åpnes i nytt vindu
Elever, lærere og foreldre rundt om i verden har blomstret dette skoleåret, takket være kreativitet og Apple-teknologi.
I løpet av året som har gått, hvor soverom og kjøkken har blitt brukt som klasserom, har lærere og elever fra hele verden tilpasset seg fjernundervisning. Lærere kastet seg rundt og tok i bruk Apple-teknologi for å hjelpe elevene med å lære, holde kontakten og utvikle seg på helt nye måter. Lærere i USA og andre steder har funnet kreative måter å undervise på – fra å sette opp en musikal med videregåendeelever over nettet eller å utforske historie med iMovie og GarageBand til å produsere virtuelle avgangsseremonier – og disse nyvinningene vil også kunne brukes i fremtiden.
30. april 2021 satte New Rochelle High School i New Rochelle i delstaten New York opp musikalen «Is There Life After High School?». Men i stedet for å fremføre den foran en fullstappet sal på skolen, strømmet de forestillingen på nettet.
Etter at musikalen ble avlyst i 2020 på grunn av covid-19, bestemte drama- og filmlæreren Anthony Stirpe seg for at elevene skulle få sette opp musikalen i år. Han tenkte nytt rundt hele produksjonen og tok i bruk iPhone, iPad og Mac til å filme og redigere vignetter og sanger. Elevene ble filmet hver for seg og i noen tilfeller sammen, men da med sosial distansering.
«Musikalen er basert på forestillingen om at voksne ser tilbake på tiden på videregående og husker sitt unge jeg», sier Stirpe. «Mye av musikalen handler om tap og savn eller det å overvinne noe vanskelig, og jeg ville at elevene skulle få se at selv om det er vanskelig nå, så klarer vi oss alle gjennom vanskelige øyeblikk på hver vår måte. Og én dag vil dere fortelle historien på samme måte som dere nå forteller disse personenes historie.»
En elev fra New Rochelle High School bruker iPad til å filme flaggbærerne ute på treningsbanen.
Elever ved New Rochelle High School har satt opp den årlige musikalen sin ved hjelp av innovativ teknologi, til tross for fjernundervisning og sosial distansering.
Forberedelsene til musikalen startet på slutten av 2020 da elevene filmet auditionene sine på iPhone og iPad og sendte dem til Stirpe. De begynte å øve på nyåret, og rolleinnehaverne lastet opp videomonologer så Stirpe kunne gi dem feedback. Etter at alle scenene var filmet på iPad og iPhone, redigerte han musikalen med iMovie og Final Cut Pro på en MacBook Pro.
«Uten denne teknologien hadde vi aldri klart å gjøre det», sier 17-årige Noah Massey, som spiller i musikalen og er avgangselev ved New Rochelle i år. «Tiden vi brukte på musikalen i år, har hjulpet meg med å åpne meg på en måte jeg aldri har gjort før, og jeg har tilegnet meg ferdigheter jeg kan ta med meg videre i livet.»
«Læreren vår, Stirpe, er helt super som gjorde dette for oss», sier en av skuespillerne, den 17-årige avgangseleven Olivia Dower. «Han har gjort en fantastisk jobb med å knytte oss sammen og finne en måte å sette opp musikalen på, til tross for covid-19. Og han har skapt magiske øyeblikk hvor vi kunne ha det gøy sammen, noe vi ikke fikk gjort i fjor.»
Olivias foreldre gir musikalen æren for å ha gitt datteren noe å fokusere på i denne vanskelige perioden.
«Det har vært som om jeg har løpt på stedet hvil dette året for å prøve å ivareta barnas mentale helse», sier Laura, Olivias mor. «Det har vært så mye traumatisk som har skjedd. Vi har prøvd å støtte dem og passe på at de har engasjert seg i skolearbeidet. Stirpe fant ut hvordan de kunne føle seg som en samlet gjeng.»
Etter at forestillingen hadde premiere, fikk Stirpe uventet en e-post fra Jeffrey Kindley, mannen som skrev Broadway-musikalen for 40 år siden og som så New Rochelle-forestillingen på nettet.
«Dere skapte noe spektakulært under perioden med nedstengning. Dere har funnet måter å bruke iPad og Zoom på til å fokusere på private øyeblikk og gjøre dem umiddelbart gjenkjennelig», skrev Kindley. «Det er rart å bli rørt av noe du selv skrev for 40 år siden, men det er det som skjer når talentfulle mennesker blåser nytt liv i det.»
Olivia Dower, elev ved New Rochelle High School
Olivia Dower, en av elevene ved New Rochelle High School, gir musikalen æren for at hun og klassekameratene kjente seg som en sammensveiset gjeng i dette vanskelige året. 
I Glasgow i Skottland så Scott Anderson for seg en ny måte å lære bort historie på med fjernundervisning mens elevene hans ved Castlemilk High School gikk gjennom en av verdens lengste perioder med nedstengning.
Han startet med å lære seg iMovie og GaragBand på egen hånd, og deretter brukte han dem til å lage virtuelle undervisningsøkter med seg selv som forteller samt arkivbilder, lydeffekter og videoklipp som elevene hans kunne se digitalt når de ønsket.
«Fjernundervisning under nedstengningen ble litt ensformig. Jeg tror det er lurt å variere undervisningen», sier Anderson. «iPad og de medfølgende kreativitetsappene gjorde det lett for meg å gjøre akkurat det, raskt og virtuelt. Og for å være ærlig, er elevene helt klart bedre enn meg på teknologi nå.»
Det er fordi Andersons virtuelle undervisning inspirerte til nye hjemmeoppgaver: å bruke GarageBand til å lage egne podkaster om viktige historiske øyeblikk.
En elevs iPad med lydfiler til en podkastoppgave.
Elever ved Castlemilk High School brukte GarageBand og iMovie på iPad til å lage podkaster til historietimene i løpet av avgangsåret.
17-årige Ben Mawson jobbet for eksempel med en podkast om kvinners kamp for stemmerett i Storbritannia og tok opp lyden av seg selv mens han gikk rundt hjemme med sko med harde såler for å gjenskape lyden av kvinnene som marsjerte i gatene. Og han la til lyden av knust glass når han snakket om noen av knepene de brukte.
«Det var mye mer spennende å se på videoene og å gjøre opptak enn å bare lese gjennom notater», sier den 17-årige avgangseleven Carris Kenna. «Og fordi alle hadde hver sin iPad, hadde vi alltid kontakt med lærerne. Vi kunne kontakte dem når som helst hvis vi trengte hjelp, og jeg følte det var som om vi alle var én stor familie.»
Carris Kenna, elev ved Castlemilk High School.
Carris Kenna, avgangselev ved Castlemilk High School, synes at lærerens bruk av teknologi under Skottlands nedstengning bidro til å gjøre historietimene mer interessante.
Castlemilk High School ligger i et av Glasgows fattigste områder og var en del av byprosjektet i 2019 om å gi en iPad til hver elev. For fem år siden gikk 20 prosent av elevene fra Castlemilk High School videre til høyere utdanning. I år, midt i pandemien, gikk det opp til 50 prosent.
«Det at alle elevene har hver sin iPad, er ikke den eneste grunnen til at det tallet har steget. Men uten iPad kunne det ikke ha skjedd», sier rektor Lynn Gibson. «Jeg var bekymret under nedstengingen. Hvordan kan vi passe på at de har det bra og er trygge? iPad var det verktøyet som hjalp oss med å holde den kontakten og støtte dem mens de la planer for fremtiden.»
Anderson planlegger å bruke de nye undervisningsmetodene også fremover og tror at det vil hjelpe dem med å gjøre historiske hendelser mer levende når elevene er tilbake i klasserommet igjen.
Og avgangselevene Carris og Ben, som begge skal ta høyere utdanning til høsten, planlegger å studere histore.
«Målet mitt er å bli historelærer», sier Ben. «Og etter å ha sett hva Anderson har gjort, så er det definitivt en undervisningsmetode jeg vil bruke når jeg kommer ut i arbeidslivet. Det var til god hjelp for meg og ga meg noen gode ideer om hvordan jeg kan hjelpe kommende generasjoner.»
Scott Anderson, lærer ved Castlemilk High School.
Lærer ved Castlemilk High School, Scott Anderson, lærte seg GarageBand og iMovie på egen hånd, så han kunne finne nye måter å engasjere elevene og holde kontakten med dem på, samtidig som de fulgte fjernundervisningen.
Midt i en tid med stengte skoler og nedstengning av landet og resten av verden har utallige videregående skoler og avgangselever gått glipp av avgangsseremoniene i 2020 og 2021. Ved Delaware State University i Dower i delstaten Delaware – et av universitetene med betegnelsen «Historically Black College and University» og «Apple Distinguished School» – bestemte universitetspresident Tony Allen og professor Francine Edwards seg for at det ikke skulle skje.
Dr. Edwards, en tidligere TV-produsent og dekanus ved fakultetet for humaniora, undervisning og samfunnsvitenskap ved Delaware State University, begynte å jobbe med en 100 prosent virtuell avgangsseremoni – én som kunne strømmes på nettet så avgangsstudentene og familiene deres kunne følge seremonien uansett hvor de var. Hun ba om videosnutter med støtteerklæringer og gratulasjoner fra Delaware State University og andre, og inkluderte en instruksjonsvideo om hvordan de kunne filmes med iPhone eller iPad.
Dr. Francine Edwards ved Delaware State University.
Dr. Francine Edwards, professor ved Delaware State University, lente seg på bakgrunnen sin innen TV-produksjon for å skape en virtuell avgangsseremoni.
Dr. Francine Edwards bruker en MacBook Pro til å lage deler av avgangsseremonien 2021 ved Delaware State University.
Dr. Francine Edwards ved Delaware State University redigerte hele avgangsseremonien for 2020 og deler av seremonien for 2021 på iPad og MacBook Pro.
«Vi fikk tilsendt så mange videosnutter, til og med fra foreldre som brukte iPaden til avgangsstudenten sin til å filme en videosnutt», sier dr. Edwards. «Det var veldig lett å sette alt sammen, for nesten alt var filmet med Apple-enheter, og jeg redigerte på MacBook Pro og iPad og lagde grafikken og overgangene med Keynote. Og presten, hun filmet velsignelsen på iPhone.»
Resultatet er en mesterlig produsert to og en halv times virtuell avgangsseremoni som holder et godt tempo og inkluderer beskjeder fra dusinvis av kjendiser og politikere, inkludert Delawares guvernør, begge senatorene fra delstaten samt Joe Biden, som da var tidligere visepresident. Og det betydde mye for avgangsstudentene i 2020.
«Det ferdige produktet var fantastisk», sier 23-årige Austin Williams, som ble ferdig med studiene i fjor og hjalp til med produksjonen av seremonien. «Jeg satt hjemme og så på med mamma og broren min og tenkte at dette føles som en faktisk avgangsseremoni. Det veide opp for mye, det gjorde det.»
Tidligere student ved Delaware State University og frivillig medarbeider på avgangsseremonien, Austin Williams, sammen med moren Stephanie.
Stephanie, Austin Williams' mor, ser på sønnens arbeid med avgangsseremonien ved Delaware State University som en livbøye under pandemien og et læringsverktøy for den fremtidige karrieren hans.
Dr. Allen og dr. Edwards så til fjorårets modell for å lage en hybridseremoni for avgangsstudentene i 2021, som inkluderer virtuelle elementer gjennom det hele – noe de vil fortsette å bruke i avgangsseremonier i fremtiden. I løpet av året arrangerte dr. Allen også over 50 virtuelle universitetsfora for å hjelpe studentene med å holde kontakten og snakke om pandemien i tillegg til protestene rundt etnisitet og likhet som foregikk over hele landet. Universitetet var godt forbereder på denne nye virtuelle verdenen: Delaware State University tilbyr en iPad eller en Mac, et tastatur og en Apple Pencil til hver student.
«I begynnelsen av pandemien måtte vi gjøre om 1700 timer som skulle ha foregått via personlig oppmøte, til digitale timer. Og det i løpet av bare fem dager», sier dr. Allen. «Hadde vi ikke hatt Apple-enhetene, så hadde vi aldri i verden klart å overleve eller sikre en akademisk kontinuitet for studentene våre. Det hjalp dem med å fullføre året – faktisk så var det fem prosent flere som klarte det i år – og studentene våre lærte seg å bruke praktiske verktøy, så vi vet at de er klare for både arbeidslivet og livet fremover.»
Etter at Williams var ferdig med studiene, har han brukt kunnskapen sin til å starte et eget markedsføringsfirma.
«Jeg elsker å fortelle historier, og samarbeidet med dr. Edwards hjalp meg med å fortelle Delaware State University sin historie», sier han. «Det hjalp meg også med å utvikle ferdigheter jeg trenger for å lykkes med mitt eget firma, og det er drømmen min – å være selvstendig næringsdrivende og hjelpe andre med å fortelle sine historier.»
Del artikkel

Media

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80