OPPDATERING 17. september 2018

iOS 12 er tilgjengelig fra og med i dag

iPhone og iPad får ytelsesforbedringer, nye AR-opplevelser, Memoji og Skjermtid

To barn spiller et spill med utvidet virkelighet på iPhone.
Apper med utvidet virkelighet («augmented reality») kan nå integrere delte opplevelser og konsekvente AR-opplevelser, som gjør det mulig for brukerne å legge fra seg virtuelle objekter i den virkelige verden og dra tilbake til dem på et senere tidspunkt.
iOS 12, den nyeste versjonen av verdens mest avanserte mobiloperativsystem, sørger for at vanlige oppgaver på iPhone og iPad utføres raskere og mer responsivt. iOS 12 er tilgjengelig fra og med i dag som en gratis programvareoppdatering. Den introduserer nye AR-opplevelser, morsomme nye funksjoner som Memoji, Siri-snarveier som gjør et hav av apper kompatible med Siri, og nye verktøy som hjelper brukerne med å redusere avbrytelser og administrere skjermtid for seg selv og familien. 
Den nye Animoji-funksjonen for FaceTime.
Gi bilder og videoer i Meldinger og FaceTime et mer personlig preg med morsomme kameraeffekter.

Raskere og smidigere

iOS 12 forbedrer ytelsen i hele operativsystemet og støtter flere enheter enn noen tidligere versjon – helt tilbake til iPhone 5s, som ble lansert i 2013. Kamera-appen åpnes 70 prosent raskere, og tastaturet vises opptil 50 prosent raskere og gir en mer responsiv tasteopplevelse. Selv når mange oppgaver kjører i bakgrunnen, åpnes apper opptil dobbelt så raskt. 

Dynamiske AR-opplevelser 

iOS er verdens største plattform for utvidet virkelighet, og Apple fortsetter å levere store forbedringer i lynraskt tempo. iOS 12 kommer med nye delte AR-opplevelser, konsekvente AR-opplevelser og mer dynamisk objektgjenkjenning og bildesporing. Med delte AR-opplevelser kan flere personer spille samme spill eller samarbeide på prosjekter som oppussing og skoleinnleveringer. Konsekvente AR-opplevelser endrer også hvordan brukere samhandler med AR-apper. De åpner blant annet for at brukerne kan legge igjen virtuelle objekter i den virkelige verden og dra tilbake til dem på et senere tidspunkt. Med støtte for bildegjenkjenning og -sporing er utvidet virkelighet i iOS 12 en stadig mer realistisk blanding av den virtuelle og den virkelige verden. Det er nå mulig å oppdage 3D-objekter og automatisk reflektere den virkelige verden i dem. AR-filer kan nå vises i bortimot alle deler av iOS, inkludert apper som Meldinger, Safari, Mail, Filer og News.
Med iOS 12 kan flere personer nå spille AR-spill eller samarbeide på prosjekter.

Memoji og morsomme kameraeffekter

Nye Animoji og uttrykksfulle, personlig tilpassede Memoji-figurer på iPhone X, iPhone XR, iPhone XS og iPhone XS Max gjør det mye morsommere å kommunisere med familie og venner. Ved hjelp av et sett med ulike karaktertrekk kan du sette sammen en vakker Memoji-figur som gjenspeiler din unike personlighet – rett i Meldinger. Animoji-familien utvides også med et spøkelse, en koala, en tiger og en tyrannosaurus rex.
Det nye Animoji-grensesnittet gjenkjenner nå blunking og tungebevegelser.
Animoji- og Memoji-figurer kopierer nå blunking og tungebevegelser, så ansiktsuttrykkene blir enda mer naturtro.
Takket være nye kameraeffekter kommer nå Animoji, filtre, tekst og klistremerker til Meldinger og FaceTime. Med filtre som Tegneserie og Vannfarger kan brukerne sette sitt personlige preg på bilder og videoer. Nye etiketter og figurer gjør det mulig for dem å fremheve deler av et bilde ved å legge til bildetekster og titler, og de kan også velge og vrake i iMessage-klistremerker.
Tilpassingsskjermen for den nye Memoji-funksjonen som lanseres med iOS 12.
De morsomme Memoji-figurene kan opprettes og tilpasses rett i Meldinger.

Bilder for deg og flere måter å søke på

Den splitter nye For deg-fanen kombinerer Minner og de delte albumene dine i iCloud og samler alle favorittøyeblikkene dine på ett sted. Den gir deg også delingsforslag, slik at det blir enklere å dele bilder med venner. Venner som mottar bilder, oppfordres til å dele sine egne bilder og videoer fra samme tur eller hendelse. Søkeforslag i Bilder viser relevante hendelser, personer, steder, grupper, kategorier og nylige søk, og ny søkefunksjonalitet gir muligheten til å kombinere flere søkeord for å snevre inn bildesøket ytterligere.
Den oppdaterte Bilder-skjermen i iOS 12.
Den nye For deg-fanen gjør det enkelt å vise og dele favorittbildene.

Skjermtid, Ikke forstyrr og varslinger

Nye innebygde verktøy i iOS 12 hjelper brukerne med å få oversikt og kontroll over tiden de bruker på iOS-enhetene sine. Skjermtid gir brukerne detaljert informasjon og verktøy som hjelper dem å administrere tiden de bruker i apper og på nettsteder, og de får en bedre forståelse av og kan kontrollere hva barna deres bruker tiden sin på. Daglige og ukentlige aktivitetsrapporter viser den totale tiden som er tilbragt i hver app, bruk på tvers av appkategorier, antall mottatte varslinger og antall ganger iPhone eller iPad har blitt plukket opp. Appgrenser gjør det mulig for brukerne å angi en gitt tid de kan bruke i en app. De vil da få en varsling når tidsgrensen er i ferd med å utløpe. Skjermtid gir også foreldre tilgang til barnas aktivitetsrapporter rett fra sine egne iOS-enheter ved hjelp av Familiedeling i iCloud. De kan angi en tidsbegrensning for når barnas iOS-enheter kan brukes, for eksempel ved leggetid.  
Ikke forstyrr-skjermen i iOS 12.
Unngå avbrytelser med de nye Ikke forstyrr-modusene basert på tid, sted eller handling.
Nye moduser i Ikke forstyrr avsluttes automatisk basert på et bestemt tidspunkt eller sted, eller en bestemt handling. Ikke forstyrr mens jeg sover kan bidra til bedre søvnkvalitet ved å skru ned lysstyrken på skjermen og skjule alle varslinger på låst skjerm til telefonen tas i bruk igjen neste morgen.
iOS 12 gir brukerne flere valg for styring av hvordan varslinger leveres, slik at det blir mindre avbrytelser. De kan raskt angi at varslingene skal leveres lydløst, eller slå dem helt av. Grupperte varslinger gjør det enklere å få oversikt over og administrere flere varslinger på en gang.
Et bilde av Aktivitetsrapporter-funksjonen, som viser hvor mye tid som brukes i apper.
Aktivitetsrapporter viser tid brukt i apper, bruk på tvers av appkategorier, antall ganger brukeren har plukket opp iOS-enheten, og flere andre verktøy som hjelper brukeren med å administrere skjermtiden.

Siri-snarveier for iOS-apper

Siri tar et stort steg fremover med nye Siri-snarveier, som gjør alle apper kompatible med Siri. Siri drar nytte av intelligent teknologi på enheten, lærer seg brukerens rutiner og gir nyttige forslag til rett tid. Brukerne kan også bruke stemmen til å utføre en snarvei, så nå er det enda enklere å bruke favorittappene. Den nye Snarveier-appen går enda lenger og lar brukerne opprette egne snarveier for å effektivisere oppgaver som utføres ofte. Populære apper som Instacart, Kayak, Hotels.com, Tile og Lose it! støtter Siri-snarveier og er tilgjengelige på App Store fra og med i dag.
Et skjermbilde av Siri-snarveier som viser en kommende hotellreservasjon.
Alle apper kan nå fungere med Siri ved hjelp av Siri-snarveier. Brukerne kan for eksempel si «reiseplaner» for å få apper som Kayak til å vise oppdatert reiseinformasjon.

Personvern og sikkerhet 

Hvert eneste Apple-produkt ivaretar personvernet til brukeren, og nye funksjoner i iOS 12 styrker personvernet og sikkerheten. I Safari hjelper forbedret intelligent sporingsbeskyttelse med å hindre sosiale mediers «Lik»- og «Del»-knapper og kommentarwidgeter i å spore brukere uten tillatelse. Safari formidler nå også forenklet systeminformasjon når brukerne surfer på nettet, noe som gjør det vanskeligere å spore dem basert på systemkonfigurasjon. Safari oppretter, fyller ut og arkiverer nå også automatisk sterke passord når brukerne oppretter nye brukerkontoer på nettet, og passord som er brukt tidligere, flagges, slik at de kan endres.

Flere funksjoner

  • Bøker er en ny app som gjør det enkelt å finne og lese nye bøker og lydbøker – takket være den nye Leses nå-fanen, Nettbokhandel-fanen med alt Apple Books har å tilby, Bibliotek-fanen med hele boksamlingen din og en egen Lydbøker-fane.
  • News-appen har også fått et ansiktsløft. Nå kan du enkelt finne nye kanaler og emner eller hoppe rett til favorittene dine – og med det nye sidepanelet på iPad og Channels-fanen på iPhone er det blitt enda enklere å navigere. 
  • Aksjer har fått et nytt grensesnitt med en tilpassbar overvåkningsliste som gjør det enkelt å følge med på aksjemarkedet. Appen viser også toppsaker med finansnyheter fra Apple News, og den er for første gang tilgjengelig på iPad.
  • Taleopptak er nå tilgjengelig på iPad og har fått iCloud-støtte for å synkronisere opptak og redigeringer på tvers av enheter. Det nye brukergrensesnittet gjør det enklere å gjøre opptak, dele dem og redigere dem.
  • Apple Music har nå en katalog på over 50 millioner sanger. Med oppdaterte artistsider, sangtekstsøk, Friends Mix og topplister er det nå enklere enn noensinne å finne ny musikk å høre på.
  • Siri-oversettelse utvides til mer enn 40 språkpar og har mer kunnskap om sport, kjendiser, mat og ernæring. Siri kan også utføre bildesøk basert på person, sted, hendelse, tidspunkt, emne og mye mer.
  • CarPlay har fått støtte for navigasjonsapper fra tredjeparter, som vises rett på dashbordet i bilen, sammen med musikk-, meldings-, telefon- og bilprodusentapper. Det gir bilførere enda større valgfrihet.
  • Wallet på iPhone og Apple Watch støtter nå studentkort, noe som gjør det enklere for studenter å få tilgang til alt på campus.
  • I USA deles stedsdata automatisk og sikkert med nødsentralen. Informasjonen er mer nøyaktig og leveres raskere, slik at responstiden reduseres.
Tilgjengelighet
iOS 12 er tilgjengelig fra og med i dag som en gratis programvareoppdatering for iPhone 5s og nyere, alle modeller av iPad Air og iPad Pro, femte generasjons iPad, sjette generasjons iPad, iPad mini 2 og nyere og sjette generasjons iPod touch. Du finner mer informasjon på apple.com/no/ios/ios-12. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.

Media

Bilder av [iOS 12]

Pressekontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Rebecca Goodchild

rgoodchild@apple.com

22 82 34 80