åpnes i nytt vindu
PRESSEMELDING 5. juni 2023

iPadOS 17 tar tilpasning og allsidighet på iPad til et nytt nivå

Med redesignet låst skjerm og interaktive widgeter, nye smarte funksjoner i PDF-er og Notater, oppdateringer for Meldinger, FaceTime og Safari, og en helt ny Helse-app
iPad Pro viser interaktive widgeter på låst skjerm med et bakgrunnsbilde av jorden.
iPadOS 17 gir den mest tilpassede og effektive iPad-opplevelsen noensinne med en vakker og praktisk låst skjerm, enklere måter å finne og dele informasjon på og smarte, nye funksjoner som gjør det enklere å få ting gjort.
CUPERTINO, CALIFORNIA I dag ga Apple en forhåndstitt på iPadOS 17, som gir brukere helt nye måter å tilpasse låst skjerm og samhandle med widgeter på. Å jobbe med PDF-er blir enklere med Autoutfyll, som identifiserer og fyller inn felt i skjemaer, og Notater har en ny måte å tegne og samarbeide i PDF-er på. Meldinger får store oppdateringer, inkludert en ny Klistremerker-opplevelse, og brukerne kan nå også sende meldinger med video og lyd via FaceTime. Helse-appen på iPad har interaktive diagrammer, og HealthKit lar utviklere lage innovative opplevelser som er designet for iPad-skjermen. iPadOS 17 er tilgjengelig som betaversjon for utviklere fra og med i dag og blir tilgjengelig som en gratis programvareoppdatering i høst.
«iPadOS driver vår mest allsidige enhet og lar brukere gjøre mange ulike ting på iPad. Med iPadOS 17 får de nå en enda bedre og mer personlig opplevelse», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Med interaktive widgeter på låst skjerm, oppdateringer av PDF-er og Notater samt forbedringer av Meldinger og FaceTime blir det enklere og mer effektivt enn noensinne å gjøre ting i iPadOS.»

En tilpasset og vakker låst skjerm-opplevelse

Brukerne kan nå dra full nytte av iPad-skjermen ved å tilpasse låst skjerm for å gjøre den mer personlig, effektiv og vakker. Med nye, flotte bildefunksjoner kan brukerne legge inn favorittbildene sine på låst skjerm og tilpasse dem på ulike måter. Brukerne kan velge et bilde fra biblioteket sitt, et dynamisk sett med bilder som det byttes mellom i løpet av dagen, eller et Live Photo-bilde for å få en unik sakte film-effekt når de vekker iPad.
Brukerne kan velge en bakgrunn fra låst skjerm-galleriet, som ser flott ut på den store skjermen på iPad, velge mellom en rekke uttrykksfulle fonter og farger for å tilpasse utseendet til datoen og klokkeslettet, eller skape unike designer med favorittemojier og fargekombinasjoner.
Oppdateringer i sanntid kommer til iPadOS og gjør det enklere for brukerne å holde oversikt over ting som skjer, for eksempel sport, reiseplaner eller matlevering, på låst skjerm.

Kraftigere widgeter

Widgeter blir interaktive i iPadOS 17, slik at brukerne kan gjøre oppgaver med et enkelt trykk. Brukerne kan for eksempel bruke en widget til å slå på lysene, spille av en sang eller markere en påminnelse som fullført. Og med oppdateringer av WidgetKit kan utviklere lage interaktive widgeter.
Interaktive widgeter er nå tilgjengelige på låst skjerm og Hjem-skjermen, slik at det blir enklere å utføre handlinger og få nyttig informasjon ved å kaste et blikk på skjermen. På låst skjerm blandes widgeter sømløst med bakgrunnen ved hjelp av adaptiv fargebruk for å optimalisere lesbarheten.
iPad Pro viser widgeter på Hjem-skjermen.
Med interaktivitet kan brukere nå merke påminnelser som fullført, spille av eller sette media på pause, styre smarthjemmet og mye mer fra widgeter på Hjem-skjermen og låst skjerm.

Nå er det enda enklere å jobbe med PDF-er

Det er enklere enn noensinne å legge inn informasjon i PDF-er. iPadOS 17 bruker maskinlæring for å identifisere felt i en PDF-fil, slik at brukerne raskt kan legge inn informasjon som navn, adresser og e-poster fra Kontakter.
iPad Pro viser Autoutfyll i en medlemskapssøknad i PDF-form.
iPadOS 17 identifiserer felt i PDF-er for å gjøre det enklere enn noensinne å fylle ut dokumenter i hele systemet.

Notater har en ny PDF-opplevelse

En stor oppdatering av Notater-appen gir brukere nye måter å organisere, lese, markere og samarbeide i PDF-er på. I iPadOS 17 vises PDF-er i full bredde, slik at det blir enkelt å bla mellom sidene, markere raskt eller skissere rett i dokumentet med Apple Pencil. Brukerne kan nå lese gjennom og markere PDF-er og skannede dokumenter i notatet, og med samarbeid i sanntid vises oppdateringer i sanntid når brukere deler notater med andre.

Meldinger-appen blir mer interaktiv med forbedrede kommunikasjonsverktøy

Meldinger tilbyr nye måter å holde kontakten på, med blant annet en Klistremerker-opplevelse med emoji-klistremerker, og brukerne kan også lage Live Stickers fra sine egne bilder ved å løfte et motiv fra bakgrunnen. Brukerne kan også legge til effekter i Live Stickers for å skape liv i samtaler. En ny skuff i tastaturet samler brukerens klistremerker på ett sted, slik at de enkelt kan brukes i hele iPadOS.
Den nye Meldinger-appen har en utvidbar meny som åpnes med et enkelt trykk for enkel tilgang til iMessage-appene som brukes mest. Søkeopplevelsen er forbedret med filtre for blant annet mennesker, nøkkelord og innholdstyper, slik at det blir enklere for brukerne å finne det de leter etter. Brukerne kan nå enkelt hoppe inn i de sist leste meldingene i en aktiv gruppechat, og de trenger bare å sveipe på en meldingsboble for å svare på en melding i tråden.
Lydmeldinger transkriberes automatisk, slik at brukerne kan lese dem med en gang eller høre på dem senere. Når en bruker deler posisjonen sin i Meldinger, vises den i sanntid i samtalen til delingsøkten er over.

Mer uttrykksfulle måter å kommunisere på med FaceTime

Brukerne kan legge igjen en lyd- eller videomelding når noen ikke besvarer et FaceTime-anrop. 
Det er også duket for mer uttrykksfulle FaceTime-samtaler med reaksjoner som hjerter, ballonger, fyrverkeri, laserstråler, regn og mer. De nye effektene kan aktiveres med enkle bevegelser, og de kan også brukes i videosamtaleapper fra tredjeparter.
iPad Pro viser en videomelding i FaceTime.
Når noen ikke besvarer et FaceTime-anrop, kan brukere nå legge igjen en beskjed for å få sagt det de ønsker i øyeblikket.
Som en spennende oppdatering for Apple TV 4K blir det nå mulig å bruke FaceTime på den største skjermen i hjemmet. Med Kontinuitet-kameraet kan brukerne starte en videosamtale direkte via Apple TV, eller starte samtalen på iPhone og overføre den til Apple TV for å se venner og familie på TV-skjermen. I fokus-funksjonen sørger for at brukerne er midt i bildet, selv om de beveger seg rundt i rommet.

Safari hjelper brukerne med å være mer produktive

Med forbedringer i Safari kan brukerne være mer produktive enn noensinne. Med Profiler kan brukerne skille mellom nettsurfing knyttet til temaer som jobb og privat. Hver profil har egne informasjonskapsler, fanegrupper, favoritter og historikk, og det er enkelt å bytte mellom dem.
Med Privat nettlesing kan brukerne nå låse det aktive vinduet ved hjelp av FaceID eller TouchID og fjerne sporere som brukes på tvers av nettsteder. Søkeopplevelsen blir enda bedre og mer responsiv, og den viser mer relevante søkeforslag som det er enklere å lese.

Helse-appen kommer til iPad

Med iPadOS 17 kommer Helse-appen til iPad, slik at brukerne får nye måter å utforske helseinformasjonen sin på. Med optimalisert design for iPad-skjermen har Favoritter fått et nytt utseende, og nå kan brukerne studere helseinformasjonen sin med Trender, Hovedpunkter og detaljerte, interaktive diagrammer. Nå kan iPad-brukere loggføre medisinene sine, bruke Syklus, registrere følelser og stemningsleier, se relevante helsejournaler fra flere helseinstitusjoner og mer – på ett sentralt, sikkert og privat sted.
Helse- og treningsutviklere kan nå bruke HealthKit på iPad, noe som åpner for nye muligheter til å skape innovative opplevelser i appene ved hjelp av dataene som brukerne velger å dele – naturligvis med det samme strenge personvernet og de samme rutinene for datasikkerhet som i Helse-appen.
iPad Pro viser en oppsummering av Helse-appen.
Helse-appen på iPad er utviklet for å dra nytte av den store skjermen, og den gir brukerne nye måter å se helseinformasjonen sin på.
Flere iPadOS 17-oppdateringer:
 • Stage Manager er enda mer fleksibel når det gjelder vinduenes posisjon og størrelse, slik at brukerne får bedre kontroll over arbeidsområdet sitt, og funksjonen støtter også innebygde kameraer på ekstern skjerm.
 • Freeform har nye tegneverktøy, støtte for peking, vinkel og fest til figur, brukerne kan sette inn forbindelseslinjer og nye figurer i ethvert objekt, og med Følg med kan de vise deltakerne rundt på tavlen.
 • Spotlight hjelper brukerne med å finne informasjon og utføre handlinger enda raskere ved hjelp av snarveier til neste handling, forbedrede visuelle resultater og videosøk.
 • Visuelt søk utvider gjenkjenningsmulighetene med mat, butikkfasader og skilt og symboler på ting som for eksempel vaskelapper på klær.
 • Tastatur har forbedret autokorrigering, slik at brukerne kan skrive raskere og enklere enn noensinne. Tekstforslag hjelper brukerne med å fullføre setninger, og den nye gjenkjenningsmodellen i Diktering forbedrer nøyaktigheten.
 • Siri kan nå aktiveres ved å bare si «Siri». Når brukerne aktiverer den, kan de gi flere kommandoer etter hverandre uten å måtte aktivere Siri på nytt.
 • Nå er det enda enklere å dele innhold med AirPlay, som bruker intelligens på enheten til å lære seg brukerens preferanser. AirPlay kan også brukes med støttede TV-er på hoteller, slik at brukerne enkelt kan følge med på favorittinnholdet sitt på TV når de er på reise. Funksjonen har robust personvern- og sikkerhetsfunksjonalitet, og lanseres i løpet av året i utvalgte hoteller – i første omgang for IHG Hotels & Resorts.
 • Påminnelser har en ny, intelligent handlelistefunksjon som gjør det enklere å handle ved å gruppere relaterte varer automatisk, og en ny kolonnevisning som viser seksjoner horisontalt på skjermen.
 • Med Kart kan brukerne nå laste ned kart og bruke dem når de ikke er koblet til internett. Brukerne kan velge et område, søke og utforske detaljert stedsinformasjon samt finne ruter for alle fremkomstmidler, selv om de ikke er koblet til internett.
 • Personvern-oppdateringer inkluderer utvidelse av Trygg kommunikasjon med funksjoner som beskytter barn, samt funksjonen Advarsel om sensitivt innhold for voksne. Oppdateringer av tillatelsene for Bilder og Kalender gjør at brukerne kan ta mer informerte valg om hvilke data de deler med apper. Oppdateringen for Sikringsmodus forbedrer beskyttelsen for brukere som kan være utsatt for spionprogramvare.
 • Nye tilgjengelighetsverktøy gjør iPad enda mer tilgjengelig. Assistert tilgang er et grensesnitt som kan tilpasses, og som hjelper brukere med kognitive utfordringer med å bruke iPad på en enklere og mer uavhengig måte. Med Direktetale kan brukere som er ikke-verbale eller som har mistet stemmen, skrive det de vil si, og få det opplest når de deltar i samtaler på telefon, FaceTime og ansikt til ansikt. Personlig stemme gir brukere som kan miste stemmen muligheten til å opprette en skreddersydd stemme som høres ut som dem og kan brukes med Direktetale. Pek og snakk i Lupe hjelper blinde og synshemmede brukere med å bruke elektriske apparater og andre fysiske objekter ved hjelp av små tekstetiketter.
Tilgjengelighet
Betaversjonen av iPadOS 17 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apple Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og en offentlig betaversjon blir tilgjengelig for iPadOS-brukere neste måned på beta.apple.com. Nye programvarefunksjoner blir tilgjengelige i høst som kostnadsfrie programvareoppdateringer for iPad (sjette generasjon og nyere), iPad mini (femte generasjon og nyere), iPad Air (tredje generasjon og nyere), 12,9-tommers iPad Pro (andre generasjon og nyere), 10,5-tommers iPad Pro og 11-tommers iPad Pro (første generasjon og nyere). Du finner mer informasjon på apple.com/no/ipados/ipados-17-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle regioner, på alle språk eller på alle enheter. Les mer om når de nye funksjonene blir tilgjengelige, på apple.com/no.
Del artikkel

Media

 • Teksten i denne artikkelen

 • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80