UPDATE 7 oktober 2019

Uppdaterad version av Final Cut Pro med ny Metal Engine för ökad prestanda

Den nya versionen är optimerad för Mac Pro och Pro Display XDR

Final Cut Pro X på iMac Pro.
Final Cut Pro är optimerat för sanslöst kraftfulla Mac Pro och den imponerande bildkvaliteten hos Pro Display XDR.
Apple släpper idag en uppdaterad version av Final Cut Pro X med en ny Metal Engine. Den ger prestandaförbättringar på många olika Mac-modeller och drar nytta av den fenomenala kraften hos helt nya Mac Pro och den höga upplösningen på Apple Pro Display XDR med hdr. Apple lanserar också uppdateringar till Motion och Compressor, även dessa med Metal Engine som ger prestandaoptimeringar för Mac Pro och stöd för Pro Display XDR.
Final Cut Pro X på Pro Display XDR med Mac Pro.
Stöd för flera GPU:er och upp till 28 processorkärnor kommer att ge användare av Final Cut Pro, Motion och Compressor en rejäl prestandainjektion.

Prestandaökning med Metal

Uppdateringen av Final Cut Pro som släpps idag innefattar en ny Metal Engine som förbättrar uppspelningen och snabbar upp grafikuppgifter som rendering, realtidseffekter och export på Metal-kompatibla Mac-datorer. Videoredigerare som använder 15-tums MacBook Pro, den populäraste datorn bland Final Cut Pro-användare, kommer att få upp till 20 procent högre prestanda, medan iMac Pro-användare kan se fram emot en prestandaökning på upp till 35 procent.1
Final Cut Pro X på MacBook Pro.
Videoredigerare med Metal-kompatibla Mac-datorer kommer att få högre prestanda för grafikintensiva arbetsuppgifter tack vare den nya Metal Engine.

Sidecar-stöd med Catalina

Final Cut Pro drar nytta av den nya, fiffiga Sidecar-funktionen i macOS Catalina som ger användare en större arbetsyta genom att de kan använda en iPad som extra skärm för webbläsare eller visningsfönster. Videoredigerare kan använda Sidecar med en kabel – eller trådlöst för ännu större flexibilitet. Det fungerar oavsett om de är på resande fot med en bärbar Mac eller sitter i studion med en stationär Mac.

Makalös kraft med Mac Pro

Final Cut Pro släpper loss den enorma kraften hos Mac Pro tack vare stöd för flera GPU:er och upp till 28 processorkärnor. Det innebär upp till 2,9 gånger snabbare rendering och upp till 3,2 gånger snabbare omkodning jämfört med förra generationen 12-kärniga Mac Pro. Final Cut Pro utnyttjar dessutom det nya Afterburner-kortet för oöverträffad prestanda vid arbete med ProRes och ProRes RAW, Apples banbrytande format som kombinerar bildkvaliteten och flexibiliteten hos RAW-video med prestandan hos ProRes. På så sätt kan redigerare samtidigt spela upp ända upp till 16 strömmar ProRes 422-video i 4K eller arbeta i 8K-upplösning med stöd för upp till tre strömmar ProRes RAW-video i 8K.
Final Cut Pro X på Pro Display XDR med Mac Pro.
Med Afterburner-kortet, som är ett tillval till Mac Pro, kan videoredigerare jobba med flera strömmar ProRes RAW-video i 8K-upplösning.

Extremare dynamiskt omfång med Pro Display XDR

Med 32-tums Retina 6K-skärm, stort färgomfång (P3) och hdr bjuder Pro Display XDR på en fängslande och verklighetstrogen tittarupplevelse. Final Cut Pro-användare kan visa, redigera, färgkorrigera och leverera hdr-video med en kontinuerlig ljusstyrka på 1 000 cd/m2, en maximal ljusstyrka på 1 600 cd/m2 och kontrastförhållandet 1 000 000:1. Pro Display XDR ansluts enkelt till en Mac med en Thunderbolt-kabel. Proffsanvändare av Final Cut Pro på Mac Pro kan använda upp till tre Pro Display XDR-skärmar samtidigt – två till Final Cut Pro-gränssnittet och en som avancerad referensskärm.
Tre Pro Display XDR-skärmar.
Pro Display XDR är den bästa proffsskärmen på marknaden, och Final Cut Pro-användare kan ansluta upp till tre Pro Display XDR-skärmar samtidigt.

Fler nya funktioner i Final Cut Pro 10.4.7

  • Färgkorrigera hdr-video med förbättrad färgmask och verktyg för spektrumisolering.
  • Visa hdr-video tonmappad till kompatibla sdr-skärmar när du kör Final Cut Pro, Motion eller Compressor i macOS Catalina.
  • Välj vilken inbyggd eller extern GPU som ska användas för att snabba upp grafikbehandlingen.
Final Cut Pro:s följeslagare, apparna Motion och Compressor, kan också utnyttja nya Metal Engine för förbättrad uppspelning och snabbare grafik. Båda apparna är byggda för att dra nytta av flera grafikprocessorer och upp till 28 processorkärnor på Mac Pro. De utnyttjar kraften hos Afterburner och kan hantera proffsens hdr-arbetsflöden på Pro Display XDR.
Priser och tillgänglighet
Final Cut Pro 10.4.7 finns från och med idag som en gratis uppdatering för befintliga användare, och för nya användare kostar det 3695 kronor på Mac App Store. Även Motion 5.4.4 och Compressor 4.4.5 finns från och med idag som gratis uppdateringar för befintliga användare, och kostar 595 kronor styck för nya användare på Mac App Store. Utbildningsinstitutioner kan köpa paketet med proffsappar för utbildning för 2195 kronor. Mer information hittar du på apple.com/final-cut-pro.

Medier

Bilder från Final Cut Pro X

    1 Testerna utfördes av Apple i september 2019 med leveransklara 2,3 GHz 18-kärniga Intel Xeon W-baserade 27-tums iMac Pro-enheter med 256 GB ram-minne och Radeon Pro Vega 64X-grafikprocessorer med 16 GB HBM2-minne, samt med leveransklara 2,4 GHz 8-kärniga Intel Core i9-baserade 15-tums MacBook Pro-enheter med 32 GB ram-minne och Radeon Pro Vega 20-grafikprocessorer med 4 GB HBM2-minne. Förhandsversioner av Final Cut Pro X testades på förhandsversioner av macOS Catalina med ett komplext 2 minuter långt projekt bestående av olika medier med upplösningar på upp till 3840 × 2160 pixlar. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos iMac Pro och MacBook Pro.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48