åpnes i nytt vindu
Joseph og to andre frivillige fra programmet Model of Hope i Ghana.
Apple markerer 15 år med samarbeid og nesten 270 millioner dollar samlet inn gjennom (PRODUCT)RED-kampanjen for bekjempelse av aids i afrikanske land sør for Sahara, som blant annet har kommet Ghana til gode.
Ved St. Martin de Porres-sykehuset i utkanten av Accra i Ghana legger Joseph ut på en svært viktig reise. 27-åringen skal hente to måneder med forsyninger av livreddende antiretrovirale medisiner. De er ikke til ham, til tross for at han har tatt slike medisiner daglig siden han ble diagnostisert med hiv som 11-åring.
Joseph er del av et program som heter Model of Hope, som drives av Christian Health Association of Ghana (CHAG) og hiv-positive frivillige for å hjelpe andre som har testet positivt for viruset. CHAG er en av mange lokale organisasjoner og helseforetak i Ghana som støttes av Det globale fondet.
To ansatte ved St. Martin de Porres-sykehuset i Ghana sitter på kontoret sitt og jobber.
St. Martin de Porres-sykehuset i utkanten av Accra i Ghana får livsviktig pengestøtte fra Det globale fondet og Apple.
I år markerer Apple 15 år med samarbeid og nesten 270 millioner dollar samlet inn gjennom (PRODUCT)RED-kampanjen for bekjempelse av aids i afrikanske land sør for Sahara.
Covid-19 har gjort dette prosjektet enda mer viktig. For å ta tak i begge utfordringene lanserte Det globale fondet i fjor et covid-19-program for å hjelpe lokalsamfunn som allerede sliter med hiv og aids, med å bekjempe nok en pandemi. Apple var ett av de første selskapene som rettet oppmerksomheten mot Det globale fondets arbeid med covid-19 og ga penger til dette formålet, og vi vil fortsette å gi halvparten av overskuddet fra salg av (PRODUCT)RED-produkter til bekjempelse av covid-19 frem til utgangen av 2022, mens den andre halvparten går til bekjempelse av aids.
En kvinnelig pasient får antiretrovirale medisiner fra St. Martin de Porres-sykehuset.
Covid-19-pandemien har gjort det vanskeligere for pasienter å komme inn for å få antiretrovirale medisiner fra sykehus som St. Martin de Porres.
Joseph er en av 13,8 millioner mennesker som har fått tilgang til antiretrovirale medisiner som et resultat av Apples bidrag til Det globale fondets arbeid i Afrika, og han ser hvordan covid-19 påvirker dem han hjelper gjennom Model of Hope-programmet.
«Når de skal hente medisinene sine, hender det at de ikke møter opp på grunn av covid», sier Joseph. «De er redde og tenker at de vil bli smittet med covid på sykehuset og kanskje ikke komme hjem igjen.»
For immunkompromitterte personer, for eksempel hiv-pasienter som må ta antiretrovirale medisiner hver dag, kan det være livsfarlig å gå glipp av slike avtaler – men det kan også være livsfarlig å bli utsatt for covid-19-smitte. Frivillige i Model of Hope, slik som Joseph, sørger for at mange pasienter får medisiner og rådgivning selv når de ikke er villige til eller har mulighet til å reise.
«Da covid brøt ut, var det mange bedrifter som la ned virksomheten sin, og det var vanskelig å reise», sier Kafui Kornu, kommunikasjonsansvarlig i CHAG. «Systemet til Model of Hope fungerte veldig godt, og de har klart å finne dem som har trengt hjelp, og gitt dem medisiner. Når de reiser ut til folk, vet de at det ikke er så enkelt som at pasientene ikke ønsker å komme. De sliter med andre problemer som må løses for at de skal få tilgang til medisiner.»
Joseph, en frivillig i Model of Hope-programmet, henter antiretrovirale medisiner.
Joseph henter antiretrovirale medisiner som han skal levere til pasienter han hjelper gjennom programmet Model of Hope.
Rebecca (45) jobber også som frivillig i Model of Hope-programmet, og hun har tatt antiretrovirale medisiner i 15 år. Til tross for sin hiv-diagnose har hun født tre barn som alle har testet negativt for viruset fordi hun tok alle forholdsregler under svangerskapene. Som et resultat av Apples bidrag til Det globale fondet de siste 15 årene har over 5 millioner gravide fått tilbud om oppfølging for å forhindre at barna deres blir smittet med hiv.
Rebecca, en frivillig i Model of Hope-programmet, jobber i butikken sin.
Rebecca eier en liten butikk like ved St. Martin-sykehuset, og hun meldte seg som frivillig for Model of Hope for å hjelpe andre og gi noe tilbake til lokalsamfunnet.
«Hvis ikke grunnarbeidet med å bekjempe hiv hadde vært gjort av Det globale fondet og samarbeidspartnere som Apple de siste to tiårene, hadde mye av det vi gjør i dag for å bekjempe andre store helseutfordringer, blant annet covid-19, ikke vært mulig», sier Luisa Engel, tiltakssjef i (RED). «Helsearbeidere som har fått opplæring i smittevern mot hiv, kan også diagnostisere barn med malaria, sjekke blodsukkeret til diabetespasienter og sette covid-19-vaksiner. Så hele lokalsamfunnet får enorme helsefordeler av infrastrukturen som er bygd opp av Det globale fondet ved hjelp av selskaper som Apple.»
I Ghana har antall hiv-infeksjoner gått ned med 21 prosent det siste tiåret, og 200 000 pasienter går på antiretrovirale medisiner, en oppgang fra 40 000 i 2010. Dette er mye takket være Det globale fondets arbeid i lokalsamfunn og hiv-positive frivillige som kjemper mot stigma knyttet til en positiv diagnose ved å vise at det går an å leve et normalt liv med behandling.
«Jeg sier: 'Se på meg. Jeg begynte å ta medisiner da jeg var ung, og nå er jeg 27'», sier Joseph. «Jeg ønsker å studere og få meg jobb som labtekniker. Så hvis du tar antiretrovirale medisiner, kan du bli som meg. Jeg vet at jeg vil bli noe stort i fremtiden.»
Rebecca, en frivillig i Model of Hope-programmet, poserer for et bilde utenfor butikken sin.
Rebecca tok alle forholdsregler under graviditetene sine og har født tre hiv-negative barn.
Hun snakker mye om diagnosen sin med andre hiv-positive og sine egne barn for å gi dem verktøyene de trenger for å beskytte seg og andre. Hun ser på frivillighetsarbeidet som en mulighet å gi noe tilbake til samfunnet.
«Jeg ønsket å jobbe som frivillig for Model of Hope fordi noen hjalp meg», sier Rebecca. «På sett og vis er jeg fremdeles i live for at jeg skal hjelpe andre.»
Del artikkel

Media

  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80