åpnes i nytt vindu
PRESSEMELDING 5. juni 2023

macOS Sonoma har helt ny funksjonalitet for kreativitet og produktivitet

Mac-brukeropplevelsen er nå enda bedre og mer personlig enn noensinne med widgeter, en stor oppdatering av Safari og videokonferanser og en optimalisert spillopplevelse
macOS Sonoma vist på MacBook Air, 27-tommers iMac og MacBook Pro.
Med macOS Sonoma er Mac-brukeropplevelsen nå enda bedre og mer personlig enn noensinne, med widgeter, en stor oppdatering av Safari og videokonferanser og nye, spennende spill.
CUPERTINO, CALIFORNIA Apple ga i dag en forhåndstitt på macOS Sonoma, den nyeste versjonen av verdens mest avanserte operativsystem, med et rikt utvalg funksjoner som tar Mac til nye høyder. Fantastiske skjermsparere og avanserte widgeter åpner for helt nye måter å tilpasse brukeropplevelsen på. Widgetene kan plasseres på skrivebordet og brukes ved hjelp av et lite klikk, og med magien fra Kontinuitet får brukerne tilgang til det enorme økosystemet med iPhone-widgeter på Macen. macOS Sonoma gjør også videokonferansene enda mer engasjerende, med flotte nye funksjoner for fjernpresentasjoner – som Presentatøroverlegg, der presentatøren plasseres øverst i innholdet som deles, og Reaksjoner, som gjør det mulig å legge inn morsomme bevegelsesutløste videoeffekter med filmatisk kvalitet. Safari får store oppdateringer som tar internettopplevelsen til et nytt nivå. Profiler-funksjonen holder nettbruken adskilt mellom ulike temaer eller prosjekter, og webapper gir raskere tilgang til favorittnettsteder. Spill blir enda bedre med den helt nye Spillmodus-funksjonen, spennende nye spill og et nytt verktøysett for portering av spill som gjør det enda enklere for utviklere å skape fantastiske spillopplevelser på Mac.
«macOS er selve hjertet i Mac, og med Sonoma gjør vi Mac enda bedre og mer produktiv», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Vi tror brukerne kommer til å elske macOS Sonoma og de nye måtene de kan tilpasse brukeropplevelsen på med widgeter og fantastiske nye skjermsparere, enda bedre spillopplevelser og avanserte produktivitetsfunksjoner for videokonferanser og surfing med Safari.»

Få mer gjort med interaktive widgeter

Widgeter er nå enda mer personlige og avanserte på Mac. Brukerne kan hente ut widgeter fra det praktiske widget-galleriet og plassere dem rett på skrivebordet. De feller seg sømløst inn i bakgrunnen mens brukerne holder på med apper, så det er enkelt å fokusere på det som skal gjøres. Den fantastisk praktiske Kontinuitet-funksjonen gir brukerne tilgang til det enorme økosystemet med iPhone-widgeter på Mac. Widgetene er nå også interaktive, med mulighet for å krysse av for påminnelser, spille av eller pause media, styre smarthjemmet og utføre ulike oppgaver – rett fra skrivebordet på Macen.

Smartere videokonferanser

macOS Sonoma inneholder mer avansert funksjonalitet for videokonferanser som lar brukerne presentere og dele arbeidet sitt mer effektivt i alle typer apper for videokonferanser. Den nye videoeffekten Presentatøroverlegg plasserer brukeren øverst i innholdet som deles. I tillegg kan brukerne vise hva de føler med Reaksjoner, ved å sømløst legge inn ballonger, konfetti, hjerter med mer i videoen – som også kan utløses med bestemte håndbevegelser. Den forbedrede Skjermdeling-velgeren gjør det enda enklere å dele apper under videosamtaler. For å dele innhold fra åpne apper er det bare å klikke på den grønne knappen øverst til venstre i appen og velge at den skal deles.
Neural Engine i Apple-chipen driver nye funksjoner som Presentatøroverlegg og Reaksjoner, som gjør videokonferansene enda mer engasjerende.

Store oppdateringer i Safari

Safari, verdens raskeste nettleser, introduserer nye funksjoner som gjør internettopplevelsen enda bedre for Mac-brukere. I år får Privat nettlesing en betydelig oppgradering med enda sterkere beskyttelse mot sporere mens brukeren surfer på nettet, og mot andre som kanskje har tilgang til enheten. De avanserte forsvarsmekanismene mot nettstedssporing forhindrer nå enda mer effektivt at nettsteder kan spore eller identifisere brukeren. Vinduer i Privat nettlesing-modus låses også når de ikke er i bruk, slik at man ikke trenger å lukke fanene når man forlater enheten. 
Med profiler kan brukeren også holde nettbruken – og historikken, informasjonskapsler, nettlesertillegg, fanegrupper og favoritter – adskilt mellom flere temaer eller prosjekter. Brukerne kan logge på det samme nettstedet med både jobbkontoen og den personlige kontoen – og enkelt veksle mellom dem – for en sømløs og uanstrengt brukeropplevelse. Safari gjør det mulig å lage webapper som fungerer som vanlige apper, med rask tilgang til favorittnettsteder og en forenklet verktøylinje som gir en app-lignende brukeropplevelse.

Fantastiske nye skjermsparere

macOS Sonoma inneholder fantastiske skjermsparere med videoer i sakte film av ulike landemerker verden over, som de storslåtte skyskraperne i Hongkong, sandsteinsformasjonene i Monument Valley i Arizona og de bølgende åsene i Sonoma i Nord-California. Den flotte grafikken og de praktfulle motivene skaper en storslått brukeropplevelse på Mac, og veksler mellom temaer som Landscape, Earth, Underwater og Cityscape. Påloggingsfunksjonen er nå plassert nederst på skjermen, slik at de nye skjermsparerne virkelig kommer til sin rett, og går sømløst over til skrivebordet.
Et nytt utvalg skjermsparere i macOS Sonoma viser videoer i sakte film fra noen av verdens flotteste landemerker.

Spill på Mac blir enda bedre

Med den kraftige Apple-chipen kan brukerne oppleve storslått grafikkytelse på en hvilken som helst Mac. Og nå kan de flere titalls millioner Mac-maskinene med Apple-chip kjøre ressursintensive spill med topp ytelse, storslått grafikk og lang batteritid. Utviklerne utnytter kraften i Metal 3 og lanserer stadig nye og spennende utgivelser til Mac, blant annet DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT, Stray, Fort Solis, World of Warcraft: Dragonflight, HUMANKIND, Resident Evil Village: Winters’ Expansion, The Medium, ELEX II, Firmament, SnowRunner, Disney Dreamlight Valley, No Man’s Sky, Dragonheir: Silent Gods og Layers of Fear. For å gjøre det enklere å portere spill fra andre plattformer og over til Mac introduserer Metal nå en ny verktøykasse for portering, som eliminerer månedsvis med arbeid som utviklerne ellers måtte ha brukt på prosessen, og det tar bare noen dager å se hvor godt de eksisterende spillene deres kan kjøre på Mac. Prosessen med å konvertere skygge- og grafikkodingen i spillene for å dra full nytte av kraften i Apple-chipen er også betydelig enklere, med store reduksjoner i den totale tidsbruken for utvikling.
macOS Sonoma introduserer også Spillmodus for enda bedre ytelse i spill når hvert millisekund teller. Spillmodus optimaliserer spillopplevelsen med jevnere og mer stabil bildefrekvens ved å sørge for at spill prioriteres høyest av både prosessoren og grafikkprosessoren. Spillmodus sørger også for at spillopplevelsen på Mac ikke forstyrres av forsinkelser, med vesentlig redusert lydforsinkelse for AirPods og tidsforsinkelse for populære spillkontrollere – som kontrollerne til Xbox og Playstation – ved å doble Bluetooth-samplingfrekvensen. Spillmodus fungerer med alle spill, inkludert alle de nye og kommende Mac-spillene.
Spillmodus optimaliserer spillopplevelsen med jevnere bildefrekvens og betydelig redusert forsinkelse ved bruk av AirPods og tredjeparts spillkontrollere.

Enda bedre og mer avanserte eksterne og hybride arbeidsflyter

macOS Sonoma har fått en ny modus for høy ytelse i Skjermdeling-appen. Den bruker den avanserte mediemotoren i Apple-chipen til å legge til rette for avanserte hybridarbeidsflyter både i studioet og eksternt, med lav forsinkelse, høy bildefrekvens og støtte for opptil to virtuelle skjermer. Med denne modusen kan proffbrukere hente ut arbeidsflytene sine uansett hvor de er, på en sikker måte – uansett om det er snakk om redigeringsarbeid i Final Cut Pro eller DaVinci Resolve, eller animasjon av komplekse 3D-ressurser i Maya, eller helt andre ting. Den har også støtte for referansefarger som muliggjør arbeidsflyter for fargekorrigering som tradisjonelt ikke kunne utføres uten dedikert maskinvare og spesialisert programvare.

Forbedrede tilgjengelighetsfunksjoner

macOS Sonoma inneholder en rekke tilgjengelighetsfunksjoner som alle kan bruke til å tilpasse Mac i enda større grad. Kunder med hørselshemminger kan koble Made for iPhone-høreapparater til Macen for å ha samtaler og bruke medier.1 Personer som er ikke-verbale eller som har mistet stemmen, kan bruke Direktetale til å skrive inn tekst og bli hørt i anrop og samtaler. Personer med nedsatt motorikk kan bruke Talekontroll på Mac til å vise fonetiske forslag ved diktering og redigering av tekst. For brukere med nedsatte kognitive evner kan animerte bilder, som GIF-er, pauses automatisk i Meldinger og Safari. I tillegg kan personer som er blinde eller svaksynte, enkelt tilpasse tekststørrelsen i alle Mac-apper og bruke Xcode med VoiceOver – Apples bransjeledende skjermleser.
Øvrige oppdateringer i macOS Sonoma inkluderer:
 • Forbedrede PDFer: Mac har nå støtte for rask utfylling av PDF-skjemaer med Autoutfyll og smarte anbefalinger til mottakere.
 • Integrert PDF-visning i Notater: PDF-er og skannede dokumenter kan nå vises i Notater i full bredde, og med tilknyttede notater kan brukerne kjapt lenke sammen relaterte notater som for eksempel oppskrifter eller skolearbeid.
 • Siri: Brukerne kan nå bare si «Siri» for å aktivere Siri.2
 • Passord: Brukere kan nå opprette grupper som deler et sett med passord. Alle i gruppen kan legge til og redigere passord for å holde dem oppdatert, og siden delingen skjer gjennom iCloud-nøkkelring, er alt gjennomgående kryptert. Engangskoder som sendes til Mail fylles, nå automatisk ut i Safari, slik at det blir enkelt å logge inn på en sikker måte uten å gå ut av nettleseren.
 • Meldinger: Brukerne kan holde kontakten med venner og familie med en helt ny Klistremerker-opplevelse og forbedringer i funksjoner som søk, svar, grupper og synkronisering med Meldinger i iCloud.
 • Påminnelser: Intelligente handlelister i Påminnelser gjør ukeshandlingen enklere. Brukerne kan organisere lister i seksjoner og ordne dem horisontalt med en ny kolonnevisning.
 • Tastaturet: Ny autokorrigering gjør rettinger enda mer presise og enklere å fikse. Autoforslag til resten av setningen gjør skrivingen raskere – og Diktering har blitt enda mer presis med mer avansert talegjenkjenning.
 • Personvern og sikkerhet: Kommunikasjonssikkerhet gjelder nå også for AirDrop, bildevelgeren, innkommende anrop og FaceTime-meldinger, og gjør bruken enda tryggere for barn. I tillegg forhindrer funksjonen Advarsel om sensitivt innhold at man uforvarende blir eksponert for sensitive bilder og videoer i AirDrop og Meldinger, innkommende anrop og FaceTime-meldinger, og brukerne kan blokkere kontakten eller benytte seg av ytterligere hjelperessurser.
Tilgjengelighet
Betaversjonen av macOS Sonoma for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apple Developer Program på developer.apple.com fra og med i dag, og en offentlig betaversjon blir tilgjengelig neste måned på beta.apple.com. Utgivelsen blir tilgjengelig som en gratis programvareoppdatering i høst. Du finner mer informasjon på apple.com/macos/sonoma-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle regioner, på alle språk eller på alle enheter. Les mer om når de nye funksjonene blir tilgjengelige, på apple.com/no/.
Del artikkel

Media

 • Teksten i denne artikkelen

 • Bilder i denne artikkelen

 1. Brukere kan sammenkoble Made for bidireksjonale iPhone-høreapparater med utvalgte Macer med M1-chip og alle Macer med M2-chip.
 2. Aktivering av Siri ved bare å si «Siri» fungerer på Macer med Apple-chipen og med AirPods Pro (andre generasjon).

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80