åpnes i nytt vindu
PRESSEMELDING 6. juni 2022

watchOS 9 gir brukerne nye måter å holde seg oppdatert, være aktive og leve sunt på

Klokken får en mer tilpasset urskive, en forbedret Trening-app, registrering av søvnstadier, en banebrytende, ny funksjon for atrieflimmerhistorikk og en splitter ny Medisiner-app
Fem forskjellige Apple Watch Series 7-enheter viser nye urskiver og funksjoner.
watchOS 9 gir brukerne en ny brukeropplevelse og nye funksjoner, appoppdateringer og kreative måter å tilpasse Apple Watch på for å matche brukerens stil.
CUPERTINO, CALIFORNIA Apple ga i dag en forhåndstitt på watchOS 9, som leverer nye funksjoner og en forbedret brukeropplevelse til verdens ledende operativsystem for personlige enheter. Apple Watch-brukere vil nå få flere urskiver å velge mellom, med et større utvalg av komplikasjoner med mer informasjon og større mulighet for personlig tilpassing. Den oppdaterte Trening-appen hjelper brukerne med å gi treningsøktene sine et løft med avanserte målinger, visninger og treningsopplevelser inspirert av atleter som driver med idrett på høyt nivå. Med watchOS 9 får Søvn-appen en funksjon for å registrere søvnstadier, og en ny FDA-godkjent funksjon for atrieflimmerhistorikk gir bedre innblikk i en brukers helsetilstand. Den nye Medisiner-appen gjør det enkelt og praktisk for brukerne å registrere og holde oversikt over ulike medisiner og doseringer på en diskré måte.
«Brukere verden over elsker Apple Watch fordi klokken hjelper dem med å holde kontakten med kjente og kjære, holde seg mer aktive i hverdagen og ta bedre vare på helsen sin», sier Apples driftssjef, Jeff Williams. «Når watchOS 9 blir lansert til høsten, vil det gi Apple Watch-opplevelsen et stort løft, med vitenskapelig validert innsikt om trening, søvn og hjertehelse. Samtidig kan brukerne sette sitt eget preg på Apple Watch ved å tilpasse den på nye, kreative måter.»

Urskiver for alle 

Brukeropplevelsen på Apple Watch starter med urskiven, og brukerne kan velge en urskive som uttrykker deres personlige stil, samtidig som den også viser relevant informasjon gjennom komplikasjoner. watchOS 9 introduserer fire nye urskiver: Måne, som viser forholdet mellom den gregorianske kalenderen og månekalenderen, som blant annet brukes i den kinesiske, den muslimske og den hebraiske kulturen; Lekestue, et dynamisk kunstverk utviklet spesielt for Apple Watch i samarbeid med kunstneren Joi Fulton; Metropol, en klassisk urskive med fokus på fonten, som skifter stil når brukeren vrir på Digital Crown; og Astronomi, en eldre urskive som har blitt oppdatert med et nytt stjernekart som viser skyinformasjon i sanntid.
watchOS 9 introduserer flere muligheter for å sette sitt personlige preg på klokken, med forbedrede og moderniserte komplikasjoner på de klassiske urskivene Tydelig, Stilren og Analog aktivitet samt mulighet til å endre bakgrunnsfargen på urskivene Modulær, Kompakt modulær og Forstørret. Den nye Portretter-urskiven viser dybdeeffekten på flere bilder, inkludert bilder av katter, hunder og landskap, mens kinesiske skrifttegn har blitt lagt til som et valg for urskivene California og Typografi. Med Fokus-funksjonen kan brukere nå angi at en Apple Watch-urskive skal vises automatisk når de aktiverer et bestemt fokus på iPhonen, for eksempel Bilder-urskiven under fokuset Egentid, som vil hjelpe dem med å være mer til stede i øyeblikket.

Oppdatering av Trening-appen

Trening-appen, en av de mest populære appene på Apple Watch, har blitt oppdatert med mer detaljerte målinger av ytelse og nye treningsopplevelser som kan hjelpe brukerne med å nå treningsmålene sine. Brukerne kan nå navigere på den kjente treningsskjermen ved å vri på Digital Crown for å bytte mellom lettleselige treningsvisninger som viser viktige målinger for forskjellige treningsformer. Pulsområder, som kan opprettes manuelt eller regnes ut automatisk ved hjelp av personlige data fra Helse-appen, kan brukes til å holde øye med intensiteten i treningsøkten. Intervalltrening er en viktig del av enhver treningsplan, og i watchOS 9 blir det mulig å opprette strukturerte treningsøkter med intervaller for trening og hvile i Trening-appen. Nye varslinger for blant annet fart, kraft, puls og rytme kan legges til som en støtte for brukerne gjennom treningsøktene.
For triatlonutøvere har Trening-appen nå fått støtte for en multisportøkt som bytter automatisk mellom svømming, sykling og løping ved hjelp av bevegelsessensorer som gjenkjenner bevegelsesmønstre. Oppsummeringssiden som vises i Trening-appen når en treningsøkt avsluttes, har fått et ansiktsløft og viser en mer presis analyse med flere detaljer og interaktive diagrammer.

Kom raskt i gang

Apple Watch er allerede et uvurderlig verktøy for løpere, og med watchOS 9 får de enda mer detaljerte data og avanserte funksjoner som viser hvor energieffektivt brukerne løper. Nye målinger av løpeteknikk, blant annet Steglengde, Tid med bakkekontakt og Vertikal svingning, kan alle bli lagt til i treningsvisningene. Disse målingene vises i oppsummeringen i Trening-appen samt i Helse-appen, der brukerne kan se tendenser over tid og lære av mønstre.
Apple Watch Series 7 viser den nye målingen Vertikal svingning.
Nye målinger av løpeteknikk, som Steglengde og Vertikal svingning, viser brukerne hvor energieffektivt de løper.
Brukere kan velge å konkurrere mot sine beste eller nyeste resultater på hyppig brukte ruter, og de kan velge om de vil motta varslinger under treningsøkten hvis de ligger foran eller bak skjema eller kommer bort fra ruten. Med en ny fartsøkt kan brukerne angi en distanse og et mål for en bestemt tid de vil fullføre løpet på. Appen regner ut en gjennomsnittsfart de må holde for å nå målet. Under treningsøkten følger de bare fartsvarslingene og målingene på klokken.

Forbedrede svømmeøkter

Sparkebrett har blitt lagt til som en ny svømmestil for I basseng-økter. En kombinasjon av sensorer i Apple Watch registrerer automatisk at brukeren svømmer med sparkebrett, og klassifiserer svømmestilen i oppsummeringen av økten sammen med svømmedistansen. Svømmere kan nå spore effektiviteten sin med et SWOLF-resultat – antall svømmetak lagt sammen med antall sekunder det tar å svømme én bassenglengde. Brukere kan se gjennomsnittlig SWOLF-resultat for hver økt i oppsummeringen.

Få mer ut av treningsøkter på Apple Fitness+

Apple Fitness+ er den første trenings- og velværetjenesten som er utviklet spesielt for Apple Watch, og den er inkluderende for alle. Tjenesten viser på en intelligent måte sanntidsmålinger fra Apple Watch på skjermen til en iPhone, iPad eller Apple TV for å motivere brukere på alle ferdighetsnivåer fra start til slutt. Fra og med watchOS 9 viser Fitness+-treningsøkter nå målinger på skjermen i tillegg til veiledning fra instruktøren. Dette vil hjelpe brukere med å få best mulig utbytte av treningsøktene sine. De kan se intensitet under intervalltrening, sykling, roing og økter på tredemølle; tak per minutt for roing; omdreininger per minutt for sykling; og stigning for gående og løpende på tredemølle. 
Fitness+-abonnenter uten Apple TV kan nå bruke AirPlay til å strømme trenings- og meditasjonsøkter med sanntidsmålinger til skjermen på kompatible tredjepartsenheter og TV-er, slik at de kan trene hvor og når som helst.

Innsikt om søvnmønster

Søvn-funksjonen på Apple Watch har allerede gjort det mulig for brukere å spore søvn og opprette tidsplaner for avslapping og leggetid for å hjelpe dem med å nå søvnmålene sine. Søvnsporingsfunksjonen i watchOS 9 registrerer nå ulike søvnstadier og gir dermed enda bedre innsikt om søvnkvaliteten. Ved hjelp av signaler fra akselerometeret og pulsmåleren registrerer Apple Watch når brukeren er i REM-søvn, kjernesøvn og dyp søvn. Brukerne vil kunne se data om søvnstadier i Søvn-appen på Apple Watch, der de også kan se mer detaljert informasjon, blant annet søvnlengde. Målinger som puls og pustefrekvens vises i sammenligningsdiagrammer i Helse-appen på iPhone.
Maskinlæringsmodellene er lært opp og validert i henhold til den kliniske gullstandarden polysomnografi, med en av de største og mest varierte deltakergruppene som noensinne har vært med i et forskningsprosjekt med personlige enheter. Søvnvitenskapen er ennå ung, så brukerne kan ta del i banebrytende forskning ved å sende inn data om søvnstadiene sine til Apple Heart and Movement-studien gjennom Forskning-appen.
En søvnanalyse delt inn i søvnstadier vises på iPhone 13 Pro og Apple Watch Series 7.
watchOS 9 legger til registrering av søvnstadier og annen verdifull innsikt i Søvn-appen. Ved hjelp av signaler fra akselerometeret og pulsmåleren registrerer Apple Watch når brukeren er i REM-søvn, kjernesøvn og dyp søvn.

Banebrytende atrieflimmerhistorikk 

EKG-appen er allerede i stand til å identifisere potensielle tegn på atrieflimmer og sende en varsling om ujevn hjerterytme til Apple Watch. Uten behandling kan atrieflimmer føre til slag.
Forskning tyder på at atrieflimmer-anfallenes varighet kan påvirke pasientens symptombilde, livskvalitet og risiko for komplikasjoner. Tidligere har det ikke fantes en enkel måte å spore hyppigheten av atrieflimmer på over en lengre tidsperiode, ei heller å vite hvilke livsstilsvalg man bør ta for å bedre helsetilstanden. Ifølge American Heart Association kan visse livsstilsgrep redusere atrieflimmer-anfallenes varighet.1
Fra og med watchOS 9 kan brukere diagnostisert med atrieflimmer slå på den FDA-godkjente funksjonen for atrieflimmerhistorikk2 og få tilgang til viktig informasjon, blant annet et estimat for hvor hyppig en brukers hjerterytme viser tegn til atrieflimmer. Det kan gi verdifull innsikt om en brukers helsetilstand. Brukerne vil også motta ukentlige varslinger, slik at de kan danne seg et bilde av hyppigheten og se detaljert historikk i Helse-appen, inkludert livsstilsfaktorer som kan påvirke atrieflimmer, blant annet søvn, alkoholinntak og mosjon.
Brukere kan laste ned en PDF med detaljert atrieflimmerhistorikk og livsstilfaktorer, som enkelt kan deles med leger og behandlere, slik at de kan ha mer informerte samtaler.
Atrieflimmerhistorikk vises på iPhone 13 Pro og Apple Watch Series 7.
For brukere diagnostisert med atrieflimmer kan funksjonen for atrieflimmerhistorikk estimere hvor lenge en brukers hjerte viser tegn til atrieflimmer, og gi verdifull innsikt om livsstilsfaktorer som kan påvirke brukerens helsetilstand.

Medisiner

Den nye Medisiner-funksjonen på Apple Watch og iPhone hjelper brukere med å registrere og holde oversikt over ulike medisiner, vitamintabletter og kosttilskudd. De kan opprette en medisinlinste, angi tidsplaner og påminnelser og lese informasjon om medisinene sine i Helse-appen. Den praktiske Medisiner-appen på Apple Watch hjelper brukere med å holde oversikt over medisinene sine på en diskré måte når og hvor som helst.
En liste med medisiner vises på iPhone 13 Pro, og et varsel om at det er tid for å ta medisiner, vises på Apple Watch Series 7.
Den nye Medisiner-funksjonen på Apple Watch og iPhone hjelper brukere med å registrere og holde oversikt over ulike medisiner, vitaminer og kosttilskudd.
Tilpassede tidsplaner kan opprettes for hver medisin, enten den skal tas flere ganger daglig, en gang i uken eller ved behov, og brukerne kan angi påminnelser for å huske å ta medisinene. I USA kan brukerne motta et varsel om potensielle alvorlige interaksjoner mellom medisiner de har lagt inn i Helse-appen.3

Personvern

Alle Apples funksjoner er utviklet med personvern i tankene. Når en brukers iPhone er låst med en kode, Touch ID eller Face ID, er alle helse- og trenings­opplysninger i Helse-appen kryptert, bortsett fra Nødinfo. Alle helseopplysninger som sikkerhetskopieres til iCloud, er kryptert både under overføring og når de er lagret på våre tjenere.

Andre oppdateringer i watchOS 9

 • Sanntidsvarslinger er en viktig del av brukeropplevelsen på Apple Watch, og i watchOS 9 har varslingene fått et nytt design som virker mindre forstyrrende, men som likevel er virkningsfull. Varslingene vises som smale bannere når Apple Watch er i aktiv bruk.

 • Hjem-appen har nå fått støtte for Familieoppsett, så et barn kan inviteres og gis tilgang til å styre HomePod-høyttalere og smarthjemtilbehør.4 Barn kan også bruke husnøkler og hotellnøkler i Lommebok.

 • Med nye Hurtighandlinger på Apple Watch vil et dobbeltknip kunne brukes til å besvare eller avslutte en telefonsamtale, ta et bilde, spille av eller sette medier på pause i Spilles nå-appen og starte en treningsøkt, sette den på pause eller gjenoppta den. Dette bygger videre på den nyskapende teknologien brukt i AssistiveTouch på Apple Watch, som gir brukere med nedsatt funksjon i armene muligheten til å styre Apple Watch med bevegelser som å knipe sammen fingrene eller knytte neven.

 • Apple Watch blir mer tilgjengelig enn noen gang for personer med nedsatt motorikk ved hjelp av Deling av Apple Watch-skjerm, som hjelper brukere med å fjernstyre Apple Watch fra en sammenkoblet iPhone. Med Deling av Apple Watch-skjerm kan brukere styre Apple Watch med iPhones hjelpefunksjoner Talekontroll og Bryterkontroll. De kan navigere på Apple Watch ved hjelp av stemmen, lydhandlinger, sporing av hodebevegelser og eksterne Made for iPhone-brytere i stedet for å trykke på Apple Watch-skjermen.5 Deling av Apple Watch-skjerm bruker maskinvare- og programvareintegrasjon samt avansert teknologi bygget på AirPlay for å sikre at brukere som er avhengige av disse mobilitetsfunksjonene, kan benytte unike Apple Watch-apper som Oksygen i blodet, Pulsmåler, Mindfulness med flere.

 • QWERTY-tastaturet på Apple Watch Series 7 får støtte for fransk, italiensk, japansk, portugisisk (Brasil), spansk (Latin-Amerika, Mexico, Spania) og tysk.

 • Apper som er i aktiv bruk, blir nå mer synlige enn resten av appene i nydesignede Dock, slik at det blir enklere for brukerne å finne raskt tilbake til dem.

 • Påminnelser-appen kan brukere nå legge til eller redigere viktige detaljer som dato og klokkeslett, sted, emneknagger og notater.

 • Hold deg produktiv med den oppdaterte Kalender-appen ved å opprette nye hendelser direkte på Apple Watch. For første gang kan brukere nå se en ukesvisning i tillegg til de oppdaterte liste-, dags- og månedsvisningene for å gjøre det enklere å rulle gjennom kalenderhendelser.

 • Pulsfall er en praktisk treningsmåling som kan være en god indikator på kardiovaskulær helse. Apple Watch gir nå estimater på pulsfall etter gange utendørs, løping eller fjelltur, selv når treningsøkten ikke når toppintensitet. Du kan se tendenser for disse målingene over tid i Helse-appen.

 • Nye API-er gjør det mulig for utviklere å programmere tredjepartsapper i verdensklasse. API-ene, som har støtte for CallKit og delingsark, gir tilgang til bildevelgeren og mulighet for å integrere watchOS-apper med Apple TV.
Tilgjengelighet
Medlemmer av Apple Developer Program får tilgang til betaversjonen av watchOS 9 for utviklere på developer.apple.com fra og med i dag. watchOS-brukere får tilgang til en offentlig betaversjon på beta.apple.com neste måned. watchOS 9 blir tilgjengelig til høsten som en gratis programvareoppdatering for Apple Watch Series 4 og nyere sammenkoblet med iPhone 8 og nyere eller andre generasjons iPhone SE og nyere med iOS 16. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle regioner, på alle språk eller på alle enheter. Funksjoner kan bli endret. Du finner mer informasjon på apple.com/no/watchos/watchos-preview.
Del artikkel
 • Teksten i denne artikkelen

 • Bilder i denne artikkelen

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32148086/
 2. Funksjonen for atrieflimmerhistorikk er godkjent av FDA for brukere i USA i alderen 22 år eller eldre med diagnosen atrieflimmer.
 3. Informasjon om medisiner og interaksjon mellom medisiner er evidensbasert innhold lisensiert av Elsevier, en ledende utgiver av helserelatert og vitenskapelig innhold. Medisiner-funksjonen bør ikke brukes som et substitutt for profesjonelle medisinske vurderinger. Ytterligere informasjon er tilgjengelig på etikettene på medisinemballasjen. Konsulter helsepersonell før du tar noen avgjørelser vedrørende helsen din.
 4. Tilgang til den nyeste hjemarkitekturen krever en sammenkoblet iPhone med iOS 16, et hjemknutepunkt (Apple TV eller HomePod) for det delte hjemmet og aktivering av varslinger fra Hjem-appen.
 5. Deling av Apple Watch-skjerm er tilgjengelig på Apple Watch Series 6 og nyere.  

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80