åpnes i nytt vindu
Apputviklerne Ben Robinson og Lyndsey Balfe i et klasserom.
Både Ben Robinson og Lyndsey Balfe lærte seg selv å kode, og nå bruker de ferdighetene sine til å løse problemer fra den virkelige verden og lærer andre å gjøre det samme.
Ved første øyekast ser det kanskje ikke ut til at Ben Robinson (16) og Lyndsey Balfe (38) har mye til felles. De bor i forskjellige land, er fra forskjellige generasjoner og har aldri møtt hverandre.
Men de er forbundet gjennom en delt opplevelse: Begge lærte seg selv å kode, og nå bruker de Swift og resten av Apple-økosystemet til å løse problemer i den virkelige verden, jobbe med det de brenner for, og gi kunnskapen videre til andre.
Ben Robinson bor med familien sin i London i England. Under oppveksten var han fascinert av teknologi, og da han var 13 år lærte han seg selv å kode ved hjelp av Apples Alle kan kode-ressusser.
«Både Swift Playgrounds og, etter hvert, Xcode var svært enkelt å lære seg», sier Ben. «Det føltes alltid overkommelig å ta det neste lille skrittet som deretter førte videre til å lage et fullt program.»
Ben slet også med panikkanfall og byttet skole mange ganger på grunn av dette. Ved å lære seg å kode fikk han fokusere på noe annet enn angsten.
Da han var 14 år, lanserte Ben sin første app på App Store med tittelen Anxiety Relief: Find Your Calm etter at en av terapeutene hans foreslo at han skulle begynne med dype pusteøvelser.
«Mange av appene jeg hadde sett på den tiden, hadde enten fokus på meditasjon eller så var de ikke gratis, så jeg hadde lyst til å lage et gratis verktøy som virkelig ville være til hjelp for meg selv og andre», sier Ben.
Den unge apputvikleren Ben jobber på sin MacBook Pro hjemme.
Ben Robinson sier at koding og hunden hans Sherlock hjalp ham med å lindre angsten.
Bens mor, Kara, så umiddelbart en forandring hos sønnen.
«Jeg kunne se hvor rolig det gjorde ham», sier Kara. «Jeg tror han oppdaget at koding var noe han kunne bruke som et verktøy for å hjelpe ham med angsten. Han gjorde en veldig negativ hendelse om til noe virkelig positivt som kunne hjelpe andre også. Og nå er koding noe han virkelig brenner for.»
Tidligere i pandemien lanserte Ben en annen app – et spill der vennene hans kunne spille sammen over nettet – og han lanserte oppdateringer til den første appen sin, der han la til verktøy som Siri-snarveier og widgeter.
Til sammen har Bens apper blitt lastet ned tusenvis av ganger, og han holder nå på med å utvikle sin tredje app: en løpeapp som fungerer sammen med Apple Watch.
I år vant Ben Swift Student Challenge-prisen, som er en del av Apples årlige Worldwide Developers Conference (WWDC). Han har også sett på WWDC-videoer fra flere år tilbake som har gitt ham innsikt i hvordan man lager apper.
«Det er et helt utrolig utviklersamfunn rundt iOS-utvikling, og det finnes så mange ressurser på internett», sier Ben. «Jeg kan alltid finne informasjonen jeg leter etter om forskjellige rammeverk, og det finnes så mange mennesker som har vært borti de samme problemene du støter på, og som tilbyr deg råd via artikler og forumer.»
Når det gjelder fremtiden, så håper Ben å kunne bygge på arbeidet sitt som utvikler og utforske feltene maskinlæring og kunstig intelligens. Han har også blitt spurt om å hjelpe til med å lede en av skolens kodeklubber i år.
«Det er spennende å få støtte kodeklubben og å hjelpe andre med å utvikle en entusiasme for programmering», sier Ben. «Min forkjærlighet for koding har gjort så mye for meg, og jeg ønsker virkelig at andre skal føle det samme.»
Læreren Lyndsey Balfe underviser elever i klasserommet sitt.
Læreren Lyndsey Balfe fremhever viktigheten av tilgjengelighetsfunksjoner for elevene i koding når de utvikler apprototyper.
Ved Swords Community College i Dublin i Irland innleder læreren Lyndsey Balfe tresløydtimen sin for elevene med å sørge for at hver elev har iPaden sin klar ved siden av linjalen og treskjæringsjernet. 15- og 16-åringene jobber med å skjære ut et blad av et trestykke, og dagens time handler om prosessen – og om hvordan koding kan bidra med informasjon.
«Alle som har hatt et praktisk fag med meg før, vet at når vi gjør dette, så tar vi bilder av alle de ulike trinnene», sier Balfe, som ber hver elev om å laste opp bildene sine til Keynote. «Så instruksjonene deres er oppskriften. Som da vi holdt på med koding – vi bryter det ned i trinn, og så følger vi disse trinnene.»
Balfe ser magien i koding overalt og bruker logikken og strukturen til å undervise i ikke bare tresløyd, men også grafisk design, anvendt teknologi og bygg og anlegg.
«Jeg synes at koding har en mer gjennomtenkt tilnærming», sier hun. «Når du bryter ting ned i trinn, tenker du på hvorfor. Du tenker på hele prosessen, og alt som er involvert i den. Vi ønsker at elevene våre utvikler denne typen kritisk tenkning, slik at de har verktøyet de trenger for å takle alle slags utfordringer de vil støte på i fremtiden.»
Fra venstre til høyre: (1) Konseptene for koding er bakt inn i alle fagene som Lyndsey Balfe underviser i, inkludert tresløyd. (2) Balfe viser elevene hvordan de skjærer et blad av trestykke i tresløydtimen for fjerdeårselever.
Fra øverst til nederst: (1) Konseptene for koding er bakt inn i alle fagene som Lyndsey Balfe underviser i, inkludert tresløyd. (2) Balfe viser elevene hvordan de skjærer et blad av trestykke i tresløydtimen for fjerdeårselever.
Balfe har selv opplevd hvordan det er å lære koding, ettersom hun lærte seg selv å kode for bare fem år siden. Hun begynte med instruksjonsvideoer på internett, men ble fort frustrert.
«Da jeg først begynte å kode, var det veldig vanskelig å finne noe som helst ressurser eller å vite hvor jeg kunne finne dem«, sier Balfe. Det var frem til hun oppdaget Apples Alle kan kode.
«Da jeg begynte med Swift Playgrounds, syntes jeg det ble enklere», sier Balfe. «Aktivitetene var mye mer visuelle, og du skulle løse oppgaver. Du får også bare akkurat de instruksjonene du trenger der og da – det blir større etter hvert, men det føles aldri overveldende.»
Samtidig ble Balfe en Apple Distinguished Educator og begynte å jobbe som lærer ved Swords, og hun ledet skolens én-til-hver-program, som gir en iPad til hver elev og lærer.
Lyndsay Balfe er lærer ved Swords Community College.
Lyndsay Balfe lærte seg selv å kode, og nå lærer hun ferdighetene sine videre til elevene sine ved hjelp av Apples Alle kan kode-pensum.
«Lyndsey har tatt iPad, produkter som Keynote og Pages og prinsippene for koding, og snudd om på tilnærmingen vår», sier Aoife Smith, rektor ved Swords Community College. «Og det har sitt utspring i at hun lever og ånder for undervisningen og elevene sine. Og de er like glade i henne. Men hun forstår også noen av problemene de kan støte på, og hun ønsker å hjelpe dem gjennom det.»
Balfe ble diagnostisert med dysleksi for ti år siden, og dette perspektivet preger hvordan hun underviser. Det er spesielt tydelig i kodetimene hennes, der hun ber elevene om å utvikle en app-prototype for noen som bor på et pleiehjem.
«Jeg ville at de skulle vurdere hva som ville skje når personer med nedsatt funksjonsevne brukte appene deres», sier Balfe, som ga hvert appteam hvert sitt scenario. «En gruppe måtte oppleve appen sin som om de hadde leddgikt i fingrene, og en annen hadde en synshemming. Dermed så vi på appene fra forskjellige perspektiver.»
To elever ved Swords Community College arbeider i klasserommet med iPad.
Ved Swords Community College i Dublin i Irland har hver elev og lærer en iPad.
Balfe håper at timene hennes gir elevene muligheten til å finne sitt eget kall, uansett fag.
«Jeg håper aller mest at de kan finne ut hva de virkelig brenner for – noe de kommer til å like å gjøre resten av livet», sier hun. «Jeg liker å gi dem så mange forskjellige muligheter jeg kan, for å finne det som tenner interessen deres. Jeg elsker å undervise, så jeg håper de finner noe de selv vil elske å holde på med.»
Eleven Marcel Czubak (15) forteller at Balfe, som han omtaler med det irske ordet for lærer, «oide», var hans pådriver for sin egen utforskning av koding.
«Jeg gikk på nettet og fullførte noen Swift Playgrounds-oppgaver, og slik har jeg blitt mer kjent med det», sier han. «Oide Lyndsey inspirerte meg til å gjøre det.»
Eleven Marcel Czubak i et klasserom på Swords Community College.
Eleven Marcel Czubak har tatt en rekke forskjellige fag med læreren Lyndsey Balfe og sier at undervisningsstilen hennes har hjulpet ham med å finne nye måter å løse problemer på.
For å markere Europe Code Week har Apple lansert en utfordring for inkluderende appdesign, som du finner på apple.co/codeweek. Lærere kan bruke utfordringen til å hjelpe elevene med å lære om inkludering og tilgjengelighet ved hjelp av trinnvise instruksjoner, støtteressurser og råd om hvordan man kan skreddersy aktiviteten for elever i alle aldre. Elevene skal identifisere problemer som er relevante for dem, og deretter planlegge, lage en prototype og dele appideer som alle kan få tilgang til og forstå.
Del artikkel

Media

  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80