åpnes i nytt vindu
Sahai spiller en backhand ute på banen.
Swupnil Sahai store interesse for tennis og teknologi ledet ham og en partner til å utvikle SwingVivsion, en tennis-app som sporer prestasjonen til spilleren. Appen er kun tilgjengelig på App Store.
Selv om Swupnil Sahai aldri har satt sine ben på den røde grusen på French Open eller gressbanen på Wimbledon, lever han av tennis – en interesse han har hatt siden barndommen.
Den administrerende direktøren og medgrunnleggeren av SwingVision – som kun er tilgjengelig på App Store – vokste opp i metropolområdet rundt San Francisco-bukta og brukte mye tid på tennisbanen. Han var tidlig interessert og oppmuntret av faren, og startet å spille på skolelaget på videregående. Da han studerte ved University of California i Berkeley, brukte han det som en måte å stresse ned på.
Mens han jobbet som ingeniør på et team som brukte 3D-objektsporing til å raffinere selvstyrte biler, hadde Sahai – som har vunnet WWDC-stipendet to ganger – et aha-øyeblikk: Den samme teknikken og prinsippene som han brukte på jobben, kunne hjelpe ham på tennisbanen. Men verktøyene som var tilgjengelige på markedet for sporing og analysering av spillere, var dyrt, tungvint å bruke og ofte vanskelig å få tak i. 
«Den gangen var det færre selskaper som lagde sensorer du kunne feste til rackerten, og det var bare enkelte data de klarte å registrere», forklarer Sahai. «Av egnede kameraer var det nærmeste jeg kom et 10-kamerasystem som bare noen eksklusive tennisklubber hadde, og som kostet rundt 10 000 dollar per bane.»
Da Apple Watch ble lansert i april 2015, så Sahai potensialet i en enhet som bruker kunstig intelligens på brukerens håndledd. Det lille frøet av en tanke som til slutt ble til SwingVision, begynte å spire.
«Det tente en gnist i meg med det samme. Jeg tenkte at hvis jeg har en datamaskin på håndleddet, kan jeg analysere formen min og slagene mine», sier han mens han ser gjennom de første notatene han tok på iPhonen. 
Etter å ha lært seg programmering på egen hånd ved å bruke Apples programmeringsspråk Swift, fikk Sahai med seg romkameraten og felles tennisentusiast, Richard Hsu. Det begynte som en lite sideprosjekt kalt Swing – lansert som en Apple Watch-app i 2016 – og ble etter hvert til en fulltidsjobb med et team på hele 12 ansatte.
Sahai og Hsu lanserte offisielt SwingVision på App Store i november 2019. Appen dro nytte av Apples Neural Engine i iPhone, iPad og Apple Watch, og de fikk også god hjelp av ideene til rådgivere og investorer som Andy Roddick og James Blake. «Det har utgjort en stor forskjell, den maskinlæringen som er mulig», sier han. 
Appen lanserte nylig en ny funksjon som gjør det mulig for tennisentusiaster å protestere på avgjørelser, rett fra håndleddet ved hjelp av Apple Watch. «Den flytter nærmest grensene for menneskeheten fordi det blir mulig å avgjøre om ballen er ute eller ikke med mer nøyaktighet enn ved bare å bruke synet», sier Sahai. «Alt vi har kunnet gjøre i form av videobehandling i sanntid – få innsikt umiddelbart, protestere hvis ballen er ute – ikke noe av det hadde vært mulig uten Neural Engine.»
Et bilde tatt ovenfra viser Swupnil Sahai, som sitter ved en pult og jobber på MacBook Pro. En iPhone ligger like ved.
Sahai lærte seg programmering på egen hånd ved å bruke Apples programmeringsspråk Swift. Han fikk deretter med seg romkameraten Richard Hsu på et prosjekt som til slutt ble til SwingVision.
Det andre viktige poenget: App Store fremhevet SwingVision som Dagens app i 2021 og viste appen i feeden til millioner av kunder. 
«App Store gjør en god jobb med å foreslå apper som er relevante for kundene, og løfte frem små apper, ikke bare de store», forklarer Sahai. «Appen tok av etter at den ble fremhevet som Dagens app. Ikke bare med tanke på nedlastinger den dagen, men også i form av et kvalitetsstempel som ga oss kredibilitet i samtaler med potensielle kunder, investorer og ansatte i flere måneder etterpå.»
«App Store gir en plattform til små team og til og med enkeltpersoner, slik at de når et bredt publikum uten at de må ha et massivt budsjett til markedsføring», fortsetter han. «Utviklerbiografien og historien bak appen som vises i I dag-fanen, gjør inntrykk fordi de forteller en større historie som bidrar til merkevarebygging, noe som er svært vanskelig for team å få til, uansett størrelse.»
I dag har SwingVision over 10 000 månedlige brukere, og tallet stiger stadig. Og det er mye mer på gang, takket være ARKit, Apples rammeverk for utvidet virkelighet for iOS- og iPadOS-enheter. Sahai ser frem til å bruke ARKit til å legge til grafikk på banen. Et spennende prosjekt, sier han, gitt funksjonene for direktestrømming som selskapet for tiden jobber med å integrere i appen.
Han ser for seg en fremtid der alle tenniskamper strømmes direkte som standard, og der foreldre som tidligere ville ha gått glipp av kampen til barnet sitt, kan se kampen uansett hvor de er – takket være en godt plassert iPhone eller iPad med SwingVision. Enheten vil kunne overføre en videostrøm nesten umiddelbart uten å bruke mye batteri eller ofre kvaliteten.
For trenere og spillere gir SwingVision muligheten til å se en kamp på nytt og analysere den, takket være opptaket som ligger i appen på favorittenhetene deres så snart kampen er over. SwingVision har for tiden stor pågang fra universiteter og høyskoler, forteller Sahai. Over 30 Division I-team har tatt appen i bruk, og det forventes at mange andre vil ta den i bruk i sommer.
Appen begynner også å slå an i enkelte segmenter av profesjonelle spillere som ønsker å slå gjennom og nå det øverste nivået. «Det er snakk om spillere utenfor topp 200, som ikke har millionkontrakter eller trenere som kan være med dem hele tiden», utdyper Sahai. 
«Proffspillerne har allerede tilgang til data i kamper de spiller på stadion», sier han. «Men selv om du er en proff som Serena Williams, tilbringer du mesteparten av tiden med å spille på en treningsbane.»
SwingVision-teamet jobber også med å legge til fjerncoaching i appen, noe som åpner for nye muligheter som ikke begrenses av geografisk posisjon. Det er ypperlig for lovende spillere som bor i land som ikke har topptrenere tilgjengelige i nærheten.
«Det vil gjøre tennis mer tilgjengelig», sier Sahai, som gleder seg til å se hvordan sporten utvikler seg. «Det har alltid vært et problem som folk har bemerket: ideen om at du må ha mye penger for å kunne spille. Jeg tror vi skal klare å bryte ned den barrieren.»
Et bilde tatt ovenfra viser Swupnil Sahai på en tennisbane med en racket i hånden, midt i en serve.
Sahai og SwingVision-teamet jobber nå med å legge til funksjoner som fjerncoaching i appen, som gir nye muligheter som ikke er begrenset av geografisk posisjon.
Del artikkel
  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

22 82 34 80

Cathrine Skovly

Apple

cskovly@apple.com

48 28 00 33

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80