Aktuelt 3. oktober 2019

Elever i Europa lærer Swift og får nye muligheter

Elev ved Layton barneskole i Blackpool i England som bruker iPad.
Unge elever ved Layton barneskole bruker iPad til å utforske det grunnleggende innen koding.
I oktober feires EU Code Week i klasserom over hele Europa, og barn i alle aldre er levende bevis på at koding åpner for nye muligheter som ikke har vært tilgjengelige tidligere. Ved Layton barneskole i Blackpool i England redder 5- og 6-åringene en dinosaur som har stukket av, ved hjelp av koding. Og ved Institute De Amicis i Milano i Italia har koding ført til en ny karriere som har snudd livet til 28 år gamle Belinda Tagariello på hodet.
Disse skolene er bare noen av de stadig flere europeiske institusjonene som drar nytte av kraften og allsidigheten til iPad, Mac, og Apple-programmene Alle kan kode og App Development with Swift som introduserer en ny generasjon av elever for koding. Begge skolene sier at programmene har ført til mer engasjert og nyskapende undervisning med dokumenterte resultater.
Assisterende rektor Claire Jones med en elev ved Layton barneskole i Blackpool i England.
Lærere ved Layton barneskole har tatt i bruk koding i alle fag.

«Hvis de setter opp inndata, kommer det også utdata – de blir mer ressurssterke ved at de lærer hvordan de skal håndtere utfordringer.»

Dette er lærerne Alice Nutt og Clare Scott. De ble introdusert for koding for bare to år siden, og nå bruker de Swift Playgrounds til å trekke inn kodingsprinsipper i alle fagene sine ved Layton barneskole i Blackpool i England. Skolen som ligger i et av de fattigste områdene i landet, har sett en bemerkelsesverdig endring i elevene sine siden de startet med programmet.
«Før satt barna der og ventet på at ting skulle skje», forteller Scott, 45 år, som har undervist i over 20 år. «Men barn med en kodingsmentalitet vet at hvis de gjør noe, så skjer det noe. Hvis de setter opp inndata, kommer det også utdata – de blir mer ressurssterke ved at de lærer hvordan de skal håndtere utfordringer.»
Læreren Alice Nutt med en elev ved Layton barneskole i Blackpool i England.
Læreren Alice Nutt har sett en utrolig forbedring i elevene sine siden hun tok i bruk Alle kan kode.
Elever ved Layton barneskole i Blackpool i England.
Elevene ved Layton barneskole jobber i eget tempo med Swift Playgrounds på iPad.
Kodingsmentaliteten har vokst over hele skolen, og elevene bruker kodingsprinsipper i alle fagene sine, og ofte ved hjelp av Swift Playgrounds.
«Vi fant ut at vi allerede bruker ferdigheter som er relatert til koding, i alle fagene våre», sier Nutt, 28 år. «Når vi skriver noe, går vi alltid tilbake for å redigere og forbedre det – det er feilsøking. Vi sekvenserer historier, hendelser og ting vi gjør i hverdagen. Så det handler egentlig om å få alle til å forstå at alt er koding.»
I klasserommet til Scott øver 5- og 6-åringene på koding i vanlige og uvanlige oppgaver. Hun gir dem en utfordring: hvordan får vi en dinosaur som har rømt, tilbake i dyrehagen? Elevene har bestemt seg for å smøre brødskiver med syltetøy og legge dem ut som lokkemat til dinosauren.
Scott har tatt med seg brød, smør og syltetøy, og hun ber barna om å gi henne trinnvise instruksjoner for hvordan hun skal smøre brødskiven. Denne øvelsen lærer dem om de individuelle kommandoene som kreves for å utføre en kodingssekvens.
«Deretter la vi brødskivene utenfor klasserommet og lot dem ligge der over natten», sier Scott. «Og dinosauren må ha kommet tilbake for å spise dem opp, fordi dagen etter var det bare smuler igjen.»
Studenter ved Institute De Amicis i Milano.
Belinda Tagariello har et unikt perspektiv når det gjelder å undervise i koding – hun var selv student for bare to år siden.
Italienske Belinda Tagariello tilbrakte mesteparten av 20-årene ved å hoppe fra én intetsigende jobb til en annen. I 2017 meldte hun seg på et kurs ved Institute De Amicis i Milano om Swift, Apples kraftige og brukervennlige programmeringsspråk. Kurset som dekkes av staten, var for arbeidsledige og undersysselsatte. Dette var første gang Tagariello prøvde seg på koding. Hun lærte det grunnleggende om Swift Playgrounds på iPad, og snart gikk hun videre til App Development with Swift på Mac, hvor hun kunne skape noe helt nytt på egen hånd.
I dag underviser Tagariello det samme kurset. Hun har allerede én app som er tilgjengelig i App Store, og hun jobber med å utvikle sin andre.
«Når jeg begynte å utvikle appen, følte jeg meg ganske fri, siden jeg kunne gjøre det selv», sier Tagariello. «Takket være dette, vet jeg hva jeg vil gjøre.»
Studenter ved Institute De Amicis i Milano.
Unge voksne fra 19 til 29 år jobber sammen i kodingskurset ved Institute De Amicis, og hele 41 studenter har allerede fullført kurset.
Nærbilde av iPaden til en student ved Institute De Amicis i Milano.
Institute De Amicis bruker Swift Playgrounds på iPad til å introdusere studentene for koding.
41 studenter har allerede fullført kurset, og sammen har de produsert 14 apper på bare to år. 16 av studentene har allerede fått jobber i teknologibransjen, og fem har søkt seg inn på universitet.
I oktober starter Tagariello det tredje kurset med 29 nye studenter, og de fleste av dem har ingen erfaring med koding. Men læreren deres kan fortelle dem at det er ingenting å bekymre seg for – og det kan hun si av erfaring.
«[Da jeg begynte,] visste jeg ingenting om koding, så jeg er et godt eksempel», sier Tagariello, som skal introdusere studentene for koding gjennom Apples morsomme og engasjerende Swift Playgrounds-app på iPad, og de vil etter hvert gå videre til App Development with Swift på Mac. «Hvis de virkelig gjør sitt beste i dette kurset, kan de gjøre fantastiske ting – bedre enn det jeg selv har gjort.»
Belinda Tagariello og studenter ved Institute De Amicis i Milano.
Belinda Tagariello jobber med studentene sine med App Development with Swift ved Institute De Amicis i Milano.
Apples Alle kan kode hjelper elever og studenter fra barnehagealder og helt opp til universitetsalder og eldre med å løse problemer og forberede dem på arbeidslivet. Med lærerhåndbøker og oppgaver kan elevene lære det grunnleggende med Swift Playgrounds på iPad, og App Development with Swift hjelper nye utviklere med å lage sine egne iOS-apper. I dag har over 5000 skoler, yrkesskoler og høyskoler over hele verden tatt i bruk Alle kan kode-pensumet. Du kan lese mer på apple.com/no/everyone-can-code.

Media

Bilder fra Layton barneskole og Institute De Amicis

Pressekontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Rebecca Goodchild

rgoodchild@apple.com

22 82 34 80

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80