt enda enklere å navigere.
  • Aksjer-appen kommer nå til iPad og illustrerer hvordan markedet endrer seg, med lett forståelige kurser og relevante nyheter.
  • CarPlay har fått støtte for navigasjonsapper fra tredjeparter, som vises rett på dashbordet i bilen, sammen med musikk-, meldings-, telefon- og bilprodusentapper. 
  • Taleopptak er nå tilgjengelig på iPad og har fått iCloud-støtte for å synkronisere opptak og redigeringer på tvers av enheter. Det nye brukergrensesnittet gjør det enklere å gjøre opptak, dele dem og redigere dem.
  • Siri-oversettelse utvides til mer enn 40 språkpar og har mer kunnskap om sport, kjendiser, mat og ernæring. Siri kan også utføre bildesøk basert på person, sted, hendelse, tidspunkt og emne.
  • Wallet på iPhone og Apple Watch støtter nå studentkort, noe som gjør det enklere for studenter å få tilgang til alt på campus. 
Tilgjengelighet
Førlanseringsversjonen av iOS 12 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av iOS Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iOS-brukere senere denne måneden på beta.apple.com. iOS 12 blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for iPhone 5s og nyere, alle iPad Air- og iPad Pro-modeller, femte generasjons iPad, sjette generasjons iPad, iPad mini 2 og nyere og sjette generasjons iPod touch. Du finner mer informasjon på apple.com/ios/ios-12-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.  

Media

Bilder av iOS 12

    1 Testing ble utført av Apple i mai 2018 ved hjelp av iPhone 6 Plus med støtte for normal toppytelse med førlanseringsversjon av iOS 11.4 og førlanseringsversjon av iOS 12. Åpning av Kamera-appen ble testet ved å sveipe fra låst skjerm. Åpning av apper ble testet ved å åpne fra Hjem-skjermen. Tastaturet ble testet i Safari. Ytelsen varierer avhengig av konfigurasjon, innhold, batterihelse, bruk og andre faktorer.

Pressekontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Andreas Rødland

media.no@apple.com

22 82 34 80