OPPDATERING 10. april 2020

Apple og Google samarbeider om COVID-19-kontaktsporingsteknologi

Apple- og Google- logoer.
Over hele verden jobber styresmakter og helsemyndigheter sammen som å finne løsninger på COVID-19-pandemien, slik at de kan beskytte folk og få samfunnet i gang igjen. Programvareutviklere bidrar ved å lage tekniske verktøy som kan hjelpe med å bekjempe viruset og redde liv. I tråd med dette samarbeidet går Apple og Google sammen om å bruke Bluetooth-teknologi til å hjelpe styresmakter og helsemyndigheter med å redusere spredningen av viruset – med fokus på personvern og sikkerhet. 
Fordi COVID-19 kan smitte gjennom nærkontakt med smittebærere, har helseinstitusjoner identifisert kontaktsporing som et verdifullt verktøy for å hjelpe med å begrense spredningen. Mange ledende helseinstitusjoner, universiteter og frivillige organisasjoner over hele verden gjør et viktig arbeid med å utvikle frivillig kontaktsporingsteknologi. For å bidra til dette lanserer Apple og Google en omfattende løsning som inkluderer programmeringsgrensesnitt for apper (API-er) og teknologi på operativsystemnivå, for å hjelpe til med å muliggjøre kontaktsporing. Med tanke på det umiddelbare behovet er planen å implementere denne løsningen i to trinn, samtidig som personvernet blir ivaretatt. 
Første trinn i mai vil være at begge selskaper utgir API-er som gjør det mulig å arbeide på tvers av Android- og iOS-enheter, ved å bruke apper fra helsemyndigheter. Disse offisielle appene kan lastes ned av brukerne fra deres respektive app-butikker.
Andre trinn går over flere måneder hvor Apple og Google samarbeider om å utvikle en bredere, Bluetooth-basert kontaktsporingsplattform ved å bygge denne funksjonaliteten inn i de underliggende plattformene. Dette er en mer robust løsning enn API-er og gjør det mulig med et større antall deltakere, hvis de velger å bidra, i tillegg til å kunne samarbeide med et større økosystem av apper og offentlige helsemyndigheter. Personvern, åpenhet og samtykke står i første rekke i dette samarbeidet, og vi ser frem til å utvikle denne funksjonaliteten i samtale med alle interessenter. Vi legger ut all informasjon om arbeidet vårt, slik at det kan analyseres av andre.
Alle hos Apple og Google er sikre på at å gå sammen om å løse et av verdens største utfordringer aldri har vært mer viktig enn nå. Gjennom tett samarbeid med utviklere, styresmakter og offentlige helsemyndigheter håper vi å bruke teknologien til å hjelpe land over hele verden med å bremse spredningen av COVID-19 og få hverdagen tilbake som normalt. 
Som en del av dette samarbeidet utgir Apple og Google et utkast av den tekniske dokumentasjonen inkludert dokumentasjon om spesifikasjoner og rammeverk for Bluetooth og kryptografi.

Pressekontakt

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80