åpnes i nytt vindu
OPPDATERING 3. mars 2023

Apple lanserer et helt nytt kart i Finland, Norge og Sverige

Kart-appen har nå mer detaljert informasjon om veiforholdene, bedre navigering, tredimensjonale landemerker og utrolige funksjoner som Se deg rundt, veibeskrivelser med naturlig språk og mer
Nye Kart-funksjoner for Finnland, Norge og Sverige vises på en iPhone 14 Pro.
Brukere i Finland, Norge og Sverige kan bruke den oppdaterte Kart-appen, som gjør det lettere og mer behagelig å planlegge en reise.
Fra og med idag kan brukere i Finland, Norge og Sverige bruke den oppdaterte Kart-appen. Det er nå lettere og bedre å bruke Kart-appen på en hvilken som helst reise, takket være mer presis navigering, omfattende visning av veier, bygninger, parker, flyplasser og handlesenter, og med tredimensjonale landemerker som Olavinlinna i Finland, Akershus festning i Norge og Palm House i Sverige.
«Kart-appen er den beste måten å navigere i og utforske verden på, samtidig som du bevarer personvernet ditt. Vi er glade for å kunne tilby dette til enda flere brukere med de nye funksjonene som vi ruller ut i dag», sier Eddy Cue, ansvarlig for tjenester hos Apple. «Apple Maps er bygget opp igjen fra bunn av, med bedre navigering, rikere detaljer, mer presis informasjon om steder og bemerkelsesverdige funksjoner som bare Apple kan levere, som Se deg rundt, veibeskrivelser med naturlig språk og mer. Nå er det lettere enn noen gang for brukere å finne steder de liker og å komme seg dit de skal.»
Kart-appen hjelper millioner av personer i over 200 land og landområder med å navigere og utforske verden. Personvern står sentralt i Kart, som har funksjoner for personlig tilpassing ved hjelp av intelligens lokalt på enheten, og det er overalt der kundene er: hjemme, på kontoret, på farten på brukerens iPhone, iPad, Mac og Apple Watch, og i bilen med CarPlay. Kart-appen er dypt integrert i de mest populære appene som kunden bruker hver dag, inkludert Bilder, Meldinger, Kalender, Været og mer. Med MapKit og MapKit JS er Kart også grunnlaget for tusenvis av apper og tjenester fra tredjeparter.

En ny måte å navigere på

I tillegg til nye kartet, er det mange funksjoner som hjelper brukere med enkelt og greit å navigere og utforske verden. Veibeskrivelser med naturlig språk fra Siri gir mer naturlig veiledning som er lettere å følge, som: «Ved neste trafikklys, ta til venstre.» Veibanevisning hjelper sjåfører med å unngå å svinge på feil sted eller kjøre forbi avkjøringer ved å sørge for at de ligger i riktig fil før de skal svinge eller kjøre inn på en vei. Fartskameraer varsler sjåføren når de nærmer seg fotobokser langs ruten, med muligheten til å se hvor de er plassert på kartet. Med iOS 16 har Kart-appen fått en ruteplanlegger med flere stopp, slik at brukere kan planlegge inntil 15 stopp i forveien og automatisk synkronisere ruten fra Mac til iPhone når turen skal begynne.
Brukere kan nå også dele estimert tidspunkt for ankomst med familie, venner og kollegaer med et lite trykk eller dele ved hjelp av Siri. Mottaker kan følge fremgangen på kartet, og Kart-appen gir mottaker en oppdatert estimert ankomsttid hvis det blir større forsinkelser. Brukere kan trygt og lett rapportere om ulykker, farer eller fotobokser langs veien ved å si til Siri at «det er en ulykke lenger fremme» eller «det ligger noe i veibanen». Brukere kan til og med rapportere inn at hendelser på kartet har blitt fjernet – alt mens de holder blikket på veien.
Kart-appen kan også hjelpe sjåfører med visse elbiler med å planlegge turer som inkluderer stopp for lading, ved å analysere høydeforskjeller og andre faktorer langs ruten.
De som tar kollektivtrafikk, kan lettere finne stasjoner og holdeplasser i nærheten og feste favorittruter. Med iOS 16 ble det også mulig for Kart-brukere å få oppdateringer for offentlig transport, og reisende vil kunne se priser for reisen, legge til reisekort i Lommebok, se når saldoen blir lav, og fylle på reisekort – alt uten å måtte gå ut av appen.
Oppdatert navigering i den oppdaterte Kart-appen på iPhone 14 Pro.
Kart-appen har mange nye funksjoner som gjør det lettere for brukerne å navigere verden, inkludert veibeskrivelser med naturlig språk i Siri, veibanevisning og hvor det står fotobokser langs ruten.

Utforsk verden med Se deg rundt

Kart-appen har et interaktivt bildeutsnitt på gatenivå med høyoppløselige 3D-bilder og sømløse overganger med Se deg rundt. Nå kan brukere av Kart-appen over hele verden utforske med Se deg rundt i Finland, Norge og Sverige.

Inngående veibeskrivelser til fots

Brukere får veiledning steg-for-steg i utvidet virkelighet ved simpelthen å holde opp iPhonen, så den kan skanne bygninger i nærheten. Kart-appen vil generere en høyst nøyaktig posisjon, slik at den kan gi detaljerte veibeskrivelser som kan sees i kontekst av den virkelige verden.
I tillegg til de nye oppdateringene som nå er tilgjengelige, tilbyr Kart mange nyttige funksjoner:
  • Tredimensjonale byer, inkludert enestående detaljerte nabolag, handlestrøk, marinaer, bygninger og mer. Nå kan brukere se informasjon om høydeforskjeller i byer, nye etiketter for veier, og spesialtilpassede landemerker i byer rundt om i verden, inkludert London, Los Angeles, Melbourne, Miami, Montreal, Philadelphia, San Diego, San Fransisco, Sydney, Vancouver, Washington, D.C. og flere.
  • Favoritter åpner for bare ett trykk for navigering til steder brukeren er ofte. Enten det er hjemme, jobben, treningssenteret eller skolen, kan brukere helt enkelt bare trykke og gå så snart stedet ligger i Favoritter på åpningsskjermen.
  • Flyover gjør det mulig å se et utvalg av store byer med fotorealistisk, omsluttende 3D-visning. Brukere kan flytte enheten gjennom luften for å oppleve en by ovenfra, eller utforske i høy oppløsning mens de zoomer, panorerer og vinkler telefonen og roterer rundt i byen og dens landemerker.
  • Innendørs kart for flyplasser og handlesenter gjør det mulig for brukere å bare åpne Kart-appen og se hvilken etasje de er i, hvor toalettene er, og til og med hvilke restauranter og butikker som er åpne.
Sammenligning av bilder i den oppdaterte Kart-appen viser et mer detaljert bilde av Oslo i forhold til tidligere, på iPhone 14 Pro.
Kart-appen har nå mer detaljert og mer omfattende visning av veier, bygninger, parker, flyplasser og handlesenter, som vist her i Oslo.

Kart-appen og personvern

Apple har fokus på å bevare personvernet og har bygget det inn i kjernen av Kart-appen. Det trengs ingen innlogging for å bruke Kart. Personlige funksjoner, som å foreslå avreisetidspunkt for å rekke neste avtale, lages lokalt med enhetens intelligens. Alle data som samles inn av Kart-appen mens appen er i bruk, inkludert søkeord, ruter og trafikkinformasjon, assosieres med tilfeldige identifikatorer som endres jevnlig for å forhindre at data om søk og posisjon som er lagret på serveren, til en identifiserbar bruker. Kart-appen går enda lenger for å skjule brukerens posisjon på Apple-serverne når de søker etter et sted, ved hjelp av en prosess som kalles «fuzzing». Kart-appen konverterer den nøyaktige posisjonen der søket fant sted til et mindre nøyaktig et innen 24 timer.
Del artikkel
  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703-30-48

Cathrine Skovly

Apple

cskovly@apple.com

48 28 00 33

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80