åpnes i nytt vindu
Apple-tilskuddsmottakeren Gravity Water har installert sine nyskapende systemer for innsamling av regnvann på 131 skoler i Hòa Bình-provinsen i Vietnam.
Miljø 21. mai 2024
Nord i Vietnam, rundt Đà Bắc-distriktet i den landlige provinsen Hòa Bình ligger en fredelig innsjø med samme navn. Bondefamilier har slått seg ned langs den vidstrakte vannmassen. Bøndene brødfør seg på innsjøens ressurser, som reker og ferskvannsfisk. Og når de naturlige strømmene fra fjellene over ikke er nok, spesielt i tørketiden, er de avhengig av vannet fra innsjøen.
Men i dette naturskjønne området med tilsynelatende en overflod av vann, har mange lokale innbyggere innsett at vannet ikke er trygt. I noen Dao-familier, en etnisk minoritet som migrerte til Vietnam så tidlig som 1100-tallet, har en tro blitt videreført fra generasjon til generasjon om en vanngud – eller regngud – bare er god mot personer som tar vare på vannet.
«Hvis vi forurenser vannet, vil vannguden straffe oss», sier Trần Thị Lan Hương, en administrator på kostskolen Vay Nua – den lokale barne- og ungdomsskolen for etniske minoriteter – der sønnen hennes Màn Xuân Phûc går i andre klasse. «Så vi prøver å holde vannkildene rene.»
En elev drikker vann som er hentet fra Gravity Water-systemet på Vay Nua barne- og ungdomsskole for etniske minoriteter.
På Vay Nua barne- og ungdomsskole for etniske minoriteter i Hòa Bình i Vietnam har Gravity Water sørget for at hver eneste elev nå har tilgang til rent vann året rundt takket være et automatisert smart målesystem som viser om vann skal hentes fra vannkildene eller innsamlet regnvann.
I mange tilfeller har ikke de lokale innbyggerne kontroll over vannkvaliteten. Uten ordentlig filtrering blir grunnvann som hentes fra skadede brønner, forurenset med kalsium og andre metaller, og strømmene fra fjellet blir forstyrret eller forurenset av vanlig jordbruk – som dyrking av ris eller kvegdrift – før de går videre nedover fjellet. Og i tørketiden kan vannkildene minke til små drypp.
På skolen som Hươngs sønn går på, har den globale organisasjonen for rent vann, Gravity Water, installert sitt nyskapende system for innsamling av regnvann for å gi både lærerne og elevene en klimabestandig kilde til rent vann. Mange av skolens lærere og elever bor på skolen mandag til lørdag. I 2023 ga Apple et tilskudd til Gravity Water for at de skulle kunne tilby trygt og rent vann til 131 skoler i nordlige Vietnam. Dette samarbeidet er i forbindelse med Apples vannstrategi for å håndtere utfordringer knyttet til tilgjengelighet av og kvalitet på vann i Apples globale leverandørkjede. Bruken av beviste teknologier for å forbedre tilgang til rent vann og trygge sanitær- og hygieneforhold i områder som Hòa Bình-provinsen gjenspeiler det omfattende arbeidet.
Gravity Water designer løsningene sine med mennesker i fokus, så de har et tett samarbeid med hver skole for å finne ut hvilke utfordringer de står ovenfor og utvikle riktig løsning. Denne fremgangsmåten gjør at skolene får mer kontroll, ved at de kan bruke kjente, eksisterende vannlagringssystemer i kombinasjon med Gravity Waters automatiserte løsninger.
«Vi har fem installasjoner hver uke på ulike skoler. Det er spennende fordi alle skolene er så forskjellige», sier Phan Viet Dung, som vokste opp i provinsen og er Gravity Waters prosjektleder i Hòa Bình. «Transport, avstanden blant skolene og tilstanden til infrastrukturen er så forskjellig. På noen skoler mangler de verktøy, mens på andre er vannforsyningen ustabil. Vi må sørge for at det ikke har noe å si om vannkilden er stabil eller ikke – skolen må ha tilgang til rent vann, alltid.»
Et portrett av Phan Viet Dung som står utendørs, iført hjelm, med blomster i bakgrunnen.
Phan Viet Dung er Gravity Waters prosjektleder for Hòa Bình-provinsen. Dung vokste opp i provinsen, og etter å ha blitt syk som barn av å drikke fra en uren lokal vannkilde bestemte han seg for å jobbe innen vannforsyning. Hør hvordan han landet hos Gravity Water og hvorfor han jobber for å gi skolene i hjembyen sin tilgang til rent vann.
Hòa Bình, som er klassifisert til å ha et subtropisk monsunklima, opplever to vidt forskjellige sesonger. Under høyden av tørkesesongen, som vanligvis varer én til to måneder mellom oktober og april, er det alvorlig tørke i provinsen. I sommermånedene er det kraftig regn, i noen år målt opptil 115 cm totalt. Som vi ser i tettbefolkede områder i verden som også befinner seg i subtropiske klimaer, er regn en nødvendighet for at naturen og liv skal blomstre, men det kan også være noe å frykte. Alvorlig flom og ras skjer oftere i utsatte lokalsamfunn, noe som ytterligere forurenser tilgjengelige vannkilder. Men Gravity Water håper å endre tankesettet rundt regn som klimatrussel, og heller se på det som en mulighet til en av sine beste løsninger.
«Filosofien vår er at regnvann gir muligheten til å utgjøre en stor forskjell til menneskene som trenger tilgang til rent vann mest», sier Danny Wright, administrerende direktør for Gravity Water, som grunnla organisasjonen i 2016. «Innsamling av regnvann er ikke noe nytt i Vietnam. Det er en av verdens eldste teknologier. Jeg har besøkt skoler der de kutter bambusstenger i to for å samle inn vann fra tak i forskjellige beholdere. Vi har en stor mulighet for å oppskalere teknologien vår for å hjelpe disse landlige lokalsamfunnene.»
En elev vasker hendene sine utendørs i et stort kar med en kran på Hiền Lương barne- og ungdomsskole.
På Hiền Lương barne- og ungdomsskole lærer elevene om vannsikkerhet og personlig hygiene fra en sykepleier og lærerne sine.
Ved å koble en stor, værbestandig vanntank til en serie med smartmålere for å overvåke bruk av grunnvann og hva som er samlet inn av regnvann, sørger Gravity Water for at skolene har en pålitelig kilde til rent vann hele året. Systemet er fullstendig automatisert og bruker vannsensorer til å bestemme når det skal tilføres vann – og fra hvilken kilde – til skolens kjøkken, bad og sovesaler der elevene dusjer og vasker klærne sine. Teamet lærer også opp administratorene på skolen til å overvåke skolens månedlige vannforbruk. Lærerne tar deretter overvåkningen ett skritt videre til sine egne klasserom. Der praktiserer de god forvaltning av vann og hygiene i løpet av og utenom det daglige undervisningsopplegget.
«Vi jobber mye med å lære barna hvordan de skal bruke vannet skikkelig», sier Hà Thị Dự, viserektor på Vay Nua. «Fordi de bor her, lærer de at det kan ta tid og innsats for å ha rent vann.»
«Alle elevene må ha et ansvar for vannet vårt», sier Bàn Thiên Anh, en syvendeklassing på Vay Nua. «Nå er det tørkesesong, og vi har ikke nok vann fra bekker og elver. Noen ganger har vi ikke nok vann til å vaske badene, så vi må lære hvordan vi bruker vannet på en effektiv måte. For eksempel så henter vi bare vann når vi er tørste, og vi må drikke opp alt. Vi må ikke bruke vannet til feil ting.»
En elev skriver på en tavle mens andre elever og voksne ser på.
Bàn Thiên Anh går i syvende klasse på Vay Nua og sier at matte er favorittfaget hans. Her tegner Anh et linjediagram som viser sammenhengen mellom regn og vannbruk under en demonstrasjon av hvordan det nye Gravity Water-systemet skal hjelpe dem med å overvåke bruk av vann fra naturlige kilder og innsamlet regnvann.
På Hiền Lương barne- og ungdomsskole langs innsjøen Hòa Bình, der et annet Gravity Water-system akkurat har blitt installert, holder Hà Hồng Liên morgentrim under en av elevenes 15-minutters pauser fra undervisningen. Skolen helsesykepleier, Liên, er ansvarlig for barnas helse.
«Barna er alltid glade, og de har mye energi», sier Liên. «Hvert år har jeg opplegg som skal lære barna hvordan de tar vare på seg selv og opprettholder god hygiene. Men det er mange elever i pausene, og de leker og blir tørste. Før Gravity Water var jeg veldig bekymret for min egen helse og barnas med tanke på vannkvaliteten.»
«Til og med lærerne må være forsiktig med vannforbruket», sier Liên. «Hvis vi bruker vann til å vaske grønnsaker, bruker vi samme vannet senere til oppvasken eller noe annet. Så vi sørger for at vi kan gjenbruke vannet.»
«Vi er voksne, så vi er klare over hvordan sikkerhet, helse og miljøet henger sammen», sier Phạm Thiên Nam, rektor ved Hiền Lương. «Vi har et ordspråk i Vietnam om maten skal varmebehandles og vannet skal kokes. Vi vil at barna skal lære det, ikke bare for at de får viktig kunnskap, men også for at de kan ivareta sin egen sikkerhet.»
Både på skolen og hjemme kan tilgang på drikkevann være kostbart i lokalsamfunnene i Hòa Bình. 70 prosent av området er befolket av etniske minoriteter som tjener mindre enn fire amerikanse dollar per dag, og som ikke har råd til flaskevann eller filtreringssystemer i hjemmet. Regnvann som samles inn under monsunsesongen er en naturlig og kostnadseffektiv måte å utligne forskjellen på.
Et portrett av Phạm Thiên Nam, rektor ved Hiền Lương barne- og ungdomsskole.
Phạm Thiên Nam, rektor ved Lương barne- og ungdomsskole, har praktisk undervisning for å lære barna hvordan sikkerhet, helse og miljøet henger sammen. Han gleder seg til å lære fakultet på skolen hvordan de skal bruke det nye Gravity Water-systemet og begynne å lære klassene om vannsikkerhet.
«Vi gjør en ulempe om til en fordel, slik at vi får mer vann til å fylle opp Gravity Waters og skolens vanntaker», sier Chu Thanh Hoa, nasjonal direktør for Gravity Water i Vietnam.
Gravity Water driver ikke bare i Hòa Bình, men har prosjekter over hele verden for å oppskalere teknologien sin for innsamling av regnvann som en klimabestandig løsning for skoler og utsatte lokalsamfunn. I Nepal brukes disse systemene til å tilføre rent vann til over 60 lokalsamfunn i Katmandudalen. I Taipei i Taiwan hjelper organisasjonen 48 skoler og byen med å benytte seg av regnvann. I Malaysia hjelper Gravity Waters teknologi ytterligere 50 skoler med å få tilgang til rent drikkevann. Og i Mexico samarbeider de med Isla Urbana, et lokalt selskap for innsamling av regnvann som bygger regnvannsystemer for urbane og landlige områder samt skoler. Med hvert av disse prosjektene samler Gravity Water inn data i sanntid for å måle effektiviteten til systemet sitt.
Et portrettbilde av Chu Thanh Hoa som står utendørs i en blå Gravity Water-vest.
Chu Thanh Hoa er Gravity Waters nasjonale direktør i Vietnam. Hør Hoa forklare hvordan Gravity Water kan gjøre ulempen med kraftig regn om til en fordel for å få tilgang til rent vann.
Innen 2030 planlegger Gravity Water å tilføre trygt og rent vann til en million strukturer gjennom en rekke prosjekter og partnerskap på skoler, med offentlig infrastruktur og private husholdninger. Ekstremværet fortsetter, og flere og flere grupper blir utsatt for dette i alle slags land, men organisasjonen er optimistisk om fremtiden og jobber for å knytte lokalsamfunn til miljøet.
Motstandsdyktighet mot klimaet styrker folks relasjon med og forståelse av narturressurser», sier Wright. «For den neste generasjonen med elever og menneskene som skal arve planeten, er det uhyre viktig å forstå hvor viktig det er å spare vann. Vi er veldig glade for å kunne tilby dette utdanningsprogrammet til barn for å hjelpe dem med å få oversikt over sitt eget vannforbruk, se hvordan regnvann samles inn og bli engasjerte i temaet. Og kanskje det kommer til å endre hvordan de gjør ting. For når de vasker hendene, vil de kanskje tenke «hvis jeg skur av kranen, kanskje den linjen kommer til å være lavere i morgen». Og det er dette vi håper på å gjøre: inspirere til kritisk tenking om hvordan vi kan lage løsninger som får oss til å ha et bedre forhold til miljøet vårt.»
Del artikkel

Media

  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Cathrine Skovly

Apple

cskovly@apple.com

48 28 00 33

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80