Den 26 juni, 2020

I måndags körde Apple igång Worldwide Developers Conference i Cupertino, Kalifornien i USA, som i år hålls helt och hållet online. Sedan i måndags har tiotals miljoner personer tittat på specialeventets Keynote-presentation på alla plattformar, både i direktsändning och senare. Det gjordes fler än 4 miljoner besök i Apple Developer-appen, och utvecklare från Brasilien, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Japan, Ryssland, Storbritannien och många andra länder streamade 206 teknikpass. 
Under hela veckan har Apples utvecklare varit i kontakt med fler än 1 000 av Apples tekniker via de helt nya Developer-forumen och Developer-labben som man kan ha på tu man hand. De har gått in på djupet på de nyaste funktionerna i macOS Big Sur, iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 och tvOS 14. Igår tittade utvecklare närmare på det senaste inom maskininlärning med appen Action and Vision, som är byggd med Create ML och Vision-ramverket. Under fredagen hölls 51 pass som gav utvecklarna möjlighet att utforska nya funktioner, som delning av urtavlor med watchOS 7 och Handskrift för iPad i iPadOS 14. 
Den här veckan har vi visat de största ögonblicken från WWDC20, bland annat höjdpunkter från utvecklarpass, de populäraste demonstrationerna, de nyaste funktionerna på alla plattformar och samtal med Apple-ledare. Vi har valt ut lite som vi tycker du ska se, lyssna på, lära och spela. Besök Apple Developer-appen om du vill se en komplett sammanfattning över Developer-forumen, Developer-labben och över 200 teknikpass.
Här några av höjdpunkterna från i fredags.

Se: Ta en titt på delning av urtavlor och detaljerna för gränssnittstypografi

Utvecklare lär sig hur man delar Apple Watch-urtavlor i watchOS- och iOS-appar eller lägger dem på webben. De tar också en titt på goda exempel på hur använder förhandsbilder av urtavlor. Under ett annat pass upptäcker de hur man kan få till suverän typografi i utvecklarappens användargränssnitt. Typografin ökar läsbarheten och tillgängligheten och gör det allt mer enhetligt på alla Apples plattformar. Besök Apple Developer-appen för mer information om delning av urtavlor och ta reda på det senaste för San Francisco-typsnittsfamiljen på developer.apple.com

Lär: Här är Handskrift för iPad

Utvecklarna ser hur man kan dra nytta av Handskrift och handskriven text iPadOS-appar med vanliga reglage för textinmatning eller med anpassad textredigering. Ta reda på mer i Apple Developer-appen.
En användare med Apple Pencil i handen skriver text på en iPad Pro.
Det har aldrig varit enklare att skriva text på iPad, tack vare Handskrift och Apple Pencil.

Spela: Kapitel 4 av Swan’s Quest

Spelare fick lära sig hur man delar upp harmonier med flera delar och hur man spelar på instrument med höga toner med MIDI-kod under den stora avslutningen av den här veckans Swift Playgrounds Challenge. Swan’s Quest har tagits fram för Swift Playgrounds på iPad och Mac och kombinerar ramverk och resurser till utbildningsupplevelser för kodare i alla åldrar och på alla nivåer. Få en fullständig sammanfattning av kapitlen 1–4 genom att titta på Voices in the Dark (kapitel 1), A Time for Tones (kapitel 2), The Notable Scroll (kapitel 3) och The Sequence Completes (kapitel 4) i Apple Developer-appen.
Det interaktiva äventyret Swan’s Quest, som har skapats för Swift Playgrounds, visas på en iPad Pro.
Swan’s Quest kombinerar ramverk och resurser till utbildningsupplevelser för kodare i alla åldrar och på alla nivåer.
Utvecklare reflekterar över en hel vecka på WWDC20.

Torsdag den 25 juni, 2020

Se: Travar, rutnät och konturer i SwiftUI

Nu finns det för första gången någonsin i iOS och iPadOS ett nytt multiplattformverktyg för konturer så att man kan förmedla hierarkiska data som hör ihop med travar och listor. Utvecklarna lär sig att använda nya och förbättrade verktyg i SwiftUI så att man kan visa mer innehåll på skärmen i tabellvyer, skapa snabba travar som är smidiga att skrolla bland och bygga ut listvyer för innehåll som behöver mer än det man kan göra med en VStack. Titta på hela passet på developer.apple.com/wwdc20.
Travar, rutnät och konturer i SwiftUI.
Med nya verktyg i SwiftUI kan utvecklare visa mer innehåll på skärmen i tabellvyer, skapa snabba travar som är smidiga att skrolla i och bygga ut listvyer för innehåll.

Lyssna: Ett samtal med skådespelarna i och skaparna av Mythic Quest: Raven’s Banquet

Skådespelarna i och medskaparna av Apples originalserie Mythic Quest: Raven’s Banquet tänker tillbaka på en av sina favoritscener från serien och svarar på frågor från Apples utvecklare. Lyssna på samtalet i Apple Developer-appen.
Megan Ganz och Rob McElhenney, skådespelare i och medskapare av Mythic Quest: Raven’s Banquet.
(Medurs från högst upp till vänster) Charlotte Nicdao (Poppy), exekutiv producent och medskapare Rob McElhenney (Ian), Danny Pudi (Brad), Imani Hakim (Dana) och Megan Ganz, exekutiv producent och medskapare av Mythic Quest: Raven’s Banquet under samtalet under WWDC20.

Lär: Widgets Code-Along 

I den här kodningsserien i tre delar skapar utvecklare widgetar till sina appar för de nya Hem- och Idag-skärmarna på iPhone, iPad och Mac. De upptäcker hur man skapar ett widgetprojekt, lär sig grundläggande begrepp för widgetar och hur de är uppbyggda, konfigurerar widgeten och dess leverantör och börjar titta på tidslinjebegrepp. Läs mer om Widgets Code-Along i Apple Developer-appen
Ett widgetprojekt för iPhone 11 Pro Max.
Widgets Code-Along är en serie i tre delar där utvecklare upptäcker hur man skapar widgetar till apparna för iPhone, iPad och Mac.

Spela: Titta närmare på appen Action and Vision

Under det här passet berättar Apples utvecklare hur de har utformat appen Action and Vision med objektupptäckt och åtgärdsklassificering i Create ML samt de nya funktionerna för bedömning av kroppsställning, rörelseavkänning och konturavkänning i Vision-ramverket. Utvecklare utforskar hur man kan skapa en fängslande app för spel eller träning, från inställning till analys och feedback. Besök Apple Developer-appen för mer information. 
En demo av bedömning av kroppsställning i appen Action and Vision.
Med appen Action and Vision kan man bedöma kroppsställningar och känna av rörelse och konturer.
Så här reagerade utvecklare på de nya funktionerna i SwiftUI och appen Action and Vision från Apple.

Onsdag den 24 juni, 2020

Se: Ett samtal under WWDC20

Lisa Jackson, Apples vd för Environment, Policy, and Social Initiatives, pratar med före detta justitieministern Eric Holder om etnicitet i USA. I det här djupgående samtalet pratar de om kampen för lika rättigheter, hur människor kan göra världen bättre med teknik och hur man kan hjälpa till just nu. Se samtalet i Apple Developer-appen.
Apples Lisa Jackson och före detta justitieministern Eric Holder.
Lisa Jackson och före detta justitieministern Eric Holder pratar om etnicitet i USA.

Lär: Skapa snygga appklipp med App Clips

Med App Clips kan man snabbt och enkelt göra sådant man ofta gör, utan att behöva ladda ner eller navigera i en hel app. Under det här passet tittar utvecklare på hur man hittar viktiga delar av deras iOS-app så att de kan göra ett bra appklipp. Mer information finns i Apple Developer-appen.
Ett appklipp för etsy.com som visas på iPhone 11 Pro.
Ett appklipp är en liten del av en appupplevelse och det är tänkt att delen ska upptäckas precis när det behövs.

Spela: Ta en titt på Game Center: Resultattavlor, prestationer och flera spelare

Spelskapare lär sig att ta Game Center-integrationen till nästa nivå så att spelare kan jämföra poäng på resultattavlor, lägga till värdefulla prestationer och prata med andra spelare. Ta reda på mer om Game Center i Apple Developer-appen.
Den nya integrationen för resultattavlor i Game Center visas på iPhone 11 Pro.
Nya funktioner i Game Center gör att fler kan spela samtidigt och att man kan lägga in resultattavlor och prestationer.
Så här säger utvecklare om de nya funktionerna som kommer med ARKit 4, watchOS 7 med mera.

Tisdag den 23 juni, 2020

Lyssna: Spellistor för WWDC20

Se hur viktig musiken är för Apples utvecklargrupp med den här djupgående titten på hur musik har inspirerat artister, utvecklare och vinnare av Swift Student Challenge under WWDC20. Läs artikeln om Apple Music i Apple Developer-appen och ta en titt på någon av de särskilt utvalda WWDC20-spellistorna nedan.

Lär: Skapa förtroende med bättre integritet

Utvecklare lär sig om Apples integritetspelare och inställning till integritet. Under det här passet får de se hur man kan använda de nyaste integritetsfunktionerna på olika Apple-plattformar och få mer personanpassade upplevelser men också mer inblick i spårning och behörigheter. Man kan se när appen använder mikrofon eller kamera till att spela in, styra platsåtkomst genom att uppge ungefärlig plats och mycket annat. Mer om de senaste integritetsfunktionerna som kommer till alla Apple-plattformar finns i developer.apple.com.
Integritetsinställningar för användarens plats i iOS 14.
Användare kan nu välja att dela sina ungefärliga platser med apputvecklare i stället för den exakta när de ger en app platsåtkomst i iOS 14.

Lär: Startpaket för kodning och design under WWDC20

Utvecklare i alla åldrar gör ett försök att bygga en app från grunden i SwiftUI, skapa widgetar till den nya hemskärmen på iPhone och lösa kodningsproblem med tillgänglighet och musik i åtanke. Pass hålls under hela veckan. Mer information om alla startpaket för kodning och design under WWDC20 hittar du i developer.apple.com.
Apples tekniker Jordyn Castor.
Jordyn Castor berättar om de senaste tillgänglighetsfunktionerna, bland annat VoiceOver, i SwiftUI.

Spela: Känn av kroppsställningar och handpositioner med Vision

Utvecklare testar det nya Vision-ramverket, som gör att appar kan känna av kroppsställningar och handpositioner i bilder och filmer, på Apple Park. Se passet i developer.apple.com.
Ett barn spelar ukulele för att visa hur handlägen känns av.
Tack vare nya API:er i Vision-appen kan kroppsställningar och handlägen kännas av.
Här är utvecklarnas reaktioner på snyggt omdesignade macOS Big Sur och de nya funktionerna för iPhone med iOS 14.

Måndag den 22 juni, 2020

Se: Platforms State of the Union
Var med när Apples teknikchefer visar upp de senaste innovationerna och funktionerna i macOS Big Sur, iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 och tvOS 14 under Platforms State of the Union. Mer information finns på developer.apple.com.
Andreas Wendker under Platforms State of the Union under WWDC20.
Andreas Wendker berättar mer om de nyaste utvecklarverktygen under Platforms State of the Union under WWDC20.
Lär: Tim Cook överraskar vinnarna av Swift Student Challenge
Tim Cook och Esther Hare tittade förbi för en kvarts frågestund när vinnarna av Swift Student Challenge träffades. Besök apple.com/se/newsroom om du vill veta mer om några av vinnarna av WWDC20 Swift Student Challenge.
Tim Cook och Esther Hare med vinnarna av WWDC20 Swift Student Challenge.
Tim Cook och Esther Hare hälsade på vinnarna av WWDC20 Swift Student Challenge från nio länder världen runt digitalt.
Så här reagerade utvecklarna på de banbrytande funktionerna i iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur, watchOS 7 och tvOS 14.
Dela artikeln