KUNNGJØRING FRA APPLE 15. mars 2019

Vedrørende Spotifys påstander

Vi mener at teknologi når sitt fulle potensiale når den kombineres med menneskelig kreativitet og oppfinnsomhet. Helt fra begynnelsen har vi utviklet enhetene våre, programvaren vår og tjenestene våre slik at vi kan hjelpe artister, musikere, skapere og visjonærer med det de gjør best. 
For seksten år siden lanserte vi iTunes Store med en tanke om at det skulle være et trygt sted hvor brukerne kunne finne og kjøpe musikk, og hvor alle skapere behandles rettferdig. Resultatet revolusjonerte musikkindustrien, og vår entusiasme for musikk og menneskene som lager den, er dypt forankret i Apple.
For elleve år siden brakte App Store den samme entusiasmen til mobilapper. I løpet av det siste tiåret har App Store bidratt til å skape millioner av arbeidsplasser, generert over 120 milliarder dollar til utviklere og skapt en ny industri gjennom bedrifter som har blitt etablert og vokst seg store innenfor App Store-økosystemet. 
App Store er en fundamentalt sikker plattform hvor brukerne kan stole på appene de laster ned, og kjøpene de gjør. Og utviklerne, fra ferske ingeniører til større selskaper, kan føle seg trygge på at alle følger de samme spillereglene. 
Det er slik det bør være. Vi vil at flere app-bedrifter skal vokse – inkludert de som konkurrerer med oss på en eller annen måte, fordi det presser oss til å bli bedre.
Det Spotify krever, er noe ganske annet. Etter å ha brukt App Store i årevis for å øke egen vekst dramatisk, ønsker Spotify nå å beholde alle godene i App Store-økosystemet – inkludert den betydelige inntekten de får gjennom App Store-kundene – uten å bidra til økosystemet. Samtidig distribuerer de musikken du elsker, og gir mindre tilbake til artistene, musikerne og låtskriverne. I enkelte tilfeller stilles skaperne også for retten. 
Spotify har all rett til å forme sin egen forretningsmodell, men vi føler oss forpliktet til å svare når Spotify skjuler økonomisk motivasjon bak misvisende utsagn om hvem vi er, det vi har bygget opp, og hva vi gjør for å støtte uavhengige utviklere, musikere, låtskrivere og skapere av alle slag. 
Derfor ønsker vi å ta tak i et par hovedpunkter:

Spotify hevder at vi blokkerer tilgangen til produkter og oppdateringer av appen deres.

La oss få klarhet i dette umiddelbart. Vi har godkjent og distribuert i underkant av 200 oppdateringer på vegne av Spotify, noe som resulterte i mer enn 300 millioner nedlastinger av Spotify-appen. Vi har gjort unntak når oppdateringene inneholder forsøk fra Spotify på å unnvike fra reglene som alle andre apper følger.
Vi har samarbeidet med Spotify for å hjelpe dem med å gjøre tjenesten deres tilgjengelig på flere enheter og plattformer.
  • Vi har gjentatte ganger kontaktet Spotify om støtte for Siri og AirPlay 2. Vi har blitt fortalt at de jobber med dette, og vi er klare til å hjelpe dem så langt det er mulig. 
  • Spotify er godt integrert i plattformer som CarPlay, og de har tilgang til de samme apputvikler-verktøyene og ressursene som alle andre utviklere har. 
  • Vi synes Spotifys uttalelser om Apple Watch er svært overraskende. Da Spotify sendte inn Apple Watch-appen sin til godkjenning i september 2018, ble denne behandlet og godkjent med de samme metodene og med samme viktighet som alle andre apper. Faktisk er Apple Watch-appen til Spotify den mest nedlastede appen i musikkategorien for Apple Watch.
Spotify har alle muligheter til å utvikle apper for – og konkurrere på – våre produkter og plattformer, og det håper vi at de gjør.

Spotify vil ha alle godene som følger med en gratis app, uten å være gratis. 

Hele 84 prosent av alle appene på App Store betaler ingenting til Apple når du laster ned eller bruker dem. Dette er ikke diskriminering, slik Spotify hevder. Det er meningen:
  • Apple tar ikke betalt av apper som er gratis for deg. 
  • Apple tar ikke betalt av apper som genererer inntekter gjennom reklame, slik som mange av favoritt spillene dine. 
  • Apple tar ikke betalt av apper hvor brukerne registrerer seg eller kjøper digitale varer utenfor appen. 
  • Apple tar ikke betalt av apper som selger fysiske varer, inkludert skyss-tjenester og matlevering, for å nevne noen.
Det eneste bidraget Apple krever, er at digitale varer og tjenester som kjøpes i appene, bruker vårt sikre system for kjøp i apper. Som Spotify trekker frem, er denne inntektsandelen på 30 prosent i det første abonnements året. Men de nevner ikke at dette reduseres til 15 prosent i påfølgende år. 
Dette er ikke den eneste informasjonen Spotify har unnlatt å dele om hvordan bedriften deres fungerer.
  • Hovedandelen av kundene bruker en reklamefinansiert gratisversjon av produktet deres, som ikke bidrar noe til App Store. 
  • En betydelig andel av Spotifys kunder kommer fra samarbeid med mobiloperatører. Dette genererer ikke inntekter til App Store, men krever at Spotify betaler en liknende distribusjonsavgift til forhandlere og operatører. 
  • Selv nå er det kun en liten andel av abonnementene som havner inn under Apples inntektsdelingsmodell. Spotify vil at dette tallet er lik null.
La oss forklare hva det betyr. Apple gjør Spotify tilgjengelig for brukerne. Vi stiller med en plattform hvor brukerne kan laste ned og oppdatere appen. Vi deler viktige programutvikler-verktøy for å støtte Spotifys apputvikling. Og vi har bygget et sikkert betalingssystem som gjør at brukerne kan føle seg trygge på kjøp i appen. Ikke akkurat en liten jobb. Spotify spør om å få beholde alle disse godene og samtidig beholde 100 prosent av inntektene. 
Uten App Store-økosystemet ville ikke Spotify vært den bedriften de er i dag. Nå forsøker de å unngå å bidra til å vedlikeholde økosystemet. Det synes vi er galt. 

Hva har dette med musikk å gjøre? Mye. 

Vi deler Spotifys lidenskap til musikk og målet deres om å dele den med verden. Men vi deler ikke synet på hvordan det målet kan nås. Under all retorikken forsøker Spotify å tjene mer penger på andres arbeid. Og det er ikke bare App Store de forsøker å presse – det er også artister, musikere og låtskrivere. 
Senest denne uken saksøkte Spotify musikkskapere som følge av en avgjørelse tatt av US Copyright Royalty Board, hvor Spotify ble pålagt å øke royaltyutbetalingene sine. Ikke bare er dette galt. Det vil også være et stort og skadelig skritt i feil retning for musikkindustrien.
Apples tilnærming har alltid vært å øke mangfoldet. Ved å skape nye markedsplasser kan vi skape flere muligheter, ikke bare for vår egen bedrift, men for artister, skapere, gründere og alle andre med store ideer. Det ligger i selskapets DNA. Det er den riktige måten å utvikle nye, store ideer på, og i det lange løp er det bedre for kundene.
Vi er stolte av å ha hjulpet Spotify med å bygge en fremgangsrik bedrift som når ut til hundrevis av millioner av musikkelskere, og vi ønsker dem alt godt for fremtiden – tross alt var jo det hele poenget med å skape App Store i utgangspunktet.

Pressekontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Rebecca Goodchild

rgoodchild@apple.com

22 82 34 80