OPPDATERING 1. juni 2021

Vinnerne av Apples WWDC21 Swift-elevutfordring programmerer for å endre verden

Damilola Awofisayo, Gianna Yan og Abinaya Dinesh
Vinnerne av Swift-elevutfordringen, (fra venstre) Damilola Awofisayo, Gianna Yan og Abinaya Dinesh, bruker Apple-teknologi til å takle vanskelige problemer, og hjelper neste generasjon med å gjøre det samme.
Når Apples WWDC 2021 åpnes som en virtuell konferanse for andre år på rad, vil en veldig spesiell gruppe av ungdommer – 350 vinnere av Swift-elevutfordringen fra 35 ulike land og regioner – være blant de mange millionene med deltakere fra hele verden.
Vinnerene ble valg som en del av Apples årlige WWDC-elevutfordring. Hver av dem vant en plass ved å sende inn en original Swift-lekeplass som viste ferdighetene deres innen koding og problemløsing.
«Hvert år blir vi inspirert av talentet og oppfinnsomheten vi ser i søkerene til Swift-elevutfordringen», sier Susan Prescott, ansvarlig for Worldwide Developer-informasjon og bedrifts- og utdanningsmarkedsføring. «I år er vi utrolig stolte over at flere jenter søkte og vant enn noen gang tidligere. Vi gjør alt vi kan for å styrke denne utviklingen og oppnå full likestilling mellom kjønnene.»
I denne gruppen er det tre tenåringsjenter som ikke bare bruker teknologi til å løse virkelige problemer, men som også er aktivt involvert i å lære yngre personer å gjøre det samme. De både bryter vei og passer på at andre har verktøyene de trenger for å følge i deres fotspor – alt før de engang er gått ut av videregående.
Gianna Yan
Gianna Yan started å lage apper da hun var 13 år gammel. Hun håper hun en dag kan jobbe med sosial rettferdighet og teknologi.
Da pandemien brøt ut, slet Gianna Yans besteforeldre som bor på Hawaii og har svekket immunforsvar, med å få levert essensielle varer på døren, blant annet matvarer.
«Søsteren min og jeg var spesielt motiverte til å hjelpe dem siden vi var så langt unna og ikke fysisk kunne dra til dem», sier 16-årige Yan, som bor i Oakland i California.
De utviklet derfor Feed Fleet, en app som setter frivillige i kontakt med personer i risikogrupper og hjelper dem med å få levert essensielle varer på døren. Og Yan stoppet ikke der.
Yan ble med i Farmlink Project, en elevopprettet frivillig organisasjon som hjelper bønder med å sende overskudd av matvarer til matbanker. I løpet av litt over et år har prosjektet formidlet over 13 600 tonn med mat.
Yan designer også en app som hjelper elever med å rapportere seksuelle overgrep som skjer på skolens område, og en annen app som hjelper kvinner og jenter med å sjekke seg for brystkreft og gjenkjenne tegnene på hjertesykdommer hos kvinner. Og dette er bare noen av prosjektene hun har holdt på med under pandemien.
Yan begynte å utforske hvordan hun kunne bruke teknologi til noe bra, da hun var 13 år gammel. Hun lagde en nettapp med det formål å øke valgoppmøtet og sivilt engasjement blant medlemmer av generasjon Y. Den ble utropt som vinner av en appkonkurranse utlyst av Kongressen, og Yan møtte Kongress-medlemmet fra sitt område, Barbare Lee.
«Etter den samtalen, hvor vi snakket om det digitale skillet i byen vi begge er fra, Oakland, startet jeg et programmeringsseminar for fargede grunnskoleelever», sier Yan.
Hun har siden lært i underkant av 100 elever grunnleggende programmering gjennom kurset sitt, Encode Change.
«Hvis vi fremmer mangfold hos den neste generasjonen, vil det føre til mer innovasjon i teknologibransjen», sier Yan. «Jeg synes det er viktig at personer med ulik bakgrunn blir hørt, så vi har best mulig utgangspunkt for å identifisere problemene som rammer verden verst.»
Abinaya Dinesh
Abinaya Dinesh har hjulpet unge kvinner med å lære grunnleggende programmering og maskinlæring i hjembyen sin North Brunswick i New Jersey.
15 år gamle Abinaya Dinesh er interessert i skjæringspunktet mellom medisin og teknologi – noe som ble personlig for henne i fjor.
«Jeg gikk til en indremedisiner og fikk diagnostisert bekkenbunnssykdom», sier Dinesh. «Men jeg fikk ingen informasjon om hva jeg skulle gjøre for å bli frisk.»
Så Dinesh, som er fra North Brunswick i New Jersey, utviklet en app kalt Gastro at Home, som hun planlegger å lansere på App Store denne sommeren. Appen gir personer med gastrointestinale sykdommer en måte å få tilgang til informasjon og ressurser på. Det er viktig, ettersom denne typen sykdommer ofte kan være vanskelig å prate om.
I løpet av det siste året startet Dinesh også en veldedig organisasjon rettet mot elever på videregående, Impact AI, som fremmer læring og etisk praksis i kunstig intelligens. Som en del av den, lanserte hun et åtte ukers program for ungdom, Girls in AI. Det har som mål å lære tenåringsjenter grunnleggende programmering og maskinlæring.
«Jeg mener det er veldig viktig med utdanning», sier Dinesh. «Det er så viktig å vise ungdom at denne teknologien finnes, og at den kan lede til store fremskritt innen medisin og for samfunnet. Og jeg er stolt av at sisteårselevene etter programslutt fortalte meg at programmet endret hva de ville studere videre.»
Når hun blir ferdig med videregående, ønsker Dinseh å studere medisin eller informatikk, slik at hun kan fortsette å finne nye måter å bruke teknologi på innen medisin.
«Jeg mener at det er viktig å flytte grensene for hva som er mulig, for ingen andre kommer til å gjøre det for oss», sier Dinesh.
Damilola Awofisayo
Damilola Awofisayo startet sin egen hackingmaraton og lærer nå tenåringsjenter å programmere gjennom kurs og brukersamfunn.
17-årige Damilola Awofisayo fra Woodbridge i Virginia elsker hackingmaratoner – workshoper der programmerere samarbeider om å utvikle programvare med strenge tidsfrister. Men etter å ha søkt på flere av dem i fjor uten å få plass, bestemte hun og en venninne seg for å starte en egen.
Resultatet var TecHacks, en veldedig organisasjon som beskriver målet sitt som «å skape et støttende miljø for jenter som ønsker å skape, løse problemer og vise talentet sitt i selskap med andre jenter som liker det samme, og som de kan samarbeide og konkurrere med».
Organisasjonen er åpen for kvinner og ikke-binære personer, og den avholdt sin første hackingmaraton i august 2020. Den samlet virtuelt mer enn 800 deltakere fra over 60 land. Den internasjonale deltakelsen var spesielt viktig for Awofisayo, som er født i USA, men har tilbrakt deler av barndommen i Nigeria.
«Vi startet TecHacks med en idé om at vi vet hva vi liker, vi vet hva vi ikke liker, og vi vet hva som kan forbedre ting spesifikt for jenter», sier Awofisayo. «Jeg har også tatt inn andre nigerianske jenter på TecHacks-teamet, og det er viktig for meg at vi fortsetter å inspirere ikke bare folk fra Nigeria, men også fra andre land som ikke har de samme mulighetene som vi har her.»
I tillegg til å planlegge TecHacks neste hackingmaraton i august, hjelper Awofisayo organisasjonen med å kjøre workshoper for programmering og årlige samlinger. Hun jobber også med en app for amerikansk tegnspråk, som hun håper kan lanseres på App Store senere i år.
Og når det kommer til livet etter videregående, håper Awofisayo å studere både informatikk og statsvitenskap for å kunne skape endring i skjæringspunktet for de to fagområdene.
«Innovatører innen teknologi beveger seg veldig fort», sier hun. «Men det er ikke nok fokus på likhet eller på hvordan de burde hjelpe personer fra alle mulige bakgrunner. Men når det blir flere jenter i teknologibransjen, så vil du også se et skifte i hva slags type problemer som det tas tak i, og løsningene som legges frem. Jeg er stolt over å være en del av det.»
Apple er stolt over å støtte og legge til rette for den neste generasjonen av utviklere gjennom det årlige WWDC-elevprogrammet. Over de neste tre årene vil mange tusen elever tilegne seg nye ferdigheter og bli kjent med andre kodere i alle aldre. De har lange og fremgangsrike karrierer i teknologibransjen, har grunnlagt foretak med risikokapital i ryggen og har stiftet veldedige organisasjoner som fokuserer på å skape en bedre fremtid ved hjelp av teknologi.
Del artikkel

Bilder av vinnere av WWDC21 Swift-elevutfordringen

Pressekontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Caroline Vamnes

media.no@apple.com

22 82 34 80

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80