åpnes i nytt vindu
OPPDATERING 22. mai 2024

Apple Music avduker topp ti på listen over de 100 beste albumene gjennom tidene

The Miseducation of Lauryn Hill troner øverst på listen

Apple Musics Zane Lowe og Ebro Darden med gjestene Nile Rodgers og Maggie Rogers teller ned topp ti
Lauryn Hill avbildet med prisen for 100 beste album.
Lauryn Hill poserer med prisen for 100 beste album, som er laget av børstet anodisert aluminium gjenvunnet fra resirkulerte Apple-produkter. Foto av Irma Mchedlishvili.
Apple Music avduket i dag topp ti på listen over de 100 beste albumene gjennom tidene – med The Miseducation of Lauryn Hill på førsteplass.
Da Lauryn Hill mottok nyheten, sa hun til Apple Music: «Her står jeg med prisen min, men platen har et rikt og komplekst narrativ som involverer så mange mennesker, så store ofre, så mye tid og så mye kollektiv kjærlighet.»
En iPhone 15 Pro Max viser albumet som ligger på førsteplass på Apple Musics liste over de 100 beste albumene gjennom tidene, Lauryn Hills «The Miseducation of Lauryn Hill».
The Miseducation of Lauryn Hill troner øverst på Apple Musics liste over de 100 beste albumene gjennom tidene.
I anledning publiseringen av listen har Zane Lowe og Ebro Darden fra Apple Music invitert den legendariske musikkprodusenten, låtskriveren og artisten Nile Rodgers og den Grammy-nominerte artisten og produsenten Maggie Rogers til å reflektere over liste­topperne under en verdens­omspennende sending på Apple Music i dag. Se hele sendingen på music.apple.com.
Apple Musics 100 beste album er en moderne rangering av tidenes beste plater sett med 2020-tallets øyne. Den er nøye kuratert av Apple Musics ekspertteam sammen med en utvalgt gruppe artister, låtskrivere, produsenter og bransjeledere. Listen er et redaksjonelt blikkfang – fullstendig uavhengig fra strømmetall på Apple Music – et kjærlighetsbrev til albumene som har formet verdenen som musikkelskere lever, lytter og ånder for.
Utforsk albumene på topp ti nedenfor.

10. Lemonade (2016) av Beyoncé

Beyoncés sjanger­knusende sjettealbum er rasende, trassig, angstfullt, sårbart, eksperimentelt, sterkt, triumferende, morsomt og modig – fargerike personlige skildringer som ble sluppet uten advarsel i en tid der artisten var preget av mediekjør og lidelse bak lukkede dører. Hvert eneste sekund av Lemonade fortjener å bli detalj­studert og hyllet.
Nile Rodgers (NR): Dette albumet var kolossalt. Og jeg sier dette med stor respekt, for jeg vet hvor vanskelig det er å få til det hun har gjort her.
Zane Lowe (ZL): Det var massivt. Banebrytende. Jeg tror det var første gang en så stor artist med så mye medie­oppmerksomhet tok kontroll over narrativet for å fortelle historien på sin måte.
Maggie Rogers (MR): Jeg var student da denne platen kom ut, og jeg husker jeg hørte den på data­maskinen min hjemme i leiligheten jeg leide i femte etasje i en gammel bygård i East Village. Det var første gang jeg skulket skolen. Jeg kom halvveis gjennom albumet og tenkte: «Jeg kan jo ikke dra nå. Jeg må bli hjemme i dag.» Styrke så vel som sårbarhet er det som kommer tydeligst til uttrykk på platen. Den bare utstråler kvinnelig styrke.

9. Nevermind (1991) av Nirvana 

Nevermind og det knivskarpe åpnings­sporet «Smells Like Teen Spirit» ble det store gjennom­bruddet for Seattle-trioen, og låten vendte også opp ned på hele populær­kulturen på en måte som vi aldri har sett maken til siden. Punk ble den nye popen, grunge ble lingua franca, musikkindustriens murer brast og en motvillig Kurt Cobain ble nærmest over natten stemmen til en hel generasjon med behov for å avreagere.
ZL: Da dette albumet kom ut, følte alle som hørte det, umiddelbart en tilhørighet til det. Vi følte vi endelig hadde et band, et ekte band som var vårt. Og alle de tingene som før hadde virket malplassert og ikke hadde blitt tatt alvorlig, ble nå tatt med det dypeste alvor.
MR: Sårbarheten og intensiteten på denne platen traff en nerve og skapte et popkulturelt jordskjelv.
Ebro Darden (ED): De ville bli store. De ville skrive gode låter. De ville spille på hele følelsesregisteret. Det hele føltes så ekte.

8. Back to Black (2006) av Amy Winehouse

Amy Winehouses stil og overjordiske, tidløse stemmeprakt gjør musikken hennes helt unik. Det er ikke så mye et forsøk på å gjenskape fortiden som å hylle den og samtidig være tro mot den sleivkjeftede, selv­utslettende millennialen hun var. Lydmessig appellerer nok Back to Black til fans av retrosoul og klassisk jazz, men attityden ligger nærmere rap. Ja, hun var morsom. Men hun mente alvor.
ZL: Dette er som å høre på et hjerte bli knust i 35 minutter. Albumet har låter for dansegulvet, for allsang, til og med for klinedans – men alle har smertefulle tekster om ulykkelig kjærlighet. Ikke la deg lure av den muntre sounden. Sangtekstene hennes uttrykker bunnløs smerte.
ED: Helt fra første strofe føles det som om stemmen hennes er fra en svunnen tid. Stemmeprakten og fraseringene hennes føles tidløse på en måte.
MR: Når jeg hører artister som prøver å gjenskape noe fra fortiden, tenker jeg som oftest at jeg heller vil høre på original­artistene fra den tiden. Men Amy Winehouse klarte å gjenskape den gamle sounden og tilføre den noe nytt. Hun tok den inn i fremtiden.

7. good kid, m.A.A.d city (2012) av Kendrick Lamar

Kendrick Lamars andre album, good kid, m.A.A.d city, er en av de mest innflytelsesrike hiphop-platene i det 21. århundre. Vestkystveteraner som Snoop Dogg og Dr. Dre har trykket Lamar til sitt bryst og gitt ham i oppdrag å videreføre gangster­rappens arv til nye generasjoner. Musikkarven på dette albumet er et viktig eksempel på amerikansk historie­fortelling, og platen etablerte den framtidige Pulitzer-vinneren som sin generasjons kanskje mest begavede poet.
ZL: Dette er ett av de best kuraterte, produserte, strukturerte og sømløse albumene i moderne tid.
ED: Compton har levert så mye bra hiphop at presset på denne unggutten var skyhøyt. Evnen hans til å formidle historier, rimene hans, energien hans, tilstede­værelsen hans på platen … Han utstråler en kulturell stolthet som ikke alltid kommer så godt frem i hiphop. Derfor er jeg veldig stolt over at han har nådd så høyt opp på listen.

6. Songs in the Key of Life (1976) av Stevie Wonder

I 1974 var Stevie Wonder den mest kritiker­roste popstjernen i verden, men han vurderte faktisk å forlate musikkbransjen. Så da Songs in the Key of Life ble gitt ut to år senere, var etter­spørselen så stor at det ble det raskest solgte albumet i historien på den tiden. Platen varer i nesten 90 minutter og er uanstrengt melodisk, variert og dypt personlig. På et lydmessig, kulturelt og følelses­messig nivå er Songs in the Key of Life mye mer enn en gigantisk samling av låter – den former et helt verdensbilde.
NR: For meg snakker han på en måte med samme stemme, uansett hvilket instrument han trakterer. Det er en nådegave. Stemmen hans er unik, og han spiller munnspill og clavinet som bare Stevie Wonder kan.
ZL: Han er ikonisk. Musikkarven hans fortsetter å ha en enorm innflytelse på dagens artister – både unge og etablerte.
MR: Songs in the Key of Life lever videre som et udødelig kunstverk. Jeg kan simpelthen ikke forestille meg en verden uten denne platen.

5. Blonde (2016) av Frank Ocean

Selv om Blonde presser hele 17 låter inn på en liten time, er albumet en fargerik palett av musikalske ideer – et vitnesbyrd om en musiker som tør å gå sine egne veier og stole på at publikum vil komme ham i møte. Og det gjorde de. Ocean etablerte seg som en generasjons­definerende artist i unik symbiose med alle de komplekse og voldsomme forandringene som utfoldet seg på 2010-tallet.
ZL: Det er musikk malt på et lerret. Jeg ser maleriet i et nytt lys på ulike tider av døgnet, avhengig av hvordan jeg føler meg. Og jeg ser stadig nye penselstrøk jeg ikke har lagt merke til før. Platen har så mange lag, tanker, følelser, hooks og ideer at alt treffer meg på en ny måte hver gang jeg hører på den.
MR: Denne skiven føles som røyk som siver opp. Den er så sart, så uforutsigbar, så presis.

4. Purple Rain (1984) av Prince & The Revolution

Halvparten av albumet endte opp som topp ti-singler, og det var virkelig denne platen som sementerte Prince Rogers Nelsons posisjon som en av tidenes mest kjente og særegne popstjerner. Prince trakk ofte paralleller til Jimi Hendrix i måten han blandet musikk som føltes like deler svart og hvit, like deler hellig og blasfemisk. I virkeligheten var han enestående, og det er fortsatt ingen som kan måle seg med Prince.
ED: Prince er min favorittartist gjennom tidene. Ingen over, ingen ved siden. Bare se på alt han gjorde. Han trakterte alle instrumentene. Han skrev alle låtene. Han fremførte alle låtene på scenen. Han skapte alt det visuelle. Han designet alle klærne han hadde på seg. Alt dette gjorde han alene.
NR: Tenk over hvilke artister som har påvirket livet deres. Mitt forhold til Prince var bemerkelsesverdig, for vi var bare helt vanlige kompiser. Og han var alt annet enn vanlig. Han var høyst uvanlig. Musikken, filmen, alt rundt denne platen var bare så fantastisk. Den gjør meg så glad og full av respekt. Ikke bare holder han tradisjonen i hevd, men han løfter den til et nytt nivå. Jeg er bare så stolt over å ha eksistert på planeten samtidig som ham.

3. Abbey Road (1969) av The Beatles

The Beatles' Abbey Road er intet mindre enn en tidløs og uovertruffen samling låter fra et revolusjonerende band på sitt kunstneriske høydepunkt. Bandets ellevte og nest siste album høres helt enkelt ut som fire ekstremt begavede mennesker i samme rom som spiller den ene udødelige låten etter den andre.
MR: Det er noe spesielt med å lage musikk som spenner fra låter som beskriver en umenneskelig smerte eller sorg, til låter du kan spille for treåringen din, for ikke å snakke om en av de største kjærlighetssangene gjennom tidene … Platen er tidløs, ikke bare i den forstand at den vil vare for alltid, men at den har en låt for alle anledninger og hele følelsesregisteret. Den er for folk i alle aldre.
NR: Det er noe med Beatles som bare er så magisk. Tro det eller ei, men den første sangen jeg lærte å spille på gitar, var en Beatles-låt. Det var det øyeblikket jeg innså at jeg ville bli gitarist. Før det spilte jeg klarinett.
ZL: Alle låtene som har fulgt med folk hele livet … De har blitt spilt i bursdager, brylluper og begravelser. Folk har forelsket seg til dem og gjort det slutt til dem. Mange band og artister har låtkataloger for mange livsstadier. Beatles' låtkatalog har imidlertid noe for alle stadier av livet.

2. Thriller (1982) av Michael Jackson

Få popalbum, endog få kunstverk, har hatt en så stor kulturell gjennomslagskraft i sin samtid som Michael Jacksons Thriller fra 1982. Det gjorde intet mindre enn å utvide popmusikkens nedslagsfelt og omdefinere hvordan en moderne monsterhit skulle låte. Hele syv av platens ni originallåter ble topp ti-singler, og den ble en av de mestselgende gjennom tidene.
ZL: Ikke bare solgte platen mer enn noen andre i lanseringsåret, men den var også den mest solgte året etter. Den endret hvordan musikk ble produsert, lansert, distribuert og markedsført, men ingen i samtiden klarte likevel å hamle opp med den. Den hadde simpelthen lagt listen for høyt.
NR: For meg så verden annerledes ut etter at Michael slapp denne platen. Det var et seismisk skifte. Det at en farget artist laget en musikkvideo som «Thriller», endret verden.

1. The Miseducation of Lauryn Hill (1998) av Lauryn Hill

Lauryn Hills første og eneste solostudioalbum skapte et jordskjelv av proporsjoner da det ble sluppet i 1998. Ikke bare ga platen et hudløst og dyptgående innblikk i det åndelige landskapet til en av datidens største stjerner, men den ble definerende for hele samtiden. Hun er og forblir et av de sjeldne talentene som dukker opp en gang hver generasjon og setter spor som synes i mange tiår etterpå. De fleste artister bruker en hel karriere på å skape et kulturomveltende, sammenhengende verk som skriver dem inn i musikkhistorien. Lauryn Hill klarte det med bare ett album.
ZL: Dette albumet treffer ikke bare dem som la sin elsk på det da det kom ut. Det har ikke blitt foreldet, tvert imot. Faktisk føles det mer og mer tidsaktuelt og relevant jo mer du hører på det. Mange unge artister har trukket det til sitt bryst og latt seg påvirke av det. Det inspirerer og påvirker dem. Det er tidløst.
MR: Lauryn inkluderte alle på denne skiven. Hun inkluderte lokalsamfunnet. Hun inkluderte venner og familie. Hun inviterer deg inn på kjøkkenet, inn i stuen. Du hører folk som snakker. Det er så åpent, så ekspansivt og så direkte. Det betyr mye at en artist som Lauryn Hill tar førsteplassen.
ED: Det er svært personlig. Dette albumet leverer på så mange nivåer. Det er et helhetlig øyeblikksbilde av populærmusikken de siste 25 årene. Platen byr på R&B, hiphop, selvstendige kvinner, sterke kvinner, tidsaktuelle tekster, samplinger … Jeg tror det er derfor den ble stemt frem til førsteplass.
NR: Hun er fantastisk. Denne platen er fantastisk.
Se hele sendingen med Nile Rodgers, Maggie Rogers, Zane Lowe og Ebro Darden på music.apple.com.
Som en ekstra bonus til musikkfans har Apple Music laget 100 lydsnutter som forteller historien bak hvert album, hvor betydningsfullt det er, og hvorfor det har fått akkurat denne listeplasseringen. Snuttene – skrevet av musikkeksperter og redigert av prisbelønte lydredaktører – er soniske følgesvenner til Apple Musics 100 beste album. Lytt til historiene bak hvert album og mer på Apple Podcasts på apple.co/100BestRadio.
Musikkelskere kan også utforske bonus­innhold for de 100 beste albumene på tvers av hele økosystemet til Apple – på App Store, Apple News, Apple Retail, apple.com/no og mange flere steder. I tillegg kan de utforske et eget mikronettsted med de 100 beste albumene på Apple Books, der det kastes glans over bokutgivelser av og om artister fra listen.
Del artikkel

Media

  • Teksten i denne artikkelen

Pressekontakter

Cathrine Skovly

Apple

cskovly@apple.com

48 28 00 33

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80